0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.
Datum est in Valentia, IV Maius Anno Domini MMXVList Pasterski Arcybiskupa Walencji Na okres egzaminów maturalnych Drodzy Bracia i Siostry Maturzyści!Z dniem rozpoczęcia się okresu matur chciałbym życzyć Wam szczęścia i światła Ducha Świętego na wszystkie egzaminy dojrzałości jakie Was czekają! Pamiętajcie, abyście ufni w Panu i w swoją wiedzę nabytą przez lata edukacji ze spokojem rozwiązywali arkusze i nie poddawali się nerwom i niepotrzebnym złym emocjom. Po każdym egzaminie wraz z upływem czasu pojawia się zwątpienie. Dam Wam radę - nie sprawdzajcie wtedy odpowiedzi, nie myślcie o tam jak mogliście inaczej coś napisać, rozwiązać. Miejcie nadzieję i czekajcie na wyniki. Pamiętajcie także o należnym odpoczynku. Po egzaminie nie uczcie się już, jeśli nazajutrz piszecie następny. I Ducha nie gaście! Jestem z wami. Po 4 latach miło wspominam swoją maturę i Wy też tak będziecie. Każda sesja na studiach to jej powtórzenie.Apostolskim pozdrowieniem,Ioannes Baptista cardinalis AldobrandiniArchiepiscopus Valentiae
List PasterskiArcybiskupa WalencjiUmiłowani Bracia i Siostry w Panu, W dniu dzisiejszym Jego Świątobliwość powołał mnie na stanowisko Arcybiskupa Walencji i Prymasa Skarlandu. Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie układać się wzorowo, a wierni będą wspomagać swego Pasterza w posłudze. Relacje na linii Skarland - Rotria w ostatnich latach na pewno nie są takie, na jakie liczylibyśmy. Wspólnie będziemy dążyć do tego, by to zmienić. By tak się stało potrzebujemy obustronnej chęci, tak więc również w Rotrii będziemy oczekiwać ambasadora, który z tych ziem już dawno nie przybył do Patrymonium św. Pawła. W pierwszej kolejności postanowiłem przeprowadzić spis wiernych, by wiedzieć, ile osób jest zainteresowanym obecnością w Kościele Rotryjskim. Potrwa on do 3 grudnia, wówczas rozpoczniemy prawdziwą współpracę z wiernymi i wszystkimi pozostałymi obywatelami.Datum Valentiae, apud S. Mariam, die XXVI, mensis November, anno Domini bis millesimo quintodecimo.(-) Guillermo Juan cardinalis Orange-NassauArchiepiscopus et Metropolitanus ValentiaePrimas Scarlandiae