Autor W�tek: Oświadczenie Regenta Imperium Skarlandu  (Przeczytany 643 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
Oświadczenie Regenta Imperium Skarlandu
« dnia: Poniedzia�ek, 25 Maj 2015, 20:42:40 »

Wasza Arcychrześcijańska Mość,
Wasza Królewska Wysokość, Wasze Książęce Mości,
Drodzy Grandowie, Duchowni, Szlachcice, Obywatele!

Nie ukrywajmy, nasz kraj jest w bardzo złym, jak nie tragicznym i opłakanym stanie. W kraju nie widać ani mej Matki, Królowej Eleonory, ani I Sekretarza, Książęcej Mości Fernanda i jego małżonki, nie ma Kanclerza Królewskiego. W państwie, mimo nieobecności spowodowanej egzaminem maturalnym, został Markiz Veracruz, de Córdoba oraz Jego Królewska Wysokość Norbert Catalan. Moi drodzy, nie będę owijał w bawełnę, ale nasze Imperium z cudownego czasu reform przeszło w opłakany stan, który ciężko będzie naprawić i nie będe ukrywał, że jest to też i moja wina, bo nie zająłem się krajem jak powinienem. Możemy sobie zadawać pytania: czy jest sens dalszej odbudowy, czy może trzeba zamknąć Skarland jako niewypał XVIII wiecznych reform? Pytam Was o zdanie, które wyraźcie w tym wątku. Proszę też o powrót do Imperium i pomoc w odbudowie wszystkich obywateli, niezależnie od religii i stanu, krainy czy posiadłości. Razem odbudujmy państwo, czekam na Wasze zdanie do 7 czerwca, potem podejmę ostateczną decyzję co do Skarlandu.

(-) Su Alteza Real Carlos Lorenzo de Medici y Zep,
Regente del Imperio Scarlañol, Príncipe Heredero etc., etc., etc.

Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: Oświadczenie Regenta Imperium Skarlandu
« Odpowied� #1 dnia: Poniedzia�ek, 25 Maj 2015, 22:52:44 »
Reformy się w zasadzie jeszcze nie skończyły. Błędem władz Imperium było rozdawanie obywatelstwa jak ulotek przez co szybko zyskaliśmy mało aktywnych obywateli. Imperium w pewnej chwili bardziej skupiło się na sprawach Rotrii zaniedbując sprawy własne. Kolejnym elementem który ciągnie Imperium na dno to nieustanna regencja, skoro JKM Eleonora jest nieaktywna to nie powinna dalej sprawować swych funkcji i odpowiednie instytucje powinny wynieść na tron nowego monarchę, który czuje się na siłach aby działać aktywnie na rzecz kraju.

Potrzeba sprawnie zorganizować teraz zarządzanie państwem czyli pozbyć się martwych dusz i zastąpić je osobami, które są i działają.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Fernando Luis de Córdoba

• Go��
« Odpowied� #2 dnia: Wtorek, 26 Maj 2015, 15:39:44 »
Szanowni Państwo,

to co się dokonało na przełomie maja dla mnie jest szokiem. Niestety osoby, które stały w pierwszym szeregu jako reformatorzy, nagle zniknęli zostawiając Imperium na przysłowiowym lodzie bez premiera, monarchy oraz poszczególnych ministrów.

Powiem bez ogródek - w trzy osoby (w tym dwie, które za jakiś czas rozpoczynają nowe etapy w życiu realnym) cudów nie zbudujemy. Niestety nie jesteśmy w stanie wznieść wspaniałego dzieła, a te straszące pustki przypominają rozkopany plac budowy. Braki "kadrowe" są bardzo dotkliwe, a człon państwa, czyli premier i monarcha zniknęli bez znaku życia.

Sytuacji smaczku dodaje, iż właśnie odkryłem, że regent nie posiada prawa do sprawowania swojego urzędu. Według pkt. V Tyt. I Prawa Kardynalnego o Władzy ("W razie niezdolności Monarchy do sprawowania swej funkcji, stwierdzonej przez Kortezy Generalne, wykonywanie Regencji rozpocznie się niezwłocznie, a Regentem zostaje potomek królewski będący następcą tronu.") to Kortezy muszę wyrazić zgodę na powołanie regenta, a Królowa Eleonora pominęła ten szczegół. Jako Wielki Inkwizytor muszę uczciwie powiedzieć, że wszystkie akty oraz decyzje regenta nie mają mocy prawnej.

Poczekajmy do 7 i zakończmy tę przygodę, eksperyment....

Offline Juan Bautista Aldobrandini

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 183
  • Noli timere; tantummodo crede!
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: �roda, 27 Maj 2015, 14:19:11 »
Cóż to za głupoty słyszę! Jak można zastanawiać się nad likwidacją państwa. Trzeba szukać obywateli, starać się ich przyciągnąć, pobudzić aktywność, a nie rozpaczać. Widocznie popełniono gdzieś błędy, sam nie wiem gdzie, ale nie o tym trzeba teraz myśleć, tylko jak naprawić aktywność. Dla mnie wyjściem jest koronacja JKW Carlosa na nowego monarchę.
Juan Bautista kardynał Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

Offline Juan José de Villagómez

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 78
« Odpowied� #4 dnia: �roda, 27 Maj 2015, 16:37:33 »
Zadziwiła mnie w tym momencie wypowiedź Wielkiego Inkwizytora. Muszę więc skierować się z pytaniem:

Czy ze względu na zacytowany pkt. V Tyt. I Prawa Kardynalnego o Władzy ("W razie niezdolności Monarchy do sprawowania swej funkcji, stwierdzonej przez Kortezy Generalne, wykonywanie Regencji rozpocznie się niezwłocznie, a Regentem zostaje potomek królewski będący następcą tronu."), odczytując ten przepis prawa dosłownie, Kortezy Generalne mają na ten moment umocowanie prawnie do orzeczenia takowej niezdolności?

I pytanie uzupełniające:

Kortezy mają orzec niezdolność Monarchy do pełnienia obowiązku, a Regent zostaje powołany z mocy prawa, czy to prawda, gdyby przepis interpretować w sensie dosłownym?

• Go��
« Odpowied� #5 dnia: �roda, 27 Maj 2015, 16:58:37 »
Oczywiście, że to Kortezy muszą orzec każdorazowe przejęcie władzy na mocy regencji. Przekazanie wiąże się z "niezdolnością Monarchy" - gdyby ta zdatność była ciągła to Królowa nie wyraziłaby chęci powołania regenta. Prawo Kardynalne nie normuje poszczególnych przypadków, lecz zakłada tę samą procedurę za każdym razem, zaś "niezdolnością Monarchy" może być jakiś wypadek losowy - jednakże taki, który nie będzie trwać ciągle. Jeśli chodzi o niezdolność całkowitą to jedyną drogą jest abdykacja i prawo sukcesji.

Niestety bez wniosku Monarchy teraz nie można zalegalizować wszystkich decyzji regenta. Teoretycznie Królowa Eleonora posiada nadal pełnię władzy, nawet pomimo swojej nieobecności.

Inkwizycja dokonała takiej interpretacji - Monarcha występuje do Kortezów z wnioskiem o zatwierdzenia regencji. Po pozytywnym wyniku głosowania władza królewska zostaje przekazana z Monarchy na regenta. W opinii Inkwizycji "niezdolność do wykonywania obowiązków" to po prostu wniosek o rozpoczęcie regencji sformułowany z powodu niemożności sprawowania władzy przez Monarchę. Po upływie danego okresu do króla wraca pełnia władzy, a regencja wygasa. Niestety nie dopełniono tej procedury, co spowodowało problemy... 1. brak zgody Kortezów; 2. Brak określenia czasu regencji; 3. regent nie posiada żadnej mocy prawnej.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: �roda, 27 Maj 2015, 17:59:35 »
Trwa drugie posiedzenie Kortez Generalnych... więc możemy ogłosić niezdolność JKM Eleonory do sprawowania swych funkcji konstytucyjnych.
Cóż to za głupoty słyszę! Jak można zastanawiać się nad likwidacją państwa. Trzeba szukać obywateli, starać się ich przyciągnąć, pobudzić aktywność, a nie rozpaczać. Widocznie popełniono gdzieś błędy, sam nie wiem gdzie, ale nie o tym trzeba teraz myśleć, tylko jak naprawić aktywność. Dla mnie wyjściem jest koronacja JKW Carlosa na nowego monarchę.
Zgadzam się co do likwidacji państwa - Skarland nie z takich problemów wychodził więc teraz też wyjdzie, trzeba tylko opracować wspólnie jakiś plan promocji. Co do koronacji JKW Carlosa to jestem ZA - Skarland potrzebuje aktywnego monarchy. Bez aktywnego monarchy cała struktura państwa się wali.

(-) Norbert I de Catalán

Fernando Luis de Córdoba

• Go��
« Odpowied� #7 dnia: �roda, 27 Maj 2015, 20:56:35 »
Szanowni Państwo,

ja niestety nie mam sił podnosić tego kolosa z kolan. Wielokrotnie słyszałem wspaniałe hasła, które później okazywały się pustymi frazesami. Dziękuję wszystkim za miłe chwile, pracę, ale pozwólcie odejść starcowi, który nie wierzy w tę reanimację.

Z Panem Bogiem,
markiz de Córdoba

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: �roda, 27 Maj 2015, 21:24:58 »
Władza nam się wykrusza :(

(-) Norbert I de Catalán

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: �roda, 27 Maj 2015, 21:38:59 »
Sam nie wiem co robić, w świetle prawa wszelkie moje decyzje są nieważne, a więc niewiążące. Aktualnie zostaje nam czekać na odpowiedź od królowej, bo wg prawa nie możemy zdetronizować monarchy bo nie ma takiego zapisku nawet.
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,

Offline Juan Bautista Aldobrandini

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 183
  • Noli timere; tantummodo crede!
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: �roda, 27 Maj 2015, 21:58:41 »
Niech Kortezy potwierdzą umocowanie Regenta oraz zatwierdzą jego akty.
Juan Bautista kardynał Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: �roda, 27 Maj 2015, 23:14:34 »
Sporządziłem taki akt prawny: http://www.scarlana.eu/forum/index.php?topic=1509.msg9178#msg9178

Proszę go skomentować, zgłosić poprawki lub po prostu zagłosować abyśmy mogli przystąpić do dalszej pracy.

(-) Norbert I de Catalán

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Czwartek, 28 Maj 2015, 09:04:42 »
Cóż nam zostaje, trzeba go przegłosować i umieścić w dzienniku prawnym.