Autor W�tek: Akt Renuntiatio - Pius I  (Przeczytany 106 razy)

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
Akt Renuntiatio - Pius I
« dnia: Sobota, 6 Cze 2015, 18:36:15 »
Akt Renuntiatio
Ojca Świętego Piusa I
z dnia 6 listopada 2007 roku

JA, PIUS I, BISKUP ROTRII, SŁUGA SŁUG BOŻYCH ETC. Wielebnym braciom, Arcybiskupom, Biskupom i ukochanym synom Opatom, Przeorom, Dziekanom, Archidiakonom, Archiprezbiterom, oraz innym Prałatom i wszystkim wiernym, do których niniejszy list dojdzie, pozdrowienie i Apostolskie Błogosławieństwo. Anno Domini 06.11.2007.

Ja Pius I, po głębokim namyśle i okolicznościach, w jakich się znalazłem, z bólem serca i wielkim żalem ogłaszam swoją abdykację ze Stolicy Apostolskiej.
Niestety z osobistych, bardzo ważnych dla mnie powodów, nie mogę prowadzić Kościoła i Państwa Kościelnego Rotria. Przepraszam tych, których zawiodłem, jednak decyzja jest w pełni przemyślana.
Według mej woli, moim zastępcą powinien zostać człowiek, który godnie reprezentować będzie Kościół, nieść pokój innym narodom, znamienity polityk oraz wybitny teolog.
Uważam za godnego tego stanowiska kardynała Karla Gregora Habsburga.
Ogłaszam, że przestaję być Patriarchą Rotrii. Proszę regenta o jak najszybsze zwołanie konklawe i wybranie mojego następcy.

Pokój z Wami.

(-)Sanctitas Vestra Pio I
Summus Pontifex
Patriarcha et Episcopus Rotria etc.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch