Autor W�tek: Co dalej?  (Przeczytany 530 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline María

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 770
Co dalej?
« dnia: Czwartek, 8 Mar 2012, 18:11:45 »
Jak widać znaleźliśmy się w kryzysie. Kortezy i rząd ledwo funkcjonują, pozbawione pełnej obsady. Jeden z deputowanych jest nieaktywny, druga deputowana - aktywna na pół gwizdka. Nie możemy dalej ciągnąć tej chorej sytuacji. Proponuję byśmy całkowicie zreformowali nasz ustrój i odchodząc od parlamentaryzmu skierowali w stronę demokracji bezpośredniej. W obecnej sytuacji do Kortezów i tak dostają się wszyscy zgłoszeni kandydaci, zaś nowy mieszkaniec musi czekać na wybory, co może go skutecznie zniechęcić.

Proponuję, by Kortezy obradowały permanentnie w składzie wszystkich chętnych obywateli skarlandzkich. Deputowani wybieraliby raz na trzy miesiące szefa rządu wraz z przewodniczącym izby z własnego grona. Prawo do udziału w obradach nabywałoby się lub traciło z chwilą stwierdzenia tego przez przewodniczącego, jednakże z prawem do złożenia zażalenia na jego decyzję. Rząd zaś funkcjonowałby w ten sam sposób co dotychczas, jedynie wotum zaufania byłoby wyrażane w domyśle przez Kortezy powołujące szefa rządu.

Prawo do złożenia projektu uchwały do przewodniczącego przysługiwałoby każdemu członkowi Kortezów, przy czym przewodniczący mógłby wedle własnego uznania decydować o kolejności procedowania.

W kwestii sądownictwa najrozsądniej byłoby obsadzić w tej roli króla, który wydawałby wyroki podlegające ewentualnej kontroli przez Kortezy.

Jeżeli chodzi o samorząd, to nadal jestem zdania, że należy zlikwidować go jako instytucję, zachowując jednakże możliwość fabularnego tworzenia miejscowości i to w sposób dowolny - każdy z mieszkańców mógłby opisać zarządzane przez siebie miasto, rozwijać je i animować jego życie. Gdyby mu się to znudziło, wówczas nie byłoby problemu z wyborem burmistrza - takie miasto archiwizowałoby się.

Przedstawione wyżej pomysły są wg mnie koniecznością. I tak mamy wiele nieobsadzonych urzędów, a obecne życie skupia się na zarządzaniu państwem. Musimy zatem zarządzanie nim uprościć i przenieść akcenty na edukację, sport i kulturę.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Re: Co dalej?
« Odpowied� #1 dnia: Czwartek, 8 Mar 2012, 18:53:08 »
Już dawno temu stwierdziłem, że Skarland wymaga aby go postawić na nowo praktycznie od zera - tak aby cały kraj mógł jakoś przetrwać no niestety jak byłem królem to ówczesne rządy nie były pomysłem zainteresowane, następnie (już po mojej abdykacji gdy to ja kierowałem rządem) JKM Pedro I nie był tematem zainteresowany a potem abdykował publikując przemówienie o rozkładzie naszego państwa.

Jeżeli chodzi o działanie Kortezów to zgodzę się z Panią, ale musimy chyba przeprowadzić głębszą dyskusję na temat jak zachęcić innych do tego aby osiedlili się w naszej mikronacji. Większość idzie albo do tych dużych rozwiniętych nacji jak Dreamland, Sarmacja, Scholandia, do tych średnich jak Surmenia, Al Rajn, lub tych nowych i zupełnie olewanych przez inne nacje jak parlandia, islamska federacja i inne badziewia lub je zakłada.

Jeżeli chodzi o kwestie samorządów to ja proponuję pozostawić je tak jak są tylko zlikwidować wszystkie zbędne urzędy autonomiczne jak np. Kortezy Walencji, Generaliat Walencji, Radę Książęcą Księstwa Móstoles i zarządzanie wspólnotami pozostawić mianowanym przez Króla prezydentom, miasta nie muszą być rozwijane bo nas na to nie stać. Wspólnota bez mianowanego prezydenta była by albo zarządzana przez sąsiednią wspólnotę lub była by zarządzana przez odpowiedni organ władz centralnych (MSW),
Albo po prostu nie interesowanie się Wspólnotami tylko ważniejszymi dla kraju sprawami (pozostawienie tak jak jest bez żadnych zmian).

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #2 dnia: Pi�tek, 9 Mar 2012, 18:34:48 »
Cytat: "Norbert I Catalan"
Jeżeli chodzi o działanie Kortezów to zgodzę się z Panią, ale musimy chyba przeprowadzić głębszą dyskusję na temat jak zachęcić innych do tego aby osiedlili się w naszej mikronacji. Większość idzie albo do tych dużych rozwiniętych nacji jak Dreamland, Sarmacja, Scholandia, do tych średnich jak Surmenia, Al Rajn, lub tych nowych i zupełnie olewanych przez inne nacje jak parlandia, islamska federacja i inne badziewia lub je zakłada.

To są jedynie postulaty ustrojowe. Od strony technicznej, to myślę, że powinniśmy po pierwsze wreszcie stworzyć aktualną i estetyczną stronę internetową i jakieś absolutnie podstawowe szczątki systemu gospodarczego - ewidencja i bankowość. Nasza obecna strona - co tu dużo mówić - jest brzydka i straszy starymi informacjami.

Nie promujemy się także. Nie wymieniamy linkami, nie reklamujemy na forach, nie informujemy innych o naszym istnieniu. Większość ludzi nie wie, że mikronacje w ogóle istnieją. A ci, którzy wiedzą, nie wiedzą o istnieniu Skarlandu. Potencjalni zainteresowani dowiadują się o nas gdy już zdążą zapuścić korzenie w innym kraju i nie chcą się przenosić. Brakuje nam też klimatu, którym moglibyśmy przyciągnąć potencjalnych chętnych. I co najważniejsze - aktywności na forum.

Jeżeli chodzi o kwestie samorządów to ja proponuję pozostawić je tak jak są tylko zlikwidować wszystkie zbędne urzędy autonomiczne jak np. Kortezy Walencji, Generaliat Walencji, Radę Książęcą Księstwa Móstoles i zarządzanie wspólnotami pozostawić mianowanym przez Króla prezydentom, miasta nie muszą być rozwijane bo nas na to nie stać. Wspólnota bez mianowanego prezydenta była by albo zarządzana przez sąsiednią wspólnotę lub była by zarządzana przez odpowiedni organ władz centralnych (MSW),
Albo po prostu nie interesowanie się Wspólnotami tylko ważniejszymi dla kraju sprawami (pozostawienie tak jak jest bez żadnych zmian).

Ale po co? Wystarczy nam stolica, będąca pod zarządem rządu. Nie betonujmy naszego kraju. Załóżmy, że do Skarlandu trafia nowy mieszkaniec zainteresowany prowadzeniem miejscowości wypoczynkowej o klimacie zbliżonym do Maspalomas de Gran Canaria. W obecnym układzie musiałby najpierw przebrnąć przez biurokrację, przekonać innych do tego, że taka miejscowość jest potrzebna, przez co cały jego zapał na samym początku rozbiłby się o jałową aktywność biurokratyczno-rządową. A potem, gdyby już założył tę miejscowość i po jakimś czasie uznał, że jednak go to nie bawi - zostawiałby nas z kolejną martwą miejscowością. Przy proponowanym przeze mnie rozwiązaniu mógłby od tak zacząć rozwijać miejscowość, zaś gdyby uznał, że już ma dość, to zostałaby ona archiwizowana. W przyszłości mógłby pojawić się ktoś, kto by ją znalazł i zaczął opisywać w charakterze stanowiska archeologicznego, zniszczonego przez wymyśloną katastrofę.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Sobota, 10 Mar 2012, 21:51:11 »
Ale po co likwidować jak można zostawić jak jest i nie rozwijać samorządów, znieść statuty wspólnot, mianować ewentualnych zarządców, jeżeli ktoś chce utworzyć miejscowość turystyczną coś ala Lloret de Mar (Kataloania) to będzie mógł bez problemów to utworzyć tylko jak mu się znudzi to nie niszczyć miasta przez jakąś katastrofę tylko zostawić dla potomności może ktoś będzie chciał ciągnąć projekt.
Biurokracja została by ograniczona do zgłoszenia w MSW takiej miejscowości i ewentualnej zgody na jej utworzenie, natomiast mianowani przez Króla prezydenci Wspólnot sprawowali by opiekę nad danym regionem, jego lokalną kulturą itd.

Nie jestem zwolennikiem całkowitej likwidacji Wspólnot jaką Pani proponuję ale możemy pójść na kompromis w tej sprawie.

(-) Norbert I de Catalán

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #4 dnia: Niedziela, 11 Mar 2012, 13:01:34 »
Ale po co likwidować jak można zostawić jak jest i nie rozwijać samorządów, znieść statuty wspólnot, mianować ewentualnych zarządców, jeżeli ktoś chce utworzyć miejscowość turystyczną coś ala Lloret de Mar (Kataloania) to będzie mógł bez problemów to utworzyć tylko jak mu się znudzi to nie niszczyć miasta przez jakąś katastrofę tylko zostawić dla potomności może ktoś będzie chciał ciągnąć projekt.

Zlikwidować w sensie instytucjonalnym - zlikwidować prawo dotyczące wspólnot. A same wspólnoty jak i szczebel samorządowy pozostawić bez jakichkolwiek regulacji. Jak ktoś chce - działa. Nie chce - nie działa. Proste.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Niedziela, 11 Mar 2012, 14:38:05 »
Znieśmy instytucje autonomiczne ale zostawmy urząd Prezydenta Wspólnoty aby miała ona jakiegoś swojego przedstawiciela (oczywiście nie będzie trzeba go mianować) - reszta może iść do likwidacji.

(-) Norbert I de Catalán

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #6 dnia: Niedziela, 11 Mar 2012, 20:15:01 »
Ale po co ma mieć jakiegoś przedstawiciela? Czy założona przeze mnie szkółka też ma jakiegoś instytucjonalnego przedstawiciela? Nie. Tym przedstawicielem jestem ja. Jak będę chciała - mogę komuś ten projekt podarować. Po co mnożyć regulacje?

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Niedziela, 11 Mar 2012, 20:35:47 »
Jeżeli samorząd w Skarlandzie nie był by rozwijany to można by go było w 100% znieść i wprowadzić Pani pomysł, ale tak się składa, że jakoś samorząd w Skarlandzie istnieje i funkcjonuje tylko nie poświęca mu się tyle uwagi co władzom centralnym.

(-) Norbert I de Catalán

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #8 dnia: Niedziela, 11 Mar 2012, 22:34:03 »
I co on wnosi do naszego państwa?