Wasza Królewska Mość,
Witam serdecznie Waszą Królewską Mość na ziemiach Imperium Skarlandu. Z przykrością stwierdzę, że nie trzeba ratować nas od chaosu, bowiem Ojczyzna nasza coraz lepiej się miewa. Jak dobrze pamiętam mieliśmy kilka spięć z Królestwem Francji i Nawarry, ale aktualne stosunki są neutralne. Cieszę się, że utożsamia się Wasza Królewska Mość z ludnością Królestwa Obojga Sycylii, zna ich potrzeby etc. Niemniej wątpię, że zna Wasza Królewska Mość potrzeby obywateli Imperium Skarlandu - kraj ma aż dwóch miłujących władców - Matkę, Królową Eleonorę i Ojca, mnie, Karola II. Tron skarlandzki nie jest pusty - w prostej linii nowym Królem zostałem ja, włączony w poczet kolejnych władców, więc nie potrzebujemy kolejnych kandydatów na to miejsce. Chcę napomknąć, że Skarland jest nadal i będzie liczącym się w mikroświecie państwem.
Osobiście uznam tę deklarację za żart niskich lotów. Imperium jest monarchią konstytucyjną ale i dziedziczną, nie wolną sobie monarchią elekcyjną. Jeśli chce Wasza Królewska Mość kandydować na władcę obcego państwa to zapraszam do Rzeczypospolitej Obojga Narodów, gdzie aktualnie władzę sprawuje mój umiłowany Ojciec - Jego Królewska Mość Marek Paweł I. Tam może szlachta zdecyduje się obrać Waszą Królewską Mość na swego monarchę.
Z wyrazami estymy,
(-) Jego Arcychrześcijańska i Najwierniejsza Mość Karol II,
z Bożej łaski Król Skarlandu, książę Surmenii, etc., etc., etc.