Señoras y SeñoresDość już tej waśni, dość już tej waśni! Imperium Skarlandu to wspólnota, która udała się dzięki wspólnej obywatelskiej inicjatywie. Dialog społeczny musi być podjęty. Przystoi Królowi to co królewskie, ludowi to co ludzkie. Poznałam wspaniałą historię, ale jakże burzliwą Imperium Skarlandu. Doskonale wiem, że przeszła ta ziemia zamachy stanu, rewolty i mordy. Cały świat wrzał, że Skarland ginie i płonie. Uniknijmy tej sytuacji tym razem, nasze ambicje personalne i urażone dumy schowajmy do kieszeni. Razem dla dobra wspólnoty siądźmy przy jednym stole i rozmawiajmy na spokojnie o Skarlandzie. Jedna i druga strona musi chcieć tego. Skarland oczekuje jedności i stabilności, nie wojen i głupstw. Pochodzę z kraju, gdzie dialog został zaburzony, a więzi rozerwane przez spory. Tego Skarland musi uniknąć. Respektujmy prawa najwyższe, ale również wolę ludzi. Nie możemy zaburzać zgody i zamykać się w złotych klatkach, udając, że nie słyszymy wołań ludu. Jeżeli tego nie słuchamy to dochodzi do krystalizacji buntu i otwiera się puszka Pandory. Boli mnie to bardzo, ale proponuję Wam, abyście Wasze Arcychrześcijańskie Moście, Wasze Wysokości, Wasze Ekscelencje i Wasze Eminencje przybyli do Pałacu la Real Fuerza i zasiedli przy okrągłym stole. Wszystko na Was czeka, a ja proszę przybądźcie i rozmawiajmy razem o Skarlandzie i ewentualnych zmianach w harmonii.
Catalina