Autor W�tek: Oświadczenie JKMości Króla Nordii  (Przeczytany 943 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Einar

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 10
Oświadczenie JKMości Króla Nordii
« dnia: Sobota, 14 Kwi 2012, 19:25:44 »
Królewskie Miasto Nordheim
14 IV 2012

Do wiadomości:
Jego Królewska Mość Król Skarlandu,
Jego Ekscelencja Przewodniczący Rządu Królestwa Skarlandu,
Ich Ekscelencje Ministrowie Rządu Królestwa Skarlandu,
Wielce Czcigodna Przewodnicząca Kortez Generalnych Królestwa Skarlandu,
Wielce Czcigodni Członkowie Kortez Generalnych Królestwa Skarlandu,
Obywatele Królestwa Skarlandu.

Korona Nordyjska wyraża ogromną wdzięczność władzom Królestwa Skarlandu, wobec otwartej deklaracji uznania naszej władzy nad Czarnym Krajem, która to władza prawnie się nam, jako nordyjskiemu królowi i czarnokrajeńskiemu księciu, należy.

Jednocześnie z wielkim żalem przyjmujemy fakt, że były Raghall Czarnego Kraju i były szlachcic nordyjski, skazany prawomocnym wyrokiem wydanym przez Sąd Królewski Królestwa Nordii w naszym imieniu, oskarżony o działalność antypaństwową, może w sposób nieskrępowany na terenie Królestwa Skarlandu rościć sobie prawa do tytułu raghallskiego i jakiejkolwiek władzy nad ziemiami osobie naszej podległymi, może oczerniać Królestwo Nordii i Naród Nordyjski. Liczymy, że przez wzgląd na przyjaźń łączącą naszego państwa, jak i dobro wspólne, jakim jest ochrona władzy monarszej przed ruchami rewolucyjnymi, Królestwo Skarlandu uzna za zasadne zapobiegnięcie dalszym tego typu działaniom.

Informujemy również, że podający się za Raghalla Faders ad Vankavig zamieszcza fałszywe informacje na temat Czarnego Kraju. Nieprawdą jest, że Czarny Kraj w jakikolwiek sposób pozostaje poza naszą władzą. Na terenie kolonii pełnię władzy stanowimy tylko i wyłącznie my sami, działając poprzez stacjonujące na tym terenie oddziały Korpusu Svartlandzkiego oraz 13. Regimentu Pancernego Jego Królewskiej Mości. Pełnię władzy sprawujemy również w świetle prawa o czym stanowi art. 6. Traktatu o oddaniu Socjalistycznej Republiki Ludowej Czarnokrajestanu Królowi Nordii.

Nie jest prawdą również to, że Faders ad Vankavig znajduje się w posiadaniu strony i forum Czarnego Kraju. Art. 8. wyżej wspomnianego Traktatu jasno wyraża się w tej kwestii, stanowiąc, że od dnia 24 XI 2011r. strona i forum Czarnego Kraju znajdują się na stronach Królestwa Nordii. Innymi słowy strona i forum Czarnego Kraju znajdują się pod adresem www.norde.org.

Jednocześnie, przez przyjacielską troskę, pragniemy przestrzec Jego Królewską Mość Adreasa I przed skutkami posiadania przez Fadersa ad Vankavig obywatelstwa skarlandzkiego. Człowiek ten wielokrotnie udowodnił, że nie przestrzega zawieranych umów, ignoruje istniejące normy prawne i wypływające z nich prawa i obowiązki. Mając to na uwadze polecamy szczególną uwagę poświęcić temu obywatelowi, przez wzgląd na bezpieczeństwo wewnętrzne i stabilność Królestwa Skarlandu.

Jego Królewska Mość Einar Bj?rn, z łaski bogów król Nordii, książę Czarnego Kraju etc. etc.

Z przytaczanym traktatem można się zapoznać tutaj: http://http://norde.org/articles.php?article_id=134

Offline María

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 770
Re: Oświadczenie JKMości Króla Nordii
« Odpowied� #1 dnia: Sobota, 14 Kwi 2012, 22:45:57 »
Wasza Królewska Mość,

Oficjalne stanowisko Królestwa Skarlandu w tej sprawie zostało już przeze mnie wygłoszone. Pozwolę je sobie przytoczyć. Uznajemy teren, znany pod różnymi nazwami, jak m.in. Szwecilandia czy też Czarny Kraj za wewnętrzną sprawę Nordii, w która nie zamierzamy się mieszać.

Przyjęta przez Królestwo Skarlandu doktryna polityki zagranicznej zakłada utrzymywanie przyjaznych stosunków ze wszystkimi państwami, które wspólnie z nami zajmują kontynent zwany przez nas Estellą. Dlatego też nieprawdziwe, bądź szkalujące Królestwo Nordii spotkają się ze stanowczą reakcją rządu Królestwa Skarlandu.

Niemniej, ponieważ pan Vankavig stał się obywatelem skarlandzkim jest on chroniony przez prawo skarlandzkie jak każdy inny obywatel. Nie uważamy, by powinno się uprzedzać do ludzi z powodu czynów popełnionych w innym państwie. Moim zdaniem, pan Vankavig ma u nas carte blanche.

Offline Einar

• Gość
  • *
« Odpowied� #2 dnia: Niedziela, 15 Kwi 2012, 17:25:44 »
Szanowna Pani Minister,

Zgodnie z pani słowami:
(...) nieprawdziwe, bądź szkalujące Królestwo Nordii spotkają się ze stanowczą reakcją rządu Królestwa Skarlandu.

przedstawiam kilka takich nieprawdziwych informacji, cytując wypowiedzi Fadersa ad Vankavig na skarlandzkim forum (konkretne "błędy" podkreśliłem):
Jego Raghallska Mość zaprasza każdego chętnego do pałacu raghallskiego w Santa Cruz del Sur na przyjęcie powiązane ze świętami religijnymi "Naat a Am?r Fërenfestival" religii kolonii Nordyjskiej - Natuurzondiih. Przyjęcie odbędzie się 6-go stycznia 2012r. o godz. 20:30. Można się spodziewać gości z Nordii. Tego dnia jest właśnie święto duszka Naat'a - radości i śmiechu, oraz Am?r'a - miłości i sympatii. Zapraszamy! Niech Naat z Am?rem będą z wami!

Oczywiście, jednakże uprzedzam przed Nordyjczykami, którzy nie patrzą do kogo strzelają.

Wyrzucono mnie z Nordii, ale główna siedziba (strona i fora) są pod moją opieką. Uważamy się za niepodległych. Nie znam postawy Nordii. Myślę, że bliżej nam do Irlandii niż Kraju Basków. My osiągnęliśmy swój cel! :)

Na wyraźną prośbę mogę wyszczególnić każdy podkreślony fragment i dokładnie opisać, co się nie zgadza.

Ponadto Faders ad Vankavig posługuje się symbolami Czarnego Kraju - tu jednak nie mamy większym podstaw do protestu, bo nie wprowadzaliśmy ochrony prawnej symboli narodowych kolonii. Taką normę można jedynie pośrednio wnioskować z władzy królewsko-nordyjskiej mającej pełne prawa do kolonii na mocy traktatu, który sam p. ad Vankavig podpisał.

Oczywiście, żeby nie było nie porozumień - nie chcemy w żaden sposób wywierać nacisku na władze skarlandzkie, ani też domagać się cenzury. Zależy nam tylko i wyłącznie na tym, żebyśmy nie musieli na bieżąco śledzić tego forum i prostować kolejne fałszywe informacje odnośnie Królestwa Nordii i jego kolonii. Jeśli ktoś samozwańczo tytułuje się nienależnymi mu tytułami i rości sobie prawa do naszych ziem, to może stwarzać fałszywe wrażenie, że reprezentuje w jakiś sposób Nordię, a my, biorąc pod uwagę wspomniane wcześniej doświadczenia, nie chcemy być z p. ad Vankavig w żaden sposób kojarzeni.

Niemniej, ponieważ pan Vankavig stał się obywatelem skarlandzkim jest on chroniony przez prawo skarlandzkie jak każdy inny obywatel. Nie uważamy, by powinno się uprzedzać do ludzi z powodu czynów popełnionych w innym państwie. Moim zdaniem, pan Vankavig ma u nas carte blanche.
Życzę wam, by wasze zaufanie nie obróciło się przeciw wam. My takiego szczęścia niestety nie mieliśmy.

Offline María

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 770
« Odpowied� #3 dnia: Niedziela, 15 Kwi 2012, 17:56:08 »
Wasza Królewska Mość,

Cytat: "Einar"
Szanowna Pani Minister,

Zgodnie z pani słowami:
(...) nieprawdziwe, bądź szkalujące Królestwo Nordii spotkają się ze stanowczą reakcją rządu Królestwa Skarlandu.

przedstawiam kilka takich nieprawdziwych informacji, cytując wypowiedzi Fadersa ad Vankavig na skarlandzkim forum (konkretne "błędy" podkreśliłem):
Jego Raghallska Mość zaprasza każdego chętnego do pałacu raghallskiego w Santa Cruz del Sur na przyjęcie powiązane ze świętami religijnymi "Naat a Am?r Fërenfestival" religii kolonii Nordyjskiej - Natuurzondiih. Przyjęcie odbędzie się 6-go stycznia 2012r. o godz. 20:30. Można się spodziewać gości z Nordii. Tego dnia jest właśnie święto duszka Naat'a - radości i śmiechu, oraz Am?r'a - miłości i sympatii. Zapraszamy! Niech Naat z Am?rem będą z wami!

O ile się nie mylę, to ta informacja pojawiła się dużo wcześniej - najpewniej przed 6 stycznia 2012 r., gdy Czarny Kraj był jeszcze częścią Królestwa Nordii. Nie sądzę, byśmy powinni to cenzurować bo jest to już część historii.

Oczywiście, jednakże uprzedzam przed Nordyjczykami, którzy nie patrzą do kogo strzelają.

Jest to nacechowana emocjonalnie opinia obywatela skarlandzkiego. Rząd Królestwa Skarlandu tego stanowiska nie podziela.

Wyrzucono mnie z Nordii, ale główna siedziba (strona i fora) są pod moją opieką. Uważamy się za niepodległych. Nie znam postawy Nordii. Myślę, że bliżej nam do Irlandii niż Kraju Basków. My osiągnęliśmy swój cel! :)

Podobnie jak wyżej. Rząd Królestwa Skarlandu stoi na stanowisku, że Czarny Kraj jest integralną częścią Królestwa Nordii i nie miesza się w jej wewnętrzne sprawy.

Ponadto Faders ad Vankavig posługuje się symbolami Czarnego Kraju - tu jednak nie mamy większym podstaw do protestu, bo nie wprowadzaliśmy ochrony prawnej symboli narodowych kolonii. Taką normę można jedynie pośrednio wnioskować z władzy królewsko-nordyjskiej mającej pełne prawa do kolonii na mocy traktatu, który sam p. ad Vankavig podpisał.

Proszę zatem złożyć wniosek do naszego sądu w tej sprawie. Przyznam szczerze, że nie jestem w stanie się w tej sprawie wypowiedzieć wiążąco, jako MSZ.

Oczywiście, żeby nie było nie porozumień - nie chcemy w żaden sposób wywierać nacisku na władze skarlandzkie, ani też domagać się cenzury. Zależy nam tylko i wyłącznie na tym, żebyśmy nie musieli na bieżąco śledzić tego forum i prostować kolejne fałszywe informacje odnośnie Królestwa Nordii i jego kolonii. Jeśli ktoś samozwańczo tytułuje się nienależnymi mu tytułami i rości sobie prawa do naszych ziem, to może stwarzać fałszywe wrażenie, że reprezentuje w jakiś sposób Nordię, a my, biorąc pod uwagę wspomniane wcześniej doświadczenia, nie chcemy być z p. ad Vankavig w żaden sposób kojarzeni.

Rozumiem to. Proszę się nie martwić. Zależy nam na przyjaźni z Królestwem Nordii i takie incydenty, które będą miały miejsce w przyszłości, spotkają się z reakcją naszego rządu.

Życzę wam, by wasze zaufanie nie obróciło się przeciw wam. My takiego szczęścia niestety nie mieliśmy.

Rozumiem gorycz i uprzedzenie strony nordyjskiej. Niemniej pan Vankavig nic złego nam nie uczynił - dlatego nie ma powodów by traktować go podejrzliwie i z nieufnością.

Offline Einar

• Gość
  • *
« Odpowied� #4 dnia: Niedziela, 15 Kwi 2012, 19:03:14 »
Sprawdziłem - daty postów wskazują, że było to dawno po usunięciu p. ad Vankavig z Nordii. Data postu to 6 kwietnia, nie mam pojęcia skąd ta retrospekcja autora postu.

Jest to nacechowana emocjonalnie opinia obywatela skarlandzkiego. Rząd Królestwa Skarlandu tego stanowiska nie podziela.

Wiemy, jednak chodzi o to, że jest to wyraźna sugestia, jakoby Nordia dopuszczała się jakichś zbrodni wojennych, ludobójstwa czy czegoś takiego, a takie oskarżenia się pojawiały pod naszym adresem. Co już kiedyś odparłem informując, że nordyjscy żołnierze używali siły tylko wobec stawiających opór. Aczkolwiek nie ma się o co kłócić tutaj, przyznaję pani rację odnośnie interpretacji. Ja to ująłem jako "część całości" działalności p. ad Vankavig, pisząc naszą "księgę skarg i zażaleń" ;)

Proszę zatem złożyć wniosek do naszego sądu w tej sprawie. Przyznam szczerze, że nie jestem w stanie się w tej sprawie wypowiedzieć wiążąco, jako MSZ.
Jak napisałem - nie mamy tutaj chęci o to walczyć, z powodów o których wspomniałem. Szkoda czasu.

Rozumiem to. Proszę się nie martwić. Zależy nam na przyjaźni z Królestwem Nordii i takie incydenty, które będą miały miejsce w przyszłości, spotkają się z reakcją naszego rządu.

Dziękuje. Tylko i wyłącznie o to nam chodzi. Nie chcemy po prostu być kojarzeni z tą osobą i zapobiegamy szkodliwemu wpływowi jego działalności na postrzeganie Królestwa Nordii.
Rozumiem gorycz i uprzedzenie strony nordyjskiej. Niemniej pan Vankavig nic złego nam nie uczynił - dlatego nie ma powodów by traktować go podejrzliwie i z nieufnością.
Oczywiście, ja tylko z czystej życzliwości przypominam o pewnych faktach, żebyście nie byli tego całkiem nieświadomi. Przezorny zawsze ubezpieczony, tym bardziej, że dość poważne powody do nieufności pan ad Vankavig dawał jeszcze przed objęciem władzy przez nas w Czarnym Kraju. My jednak nie przyjrzeliśmy się bliżej problemowi, polegając w pełni na jego wersji wydarzeń i niejako bagatelizując sprawę.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #5 dnia: Niedziela, 15 Kwi 2012, 19:51:38 »
Cytat: "Einar"
Sprawdziłem - daty postów wskazują, że było to dawno po usunięciu p. ad Vankavig z Nordii. Data postu to 6 kwietnia, nie mam pojęcia skąd ta retrospekcja autora postu.

To data edycji postu jeżeli już.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Faders ad Vankavig

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 661
  • Denat
« Odpowied� #6 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 13:50:24 »
Witam! Dopiero teraz zauważyłem ten wątek. Jestem bardzo oburzony, że nadal podejmuje się ten temat na tym forum. Po bezprawnym wtargnięciu na mój teren (które zostało mi wynagrodzone i nie mam jakiegokolwiek żalu z tego powodu) i rozprawie, na której zostałem jednogłośnie uniewinniony, takie rozmowy nie powinny być podejmowane. Jeśli Pan Einar odwiedził Wymiar Sprawiedliwości Skarlandu, a jak widać nadal podejmuje ten temat - oznacza to, że nie uznaje go za prawny, ujmując moje osobie. Chciałbym, aby Pan Bj?rn wpłynął na swoich fanatyków, którzy prześladują mnie na PRAWNYM forum Raghallstwa Szwecilandii. Niejaki Ernie, później Ernevyld (i tak w kółko)oczerniają i wyzywają moją osobę. Takie zachowanie świadczy tylko i wyłącznie o waszej ideologii, która pełna jest nienawiści. Zgodzę się z wami, że jestem zdrajcą narodu nordyjskiego. Gdybym był władcą Nordii, postąpił bym podobnie. Nie czuję, że bezprawnie mnie wyrzucono z kraju, czy odebrano obywatelstwo. Moja kadencja, jako podległego królowi nordyjskiemu Raghallowi była niedoceniana przez was. Spychano mnie na sam dół społeczeństwa. Spotykałem się z wyzwiskami ze strony waszych obywateli (jawnie, na forum), z którymi nadal się borykam. Podważano moje rządy, pisząc wierszyki, które nawet dziecko oceniłoby, że są nie na miejscu. Dlaczego ja nie mogę podważać władzy Nordii? Czuję się okropnie z tym, jak mnie potraktowano z waszej strony. Po prostu odebrano mi wszystko, a miała to być pełna przyjaźni wspólnota pod waszą koroną. Moje kompetencje, które nigdy nie zostały nadane, doprowadzały do tego że moja władza nigdy nie była prawna, a według was to nie w moich kompetencjach było to, co aktualnie robiłem. No i podpis, który tak na prawdę nie był moim podpisem. Jeszcze nigdy nie widziałem, aby ktoś podpisywał się za mnie. Ja podpisywałem się w forum, trzy posty pod cytatem traktatu. Nikt nie mówił, że ten podpis dotyczył właśnie traktatu. Tak właściwie to /Faders ad Vankavig/ nie musi być wcale podpisem. Po chwili król Nordii moim imieniem i nazwiskiem, używając własnej klawiatury i własnych palców podpisał się pod traktatem. Ten nieprawomocny traktat wcale nie negował i nie unieważniał wcześniejszych ustaw czarnokrajowych o postaci Raghalla i jego władzy. Proszę administratora, czy Najwyższego Króla Skarlandu o zamknięcie tego tematu.
(*)

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 16:34:53 »
Panie Faders pragnę zaznaczyć, że jest to Ambasada Królestwa Nordii i do Króla tego państwa oraz jego przedstawicieli należy się stosownie zwracać, nie musi Pan ich lubić ale jest Pan Deputowanym Kortez Generalnych a to do czegoś zobowiązuje. Wszelkie tematy założone w dziale Ambasady Królestwa Nordii mogą być zamknięte lub usunięte jedynie na wniosek władz Królestwa Nordii lub bezpośrednio przez Ambasadora Królestwa Nordii w Królestwie Skarlandu (a tego nie powołano), więc Pana prośba o zamknięcie tematu zostaje oddalona.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Einar

• Gość
  • *
« Odpowied� #8 dnia: Niedziela, 27 Maj 2012, 22:46:54 »
Mogę prosić o udostępnienie mi możliwości pisania w dziale prokuratury? Wokół mojego wniosku toczy się dyskusje, do której nie mogę się odnieść.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Poniedzia�ek, 28 Maj 2012, 01:01:51 »
Prokuratura Generalna podjęła decyzję iż nie zostanie Panu udostępniona możliwość pisania w dziale Prokuratury. Jeżeli dojdzie do rozprawy to otrzyma Pan możliwość odnoszenia się do czegokolwiek w trakcie trwania procesu.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Einar

• Gość
  • *
« Odpowied� #10 dnia: Poniedzia�ek, 28 Maj 2012, 10:34:40 »
W związku z zaistniałą sytuacje decyduje się powstrzymać od dalszych działań na drodze prawnej. To co miało miejsce to jawna drwina ze sprawiedliwości i Królestwa Nordii. Najpierw okazało się, że nie mogę osobiście złożyć doniesienia do prokuratury, następnie po dwukrotnej prośbie odmówiono mi dostępu do działu prokuratury. Odmawiającym był prokurator generalny, Norbert de Catalan, ten sam przeciw któremu złożyłem wniosek. Następnie pod moim wnioskiem rozpoczęła się dyskusja, w której kierowano pod moim adresem zarzuty, na które nie mogłem odpowiadać, bo do głosu mnie nie dopuszczono.

Ten sam prokurator odrzucił wniosek z powodów formalnych twierdząc, że to jest stary, nieobowiązujący Kodeks Karny, mimo że był to jedyny znaleziony przeze mnie, co więcej nadal aktualny - znajdował się w "Boletin Oficial del Estado", nie posiadał żadnej adnotacji o jego uchyleniu.

Następnie odrzucił ponownie wcześniej odrzucony wniosek, tym razem odnoszą się do zarzutów. Prokurator nie był nawet w stanie odróżnić zarzutu usiłowania popełnienia przestępstwa od jego popełnienia, natomiast przestępcę zrobił ze mnie, stwierdzając, że nie podlegam jurysdykcji prawa Skarlandu, kiedy to sądzona ma być osoba, która przestępstwo popełniła.

Dziękuję pani Marii za pomoc, bez której nawet doniesienia do prokuratury bym złożyć nie mógł.

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowied� #11 dnia: Poniedzia�ek, 28 Maj 2012, 16:18:35 »
1) To, że nie znalazł Pan innego kodeksu, nie znaczy że ten jest prawomocny.
2) Jurysdykcja (z łac. iurisdictio "sądzenie") ? prawo sądzenia, posiadane przez dany podmiot (organ) uprawnienie (kompetencja) do rozpoznawania i rozstrzygania danych spraw. Mianem jurysdykcji określa się także zasięg terytorialny, rzeczowy lub osobowy danych uprawnień.W prawie pojęcie jurysdykcja wyznacza zakres spraw podlegających rozpoznawaniu pod względem ich cech przedmiotowych i podmiotowych. (Źródło: Wikipedia) Jurysdykcja nie jest wydawaniem zarzutu, a wręcz czymś antagonistycznym.
3) Skarland posiada tylko jednego prokuratora. Trudno byłoby, aby to ktoś inny przyjmował/odrzucał wnioski do prokuratury. Proszę nam wybaczyć, że nasze struktury prawne nie są tak wspaniałe jak te Nordyjskie.
(*)

Offline Einar

• Gość
  • *
« Odpowied� #12 dnia: Poniedzia�ek, 28 Maj 2012, 17:40:40 »
Ad. 1. To, że kodeks znajduje się w dzienniku ustaw jako ważny oznacza, że kodeks jest ważny.

Ad. 2. Dziękuję za wyjaśnienie mi czym jest jurysdykcja. Mój wykładowca niestety nie jest w tym tak obeznany jak pan.

Ad. 3. nemo iudex in causa sua - tego też proszę poszukać w wikipedii, a jak pan znajdzie to odnośnie całej sytuacji polecam również audiatur et altera pars.

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowied� #13 dnia: Wtorek, 29 Maj 2012, 15:12:59 »
Dziękuję Jego Królewskiej Mości, nie wiem jak mogłem żyć w nieświadomości. Język łaciński jest piękny, ale hiszpański jeszcze piękniejszy. Skarland nie ma prawa spisanego w Wikipedii.
(*)

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Wtorek, 29 Maj 2012, 19:56:52 »
Panie Faders proponuję abyśmy nie wdawali się w dyskusję z przedstawicielami Nordii.

(-) Norbert I de Catalán