Autor W�tek: List Naczelnego Dowódcy Floty Królewskiej  (Przeczytany 376 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
List Naczelnego Dowódcy Floty Królewskiej
« dnia: Wtorek, 25 Sie 2015, 00:58:55 »

kontradmirał Albert Wilhelm Fryderyk van Oranje-Nassau
Naczelny Dowódca Floty Królewskiej

przesyła wyrazy szacunku.

Wasza Królewska Wysokość,

Nie da się ukryć, iż relacje między nami pozostawiają wiele do życzenia. Wiadomym jest również fakt, iż posiadam wiele zastrzeżeń co do postawy i zachowań Waszej Wysokości. Żywiąc głęboką nadzieję zmiany tego stanu rzeczy i zakopania topora wojennego, wysuwam względem Waszej Wysokości, jako Sekretarza Stanu ds. Wojny propozycję wspólnych manewrów morskich Floty Królewskiej i Wielkiej Armady w okolicach Hagi, celem udoskonalenia współpracy militarnej między Imperium i Niderlandami.

Wierzę również, że wspólne działania zjednują i przybliżają, zaś manewry wojskowe wyzwalają najlepsze cechy z każdego mężczyzny oraz pozwalają hartować ducha. Liczę więc, iż wysunięta tu propozycja zostanie odebrana pomyślnie i zaakceptowana przez stronę skarlandzką.

Z wyrazami rewerencji,
kadm. A.W.F van Oranje-Nassau

Dano w królewskim mieście Hadze, 25 sierpnia 2015
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: List Naczelnego Dowódcy Floty Królewskiej
« Odpowied� #1 dnia: Wtorek, 25 Sie 2015, 02:19:17 »

Secretario de Guerra

XXV día del mes de agosto, año del Nuestro Señor de dos mil e quince años

Jako, iż z natury nie jestem człowiekiem pamiętliwym i szukającym okazji do zemsty, a także z powodów mojej służby dla Królów i Imperium, nie chowam urazy wobec Waszej Królewskiej Wysokości i wybaczam wszystkie oszczercze słowa jakie padły pod adresem mojej osoby w jednym z ostatnich listów Waszej Wysokości. Jednocześnie zapewniam, że sprawy dotyczące mojej osoby nie mają przełożenia na kwestie które są mi podległe służbowo, gdyż byłoby to dla mnie jako żołnierza i urzędnika wysoce nieprofesjonalne, czy wręcz haniebne. Tuszę, iż Wasza Wysokość nie sugerował podobnej zależności w swoim liście, gdyż byłaby ona niewybaczalną hańbą i potwarzą dla oficera.

Jestem jednocześnie niezwykle uradowany z propozycji Waszej Królewskiej Wysokości, gdyż Dowództwo Wielkiej Armady zamierzało w najbliższym czasie wystosować do Floty Królewskiej zaproszenie do udziału we wspólnych manewrach morskich, analogicznie jak zostało to uczynione przez dowództwo Armii Imperialnej wobec Sił Lądowych Wschodniej Republiki Estelli. W ten sposób Wasza Wysokość niejako oszczędził pracy Dowództwu Wielkiej Armady, za co, w imieniu Dowództwa, składam podziękowania.

Muszę jednak zwrócić uwagę na fakt, iż list Waszej Wysokości jest niestety źle adresowany. Sekretarz Wojny nie odpowiada za manewry wojskowe poszczególnych rodzajów sił zbrojnych Wojsk Imperium - są to autonomiczne decyzje Dowódców.
Niemniej, zobowiązuję się do przekazania niniejszej wiadomości do rąk Naczelnego Dowódcy Wielkiej Armady, a on podejmie w tej sprawie stosowną decyzję.

Z wyrazami najwyższego szacunku,
(-) Carlos de Medici
Sekretarz Wojny

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
Odp: List Naczelnego Dowódcy Floty Królewskiej
« Odpowied� #2 dnia: Wtorek, 25 Sie 2015, 02:34:39 »

kontradmirał Albert Wilhelm Fryderyk van Oranje-Nassau
Naczelny Dowódca Floty Królewskiej

przesyła wyrazy szacunku.

Oczywiście nie było moim zamierzeniem czegokolwiek sugerować. Zaś złe zaadresowanie listu jest poniekąd świadome i zamierzone. O ile bowiem aspekty techniczne leżą w gestii Dowódcy Wielkiej Armady, o tyle osobiste uczestnictwo Waszej Wysokości jest kwestią Waszej właśnie decyzji. Stąd też takie zaadresowanie listu, należy traktować jako moje osobiste zaproszenie dla Waszej Królewskiej Wysokości do udziału w tych manewrach. Wyrażam nadzieję, iż zechce Wasza Wysokość dołączyć do tego przedsięwzięcia i wspólnie ze mną zająć zaszczytne miejsce na pokładzie okrętu flagowego Floty Królewskiej, by wspólnie przy kieliszku wspaniałego flamandzkiego wina podziwiać działania niesamowitych okrętów niderlandzkich i skarlandzkich, a także dać okazję ku lepszemu wzajemnemu poznaniu i zrozumieniu różnic, które między nami da się zauważyć. Wierzę, iż poprzez wspólne nasze działanie w ramach tego projektu, uda się nam znaleźć porozumienie i zgodę tak ważne do dalszego pomyślnego rozwoju Imperium.

Z wyrazami rewerencji,
kadm. A.W.F. van Oranje-Nassau

Dano w królewskim mieście Hadze, 25 sierpnia 2015
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański