Autor W�tek: Błędna nazwa  (Przeczytany 683 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Błędna nazwa
« dnia: Poniedzia�ek, 31 Sie 2015, 18:08:39 »
Pragnę znowu przypomnieć, że nazwa Porto Leonor jest błędna i powinna brzmieć Puerto Leonor (Port Eleonora).

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: Błędna nazwa
« Odpowied� #1 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 00:26:22 »
Nie jest błędna, gdyż jest w jezyku portugalskim, nie hiszpańskim.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 09:16:10 »
Tylko skąd u nas się wziął język portugalski? To, że terytorium obejmuje realną Portugalię nic nie znaczy :P
Może też będziemy ¿Habla inglés? skoro mamy Gibraltar... :P

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 10:57:30 »
Proszę pytać hrabiego Guzmana - przecież to nie ja nazwałem tą osadę ;). A jeżeli chodzi o języki, to tak samo można się przyczepić do używania realnego katalońskiego - to, że mamy ziemie realnej Katalonii też nic nie znaczy, mamy przecież także w swoich granicach ziemie Galicji, może zatem mówmy w języku galicyjskim? Jak już traktować szczególnie regiony Skarlandu to wszystkie albo żadne ;).

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #4 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 16:54:14 »
Proszę pytać hrabiego Guzmana - przecież to nie ja nazwałem tą osadę ;). A jeżeli chodzi o języki, to tak samo można się przyczepić do używania realnego katalońskiego - to, że mamy ziemie realnej Katalonii też nic nie znaczy, mamy przecież także w swoich granicach ziemie Galicji, może zatem mówmy w języku galicyjskim? Jak już traktować szczególnie regiony Skarlandu to wszystkie albo żadne ;).

Zgadza się Wasza Wysokość, ziemie Wicekrólestwa Aztec są pod moim zarządem i stwierdziłem, że właśnie taka nazwa będzie odpowiednia dla pierwszej osady. Natomiast zapewniam Pana Norberta, iż kolejne nazwy będą w języku hiszpańskim :) Zgadzam się również z słowami infanta Don Carlosa Juana, który słusznie zauważył, że nie można faworyzować żadnego języka czy dialektu, a tym bardziej katalońskiego. Jestem zaskoczony zachowaniem Pana Prezydenta, który tak sobie szanuje wolność słowa, że w Estelli nie okazał  szacunku względem członków rodziny królewskiej zapominając jak powinien tytułować następcę tonu Imperium Skarlandu. Podobnie jestem oburzony zachowaniem Pana Norberta, który nałożył na ówczesnego następcę tronu status persona non grata! A wracając do języka portugalskiego, to z tego co wyczytałem, władcy Estelli Wschodziej swoją monarchię wzorowali właśnie na portugalskiej :) Lepiej będzie dla Pana Prezydenta jak zajmie się sprawami tylko i wyłącznie Estelli i nie próbuje siać zgorszenia wśród innych obywateli Imperium. Z resztą chyba już każdy w v-świecie poznał cięty język Pana Catalana i pamięta ile znaczył oraz jak wyglądał Skarland pod jego kuratelą. Po raz wtórny podkreślam, że jak już mamy cenić się zasługami i tytułami to pragnę podkreślić, że również jestem Grandem i nie dam sobie pluć w twarz, tak jak inni sobie na to pozwalają. A dla Pana Norberta mam przekaz tak stary jak i świat, na którym żyjemy " Kto mieczem wojuje, ten od miecza ginie", oby Pan Norbert nie ugodził się bronią, którą sam wziął do ręki.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 17:11:35 »
Ładnie się ktoś zagotował.

W sumie nic złego nie ma w języku portugalskim - zawsze to jakieś urozmaicenie i odróżnienie od reszty. Tym bardziej, iż Aztec nie jest rodzimym terytorium Skarlandu, stąd też skarlandzki nie musi być tam znany.

Tym niemniej Jego Wysokość Norbert nie musiał przecież wiedzieć o tym, że miast skarlandkiego używa się w tym regionie portugalskiego. A jeśli tak to zwrócenie uwagi na błąd i sugestia jego poprawy, nie jest niczym złym i raczej atak jest nieuzasadniony. A z kolei rozdrapywanie starych ran jest, według mnie, marnotrawstwem czasu, energii i dobrego nastroju.

Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 17:48:41 »
To nie jest rozdrapywanie ran (jeżeli pije Eminencja do tego, że wznowiłem temat), a dopiero teraz spostrzegłem wątek (przy okazji przekazywania linków do tematów o Aztec) i pospieszyłem z wyjaśnieniem, że nazwa nie jest błędna. A jeżeli popsułem Eminencji nastrój - no cóż - będę musiał z tym żyć, choć nie wiem czy to wytrzymam ;).

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #7 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 18:08:16 »

Tym niemniej Jego Wysokość Norbert nie musiał przecież wiedzieć o tym, że miast skarlandkiego używa się w tym regionie portugalskiego. A jeśli tak to zwrócenie uwagi na błąd i sugestia jego poprawy, nie jest niczym złym i raczej atak jest nieuzasadniony. A z kolei rozdrapywanie starych ran jest, według mnie, marnotrawstwem czasu, energii i dobrego nastroju.

Zapewne ma Wasza Eminencja rację, ale czemu wszelkie uchybienia i jawna obraza monarchii oraz skarlandczyków ma być puszczona w niepamięć. Rozumiem, że Pan Norbert może żywić urazę do skarlandczyków, czy coś w tym stylu, ale nie godzi się zamiatać wszystko pod dywan. Ja na pewno nie będę pokornie przyglądał się kolejnym wybrykom i szantażom emocjonalnym, które stosuje Pan Norbert wykorzystując w swoich grach Estellę. Założę się Wasza Eminencjo, że jakby ktoś w tak poniżający sposób obraził członków rodziny Orańskich, czy obywatela niderlandzkiego to Królestwo Niderlandów i Rodzina Królewska nie puściliby płazem tak wielkiej obelgi. Proszę również zauważyć, że Pan Norbert nie zmienił swego postępowania względem infanta oraz nie cofnął nałożonego na osobę Księcia statusu persona non grata. Natomiast nie widzę końca dalszym prowokacją i straszenie Estellą!
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 20:22:48 »
To nie jest rozdrapywanie ran (jeżeli pije Eminencja do tego, że wznowiłem temat), a dopiero teraz spostrzegłem wątek (przy okazji przekazywania linków do tematów o Aztec) i pospieszyłem z wyjaśnieniem, że nazwa nie jest błędna. A jeżeli popsułem Eminencji nastrój - no cóż - będę musiał z tym żyć, choć nie wiem czy to wytrzymam ;).

Tak się składa Wasza Wysokość, że nie do Was mówiłem, a do Pana de Guzmana. Proszę się więc nazbyt na mnie nie nasadzać ;)

Zapewne ma Wasza Eminencja rację, ale czemu wszelkie uchybienia i jawna obraza monarchii oraz skarlandczyków ma być puszczona w niepamięć. Rozumiem, że Pan Norbert może żywić urazę do skarlandczyków, czy coś w tym stylu, ale nie godzi się zamiatać wszystko pod dywan. Ja na pewno nie będę pokornie przyglądał się kolejnym wybrykom i szantażom emocjonalnym, które stosuje Pan Norbert wykorzystując w swoich grach Estellę. Założę się Wasza Eminencjo, że jakby ktoś w tak poniżający sposób obraził członków rodziny Orańskich, czy obywatela niderlandzkiego to Królestwo Niderlandów i Rodzina Królewska nie puściliby płazem tak wielkiej obelgi. Proszę również zauważyć, że Pan Norbert nie zmienił swego postępowania względem infanta oraz nie cofnął nałożonego na osobę Księcia statusu persona non grata. Natomiast nie widzę końca dalszym prowokacją i straszenie Estellą!

Nie postuluję zapomnienia, czy zamiatania pod dywan. Sprawę jak najbardziej należy wyjaśnić, ale czy to właściwe miejsce? Nie lepiej przeprowadzić proces sądowy, czy dyskusję, czy cokolwiek innego, zamiast szarpać się na każdym kroku. Konopnickiej się naczytaliście? (Twierdzą nam będzie każdy próg!)
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 20:37:40 »
Don Felipe, widzę, że do reszty zawrzała w was gorąca iberyjska krew :). Ale proszę nie wczuwać się, aż nadto. :) Rozumiem wasze rozczarowanie, ale proszę o większą rozwagę w doborze słów. Pragnę zwrócić uwagę Wielmożnemu Hrabiemu, że Jego Wysokość Norbert jest również członkiem Rodziny Królewskiej i należy się mu szacunek. To, że Jego Wysokość w granicach swego władztwa zapomina o szacunku dla członków Rodu Panującego, nie oznacza, że my musimy postępować podobnie. Rozumiem postawę Hrabiego oraz pozostałych przeciwników polityki Don Norberta, ale nie jest to miejsce do dysputy na ten temat. Pragnę również zakomunikować, że jeśli sprawa nie zostanie rozwiązana polubownie trzeba będzie sięgnąć po inne środki.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 21:25:45 »
Rozumiem, że Pan Norbert może żywić urazę do skarlandczyków
Urazę? W jakiej lub w jakich sprawach?

Proszę również zauważyć, że Pan Norbert nie zmienił swego postępowania względem infanta oraz nie cofnął nałożonego na osobę Księcia statusu persona non grata. Natomiast nie widzę końca dalszym prowokacją i straszenie Estellą!
Cóż Infant z resztą jak i cała skarlandzka rodzina królewska nie jest chroniony prawem w Republice i może odpowiadać przed sądem za zbrodnie, odsiadywać wyrok w więzieniach, płacić mandaty, zostać wydalonym z kraju (jeżeli nie  wykonują swoich konstytucyjnych obowiązków lub tych narzuconym traktatem), otrzymać status persona non grata, monarcha dodatkowo może zostać zdetronizowany - choć jedynie symbolicznie. Infant w chwili otrzymania nakazu opuszczenia Republiki miał 48h na odwołanie się do Sądu Najwyższego Republiki czego nie uczynił więc niema podstaw do cofnięcia mu tego zaszczytu.
Straszenie Estellą? Niby jakie? WRE zgodnie z planem w rocznicę powstania opuści Imperium Skarlandu - dla Imperium to jeden problem z głowy, dla Republiki aż 3 problemy z głowy.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 23:47:03 »
Wygląda na to, że nie mogę już dłużej milczeć w tej sprawie. Jak zatem mają się fakty: mój Ojciec wydaje akt, jednak z powodów realnych (których nie mogę ujawnić, bo to Jego prywatna sprawa, może On sam zechce to uczynić) nie ma przez ok. tydzień dostępu do komputera, dlatego ja zostałem poproszony o opublikowanie go (gdyby to była moja samowola, to oczywistym jest, iż mój Ojciec podjąłby oficjalne kroki), o czym pisałem Waszej Wysokości na GG. Mimo tego nie raczył WKW skorzystać z szansy wycofania się z nielegalnie (podkreślam to słowo) wydanej decyzji. Sprawa pozostałaby wówczas między nami, gdyż decyzja została wyslana via PW i była niedostępna dla szerszej publiczności. Pozwolę sobie jeszcze przedstawić konkretnie, dlaczego sama decyzja była nielegalna (zanim przejdę do dalszych kwestii), otóż "nakaz opuszczenia państwa", który otrzymałem był sygnowany logiem Żandarmerii Granicznej, na podstawie zaś jakiego prawa jest WKW jej członkiem? A jeżeli nie jest, to który funkcjonariusz formacji go wydał? Ponadto, na podstawie dokładnie których przepisów prawa Estelli zostałem "wydalony" z jej terytorium? Aż wstyd, że muszę twórcy estellskiego prawa wypominać takie rzeczy, ale jak widać tenże twórca ma o nim nikłe, bądź żadne pojęcie, i to nie tylko o przepisach obowiązujących w Estelli, ale o prawie w ogóle... Przyjmując jednak, że decyzja była wydana z poszanowaniem prawa Estelli i ogólnych zasad prawnych, to jednak wydał ją de facto (nielegalnie) WKW, więc jak sobie to WKW wyobraża, że miałbym się odwoływać do Sądu Najwyższego, który - po pierwsze - oficjalnie nie ma żadnych sędziów, po drugie - nawet gdyby miał, to jednym sędzią byłby WKW, jako jedyny aktywny obywatel (oraz Pan i Władca zagrabionej Estelli)? Spójrzmy w prawdzie w oczy - to była dziecinna próba zakneblowania mi ust, bo nie miał WKW żadnego, podkreślam żadnego, merytorycznego argumentu. Proszę wreszcie to dostrzec, że działania WKW w ostatnich miesiącach można określić wyłącznie mianem kpiny, a jest to i tak łagodne i eufemistyczne określenie. Kpina z prawa, kpina z całego Imperium i przede wszystkim kpina z innych ludzi i siebie samego.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: �roda, 23 Wrz 2015, 23:53:58 »
Wasza Wysokość,

z całym szacunkiem dla Waszej Wysokości stwierdzam, że odłączenie Wschodniej Republiki Estelli będzie na tą chwilę najlepszym rozwiązaniem. Jeśli, żadna ze stron nie widzi sensu dalszej współpracy, to takową należy zakończyć. Oczywiście będzie to oznaczało odrębność forum oraz serwera, a co za tym idzie możność samo stanowienia strony skarlandzkiej o bazie danych i forum. Takowe rozwiązanie będzie prowadziło do końca działalności Waszej Wysokości w Imperium Skarlandu. Temat uważam za zamknięty, aż do kolejnego Posiedzenia Kortez Generalnych gdzie zostanie przedstawiony projekt wypowiedzenia Traktatu Pokojowego i Stowarzyszenia zawartego pomiędzy Imperium Skarlandu a Wschodnią Republiką Estelli.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Czwartek, 24 Wrz 2015, 00:34:14 »
Dlaczego odłączenie WRE ma być jednoznaczne z końcem mojej działalności w Imperium? Jedno nie wyklucza drugiego.

Wschodnia Republika Estelli nie została zagrabiona, Aztec zostało zagrabione (zależy od punktu widzenia), Rotria została zagrabiona, Estella Wschodnia natomiast została przejęta po upadku lokalnej monarchii. W chwili przejęcia Estelli Imperium nie było nią zainteresowane.

Jako zwierzchnik Sił i Korpusów Bezpieczeństwa Narodowego Wschodniej Republiki Estelli mogę wydawać nakazy, rozkazy itd. itp. w imieniu: Żandarmerii Granicznej WRE, Policji Narodowej WRE, Sił Zbrojnych WRE oraz Straży Wybrzeża WRE.

Król Carlos II nie poinformował władz Republiki o fakcie upoważnienia Infanta do publikacji aktów w swoim imieniu wobec czego Prezydencja Republiki uznała akt za nielegalnie ogłoszony.
Faktem jest, że Republika nie posiada podstawy prawnej odnośnie wydalenia osób ze swojego terytorium i w chwili obecnej służby działają jak im się żywnie podoba, władzom Republiki taki stan rzeczy w chwili obecnej odpowiada.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Czwartek, 24 Wrz 2015, 12:44:25 »
Widzę, że Króla nie może chwili nie być z powodów realnych i od razu zaczyna się jedna wielka masakra w tutejszym państwie. Ze względu iż od niedzieli do środy nie będę miał dostępu do internetu w ogóle wszelkimi sprawami zajmę się od czwartku.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch