Grodziec, 12 września Roku Pańskiego 2015
Wasza Świątobliwość,
Z woli Jego Świątobliwości Sykstusa III dnia 20 maja Roku Pańskiego 2013 zastąpiłem na stanowisku Prymasa Agurii Jego Ekscelencję biskupa Pafnucego von Pjongjang. Przybywając na tamtejsze ziemie zastałem lud wielce pobożny, ale będący bez pasterza, diecezja zaś nie miała założonych podstawowych struktur. Dlatego sumiennie i z wszelką umiejętnością a współpracując z łaską bożą rozpocząłem wielkie dzieło budowy Kościoła, które we wrześniu 2015 zostało podniesione do rangi archidiecezji. Miałem wielki zaszczyt prowadzić tę najpotężniejszą owczarnię, która po pewnym czasie była wzorem dla innych Kościołów partykularnych w całym mikroświecie. Sam tak silnie związałem sie z tym państwem, że - za zgodą Patriarchy Piusa III - przyjąłem tamtejsze obywatelstwo.
Jednakże wydarzenia, które wstrząsnęły całym Kościołem, odbiły się silnym echem w Królestwie. Zgorszenie wywołane nagłą śmiercią Piusa IV i zmianą władzy doprowadziło do schizmy, której nie zwalczałem, alem - mimo propozycji - do niej nie przystał.
Dzisiaj Kościół w Agurii, spowodu braku wiernych, de facto przestał istnieć. Dlatego z wielkim żalem, ale będąc w pełni świadom tejże decyzji, składam godność Prymasa Agurii, zrzekam się godności biskupa, nadanej mi przez Piusa III 20 października Roku Pańskiego 2013, a siebie samego i tamtejszy Kościół oddaję do dyspozycji Waszej Świątobliwości.
Wasz wierny sługa,
(-) Abp Rafael Mancini
Prymas Agurii i Arcybiskup Grodźca