Autor W�tek: Synowska Prośba  (Przeczytany 236 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
Synowska Prośba
« dnia: Wtorek, 20 Pa� 2015, 16:08:52 »

Wasza Katolicka, Arcychrześcijańska i Najwierniejsza Mość,
Najdroższa Matko,
Wasza Królewska Wysokość, Drogi Regencie,
Najdrożsi w Panu Inkwizytorzy,

jako uniżony sługa Skarlandu, w odosobnieniu bywając i łask Najmilszego Boga doznając, a za przyczyną św. Jakuba, patrona Santiago de Compostela prosząc, błagam Was o radę w moim położeniu. Pismo bowiem mówi: De profundis clamavi ad te Domine, Domine exaudi vocem meam. Dlatego też w długim rozmyślaniu i modlitwie o swoim położeniu po wszystkich wydarzeniach jakie miały miejsce w ostatnim czasie w Skarlandzie, za wolą Bożą i z Jegoż pomocą pragnę nadal rozwijać się duchowo jako kapłan, bo do tego mnie i Bóg stworzył. A, że ponad miesiąc temu podjąłem się ślubu z piękną niewiastą, Karoliną Burbońską, sprawa celibatowego kapłaństwa stanowi dla mnie problem. Dlatego proszę o radę, Mą Najdroższą Matkę Eleonorę i Regenta Fernando w tej jakże trudnej sprawie. Chcę bowiem nadal pomagać Skarlandowi ze sfery duchowej, bo tak czuję i tak będzie najlepiej, ale prawnie nie wygląda to dobrze. Dlatego proszę Was, służcie radą, ażebym Jedynemu Bogu oddał się w posługę, tak jak i On wskazuje i mi i Wam.

(-) Su Majestad Carlos II el Piadoso,
Rey-Mártir del Imperio Scarlañol, etc., etc., etc.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
Odp: Synowska Prośba
« Odpowied� #1 dnia: Wtorek, 20 Pa� 2015, 17:12:57 »
Najjaśniejszy Panie,

przyjmij proszę wyrazy estymy i wielkiego szacunku względem twej osoby. Jako Inkwizytor służę Ci swą radą i proponuję byś swój wniosek złożył przed Trybunałem Świętej Inkwizycji Królewskiej. Jako, że warunki twego małżeństwa nie zostały dopełniona, a wybranka twa nigdy nie przekroczyła ziemi Imperium są powody, które stwarzają możliwość byś w spokoju ducha i czystości sumienia mógł poświęcić się sprawom Boskim. Także kwestia matrymonium zawartego przed obliczem Kościoła Obediencji Awiniońskiej nie jest wiążąca ponieważ nie w Imperium nie obowiązuje prawo tamtejszego kościoła oraz przepisy konkordatowe legalizujące owe matrymonium. Wybraka twa również nie została namaszczona na królową Imperium w obowiązującym na Dworze Skarlandzkim obrządku rostryjskim. Jednak by podkreślić nasz szacunek względem Domu Burbonów oraz Królestwa Francji i Nawarry proponuję by Carlota de France przyjęła tytuł Jej Królewskiej Wysokości Księżnej Imperium Skarlandu, a gdy postanowi wróci do aktywności i przybyć do Imperium zostanie jej nada oprawa godna członka skarlandzkiego członka rodu panującego. W obecnej chwili kontakt z Carlotą de France jest praktycznie niemożliwy.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Wtorek, 20 Pa� 2015, 19:31:38 »
Drogi Synu.

Twoja prośba spotkała się z naszym uznaniem, dlatego też nakazujemy Wielkiemu Inkwizytorowi by zgodnie z naszą wolą przedłożył twą sprawę Supremie Inkwizycji Królewskiej.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #3 dnia: Wtorek, 20 Pa� 2015, 19:57:47 »
Wybraka twa również nie została namaszczona na królową Imperium w obowiązującym na Dworze Skarlandzkim obrządku rostryjskim. Jednak by podkreślić nasz szacunek względem Domu Burbonów oraz Królestwa Francji i Nawarry proponuję by Carlota de France przyjęła tytuł Jej Królewskiej Wysokości Księżnej Imperium Skarlandu

Skoro nie została namaszczona na Królową Imperium zgodnie z obrządkiem rotryjskim, skoro nigdy nie raczyła się pojawić w Skarlandzie (może GPS zawiódł - we francuskich pojazdach często się zdarza) to Ja nie widzę powodu dla którego mielibyśmy podkreślać nasz szacunek do Domu Burbonów oraz Królestwa Francji i Nawarry. W mojej opinii małżeństwo to i tak jest nieważne bo małżonka zaginęła w akcji. Carlota de France nie powinna mieć żadnych praw do tytułów w Skarlandzie.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli