Autor W�tek: Reforma ustroju  (Przeczytany 965 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
Re: Reforma ustroju
« Odpowied� #15 dnia: Pi�tek, 8 Cze 2012, 20:25:53 »
Cytat: "María"
A ja zaś odwrotnie. Ograniczyłabym monarchę do funkcji reprezentacyjnych i ceremonialnych. I tak nie jest zbyt aktywny, więc zrzucanie mu rządu na głowę nie byłoby niczym korzystnym.

Prosze mnie nie obrażać, ile mogę tyle robię. Gdzie nie wolno mi palców pchać tam ich nie pcham.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Felipe de Surme?a

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 95
« Odpowied� #16 dnia: Sobota, 9 Cze 2012, 09:04:09 »
Cytat: "Felipe de Surme?a"
A ja zaś odwrotnie. Ograniczyłabym monarchę do funkcji reprezentacyjnych i ceremonialnych. I tak nie jest zbyt aktywny, więc zrzucanie mu rządu na głowę nie byłoby niczym korzystnym.

Lewica to by najchętniej ograniczała, ograniczała monarchię! A ja jestem wręcz przeciwny takiemu stanowisku! Król jest królem! Należy mu się więcej władzy.

Jak zwykle moc merytorycznych argumentów.

A tak. Pani jako lewicowa działaczka to zapewne wprowadziłaby republikę  :)
Sr.Felipe de Surme?a
Jefe de la Cancillería Real.

Offline María

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 770
« Odpowied� #17 dnia: Sobota, 9 Cze 2012, 14:01:03 »
Cytat: "Andreas I"

Prosze mnie nie obrażać, ile mogę tyle robię. Gdzie nie wolno mi palców pchać tam ich nie pcham.

To nie jest obraza, ale stwierdzenie faktu. Każdy udziela się w takim stopniu, w jakim pozwala mu na to wolny czas i chęci. O ile przekazanie pełni władzy wykonawczej bardzo aktywnemu i obecnemu monarchy mogłoby mieć sens, o tyle raczej WKM się ze mną zgodzić, że w sytuacji braku czasu więcej obowiązków przyniesie jedynie zniechęcenie.

Cytat: "Felipe de Surme?a"
A tak. Pani jako lewicowa działaczka to zapewne wprowadziłaby republikę  :)

Myli się pan.

Offline Javier Moreno Torres

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 15
« Odpowied� #18 dnia: Niedziela, 15 Lip 2012, 22:04:00 »
Mnie podobają się punkty o Kortezach, sądownictwie i Królu. Natomiast uważam, że obowiązki Rządu powinny być mniejsze niż zaproponowane przez Se?oritę Maríę. Ilość Wspólnot Autonimicznych i ich zakres powienien być określony w Konstytucji tak, by nie zmieniało się to wraz z nadejściem nowego rządu. Twórzmy jakąś trudną do ruszenia wartość stałą, która będzie świadczyła o stabilności państwa. O tej stabilności jeszcze powiem pare słów, ale to w innym wątku:)
(-) Javier Moreno Torres
GG: 42272310

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
« Odpowied� #19 dnia: Poniedzia�ek, 16 Lip 2012, 08:43:49 »
Cytat: "Javier Moreno Torres"
Ilość Wspólnot Autonimicznych i ich zakres powienien być określony w Konstytucji tak, by nie zmieniało się to wraz z nadejściem nowego rządu. Twórzmy jakąś trudną do ruszenia wartość stałą, która będzie świadczyła o stabilności państwa. O tej stabilności jeszcze powiem pare słów, ale to w innym wątku:)

Bardzo mądre słowa, naprawdę bardzo mądre.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.