Autor W�tek: Buenos días!  (Przeczytany 561 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
Buenos días!
« dnia: Wtorek, 22 Gru 2015, 22:17:48 »
Wieczorową porą do jednej ze skarlandzkich piwiarni wszedł nieznajomy jegomość. Miał na sobie stary, przybrudzony płaszcz, a wielki kaptur na głowie zakrywał jego zarośniętą twarz. Spod dziurawego płaszcza wystawała wysłużona klinga, która skutecznie zwracała uwagę bywalców tego zapomnianego przez Boga miejsca. Mężczyzna nie zwracając uwagi na gapiów podszedł niespiesznie do baru po czym kazał właścicielowi nalać dzbanek najlepszego piwa. Kiedy cervecero zażądał zapłaty jegomość rzucił mu na blat trzy złote monety z wizerunkiem dziwnego krzyża. Piwowar przyjrzał im się z bliska, zerknął na człowieka w płaszczu i nagle na jego twarzy pojawił się wyraz ogromnego zdziwienia, a w głowie miał już tylko jedną myśl... Co przygnało tutaj rycerza zakonnego?

Juan skończył piwo, wstał i zrzucił kaptur...

Buenos días! Nazywam się Juan Dagobard de Maykowski, ale większość heretyk... to znaczy znajomych mówi mi Juarez. Przybyłem do Waszego rozległego Imperium aby stworzyć tutaj zakon rycerski, który w imię Boga będzie chronił wyznawców wiary katolickiej przed zakusami religii pogańskich. Wraz z nowo powołanymi braćmi zamierzam rozwinąć naszą wspólnotę i przyodziać ją w przenajświętszy pancerz wiary tak aby nic nie mogło jej zagrozić. Kowalami tej Bożej zbroi będą nasi misjonarze, którzy poprzez głoszenie Ewangelii będą nawracać ludy Imperium na prawowitą ścieżkę Ojca Naszego. A więc jeszcze raz witam wszystkich Skarlandczyków i zapraszam do wspomożenia mojej sprawy. Zostańcie z Bogiem!  :)

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
Odp: Buenos días!
« Odpowied� #1 dnia: Wtorek, 22 Gru 2015, 23:50:00 »
Był już późny wieczór, kiedy Don Felipe znużony pracą opuścił Kancelarię Trybunału Inkwizycji Królewskiej i udał się do wynajętej przy Placu Katedralnym w Toledo kamienicy. Gdy zjawił się na miejscu dwójka służących przywitała go i zaprosiła do środka. Hrabiemu podano kolację, po spożyciu której udał się do garderoby aby zmienić strój. Opuściwszy kamienicę młody hrabia udał się w stronę placu przy Zamku San Servando, gdzie zlokalizowane były liczne karczmy, serwujące gościom wszelakie rozkosze życia doczesnego. Dzisiejszego wieczoru odwiedził Karczmę pod Złotymi Lwami, gdzie jak zwykle panował ogromny zgiełk.  Spotkać tu można jedzących, pijących i bawiących się ludzi ze wszelkich warstw społecznych. Don Felipe udał się do karczmarza i poprosił o rum. Po kilku kolejkach nawiązał ciekawą rozmowa z karczmarzem, który opowiedział mu o tajemniczym gościu siedzącym przy stole w lewym rogu sali. Don Felipe zaciekawiony historią tajemniczego gościa przysiadł się do niego.

-Buenos días Señor ! Widzę, że przebyłeś długą drogę. Chodzą słuchy, że jesteś rycerzem zakonnym. Sam dawniej służyłem w Zakonie Rycerzy Św. Jakuba, który niestety upadł po śmierci Wielkiego Mistrza. Nie warto jednak przywoływać dawnych wspomnień… Niezmiernie miło jest mi poznać Zacnego Rycerza! Jeśli będziesz potrzebował rady lub pomocy, to wiedz że możesz liczyć na moje wsparcie. Witam w Imperium Skarlandzkim!
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: �roda, 23 Gru 2015, 10:30:17 »
W godzinach porannych Don Fernando udał się do Pałacu Królewskiego Escorial, gdzie na dziedzińcu spotkał Hrabiego Guzmana w towarzystwie nieznajomego rycerza.

Witam Don Felipe, Witam Señor . Co Pana sprowadza do Imperium? Po stroju wnioskuje, że jesteście rycerzem. Zachęcam do  osiedlenia się w Imperium i złożenia wniosku o obywatelstwo.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: �roda, 23 Gru 2015, 11:22:35 »
Don Felipe, mi również jest miło poznać tak szlachetną osobistość. Skoro służył Pan dawniej naszemu Stwórcy jako brat zakonny to nie zechciałbyś współtworzyć wraz ze mną nowego zakonu rycerskiego? Twoje doświadczenie, Don Felipe, mogłoby mi się szczególnie przydać. Dziękuje za ciepłe powitanie i oferowane wsparcie. Bóg z Tobą!  ;)

Chwilę potem do Juana i Don Felipe podszedł schludnie ubrany mężczyzna i przywitał się. Juan przetarł zmęczone oczy i ponownie spojrzał na jegomościa.

Buenos días Don Fernando! Jak już wcześniej mówiłem głównym powodem mojego przybycia jest założenie zakonu rycerskiego służącego naszym braciom w wierze. Co do obywatelstwa to jeszcze się z tym wstrzymam. Najpierw muszę lepiej poznać ten wspaniały kraj i jego mieszkańców. O obywatelstwo będę się ubiegał kiedy uznam, że zagrzałem tutaj sobie miejsce i pragnę w pełni poświęcić się służbie Imperium.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #4 dnia: �roda, 23 Gru 2015, 19:58:55 »
Señor Maykowski, oczywiście z chęcią się przyłącze i wspomogę Dostojnego w tworzeniu nowego zakonu. Sądzę że stworzenie nowego zakonu rycerskiego to ciekawa inicjatywa warta realizacji, chciałbym jedynie poznać szczegóły tyczące się zakonu.
hrabia Badajoz

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: �roda, 23 Gru 2015, 20:04:49 »
Każda pomocna dłoń się przyda.  ;) Niedługo oficjalnie ogłoszę powstanie zakonu w Pałacu Escorial i przedstawie tam obiecany Jej Królewskiej Mości statut. Szczegóły przekaże na PW.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #6 dnia: �roda, 23 Gru 2015, 20:09:27 »
Idealnie, w takim razie będę czekał na dalsze informacje. :)
hrabia Badajoz