Autor W�tek: Zaręczyny królewskie Don Cosme i Dana Maria Dolores  (Przeczytany 375 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
Zaręczyny królewskie Don Cosme i Dana Maria Dolores
« dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 18:05:19 »

ZARĘCZYNY KRÓLEWSKIE
DON COSME I DONY MARII DOLORES

Wieczorem w Pałacu Królewskim Escorial trwają ostanie przygotowania do prywatnej ceremonii związanej z zaręczynami w rodzie królewskim. Zwyczajowo w sali audiencyjnej zwanej również złotą zgromadzili się członkowie rodziny królewskiej, dwór oraz goście zagraniczni. Gdy sala audiencyjna zapełniła się barwnie ubranymi gośćmi, którzy na tak szczególną okazję odziali się w najlepsze szaty z jedwabiów, atłasów oraz satyny, Herold Dworu Królewskiego ogłosił przybycie Jej Arcykatolickiej Mości. Rozbrzmiały fanfary, a na salę wkroczyła Monarchini Imperium Skarlandzkiego. Najjaśniejsza Pani zasiadła na tronie, który zlokalizowany był pod złotym baldachimem w końcu sali. Następnie do tronu Jej Majestatu podszedł Jego Książęca Mość Don Cosme Pedro wraz z swą wybranką Księżniczką Marią Dolores z rodu de Cordoba. Książę i Księżniczka oddali pokłon skarlandzkiej monarchini po czym ucałowali rękę Najjaśniejszej Pani. Następnie Don Cosme poprowadził swą wybrankę na środek sali gdzie doniosłym głosem oznajmił:
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
Odp: Zaręczyny królewskie Don Cosme i Dana Maria Dolores
« Odpowied� #1 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 18:09:30 »
Wasza Arcykatolicka Mość, Wasza Książęce Moście Don Fernando i Dona Catalina, pragnę w waszej obecności oraz w obecności Dostojnych Gości i Dworu Królewskiego ogłosić, iż poprosiłem Księcia Kordobę o rękę jego córki Księżniczki Marii Dolores, którą miłuję i przed Bogiem wierność pragnę przysięgać. Dlatego też Najjaśniejsza Pani, Droga Siostro wedle zwyczaju pragnę Wam zaprezentować moją przyszłą małżonkę i prosić Was o błogosławieństwo i zgodę na to matrymonium.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 18:19:17 »
Wasza Książęca Mość, Drogi Bracie.

Serce nasze jest pełne radości z racji tego, że nasz umiłowany Brat znalazł oblubienice swoją, którą zawiedzie do ołtarza przyrzekając jej przed Bogiem małżeńską wierność i wsparcie. Wiecie, że wasze matrymonium ma naszą aprobatę i z serca Wam błogosławimy. Kordobowie są zacnym rodem grandowskim, dlatego też cieszy nas, że wybranką twego serca została tak szlachetna dama jaką jest Księżniczka Maria Dolores de Cordoba. Proszę przyjmijcie nasze błogosławieństwo i życzenia wszelkiej pomyślności.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Maria Dolores d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 105
« Odpowied� #3 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 18:28:51 »

Wasza Arcykatolicka Mość, Wasza Książęce Moście Ukochani Rodzice, jest dla mnie wielkim zaszczytem, że o moją rękę ubiega się Don Cosme, którego od dawna nade wszystko co ziemskie miłuję. Chcę jemu poświęcić mą duszę, aby miłość jaką darzę go była umacniania. Zatem zgadzam się zostać  wybranką Jego Książęcej Mości na śmierć i na życie.

Regentka Księstw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa Córdoby,
Hrabina Cavriago

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 18:31:27 »
Książę Fernando podszedł do zaręczonych oddając pokłon Jaśnie Księciu, a następnie ojcowską czułością ucałował i objął córkę.

Wasza Książęca Mość, Droga Córko,

wielką radością są dla mnie Wasze zaręczyny i z całego serca wam gratuluję. Daje Wam moje błogosławieństwo i ufam, że Bóg Wszechmogący obdarzy was wszelakimi łaskami, dając wam liczne i zdrowe potomstwo. Ogromnym szczęściem dla mnie i mojej małżonki jest, że naszą latorośl los obdarzył tak zacnym narzeczonym, jeszcze raz Wam gratuluje.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 18:37:37 »
Wasza Arcykatolicka Mość, Wasza Książęca Mość, Drogi Mój Mężu, Droga Córko,

Dzień ten jest dla mnie pełen przeogromnej radości. Wiem, czym jest miłość. Niezwykłe uczucie dające nam wiele dobra. Co dzień mamy dzień i noc, w życiu potrzeb dwóch połówek. Małżeństwo to zobowiązanie, które ma być w chwilach dobrych i złych. Głęboko wierzę, że równie błogosławione będzie matrymonium Najdroższej Marii Dolores z Don Cosme. Przyjmijcie już dziś moje gratulacje i błogosławieństwo.

Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 20:52:11 »
Wasze Książęce Mości,

proszę przyjąć moje gratulacje. Miłość jest piękną rzeczą, szczególnie dla obserwujących parę. A co jest piękne, co jest dobre jest również prawdziwe i jednością. Tak też życzę, aby i Wasze Książęce Moście stały się jednością w miłości. Niech Wasze małżeństwo dobry Bóg błogosławi!
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #7 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 22:51:45 »
Wasze Książęce Mości,

także i ja pragnę złożyć Wam najszczersze gratulacje w tym jakże radosnym dla Was dniu. Oby uczucie, które Was połączyło trwało po wieki, i obyście odnajdywali nieustanną radość w pielęgnowaniu miłości, której wyrazem jest ceremonia zaręczyn.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz