Autor W�tek: Kwestia rzeki Gwadalkiwir  (Przeczytany 370 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Kwestia rzeki Gwadalkiwir
« dnia: Poniedzia�ek, 18 Sty 2016, 08:34:54 »
Sevilla nie jest miastem nadmorskim więc jak armada chce z niej wypłynąć? Polecam zapoznać się z mapą Skarlandu. Co do rzeki to raczej nie amazonka żeby pełnomorskie okręty pływały tak daleko w głąb lądu.

To tak jak by ORP Pułaski chciał Wisłą do warszawy dopłynąć...

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: Kwestia rzeki Gwadalkiwir
« Odpowied� #1 dnia: Poniedzia�ek, 18 Sty 2016, 14:42:54 »
Sevilla nie jest miastem nadmorskim więc jak armada chce z niej wypłynąć? Polecam zapoznać się z mapą Skarlandu. Co do rzeki to raczej nie amazonka żeby pełnomorskie okręty pływały tak daleko w głąb lądu.

To tak jak by ORP Pułaski chciał Wisłą do warszawy dopłynąć...

Polecam zatem Waszej Wysokości zapoznać się ze źródłami historycznymi... ;)

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Poniedzia�ek, 18 Sty 2016, 16:31:18 »
Tyle, że to Skarland a nie kopia Hiszpanii - realne źródła historyczne są tu akurat nic nie warte, rzekome kanały łączące Sevillę z otwartym morzem nigdy nie zostały u nas wybudowane bo i samo miasto powstało dość niedawno. Po za tym Skarland ma portów morskich aż za nadto nawet w Księstwie Sevilli.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Poniedzia�ek, 18 Sty 2016, 16:52:21 »
1) Czepianie się szczegółów (i na tym mógłbym zakończyć, ale co mi tam ;)).
2) Jasne, to nie kopia Hiszpanii, natomiast kształt państwa, nazwy i położenie miast itp. to wyszły tak przypadkiem (język też) ;).
3) Chyba nie zamierza WW forsować zasady, że dla powstania każdej rzeki/kanału/strumyka/kałuży potrzeba narracji (a jeżeli tak, to proszę: Władze Sevilli zleciły budowę metra /pierwsze metro w mikronacjach i od razu takie długie!/, jednak wykop był płytki, strop się zawalił i spadł deszcz. Wąwóz zalało i mamy rzeczkę. Może być?). Narracja mniej więcej na poziomie uwag WW.
4) Mapy WW to dla mnie żadna prawda objawiona. Ot, kolejna mikronacyjna twórczość (choć ładna; nie powiem, że nie). Dlatego nigdzie nie jest powiedziane, że takiej rzeki nie ma. A, że w v-świecie panuje zasada, iż każdy współtworzy narrację, to własnie się WW dowiedział, że Sewilla jest połączona z morzem rzeką. Nazywa się ona Gwadalkiwir.
5) Podwątek przenoszę na plac, bo nie znoszę offtopu. Zwłaszcza takiego, który niewiele wnosi ;).

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Poniedzia�ek, 18 Sty 2016, 17:27:18 »
2) Jasne, to nie kopia Hiszpanii, natomiast kształt państwa, nazwy i położenie miast itp. to wyszły tak przypadkiem (język też) ;).

Kształt państwa to jedno i jedyne skojarzenie z realną Hiszpanią, jedynie kilka miast jest zbieżnych z nazwą i położeniem, niektóre "realne" miasta powstały sztucznie w wyniku kaprysu monarchy w tym wypadku JKM Eleonory mowa tu np. o pseudo stolicy Toledo.
Język i klimat zostały wprowadzone na długo przed modyfikacją terytorium skarlandzkiego, podobnie część miast, po za tym jak Skarland ma stać się tandetną kopią Hiszpanii to podziękuje.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #5 dnia: Poniedzia�ek, 18 Sty 2016, 18:42:58 »
3) Chyba nie zamierza WW forsować zasady, że dla powstania każdej rzeki/kanału/strumyka/kałuży potrzeba narracji (a jeżeli tak, to proszę: Władze Sevilli zleciły budowę metra /pierwsze metro w mikronacjach i od razu takie długie!/, jednak wykop był płytki, strop się zawalił i spadł deszcz. Wąwóz zalało i mamy rzeczkę. Może być?). Narracja mniej więcej na poziomie uwag WW.

Ale dlaczego by nie? Taka narracja byłaby ciekawa, oczywiście pod warunkiem, że byłaby na odpowiednim poziomie. Osobiście jestem wielkim zwolennikiem narracji, ponieważ w przypadku Imperium widzę w tym jedną z sił naszego państwa. Jednak podanie przykładu budowy metra jest bardzo nietrafione, ponieważ wiadomo, że Imperium oscyluje w innych ramach czasowych.

4) Mapy WW to dla mnie żadna prawda objawiona. Ot, kolejna mikronacyjna twórczość (choć ładna; nie powiem, że nie). Dlatego nigdzie nie jest powiedziane, że takiej rzeki nie ma. A, że w v-świecie panuje zasada, iż każdy współtworzy narrację, to własnie się WW dowiedział, że Sewilla jest połączona z morzem rzeką. Nazywa się ona Gwadalkiwir.

Tutaj się pozwolę się nie zgodzić, ponieważ skoro mamy odpowiednie mapy powinniśmy się ich trzymać (niejedna mikronacja marzy o własnych mapach na poziomie, a nie w jakimś tandetnym programie graficznym), jak tak każdy będzie sobie, przysłowiowo: rzepkę skrobał to wyjdzie jedno, przysłowiowe: mydło i powidło. Czy tak powinno to wyglądać? Owszem, to świat wirtualny, to my tutaj kreujemy wirtualną rzeczywistość tak jak chcemy, ale są też pewne zasady, których trzeba się trzymać. Bez jakichkolwiek norm, Imperium by nie istniało.

Kształt państwa to jedno i jedyne skojarzenie z realną Hiszpanią, jedynie kilka miast jest zbieżnych z nazwą i położeniem, niektóre "realne" miasta powstały sztucznie w wyniku kaprysu monarchy w tym wypadku JKM Eleonory mowa tu np. o pseudo stolicy Toledo.

Akurat JKM Eleonora nie kieruje się kaprysami jak to ujął WKW, ale tym co jest dobre dla Imperium. Zmiana stolicy miała symbolizować pewne odświeżenie, nowy punkt widzenia Imperium na pewne sprawy.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Poniedzia�ek, 18 Sty 2016, 20:00:10 »
Ale dlaczego by nie? Taka narracja byłaby ciekawa, oczywiście pod warunkiem, że byłaby na odpowiednim poziomie. Osobiście jestem wielkim zwolennikiem narracji, ponieważ w przypadku Imperium widzę w tym jedną z sił naszego państwa. Jednak podanie przykładu budowy metra jest bardzo nietrafione, ponieważ wiadomo, że Imperium oscyluje w innych ramach czasowych.

Najwyraźniej nie zrozumiał WW ironii. Bywa.

Tutaj się pozwolę się nie zgodzić, ponieważ skoro mamy odpowiednie mapy powinniśmy się ich trzymać (niejedna mikronacja marzy o własnych mapach na poziomie, a nie w jakimś tandetnym programie graficznym), jak tak każdy będzie sobie, przysłowiowo: rzepkę skrobał to wyjdzie jedno, przysłowiowe: mydło i powidło. Czy tak powinno to wyglądać? Owszem, to świat wirtualny, to my tutaj kreujemy wirtualną rzeczywistość tak jak chcemy, ale są też pewne zasady, których trzeba się trzymać. Bez jakichkolwiek norm, Imperium by nie istniało.

Tak myślałem, że ktoś podniesie tę kwestię, szkoda jednak, że nie JW de Catalan, to był w końcu jego argument ;). Otóż, proszę zauważyć, że jedyna/-e istniejące w tej chwili aktualne mapy (prócz Aztec, gdyż stworzyłem już z pół roku temu mapę fizyczną dla Archipelagu) to mapy polityczne/podziału administracyjnego. W związku z tym chyba jasnym jest, że na żadnej mapie nie ma tej rzeki? Stąd moja inwencja. I naprawdę nie rozumiem powodów tych nagłych wynaturzeń WW w kwestii kilku słów z mojej narracji. Zwłaszcza, że nie są one bez sensu i są poparte m. in. faktem, iż to akurat dla Sewillii dysponuję odpowiednimi zasobami ikonograficznymi, które pasowalyby to tworzonej narracji. Jak któryś z WW uważa, że lepiej poprowadzi tą wyprawę i armadę, to proszę pisać. Chętnie odstąpię, stanę z boku i się niepotrzebnie powyzlośliwiam. Z mojej strony EOT.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 18 Sty 2016, 23:15:29 »
Najwyraźniej Jego Wysokość nie jest dziś w najlepszej formie. :)Jako suweren Księstwa Sewilli z woli Skarlandzkich Monarchów potwierdzam, że stolica księstwa Sewilla jest połączona żaglowym kanałem z Oceanem Orientalnym.

Jak wiadomo nie istnieją mapy geograficzne, jak również rozbudowa działów Księstwa Sewilla nie została ukończona.  Ostatnie zmiany zostały wprowadzone w Real Alcázar de Sevilla. Na ukończenie czeka dział Placu Skarlandzkiego oraz Portu Królewskiego w Sewilli. Ufam, że moja wypowiedź rozwiała wszelkie wątpliwości. Po raz kolejny pragnę przypomnieć, że Korona Skarlandzka wspiera i będzie wspierała wszelkie inicjatywy, które służą wzmocnieniu stabilności i chwały Imperium Skarlandu.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #8 dnia: Wtorek, 19 Sty 2016, 14:59:54 »
Nie wiem czy będzie to jakieś wytłumaczenie, ale miałem nieprzespaną noc stąd moje zdolności intelektualne wczoraj były na niskim poziomie, o czym świadczy moja wczorajsza wypowiedź w tym temacie, po przyjrzeniu się sprawie raz jeszcze, dzisiaj: przyjmuję argumentację Carlosa.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo