Film pod tytułem
"Królestwo Niebieskie" jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych ekranizacji okresu wypraw krzyżowych do Ziemi Świętej. Mnie osobiście ten film urzekł nie tylko świetnymi scenami, fabułą, czy przedstawieniem bohaterów, ale przede wszystkim wartościami jakie reżyser zawarł m. in. w dialogach. Losy Baliana, którego dusza dręczona jest wspomnieniem o zmarłej żonie i dziecku, przeplatają się z historią Królestwa Jerozolimskiego - państwa, które stało się legendą. Nasz bohater wstępując w szeregi Zakonu Templariuszy uczy się jak żyć w zgodzie z wartościami, które wskazuje nam Bóg. Te wartości zostały nam dosłownie podane na tacy w słowach przysięgi zakonnej:
"Bądź bez lęku w obliczu nieprzyjaciela,
Bądź dzielny i prawy by podobać się Bogu,
Mów prawdę; Zawsze, choćbyś miał umrzeć,
Chroń bezbronnych i nie krzywdź nikogo."
Moim zdaniem powyższe słowa powinny być bliskie sercu nie tylko każdego Rycerza Vandalskiego, ale także każdego, zwykłego człowieka. Wiadomo, że kroczenie drogą prawości nie jest zadaniem łatwym, ale to nie stanowi problemu. Każdy z Nas, budząc się o poranku powinien chociaż spróbować dotrzymać słów tej przysięgi choćby nawet przez moment. Bóg nie stworzył człowieka idealnym. On chce abyśmy sami się doskonalili i odkrywali samego siebie. Nasz Ojciec może nam wskazać drzwi, ale przejść przez nie możemy tylko My sami.
Wracając natomiast do filmu to w trakcie seansu polecam przyjrzeć się bliżej postaci Króla Jerozolimy - Baldwina VI. Reżyser świetnie połączył tego bohatera z samym Królestwem. Podczas oglądania tego filmu zauważyłem, że Baldwin VI jest jakby uosobieniem Jerozolimy. Młody i schorowany jest jak jego państwo, które mimo, iż nie istnieje długo na mapach jest targane wewnętrznymi sporami, które wyniszczają je od środka. Zawsze kiedy Baldwin tracił siły Królestwo Jerozolimy coraz rychlej zbliżało się do upadku. Poniżej zamieszczam link do filmu, jakość jest bardzo dobra. A więc nie przeciągając, radzę wsłuchiwać się w dialogi i życzę udanego seansu Bracia i Siostry!

Que Dios los bendiga !