Autor W�tek: Pismo od Einara Bjorn Olavsena  (Przeczytany 304 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline María

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 770
Pismo od Einara Bjorn Olavsena
« dnia: Niedziela, 27 Maj 2012, 20:12:19 »
Sz. P.
Prokurator Generalny Królestwa Skarlandu

ZAWIADOMIENIE O POPEŁNIENIU PRZESTĘPSTWA

Szanowny Panie Prokuratorze, zwracam się z prośbą o zbadanie możliwości popełnienia przestępstwa przez obywatela Skarlandu, Norberta de Catalan. Rzeczony obywatel od dłuższego czasu prowadzi działalność oczerniającą państwa Vaarlandu w prowadzonej przez siebie gazecie.

Ponadto na czele swojej partii politycznej prowadził działalność bojówkarską, którą dokumentował w swojej prasie. Można o tym poczytać w niżej podanych artykułach:
http://elreino.wordpress.com/2012/05/23 ... i-protest/
http://elreino.wordpress.com/2012/05/26 ... polondzka/

W mojej opinii stanowi to przestępstwo uwzględnione w Kodeksie Karnym art. 3. pkt. 2) jako, że w ewidentny sposób dążył do zakłócenia pokojowych stosunków między Skarlandem a pozostałymi państwami Vaarlandu, a jego agresja nie pozwala wykluczyć nawet zamiaru doprowadzenia do konfliktu zbrojnego. Ponadto dopuszczając się ataku na ambasady można mu zarzucić co najmniej usiłowanie popełnienia przestępstwa z art. 3. pkt. 3), a możliwe jest również usiłowanie przestępstwa z pkt. 4. tegoż artykułu, jako że w ambasadach mogły znajdować się istotne dokumenty.

Ponadto w artykule http://elreino.wordpress.com/2012/05/26 ... polondzka/ dopuścił się znieważenia mojej osoby, nazywając mnie "kretynem." Charakter wypowiedzi jasno wskazuje, że celem było tylko i wyłącznie znieważenie mnie, a pośrednio można domniemywać, że poprzez znieważenia monarchy nordyjskiego dążył też do znieważenia Królestwa Nordii, co stanowi przestępstwo z art. 3. pkt. 9).
Dla pewności przesyłam screen artykułu, gdyby pan de Catalan usiłował zmodyfikować jego treść: http://img109.imageshack.us/img109/150/screendb.png.

Podsumowując, uważam, że obywatel Norbert de Catalan mógł dopuścić się następujących przestępstw:
Art. 3. 2) Przestępstwo przeciwko pokojowi.
Art. 3. 3) Przestępstwo przeciwko mieniu.
Art. 3. 4) Przestępstwo przeciwko dokumentom wartościowym itp.
Art. 3. 9) Przestępstwo przeciwko wszelkim kategoriom dot. ludzi, obywateli,
władz.

Liczę na gruntowne zbadanie sprawy i uczciwy proces.

(-) Einar Bj?rn Olavsen

Na prośbę pana Einara, który nie może w tym dziale pisać, wklejam jego pismo. Proszę też, by umożliwiono panu Einarowi pisanie w tym dziale.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Re: Pismo od Einara Bjorn Olavsena
« Odpowied� #1 dnia: Niedziela, 27 Maj 2012, 20:36:26 »
Jako Prokurator i Sędzia w jednym uznałem iż ewentualny proces poprowadzi Najwyższy Sędzia Skarlandu czyli Jego Królewska Mość Andreas I.
Panu Einarowi zarzucić również mogę zniesławienie mnie w komentarzu opublikowanym w Gazecie Polondzkiej jakoby Skarland za mojego panowania dązył dy bycia yoyonacją:
Cóż, warto przypomnieć, że za jego rządów Skarland dumnie aspirował do miana yoyonacji, która nawet we własnych granicach spokoju nie potrafi utrzymać. Widać pan de Catalan wyraźnie dąży do powrotu do dawnej ?świetności.?
Podczas mojego panowania Skarland nie był odbierany jako yoyonacja. Był za to bardziej aktywnym krajem niż jest obecnie i owszem bunty były ale szybko się kończyły.
Zaznaczę również, że osoba Króla (również Króla Seniora) jak i całej Rodziny Królewskiej nie podlega w Skarlandzie jurysdykcji karnej.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #2 dnia: Niedziela, 27 Maj 2012, 21:39:14 »
Cytat: "Norbert I Catalan"
Zaznaczę również, że osoba Króla (również Króla Seniora) jak i całej Rodziny Królewskiej nie podlega w Skarlandzie jurysdykcji karnej.

Żartuje pan chyba?

Offline Octavien I Catalan

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 108
« Odpowied� #3 dnia: Niedziela, 27 Maj 2012, 22:17:04 »
Szczerze powiedziawszy mam ogromne wątpliwości co do zasadności złożenia tegoż wniosku przez JKW Einara Bjorn'a Olavsena. Otóż studiując prawo skarlandzkie przeanalizowałem artykuły w konstytucji odnoszące się do praw obywateli i cudzoziemców oraz o wymiarze sprawiedliwości. O ile pamiętam wnioskodawca nie jest obywatelem skarlandzkim więc traktuje powoda jako cudzoziemca. Konstytucja gwarantuje obywatelowi szereg praw jednak warto zauważyć, iż prawa cudzoziemca odnoszą się tylko do "wolności publicznej" np. prawa do samostanowienia. W artykule o sądownictwie zawarte jest twierdzenie, iż władza sądownicza pochodzi od ludu. Jak się domyślam autor określił tutaj lud skarlandzki posiadający pełnię praw obywatelskich.

Kończąc uważam, iż wniosek nie może być przyjęty z formalnych przyczyn. Dodam, iż nie jest to miejsce na proces tego typu. Sprawa jest niewątpliwie międzynarodowa, a skarga winna być rozpatrzona chociażby w OPM. Jednak jeśli pojawiłby się taki wniosek z grona obywateli Skarlandu winien być rozpatrzony gdyż ja nie natrafiłem w prawie Skarlandu na zapis o nietykalności pozostałych członków rodziny królewskiej.

Prawo żyje w świadomości obywateli. Konstytucja nie jest własnością grupki prawników czy sędziów, ale należy do całego narodu.

-Anthony Kennedy-
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #4 dnia: Niedziela, 27 Maj 2012, 22:32:52 »
Jeśli się nie mylę, to pan nie jest stroną w tej sprawie. Dlaczego pan się tu wypowiada?

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Niedziela, 27 Maj 2012, 22:52:13 »
Pani Mario Prokuratura nie wszczęła jeszcze postępowania w tej sprawie więc każdy może się wypowiedzieć. W Skarlandzie zawsze członkowie Rodziny Królewskiej nie podlegali jurysdykcji karnej - chyba, że członek Rodziny dobrowolnie podda się karze.

[center:1t14jdvn]Postanowienie Prokuratora Generalnego nr 1[/center:1t14jdvn]
[center:1t14jdvn]Prokuratura Generalna Królestwa Skarlandu rozpoczyna procedury wyjaśniające popełnienie wykroczeń opisanych w zawiadomieniu.
Prokuratura Generalna Królestwa Skarlandu postanawia o nie udzieleniu Panu Einarowi możliwości pisania w dziale Prokuratury Generalnej.[/center:1t14jdvn]
(-) JKW Norbert I de Catalan
Prokurator Generalny

(-) Norbert I de Catalán

Offline Octavien I Catalan

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 108
« Odpowied� #6 dnia: Niedziela, 27 Maj 2012, 23:17:03 »
Cytat: "María"
Jeśli się nie mylę, to pan nie jest stroną w tej sprawie. Dlaczego pan się tu wypowiada?

Pani Mario, proszę zinterpretować cytat zawarty w moim poście. Tak wprawiony polityk z pewnością zrozumie powód mojej wypowiedzi. Poza tym mogę reprezentować oskarżonego. :)
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 28 Maj 2012, 00:01:43 »
Pani Mario Prokuratura nie wszczęła jeszcze postępowania w tej sprawie więc każdy może się wypowiedzieć. W Skarlandzie zawsze członkowie Rodziny Królewskiej nie podlegali jurysdykcji karnej - chyba, że członek Rodziny dobrowolnie podda się karze.

Co oznacza, że aż trzy osoby w Skarlandzie mają immunitet. Czyli połowa naszej społeczności. To jest chore.

[center:10p9qaxl]Postanowienie Prokuratora Generalnego nr 1[/center:10p9qaxl]
[center:10p9qaxl]Prokuratura Generalna Królestwa Skarlandu rozpoczyna procedury wyjaśniające popełnienie wykroczeń opisanych w zawiadomieniu.
Prokuratura Generalna Królestwa Skarlandu postanawia o nie udzieleniu Panu Einarowi możliwości pisania w dziale Prokuratury Generalnej.[/center:10p9qaxl]
Prokurator Generalny

Świetnie, zatem osiągnęliśmy nowy poziom dna. Śledczy, sędzia i oskarżony w jednej osobie. A powód pozbawiony prawa głosu w sprawie. Jest coraz lepiej. Może od razu odwrócimy rolę i to pan Einar zostanie oskarżonym?

Cytat: "Octavien I Catalan"
Poza tym mogę reprezentować oskarżonego. :)

To zabawne, ale nigdzie nie widać pełnomocnictwa :)

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Poniedzia�ek, 28 Maj 2012, 01:06:41 »
Jasno stwierdziłem, że rozprawy prowadzić nie będę. Ktoś w tym kraju musi pełnić funkcje prokuratora - los chciał, że Karol I mnie na tą funkcję powołał i tak się to utrzymuje do dziś. Jeżeli Pani chce sporządzę listę pełnionych przeze mnie funkcji w Skarlandzie.

(-) Norbert I de Catalán

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Poniedzia�ek, 28 Maj 2012, 01:16:11 »

Co oznacza, że aż trzy osoby w Skarlandzie mają immunitet. Czyli połowa naszej społeczności. To jest chore.

W zasadzie tylko Felipe de Surmenia i Pan Faders i Luis Blanco (ten nieaktywny) nie posiadają immunitetu  :D  Cała reszta obywateli czyli JKM Andreas, Ja, JKW Octavien, Pani oraz Pan Fabio są nie podlegają odpowiedzialności karnej czyli to trochę więcej jak połowa, oczywiście mogę się zrzec immunitetu.

Wracając do tematu:
[center:1ir8of74]Postanowienie Prokuratora Generalnego nr 2[/center:1ir8of74]
[center:1ir8of74]Prokuratura Generalna Królestwa Skarlandu nie rozpatrzy sprawy w związku iż zawiadamiający popełnił błędy w cytowanym Kodeksie Karnym cytując zapisy Kodeksu Karnego uchwalonego przez Kortezy Generalne 2009 roku podczas gdy obowiązuje Kodeks Karny uchwalony 7 września 2011 roku. Wobec powyższego z uwagi na błędy formalne Prokuratura Generalne oddala zarzuty do czasu sformowania poprawnego zawiadomienia.[/center:1ir8of74]
(-) JKW Norbert I de catalan
Prokurator Generalny

(-) Norbert I de Catalán

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #10 dnia: Poniedzia�ek, 28 Maj 2012, 01:33:21 »

W zasadzie tylko Felipe de Surmenia i Pan Faders i Luis Blanco (ten nieaktywny) nie posiadają immunitetu  :D  Cała reszta obywateli czyli JKM Andreas, Ja, JKW Octavien, Pani oraz Pan Fabio są nie podlegają odpowiedzialności karnej czyli to trochę więcej jak połowa, oczywiście mogę się zrzec immunitetu.

Ja sądzę, że instytucję immunitetu to w ogóle należy w tym kraju zlikwidować.

Wracając do tematu:
[center:1qwm6ovx]Postanowienie Prokuratora Generalnego nr 2[/center:1qwm6ovx]
[center:1qwm6ovx]Prokuratura Generalna Królestwa Skarlandu nie rozpatrzy sprawy w związku iż zawiadamiający popełnił błędy w cytowanym Kodeksie Karnym cytując zapisy Kodeksu Karnego uchwalonego przez Kortezy Generalne 2009 roku podczas gdy obowiązuje Kodeks Karny uchwalony 7 września 2011 roku. Wobec powyższego z uwagi na błędy formalne Prokuratura Generalne oddala zarzuty do czasu sformowania poprawnego zawiadomienia.[/center:1qwm6ovx]
(-) JKW Norbert I de catalan
Prokurator Generalny

No to teraz dla odmiany to pan skompromitował cały Skarland. Po pierwsze, to jak pan chce prowadzić śledztwo przeciwko sobie samemu? Po drugie, to prokuraturę informuje się o faktach, a nie przygotowuje im cały zestaw pism i pozwów do sądu. Więc to pan powinien z informacji pana Einara przygotować akt oskarżenia - przeciwko samemu sobie - o ile uzna pan, że w ogóle doszło do przestępstwa.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Poniedzia�ek, 28 Maj 2012, 10:09:29 »
Nie zamierzam się znowu z Panią kłócić.

[center:9okn1lll]Postanowienie Prokuratora Generalnego nr 3[/center:9okn1lll]
[center:9okn1lll]Prokuratura Generalna Królestwa Skarlandu po ponownym zweryfikowaniu zawiadomienia stwierdza co następuje:
1. Nie dopatrzono się przestępstw przeciwko mieniu oraz dokumentom i wartościom z uwagi iż budynki ambasad pozostały nienaruszone podczas demonstracji w Walencji, autonomiczne służby policyjne Wspólnoty Walencji wraz z Guardia Civil zabezpieczały każdy budynek ambasady przed wtargnięciem osób trzecich.
2. Nie dopatrzono się przestępstwa przeciwko pokojowi, nie należy odbierać odmiennych poglądów jako akt wrogi wobec któregokolwiek państwa Vaarlandu, demonstranci w Walencji manifestowali jedynie swoje niezadowolenie do czego mieli pełne prawo.
3. Król nordyjski oraz Królestwo Nordii nie znajdują się pod jurysdykcją Prokuratury Generalnej wobec czego oddala się zarzut zniesławienia.
W Królestwie Skarlandu Konstytucja gwarantuje min. wolność poglądów, wolność zgromadzeń i wolność słowa i rozpowszechnianie swych poglądów za pomocą prasy nie podlega karze chyba, że zniesławia się osoby posiadające obywatelstwo skarlandzkie i w rozumieniu prawa nie można dyskryminować, obrażać itp. osób o odmiennych poglądach choćby były bardzo radykalne.
Podsumowując Prokuratura Generalna Królestwa Skarlandu oddala wszystkie zarzuty z uwagi iż z niczym się nie pokrywają.[/center:9okn1lll]
Prokurator Generalny

(-) Norbert I de Catalán