Szczerze powiedziawszy mam ogromne wątpliwości co do zasadności złożenia tegoż wniosku przez JKW Einara Bjorn'a Olavsena. Otóż studiując prawo skarlandzkie przeanalizowałem artykuły w konstytucji odnoszące się do praw obywateli i cudzoziemców oraz o wymiarze sprawiedliwości. O ile pamiętam wnioskodawca nie jest obywatelem skarlandzkim więc traktuje powoda jako cudzoziemca. Konstytucja gwarantuje obywatelowi szereg praw jednak warto zauważyć, iż prawa cudzoziemca odnoszą się tylko do "wolności publicznej" np. prawa do samostanowienia. W artykule o sądownictwie zawarte jest twierdzenie, iż władza sądownicza pochodzi od ludu. Jak się domyślam autor określił tutaj lud skarlandzki posiadający pełnię praw obywatelskich.
Kończąc uważam, iż wniosek nie może być przyjęty z formalnych przyczyn. Dodam, iż nie jest to miejsce na proces tego typu. Sprawa jest niewątpliwie międzynarodowa, a skarga winna być rozpatrzona chociażby w OPM. Jednak jeśli pojawiłby się taki wniosek z grona obywateli Skarlandu winien być rozpatrzony gdyż ja nie natrafiłem w prawie Skarlandu na zapis o nietykalności pozostałych członków rodziny królewskiej.
Prawo żyje w świadomości obywateli. Konstytucja nie jest własnością grupki prawników czy sędziów, ale należy do całego narodu.
-Anthony Kennedy-