Autor W�tek: Skarland, Aguria, Rotria i Austro-Węgry jednym państwem  (Przeczytany 806 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Skarland, Aguria, Rotria i Austro-Węgry jednym państwem
« dnia: Czwartek, 21 Kwi 2016, 12:12:55 »
Może jakaś luźna dyskusja na bardzo ciekawy temat jaki powstał w Kugarii: Które państwa powinny się ze sobą połączyć?

W pierwszym poście owego wątku pojawia się teza jako by Rotria, Austro-Węgry, Aguria i Skarland powinny tworzyć jedno państwo z uwagi na fakt, że obywatele np. Skarlandu działają w Rotrii i Austro-Węgrzech, w przypadku Agurii nie wiem jak się ma sytuacja więc się wypowiadać nie będę. Zgodzę się z autorem pierwszego wpisu, że taka forma działalności obywateli jest patologią z uwagi, że jedna osoba działa w dwóch państwach przez co żadne z owych dwóch państw nie jest w stanie wytworzyć własnej odmienności a obywatel przez działalność w dwóch i więcej państw traci energię i zniechęca się do dalszej aktywności co rodzi problemy w postaci mniejszego lub większego kryzysu aktywności.

Czytając wątek dalej inny mieszkaniec/bywalec kugarskiego forum stwierdził, że jedynie Austro-Węgry i Skarland (usuwając Rotrię i Agurię z zestawienia) powinny połączyć się w jedno państwo. Dlaczego tylko one? Autor powołał się na historię Osterii/Ostii i Estelli/Vaarlandu. Skarlandu i Austro-Węgier nie łączy nic po za związkami Catalonów z ostatnimi Habsburgami i jednego naszego obywatela tam obecnie działającego.

W odpowiedzi owy użytkownik otrzymał dość mocny argument dlaczego Rotria powinna wejść w skład owego jednego organizmu państwowego a są to duża liczba rotryjczyków w Skarlandzie a może Skarlandczyków w Rotrii - trudno się połapać, fakt że "zdobywca Rotrii" jest tam patriarchą. Argument dotyczący Agurii bardzo ciekawy i jakże trudno się z nim nie zgodzić padło bowiem stwierdzenie, że Skarland i Aguria to państwa braterskie, a wiąże się to z tym że Skarland i Aguria od samego początku były sobie przychylne i nadal łączą te państwa więzy braterskie choć niestety nie podejmujemy wspólnych inicjatyw to warto podkreślić wyjątkowość relacji skarlandzko-agurskich.

Czy stworzenie takiego "super państwa" ma w ogóle racje bytu? Według mnie raczej wątpliwe aby takie państwo się utrzymało czy nawet formalnie doszło do jego powstania a przeszkodą są min. rotryjskie umiłowanie intryg i tendencje separatystyczne, Austro-Węgry, Skarland i Aguria to głównie różnice kulturowe, choć przy Skarlandzie i Agurii dodał bym jeszcze wolę niezależności. Oprócz problemów podstawowych już wspomnianych dochodzi problem równości państw składowych, narodowości czy lokacja stolicy i masa innych rzeczy, które niekoniecznie mogą się wszystkim spodobać.

A co wy sądzicie o takim hmm przedsięwzięciu?

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: Skarland, Aguria, Rotria i Austro-Węgry jednym państwem
« Odpowied� #1 dnia: Czwartek, 21 Kwi 2016, 20:16:36 »
Też jestem sceptyczny (patrząc obiektywnie, bo subiektywnie to bym na to nie pozwolił), a to z tego powodu, że gdzieś taki twór trzeba by było ulokować (mam na myśli infrastrukturę informatyczną) a to zawsze jest kość niezgody. Ponadto, po pewnym czasie, któraś grupa w końcu zaczęłaby dominować i konflikty gotowe. Natomiast co do Kugarii - skoro już tak szafują dobrymi radami dla innych państw, miast zająć się własnymi sprawami, to ja też mam dla nich podpowiedź - Drodzy Kugarzy, a może wrócicie jednak do matecznika, po co bawić się w osobne państwo skoro tak naprawdę jesteście (byłymi) Sarmatami?

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #2 dnia: Pi�tek, 22 Kwi 2016, 10:05:39 »
Liczyłem raczej na luźną dyskusję w tym temacie i liczyłem, że obejdzie się bez takich:

Natomiast co do Kugarii - skoro już tak szafują dobrymi radami dla innych państw, miast zająć się własnymi sprawami, to ja też mam dla nich podpowiedź - Drodzy Kugarzy, a może wrócicie jednak do matecznika, po co bawić się w osobne państwo skoro tak naprawdę jesteście (byłymi) Sarmatami?

No akurat Kugaria to dobry przykład na podtrzymywanie aktywności, a owego wątku nie traktował bym jako "dobrych rad" a po prostu luźnej dyskusji, która i u nas w materii łączenia Skarland + Aguria + Rotria + Austro-Węgry mogła by się odbyć bo przecież nas inne państwa nie bardzo obchodzą a takowa dyskusja dobrze by nam zrobiła.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Pi�tek, 22 Kwi 2016, 16:12:37 »
Z tą aktywnością to niezupełnie prawda - od momentu ustanowienia regencji mieli kilka dłuższych okresów ciszy. Zaś ten temat nie powstał tylko by "podtrzymać aktywność", ale po to, by wbić szpilę państwom, których akurat nie lubi Aryk Goki. :) Stąd też, pozostając w temacie, wyraziłem swoją opinię o dwóch innych państwach, które powinny się połączyć, czy raczej mieszkańcy jednego z państw powinni wrócić do państwa, z którego się wywodzą, bo idąc takim tokiem rozumowania ten podział jest sztuczny. Kuluary mikronacyjne z resztą aż huczą od plotek a także faktów na ten temat. ;)

Swoją drogą, Kugaria bardzo mnie zawiodła - państwo zapowiadało się wyśmienicie, na prawdę miałem o nich dobre zdanie, jak wielu innych obywateli Skarlandu, a potem wyszły te nieprzyjemne fakty... Coś też, tak jakby, pękło po odejściu Chana, może jak wróci, to atmosfera się poprawi. Oby tak było.