W Hiszpanii byłem dwa razy i dogadywałem się trochę używając języka i trochę na migi XD
Typowe w sytuacji kiedy nie wiadomo jak ująć coś czego się nie umie przekazać bo brakuje słownictwa

Obecnie nie korzystam z tego języka więc mogłem sporo zapomnieć, więc uznam że mój poziom znajomości spadł poniżej podstawy 
Czy ja wiem? Mnie się wydaje, że to jest jak z jazdą na rowerze. Pewnych rzeczy nigdy się nie zapomina, pewnych zwrotów, wyrażeń czy konstrukcji zdań, choćby podstawowych. Resztę można sobie odświeżyć
Więc w kwestii rady mam właśnie to - cały czas ćwiczyć i utrzymywać kontakt z językiem obcym, najlepiej z żywym i native speakerami.
To na pewno, ale tak jest z każdym językiem obcym.
Hm... może ktoś pójdzie w moje ślady? Będę dopiero zaczynał, ale już w mojej głowie narodził się pomysł, żeby na forum utworzyć wątek, w którym posługiwalibyśmy się tylko tym językiem. To pozwoli na odświeżenie sobie pewnych kwestii, dla tych, którzy stracili kontakt z językiem, a kiedyś mieli, a może mi pozwoli zaprzyjaźnić się z hiszpańskim

Nie wiem tylko czy ktoś ma na to ochotę. W ogóle myślę, że język hiszpański powinien być bardziej obecny w naszym Imperium dla urozmaicenia klimatu.