Autor W�tek: Znasz język hiszpański?  (Przeczytany 198 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
Znasz język hiszpański?
« dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 19:22:54 »
Do powstania tego wątku zainspirował mnie fakt, iż zapisałem się na kurs języka hiszpańskiego. Bezpłatny, akurat jeszcze zdążyłem bo potem byłby płatny, ale to tak na marginesie :) Dlaczego? Przede wszystkim po to by rozwijać swoje horyzonty, tym bardziej, że jest to zbieżne także ze Skarlandem więc tym bardziej się przyda, ale to już mniejsza z tym. Chciałbym się dowiedzieć jak to jest ze znajomością tego języka w naszym Imperium. Więc? :)

Jakieś rady dla początkującego? Na pewno jedna: nie zniechęcać się, ale co po za tym? Jakie mogą pojawić się trudności w zrozumieniu tego języka, jakie są największe mankamenty?
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: Znasz język hiszpański?
« Odpowied� #1 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 19:38:50 »
Osobiście chodziłem na kurs językowy, który niestety musiałem przerwać z uwagi na finanse. Co do mankamentów to raczę uważać co jak się zapisuje bo np. i si nie muszą koniecznie oznaczać jednego i tego samego.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #2 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 19:52:34 »
A jak ze znajomością języka u Waszej Królewskiej Wysokości? :) Dziękuję za radę, na pewno się przyda.

Sekretarz ds. Wojny

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #3 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 21:58:39 »
W Hiszpanii byłem dwa razy i dogadywałem się trochę używając języka i trochę na migi XD
Obecnie nie korzystam z tego języka więc mogłem sporo zapomnieć, więc uznam że mój poziom znajomości spadł poniżej podstawy :(

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Sobota, 11 Cze 2016, 22:07:49 »
Cóż, uczyłem się języka przez trzy lata jakiś czas temu, ale przez to, że miałem dłuższą przerwę, to teraz niewiele pamiętam. Więc w kwestii rady mam właśnie to - cały czas ćwiczyć i utrzymywać kontakt z językiem obcym, najlepiej z żywym i native speakerami.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #5 dnia: Niedziela, 12 Cze 2016, 18:25:53 »
W Hiszpanii byłem dwa razy i dogadywałem się trochę używając języka i trochę na migi XD

Typowe w sytuacji kiedy nie wiadomo jak ująć coś czego się nie umie przekazać bo brakuje słownictwa :P

Obecnie nie korzystam z tego języka więc mogłem sporo zapomnieć, więc uznam że mój poziom znajomości spadł poniżej podstawy :(

Czy ja wiem? Mnie się wydaje, że to jest jak z jazdą na rowerze. Pewnych rzeczy nigdy się nie zapomina, pewnych zwrotów, wyrażeń czy konstrukcji zdań, choćby podstawowych. Resztę można sobie odświeżyć :)

Więc w kwestii rady mam właśnie to - cały czas ćwiczyć i utrzymywać kontakt z językiem obcym, najlepiej z żywym i native speakerami.

To na pewno, ale tak jest z każdym językiem obcym.

Hm... może ktoś pójdzie w moje ślady? Będę dopiero zaczynał, ale już w mojej głowie narodził się pomysł, żeby na forum utworzyć wątek, w którym posługiwalibyśmy się tylko tym językiem. To pozwoli na odświeżenie sobie pewnych kwestii, dla tych, którzy stracili kontakt z językiem, a kiedyś mieli, a może mi pozwoli zaprzyjaźnić się z hiszpańskim :D Nie wiem tylko czy ktoś ma na to ochotę. W ogóle myślę, że język hiszpański powinien być bardziej obecny w naszym Imperium dla urozmaicenia klimatu.

Sekretarz ds. Wojny