Autor W�tek: [Tygodnik Luindorski] Skarland bez przywódcy?  (Przeczytany 537 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Daniel von Witt

• Gość Zagraniczny
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 55
    • Status GG
[Tygodnik Luindorski] Skarland bez przywódcy?
« dnia: Niedziela, 12 Cze 2016, 13:02:43 »
Numer 11 Tygodnika Luindorskiego już jest dostępny, a w nim:
  • Realne top trendy w mikronacjach (TEMAT NUMERU)
  • Kiedy kartograf znów zacznie pracę
  • Wywiad z Kosmą Medycejsko-Katalońskim na temat sytuacji w Skarlandzie, który Wam szczególnie polecam (KLIK)
Oraz oczywiście cały numer :)

(-) Daniel książę von Witt

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: [Tygodnik Luindorski] Skarland bez przywódcy?
« Odpowied� #1 dnia: Niedziela, 12 Cze 2016, 14:07:10 »
Bardzo ciekawy artykuł o Skarlandzie :D

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #2 dnia: Niedziela, 12 Cze 2016, 18:54:18 »
Mam nadzieję, że ten wywiad skłoni przede wszystkim niektórych do pewnych refleksji i do działania. Jeśli kogoś uraził to dobrze. Czasem potrzebna jest motywacja, choć bawią mnie tego typu stwierdzenia, że przychodzę sobie jak filip z konopii i wszystkich ustawiam bo po pierwsze nie uważam, że każdy ma robić pod mój dyktat, po drugie czasem potrzebna jest osoba, która da kopniaka i może nie każdy rozumie obecnie moje podejście i nastawienie, ale z czasem może za to podziękuje?
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Niedziela, 12 Cze 2016, 20:36:58 »
Nie zamierzam kłócić się z Waszą Wysokością, swoje racje już wyłożyłem, zaś dalsza polemika w tym względzie wydaje się być niepotrzebna - nie przytacza WW prawie żadnych argumentów - poza moją słabą aktywnością, która jest faktem i której nigdy nie ukrywałem - oraz dokonania i dotychczasowa aktywność (a raczej jej brak, poza trzema okresami, kiedy WW zwietrzył okazję na tron - Rotria, RON a potem Skarland, zresztą nie ja jeden to zauważyłem - polecam wątek na forum Elderlandu) WW raczej nie wpływają pozytywnie na odbiór Waszej osoby i Waszych racji.

Mimo wszystko jednak liczę na współpracę. Mam nadzieję, że żale zostały wylane i atmosfera zostanie oczyszczona - tutaj potrzeba zaangażowania zarówno po mojej, jak i po stronie Waszej Wysokości. To tyle ode mnie w tym temacie, nie zamierzam już do niego wracać.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #4 dnia: Niedziela, 12 Cze 2016, 21:18:22 »
Cieszę się, że chociaż Wasza Królewska Mość przyznaje, że ma nikłą aktywność więc wszystko jasne. Natomiast co do mojej aktywności: zawsze byłem aktywny i to nie wcale w kontekście tego kiedy była okazja na tron, ponieważ do tronu dochodzi się etapami i ciężką pracą, nie tak jak w przypadku Waszej Królewskiej Mości, mimo marnej aktywności ze swojej strony. Atmosfera się nie oczyści dopóki Wasza Królewska Mość po za czczym gadaniem nie pokaże nic więcej.

Sekretarz ds. Wojny

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 15:52:27 »
Nie kłóćcie się. I tak wiadomo, że byłem najlepszym władcą.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #6 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 16:07:32 »
To dlatego, że wkładałeś dużo w to wszystko pracy i byłeś często dostępny, ale w tym też goni cię moja siostra Eleonora :)

Sekretarz ds. Wojny

Offline Doña Sofía Leonor de Médici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 18:42:32 »
Moim zdaniem nie warto przejmować się zdaniami innych. My, jako Skarlandczycy od siebie powinniśmy wymagać. Przyznaję, aktywna nie jestem, ale przez ostatnie dni od 17 do 4 rana potrafiłam siedzieć nad moją pracą dyplomową. Też mam zastrzeżenia do mojego bratanka. Wiele rzeczy inaczej bym zrobiła, ale póki co on panuje i jako członkini rodu, obywatelka Imperium i poddana nie mam zamiaru wichrzyć. Monarcha to moja rodzina, mój władca. Ja w prywatnych rozmowach i owszem krytykuję mojego bratanka. Sama uważam, że jeżeli nie podoła to powinien ustąpić. Nie podoba mi się to, że najmniej z ducha skarlandzcy członkowie rodziny królewskiej podnoszą głosy. To jest nie na miejscu. Skarland powinien się zjednoczyć i podjąć się reform. Nie absolutnych ale powolny demontaż oświeconego absolutyzmu. Powinniśmy podjąć kroki na rzecz unitaryzmu z bliskimi nam państwami pod względem kulturowym i religijnym. Ponadto winniśmy podjąć się wyzwań w celu zbudowania lepszej przyszłości. Demokracja Surmeńska np. zawiesiła parlament na jakiś czas. Została wprowadzona KARTA PRAW I WOLNOŚCI. Myślę, że Jego Królewska Mość powinien wziąć przykład z Prezydenta Hodży.
Dona Sofía Leonor Maria

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 20:54:24 »
Demokracja Surmeńska np. zawiesiła parlament na jakiś czas. Została wprowadzona KARTA PRAW I WOLNOŚCI. Myślę, że Jego Królewska Mość powinien wziąć przykład z Prezydenta Hodży.

Nie wiem jednak w jaki sposób miałoby pomóc zawieszenie działania jedynego demokratycznego organu w naszym państwie? Zwłaszcza, jeżeli postuluje Wasza Wysokość (z czym się zgadzam, vide projekt konstytucji w Kortezach) ograniczenie absolutyzmu.

Korzystając z okazji, ponowię zaproszenie do merytorycznej dyskusji nad ustawą zasadniczą w Kortezach. Trzeba bowiem zacząć od pewnych ram, tym bardziej, że osiągnęliśmy w kwestiach ustrojowych pewien kompromis, stąd powinno nam się łatwiej dyskutować nad konkretami, a w konsekwencji je zaakceptować i ruszyć dalej.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #9 dnia: Poniedzia�ek, 13 Cze 2016, 22:44:27 »
Nie kłóćcie się. I tak wiadomo, że byłem najlepszym władcą.

To chyba raczej Ja byłem najwspanialszym władcą Skarlandu :P

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli