Autor W�tek: I posiedzenie Kortezów Generalnych  (Przeczytany 940 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
I posiedzenie Kortezów Generalnych
« dnia: Wtorek, 6 Wrz 2016, 22:16:28 »
Szanowni Deputowani,

jest mi niezmiernie miło otworzyć pierwsze posiedzenie skarlandzkiego parlamentu w nowej rzeczywistości ustrojowej. Zgodnie z Konstytucją, Kortezy obradują permanentnie, a zatem kadencyjności podlega tylko ich skład, nie zaś same obrady. Oznacza to także, że nie obowiązuje zasada dyskontynuacji, projekty rozpoczęte w poprzednich kadencjach będą kontynuowane w kolejnych. Pozwoliłem sobie jednak wydzielić tę pierwszą debatę do osobnego wątku ze względów organizacyjnych. Jeżeli Kortezy będą sobie tego życzyć, to będzie to kontynuowane; ma to także tę zaletę, że pozwala pracować nad kilkoma projektami na raz.

Także zgodnie z nową ustawą zasadniczą, obradom parlamentu przewodniczy Prezydent Kortezów Generalnych, a zatem otwieram zgłoszenia na ten urząd, które potrwają do 8 września do 22:00, a w razie potrzeby zostaną wydłużone. Zgłaszać można zarówno innych, jak i siebie.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: I posiedzenie Kortezów Generalnych
« Odpowied� #1 dnia: Czwartek, 8 Wrz 2016, 11:12:45 »
Zgłaszam swoją kandydaturę.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Pi�tek, 9 Wrz 2016, 14:27:36 »
Wyznaczony termin minął, a zatem można domniemywać, że więcej chętnych nie ma. Przystępujemy zatem (a właściwie to Szanowni Deputowani) do głosowania nad kandydaturą Jego Królewskiej Wysokości. Głosowanie potrwa 3 doby - a więc do poniedziałku, 12 września do godz. 15:00. W przypadku braku kworum, zostanie przedłużone lub powtórzone.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Pi�tek, 9 Wrz 2016, 14:30:51 »
Za.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Pi�tek, 9 Wrz 2016, 17:19:08 »
Również głosuję ZA.

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Sobota, 10 Wrz 2016, 23:54:13 »
Sam na siebie głosować nie będę więc WSTRZYMUJE SIĘ

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Niedziela, 11 Wrz 2016, 07:27:34 »
Wnoszę o zakończenie głosowania, skoro wszyscy oddali głos.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Niedziela, 11 Wrz 2016, 14:28:00 »
Głosowanie naturalnie zamykam. Serdecznie gratuluję nowo wybranemu Prezydentowi i przekazuję mu prowadzenie obrad Kortezów.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Poniedzia�ek, 12 Wrz 2016, 20:25:59 »
W pierwszej kolejności chciał bym omówić kwestie wprowadzenia pieniądza do obiegu.

W myśl Ustawy Kortez Generalnych o Systemie Bankowym owa infrastruktura bankowa miała by powstać na dodatkowym systemie forum opartym o bazę danych obecnego forum - system ten przewiduje ręczne zmiany przez administratorów systemu danych na kontach.
Ustawa wskazana przeze mnie powyżej wymaga dostosowania do obecnych realiów - jeżeli zdecydujemy się na rozwiązanie w niej opisane.

Zatem proszę Deputowanych o przedstawienie swoich wizji owego systemu.

(-) Norbert I de Catalán

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Czwartek, 15 Wrz 2016, 20:14:03 »
Ponawiam prośbę do Deputowanych o zabranie głosu.

(-) Norbert I de Catalán

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: Czwartek, 15 Wrz 2016, 22:15:27 »
Ja co prawda na sprawach gospodarczych zbytnio się nie znam, ale przedstawię kilka uwag, które na podstawie moich doświadczeń w innych krajach są moim zdaniem istotne.

Primero; Rozdrabnianie waluty na tzw. centimos jest całkowicie zbędne i jedynie utrudni Nam życie. Nie lepiej mieć jeden konkretny pieniądz w kieszeni niż setki drobniaków? W innych państwach nikt waluty nie rozdrabniał, bo to po prostu utrudnia życie zarówno bankierom jak i klientom banku. Dlatego też jestem temu stanowczo przeciwny.

Segundo; Nie wiem jak Wasza Królewska Wysokość, ale ja osobiście nie zbyt widzę funkcjonowanie kantorów do wymiany walut w najbliższej przyszłości. Nie twierdzę, że pomysł jest chybiony jednak martwi mnie sprawność systemu wymiany i czasochłonność jaka towarzyszy obowiązkowi zarządzania kantorem. Zważając na niezbyt imponującą liczbę aktywnych obywateli Królestwa proponuje pomysł z kantorami odstawić póki co na półkę. Wykorzystamy go kiedy już w pełni staniemy na nogi.

Tercero; Kwestia niejednolitej waluty w Królestwie również nieco mnie martwi. Osobiście jestem dość neutralny w tej sprawie jednak dla dobra raczkującego systemu bankowego chciałbym zaapelować aby zarówno Wschodnia Estella jak i Urbino skorzystały z tego prawa w stosownym momencie, tj. kiedy nasza bankowość stać będzie na twardym gruncie. 

Cuarto; Tutaj (patrz: poniższy cytat) ponownie wracamy do sprawy wymiany walut i tak jak w punkcie drugim radzę odłożyć to na przyszłość. Do tego czasu cudzoziemcy mogliby tworzyć konta bankowe w Skarlandzie, lecz dysponowaliby tylko pieniędzmi zarobionymi w Królestwie, np. poprzez otrzymanie ich od Króla jako honorarium za zasługi na rzecz Skarlandu.

Rozdział III.
§ 6.

3. Obywatele państw obcych mogą założyć konto w banku tylko jeżeli pomiędzy Imperium Skarlandu a państwem pochodzenia obywatele jest zawarta umowa o wymianie walutowej.

Do reszty nie mam zastrzeżeń. Jedynie ortografię można by poprawić. ;D

Książę Vandalii

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Pi�tek, 16 Wrz 2016, 14:06:46 »
Cała ustawa musi zostać odpowiednio poprawiona i dostosowana do obecnych realiów.

Co do rozdrabniania to jeżeli wszyscy Deputowani to zaakceptują to niema problemu centimos przejdą do historii.

Istnienie kantorów do wymiany walut zostało ujęte w ustawie aby ewentualnie w przyszłości móc je wprowadzić, jednak tak w ramach testu możemy utworzyć (jeżeli będzie zgoda) wymianę walut Peseta Skarlandzka <-> Lir Rotryjski - aby kościół mógł spłacać swoje zobowiązania wobec Królestwa Skarlandu :D

Wschodnia Estella ma traktatem gwarantowaną odrębność walutową ale Sol Estellański nie wszedł jeszcze do obiegu i w najbliższym czasie nie wejdzie, Urbino raczej też w chwili obecnej własnej waluty nie wprowadzi.

Cudzoziemcy jednak aby zakładać konta muszą mieć co na nich gromadzić - środków z konta w kraju stałego zamieszkania nie przeleją na konto w banku, który znajduje się w Skarlandzie. Więc trzeba opracować jakiś system wynagrodzeń np. za pisanie wątków na forum.

Czy jednak ręczny system się sprawdzi skoro nikt nie jest do dyspozycji 24/7?

(-) Norbert I de Catalán

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Pi�tek, 16 Wrz 2016, 16:31:07 »
Istnienie kantorów do wymiany walut zostało ujęte w ustawie aby ewentualnie w przyszłości móc je wprowadzić, jednak tak w ramach testu możemy utworzyć (jeżeli będzie zgoda) wymianę walut Peseta Skarlandzka <-> Lir Rotryjski - aby kościół mógł spłacać swoje zobowiązania wobec Królestwa Skarlandu :D

Na takie coś mogę przystać. Mały eksperyment z wymianą walut może być dobrym pomysłem. Ciekaw jestem efektów. :)

Wschodnia Estella ma traktatem gwarantowaną odrębność walutową ale Sol Estellański nie wszedł jeszcze do obiegu i w najbliższym czasie nie wejdzie, Urbino raczej też w chwili obecnej własnej waluty nie wprowadzi.

O to właśnie mi chodziło Wasza Królewska Wysokość. Bez pośpiechu, krok po kroczku.

Cudzoziemcy jednak aby zakładać konta muszą mieć co na nich gromadzić - środków z konta w kraju stałego zamieszkania nie przeleją na konto w banku, który znajduje się w Skarlandzie. Więc trzeba opracować jakiś system wynagrodzeń np. za samo pisanie wątków na forum.

Opisałem tą kwestię wyżej w punkcie czwartym mówiącym o honorariach dla cudzoziemców za zasługi. Co do nagradzania za samo pisanie wątków to jestem co do tego dość sceptyczny. Trzeba brać pod uwagę, że takie działanie może spowodować nagły wzrost bezwartościowych wypowiedzi motywowanych łatwym zdobyciem pieniędzy.

Czy jednak ręczny system się sprawdzi skoro nikt nie jest do dyspozycji 24/7?

No i właśnie od tego powinniśmy zacząć. :D Osobiście sądziłem, że skoro pieczę nad systemem bankowym ma sprawować Administracja Techniczna Królestwa Skarlandu to Wasza Wysokość będzie głównym administratorem skarlandzkiej bankowości.

Książę Vandalii

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Pi�tek, 16 Wrz 2016, 16:49:18 »
Jeżeli czas na realizację transakcji będzie do 48 godzin to mogę się tym spokojnie zajmować ;)

Co do wynagrodzeń dla cudzoziemców to trzeba by określić jakiego typu zasługi, za pisanie wątków można by też dawać honoraria ale przez krótki okres czasu np. 2 tygodnie - 3 miesięcy po np. 2 pesety za posta i 4 pesety za założenie nowego tematu dla cudzoziemców odpowiednio 1 i 2 pesety co by budżetu nie marnować :P

(-) Norbert I de Catalán

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Pi�tek, 16 Wrz 2016, 18:56:31 »
Można też podzielić obowiązki zarządzania systemem bankowym na dwie osoby. Proponuje także opracować coś w rodzaju "tabeli wynagrodzeń" dla cudzoziemców żeby wiedzieli jak mogą powiększać swój prywatny majątek i ile na tym zyskają. Taką tabelę albo by się dołączyło do ustawy, albo weszłaby w życie poprzez Dekret Królewski.

Książę Vandalii