Autor W�tek: Mowa z okazji objęcia tronu  (Przeczytany 146 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Mowa z okazji objęcia tronu
« dnia: �roda, 28 Wrz 2016, 12:42:18 »

Wasze Królewskie Wysokości, Wasze Książęce Mości, Szanowni Goście, Drodzy Skarlandczycy,

Na wstępie pozwolę sobie zaznaczyć iż koronacja w obrządku kościoła rotryjskiego nie zostanie przeprowadzona z uwagi na fakt iż żaden z Królów wywodzący się z rodu de Catalán takowej koronacji nie posiadał, a przysięga królewska składana była przed Kortezami Generalnymi.

No ale nie o kwestiach koronacyjnych będę tylko pisać.
Po raz trzeci przyjdzie mi objąć stery panowania z czego po raz drugi w Skarlandzie czyli sytuacja bezprecedensowa w historii Naszej ojczyzny.
Przejmuję skarlandzki tron po niedawnych reformach ustrojowych czy owy zabieg przyniesie pozytywne dla Nas skutki? Czas pokaże, na pewno przed końcem roku wspólnie przeanalizujemy pierwsze miesiące nowego ustroju i zastanowimy się co ewentualnie można poprawić lub dodać.
W najbliższym czasie przeprowadzone zostaną wybory uzupełniające do Kortez Generalnych, a także będzie trzeba wyłonić nową Radę Królewską, liczę na aktywny udział obywateli w wyborach.

W najbliższym czasie będę się starał poruszyć kwestie aktywności obywatelskiej zarówno na forum ogólnym jak i bezpośrednio z Radą Królewską aby państwo przestało czekać na aktywność obywateli a zaczęło tą aktywność stymulować. Kwestią do tej pory nierozwiązaną są majątki ziemskie będące pozostałością poprzedniego ustroju, a także związanej z niektórymi z nich instytucji Granda Skarlandu czyli najwyższego tytułu szlacheckiego czyli jeden z głównych problemów do rozwiązania bezpośrednio dla Króla Skarlandu.

Pozwolę sobie jeszcze wyjaśnić kwestię mojego stosunku do kościoła rotryjskiego co niektórych z Skarlandczyków może niepokoić. Otóż zaznaczę, że organizacja ta nie będzie dyskryminowana w zakresie swojej działalności, jednak moje panowanie będzie od jakiej kolwiek religii niezależne i liczę, że będzie to uszanowane. Mimo wszystko pragnę zaznaczyć, że współpraca z kościołem jak i Państwem Kościelnym Rotria bez przeszkód może się rozwijać.

(-) S.M. Norbert I de Catalán

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
Odp: Mowa z okazji objęcia tronu
« Odpowied� #1 dnia: �roda, 28 Wrz 2016, 15:46:50 »
Gratuluję objęcia tronu Wasza Królewska Mość! Człowiek z doświadczeniem i przede wszystkim z wolnym czasem to wybawienie dla państwa stojącego przy krawędzi marazmu. Bardzo mi się podoba podejście do aktywności ogólnej mówiącej o tym, że państwo musi przestać czekać na aktywność obywateli tylko musi ją stymulować. Szczerzę wierzę, że dzieło zapoczątkowane przez JKM Carlosa III zostanie doprowadzone do końca pod przywództwem nowego Króla i wyzwoli Skarland z tej nieciekawej sytuacji. Zgodnie z tradycją i prawami stworzonymi w czasach panowania JKM Eleonory na dniach złożę homagium jako Wielki Mistrz Zakonu Vandalskiego i Książę Vandalii.

Niech żyje Król! Niech żyje Królestwo Skarlandu!

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej