Autor W�tek: Pożegnanie  (Przeczytany 301 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
Pożegnanie
« dnia: Czwartek, 24 Lis 2016, 11:47:17 »
Odchodzę, ponieważ dostrzegam taką potrzebę. Robię to dla swojego dobra i Waszego. Co do Jego Królewskiej Mości, cóż konflikt był i wciąż jest, ale ja z niego rezygnuję. Życzę powodzenia szczerze.

Warto o siebie walczyć.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: Pożegnanie
« Odpowied� #1 dnia: Czwartek, 24 Lis 2016, 13:35:06 »
Nie powiem - płakać nie będę. A tak w ogóle - szanowny zauważył, że była zmiana Króla w międzyczasie? Bo nie wiem nic o tym, żebyście mieli jakiś konflikt z JKM Norbertem, a wyraźnie piszecie o królu...

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #2 dnia: Czwartek, 24 Lis 2016, 15:15:18 »
Ja także spostrzegłem dość późno fakt, że mamy nowego króla i byłem bardzo zdziwiony bo wedle prawa królem powinien zostać kolejny członek Rodu Medycejsko-Katalońskiego. Przynajmniej tak mówi konstytucja.
Art. 16.
1. Korona Królewska jest dziedziczna w obrębie Rodu Medycejsko-Katalońskiego.
2. Król wyznacza swojego następcę za życia.
3. W przypadku niedochowania procedury opisanej w ust. 2 niniejszego artykułu władza królewska przechodzi na najstarszego potomka Króla.

Czyli władcą powinna zostać córka królowej Eleonory, infantka Sofia Eleonora, która niestety  jest nieaktywna, a kolejnym sukcesorem jest infant Kosma, książę Saragossy.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #3 dnia: Czwartek, 24 Lis 2016, 18:46:58 »
Odchodzę, ponieważ dostrzegam taką potrzebę. Robię to dla swojego dobra i Waszego. Co do Jego Królewskiej Mości, cóż konflikt był i wciąż jest, ale ja z niego rezygnuję. Życzę powodzenia szczerze.

Warto o siebie walczyć.

Ja tam między nami żadnego konfliktu nie widziałem - podejrzewam, że chodzi o JKW Carlosa III.
Przykro mi słyszeć, że nas Wasza Książęca Mość opuszcza, jednak co do decyzji to proszę się zastanowić i ewentualnie wziąć udział w spisie co będzie potwierdzeniem chęci pozostania w Skarlandzie.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Czwartek, 24 Lis 2016, 21:08:50 »
Ja także spostrzegłem dość późno fakt, że mamy nowego króla i byłem bardzo zdziwiony bo wedle prawa królem powinien zostać kolejny członek Rodu Medycejsko-Katalońskiego. Przynajmniej tak mówi konstytucja.

I tak też się stało - jako swojego następcę wyznaczyłem JKM Norberta, członka Rodu Medycejsko-Katalońskiego.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #5 dnia: Czwartek, 24 Lis 2016, 22:57:01 »
Czyli rozumiem, że Jego Królewska Mość Norbert I sygnuje się nazwiskiem Rodu Medycejsko-Katalońskiego ?
hrabia Badajoz

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Czwartek, 24 Lis 2016, 23:09:57 »
Czyli rozumiem, że Jego Królewska Mość Norbert I sygnuje się nazwiskiem Rodu Medycejsko-Katalońskiego ?

W trakcie prac nad Konstytucją Ustawodawca doszedł do wniosku, poprzedzonego debatą, że ród Medycejsko-Kataloński należy rozumieć szeroko, tj. jako wszystkich Medyceuszy (czyli Medici, Medici-Catalan i Medici y Zep) i Katalanów (czyli Catalan i Petrowicz de Catalan). Ergo, niezależnie od wcześniejszych interpretacji (a dokładnie jednej w postaci drzewa, o ile mnie pamięć nie myli), przyjęto koncepcję rodu Medycejsko-Katalońskiego sensu largo (wszyscy Medyceusze i Katalanowie) a nie stricto (tylko boczna odnoga Medyceuszy, czyli Medyceusze-Katalanowie). Mam nadzieję, że pomogłem rozwiać wszelkie wątpliwości - a na przyszłość polecam bardziej śledzić debaty w Kortezach i różne ważne wydarzenia w kraju, także z niedalekiej i dalszej przeszłości. ;)

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #7 dnia: Czwartek, 24 Lis 2016, 23:46:04 »
Dla mnie art. 16 ust. 1 Konstytucji Królestwa Skarlandu mówi o konkretnej linii dynastycznej spośród wielkiej familii Katalońskiej. A jeszcze za czasów Króla Karola II, Jego Królewska Mość Norbert jakoś unikał, a nawet działał na szkodę Dynastii Medycejsko-Katalońskiej. Jestem jednak skłony uznać, że Król Norbert uzyskał tron w czasach gdzie nie było go komu przekazać, by Królestwo nie podupadło jeszcze bardziej. Wstąpienia na tron króla seniora Norberta można uzasadnić jedynie bliskim pokrewieństwem z poprzednie panującym Rodem. Nie podzielam natomiast szeroko pojętego określania wszystkich linii Rodu Katalońskiego jako jednej dynastii.
hrabia Badajoz

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #8 dnia: Pi�tek, 25 Lis 2016, 11:20:02 »
Nie powiem - płakać nie będę. A tak w ogóle - szanowny zauważył, że była zmiana Króla w międzyczasie?

A czy Szanowny zauważył, że nie było mnie w tym czasie? Wystarczy.

Dla mnie art. 16 ust. 1 Konstytucji Królestwa Skarlandu mówi o konkretnej linii dynastycznej spośród wielkiej familii Katalońskiej. A jeszcze za czasów Króla Karola II, Jego Królewska Mość Norbert jakoś unikał, a nawet działał na szkodę Dynastii Medycejsko-Katalońskiej. Jestem jednak skłony uznać, że Król Norbert uzyskał tron w czasach gdzie nie było go komu przekazać, by Królestwo nie podupadło jeszcze bardziej. Wstąpienia na tron króla seniora Norberta można uzasadnić jedynie bliskim pokrewieństwem z poprzednie panującym Rodem. Nie podzielam natomiast szeroko pojętego określania wszystkich linii Rodu Katalońskiego jako jednej dynastii.

Otóż pragnę rozwiać wszelkie wątpliwości, doszło do połączenia rodu Katalońskiego i Medycejskiego dosyć dawno i podstawy do tego są. Natomiast dynastia Petrowiczów ma niewiele wspólnego z dynastią i Skarlandem więc nie mają praw do tronu, oczywiście można różnie to interpretować, ale takie są fakty.

Sekretarz ds. Wojny

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #9 dnia: Pi�tek, 25 Lis 2016, 12:23:41 »
Decyzję podjąłem bo zostaję w Królestwie Skarlandu.

Sekretarz ds. Wojny