Autor W�tek: Kościół w Dreamlandzie  (Przeczytany 273 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
Kościół w Dreamlandzie
« dnia: Pi�tek, 25 Lis 2016, 16:22:03 »
Cóż, toczy się batalia o wpływy Rotrii w Dreamlandzie co jest bardzo interesujące, ale i ciekawe. Sądzę, że  najlepszą opcją byłoby powstanie zupełnie nowego na ziemiach dreamlandzkich, scholnadzkich i elderlandzkich. Jaką macie opinię?
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
Odp: Kościół w Dreamlandzie
« Odpowied� #1 dnia: Pi�tek, 25 Lis 2016, 17:21:29 »
A teraz kolejna ciekawostka: na dobrą sprawę w Rotrii trwa sede vacante w związku z tym, iż pomylono numerację przy imieniu, tym bardziej, że to ja byłem Klemensem III legalnym zresztą. Objaśniam to na podstawie Kodeksu Kanonicznego o następujące kanony: Kan. 13 - Każde powierzenie urzędu powinno być dokonane na piśmie.

Sekretarz ds. Wojny

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #2 dnia: Pi�tek, 25 Lis 2016, 18:48:49 »
A teraz kolejna ciekawostka: na dobrą sprawę w Rotrii trwa sede vacante w związku z tym, iż pomylono numerację przy imieniu, tym bardziej, że to ja byłem Klemensem III legalnym zresztą. Objaśniam to na podstawie Kodeksu Kanonicznego o następujące kanony: Kan. 13 - Każde powierzenie urzędu powinno być dokonane na piśmie.

Niestety Wasza Książęca Mość fakty z są inne. Jeszcze w czasach Imperium Skarlandzkiego zakończył się rozłam między Kościołem w Skarlandzie, a Kościołem Rotryskiem. Państwo Kościelne uzyskało niepodległość, a nowym patriarchą został Michelangelo Farnese, który przyjął imię Aleksandra IV. Jednym z warunków końca schizmy było uznanie, że ostatnim legalnie obranym patriarchą był Pius IV. Pontyfikaty, które nastąpiły później zostały unieważnione. Czyli za sukcesora Piusa IV uznaje się powszechnie Aleksandra IV i jego następców w tym obecnego Patriarchę Klemensa III. Okres od końca pontyfikatu Piusa IV do elekcji Aleksandra IV to czas schizmy, nigdy nie proklamowano III Państwa Kościelnego, a obecny patriarcha jest kontynuatorem II Państwa Kościelnego.

Cóż, toczy się batalia o wpływy Rotrii w Dreamlandzie co jest bardzo interesujące, ale i ciekawe. Sądzę, że  najlepszą opcją byłoby powstanie zupełnie nowego na ziemiach dreamlandzkich, scholnadzkich i elderlandzkich. Jaką macie opinię?

Książę Furlandii i Luindoru podjął już kroki by nawiązać współpracę z Kościołem Rotryjskim, oto dokumenty, które to poświadczają:

http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic.php?t=6318&p=34923#34923

http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic.php?t=6319&p=34925#34925

W obecnych czasach tworzenie kościołów narodowych nie ma sensu, jak widać na przestrzeni czasu było ich wile, a ostała się jedynie Rotria. Mimo, że nie byłem wielkim zwolennikiem Kościoła Rotryjskiego, to doceniłem fakt, że są tam ludzie którzy uparcie i wytrwale bronią tego państwa przed widmem upadku. Nie jestem człowiekiem zawistnym i złośliwym więc cieszy mnie fakt, że Rotria na przekór wszystkim trwa. Determinacja mieszkańców Państwa Kościelnego jest dla mnie godna podziwu, to skarb w obecnych czasach mieć tak oddanych sprawie ludzi.

Drugą sprawą jest, że Rotrię nie tworzą jedynie rotryjczycy, a jej wpływ na kulturę widać w wielu państwach z nią powiązanych. Przyznam szczerze, że wszystkie kościoły narodowe nawet ten skarandzki wypadają przy Rotrii bardzo słabo.

/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Juan Francisco Pacheco

• Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 64
« Odpowied� #3 dnia: Pi�tek, 25 Lis 2016, 20:23:20 »
Absolutnie zgadzam się z don Felipe.
Juan Francisco Pacheco
Obywatel Imperium Skarlandu

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #4 dnia: Pi�tek, 25 Lis 2016, 21:17:46 »
Dlatego uważam Wasza Książęca Mość, że nie warto rozprawiać o starych waśniach, a lepiej zaakceptować nowy porządek pod którym również Królestwo Skarlandu się podpisało akceptując konkordat.
hrabia Badajoz

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #5 dnia: Pi�tek, 25 Lis 2016, 22:45:29 »
Mnie zaś zastanawia czy kościół rotryjski pomimo swej nieaktywności musi być ze Skarlandem związany konkordatem, z którego na dobrą sprawę nic nie wynika - działalność duchowna jest zerowa, współpraca mogła by być kontynuowana na poziomie rządowym czyli zwykłej umowy o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #6 dnia: Pi�tek, 25 Lis 2016, 23:01:26 »
Wydaje mi się, że zerwanie konkordatu podziała bardziej na szkodę Korony Skarlandu, aniżeli jej korzyść. Rotria też miała problemy, a opinia Waszej Królewskiej Mości wydaje się niesprawiedliwa. Jeśli znikną osoby związane z Kościołem Rotryjskim zniknie i większość obywateli Skarlandu, a osobiście nie chciałbym być samotnym królem w opustoszałym królestwie.
hrabia Badajoz

Offline Juan Francisco Pacheco

• Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 64
« Odpowied� #7 dnia: Sobota, 26 Lis 2016, 08:06:07 »
Dzisiaj mianowano nowego arcybiskupa Walencji. Wilhelma Orańskiego.
Juan Francisco Pacheco
Obywatel Imperium Skarlandu

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #8 dnia: Sobota, 26 Lis 2016, 12:18:53 »
Można polemizować, aczkolwiek to nie moja sprawa z Państwem Kościelnym. Chciałem jedynie coś zauważyć i zostało zauważone. Co do Kościoła Narodowego w Dreamlandzie to słuszna idea.

Sekretarz ds. Wojny