Autor W�tek: Słowo wstępu i przyszłość  (Przeczytany 173 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Słowo wstępu i przyszłość
« dnia: Wtorek, 24 Lip 2012, 22:52:16 »
Jako, że jesteśmy we własnym gronie proponuję unikania zwrotów grzecznościowych typu Wasza Królewska Mość itd, itp. w końcu tworzymy jeden ród.

Otóż jak Octavien słusznie zauważył:
członkowie rodu powinni zastanowić się nad dalszą ogólną współpracą w rodzie, której nie ma.
To będzie głównym tematem naszej rozmowy. Współpraca, o której wspomniał Octavien nie istnieje, Rodzina Królewska praktycznie nie wychyla się z Pałacu w Walencji, w Agurii natomiast Król jest dość aktywny, ale tu ukazuje nam się natomiast brak współpracy na linii Skarland-Aguria i chodzi tu o działalność na rzecz społeczeństw obu krajów i zbliżenie Nas jako wielkiego i potężnego rodu królewskiego.

Czy nasza przyszłość ma oznaczać rozwiązanie rodu czy znajdziemy wspólnie jakieś rozwiązanie?

Czekam na Wasze opinie w tej sprawie.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
Re: Słowo wstępu i przyszłość
« Odpowied� #1 dnia: �roda, 25 Lip 2012, 08:21:02 »
1) Wg mnie pierwszą rzeczą którą należy zrobić to spisać wszystkich członków rodziny Catalan.
2) Ustalić jakiś plan działania, konkretniej chodzi mi o przydział obowiązków dla członków rodziny którzy i tak niczym się nie zajmują.
3) Jako rodzina nie powinnyśmy się mieszać z błotem, bo tak się nie zachowuje rodzina. Powinniśmy się pogodzić bo tylko w zgodzie jesteśmy w stanie coś zrobić. Jak to się mawia "zgoda buduje, niezgoda rujnuje".
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Octavien I Catalan

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 108
« Odpowied� #2 dnia: �roda, 25 Lip 2012, 15:16:19 »
Jak już wspomniano jesteśmy słabo zorganizowanym rodem. Jest to przyczyną tych nieporozumień. Nie pamiętam kiedy odbyła się jakaś uroczystość zgrywająca. Jakbym nie napisał do Andreasa to do dziś bym go nie poznał. Do tego wszystkiego brak nam porozumienia. Warto by przyjąć jakiś akt prawny normujący pewne kwestie. Chcemy by dalej istniał i rozwijał się ród? Myślę, że jak z nami będzie w porządku to i w KS będzie dobrze się działo.

Catalan to rodzina panująca. Mimo, iż chyba wszyscy wiedzieli, iż przeprowadzam się do Skarlandu nie zaproponowano mi jakiegoś zajęcia co już niezbyt mobilizuje do pracy. Mimo, iż mam jakieś doświadczenie, a Skarland był w kryzysie. Tutaj mam żal do Króla bo kiedyś sam musiałem starać się o doradcę czy sędziego. Może brakowało czasu.

Na forum napisałem spostrzeżenia odnośnie dziwnych wydarzeń z nagłym odejściem Surmeny. Otwarcie powiem, iż miałem podejrzenia w stosunku do Andreasa. Mogłem złożyć doniesienie do prokuratury. Jednak jak napisałem w temacie postu czy w poście to wszystko spostrzeżenia. Słowa o nieufności nie da się wymazać. Chociaż JE Marco de Zepp jak zauważyłem na forum PKR również nie dąży sympatią Surmeny, a jest to przecież członek rodu, który o nim nie chce słyszeć.

Odnośnie sukcesji. Prawo jasno deklaruje, iż to król wskazuje następce. I tutaj nie ukrywam moich ambicji przed wami. Zresztą konstytucja definiuje taką możliwość więc nie rozumiem co to za hałas na forum. Przecież jestem w linii sukcesyjnej w Skarlandzie.

Jest to początkowa droga do wyjaśnienia i ustalenia pewnych kwestii. Proponuje zostawić te tajne forum naszego rodu abyśmy w każdej chwili mogli przedyskutować różne sprawy. Chciałbym też jak najwcześniej zakończyć ostatnie konfabulacje, spory aby mógł zdecydować odnośnie mojej przyszłej pracy. Dodam, iż aplikuje na zastępce sekretarza OPM. Jest to moja alternatywa na wypadek czegoś nieprzewidzianego.

Mam nadzieję, iż wszystko pozostanie między nami.
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #3 dnia: �roda, 25 Lip 2012, 16:58:26 »
Może w wolnej chwili zrobimy taką integracyjną konferencję na GG ?

Co do mojego następcy to po ostatnich wydarzeniach dam sobie spokój na jakiś czas z nim. Ale nie ukrywam, że obecnie w Skarlandzie jest kilka osób które mogły by mnie zastąpić, a bynajmniej nie jest to nikt z rodziny Surmenów. Ja jestem takim człowiekiem i wyznaję zasadę "aby coś dostać trzeba na to zasłużyć". Więc skoro mam prawo wskazać następcę to drogi Octavienie - masz już odpowiedź.

Octavien, nie mamy jeszcze w Skarlandzie przeludnienia, jest multum stanowisk nie obsadzonych. Wystarczy tylko napisać że jesteś chętny do objęcia stanowiska. Jeśli sam się o coś nie starasz to skąd ma ktoś inny wiedzieć że chcesz objąć dane stanowisko ? O ile dobrze pamiętam to uczysz się na ratownika medycznego, prawda ? Więc masz jakieś pojęcie o medycynie, więc dlaczego nie mógłbyś się zająć rozwojem medycyny w Skarlandzie. Owszem, zdaję sobie sprawę że jest to raczej nie praktyczne w mikronacjach, ale przecież mógłbyś otworzyć klinikę która np. zapewniała by opiekę medyczną członkom Kortez Generalnych. Wystarczy pomyśleć w czym mógłbym się sprawdzić, a nie czekać aż ktoś poda Ci to na tacy.
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Offline Gryhory I

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 14
« Odpowied� #4 dnia: �roda, 25 Lip 2012, 17:31:39 »
Nie będę ukrywał, jestem zszokowany tym co zrobił Octawian. Wywlekanie tego typu spraw na światło dzienne nie powinno mieć miejsca, nawet jeśli takie rozmowy faktycznie się odbyły. To szkodzi wizerunkowi rodu nie tylko w kraju, ale i za granicą. Jeszcze bardzie przykry jest fakt, że dokonuje tego członek rodu i nie tłumaczą tego ambicje osobiste. Oskarżenia i pomówienia które podły pod adresem członków rodu, a sformułowane przez innego członka rody świadczą o wewnętrznym tarciach pomiędzy członkami rodziny i braku zaufania. Do tego jeszcze wplątana sprawa sukcesji. To najgorszy objaw słabości rodu, który może być wykorzystany przez przeciwników rodu tak w kraju tak i zagranicą. Z tym trzeba skończyć. Tu możemy sobie nawsadzać ile wejdzie, ale za te mury nic nie powinno wyciekać. Na zewnątrz powinniśmy stanowić monolit.

Cytat: "Octavien I Catalan"
Odnośnie sukcesji. Prawo jasno deklaruje, iż to król wskazuje następce. I tutaj nie ukrywam moich ambicji przed wami. Zresztą konstytucja definiuje taką możliwość więc nie rozumiem co to za hałas na forum. Przecież jestem w linii sukcesyjnej w Skarlandzie.

Parafrazując, można by skwitować, kto sieje burzę, ten zbiera jej żniwo. jeśli te decyzje są w rękach króla, pozostawmy mu rozstrzygnięcie tej kwestii, przecież jeszcze nie abdykuje, Dla spokoju i wyjaśnienia sprawy można sporządzić dokument o sukcesji w rodzie określając jej warunki i kolejność.
(-) Gryhory I Rex Agurie

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #5 dnia: �roda, 25 Lip 2012, 17:54:50 »
Co do konferencji GG nie ma problemu.

Jeśli chodzi o proces elekcji i akt prawny, który myślę na koniec przyjmiemy to warto w nim zawrzeć informację nt. wymogu nominowania osoby z rodu.

Jak zaczynałem rządy we Francji to pół dynastii Catalan ściągnąłem. To na marginesie. Chętnie zająłbym się sądownictwem. To jedyne zajęcie, które ewentualnie mógłbym łączyć z stanowiskiem z-cy sekretarza OPM. Taki wymóg stawia Karta OPM.

Odnośnie studiów to te już zakończone. Teraz magisterka z medycyny ratunkowej i zarządzania kryzysowego. Niestety niezbyt mnie to interesuje aby łączyć to z mikroświatem. Nie warto aby życie kręciło się wokół jednego. Może jeśli system był bardziej zaawansowany ale to wciąż przyszłość. Nawiasem kiedyś publikowałem we Francji posty nt. podstawowych czynności resuscytacyjnych. Nasza wiedza wciąż jest mała w tej dziedzinie, a licho nie śpi.

Odnośnie wypowiedzi Gryhory I:
Sprawa nie dotyczyła rodu tylko wszystkich obywateli, którzy określeni zostali w sposób nieodpowiedni. Post nie był oskarżeniem tylko czynnikiem sprawczym do wyjaśnienia sprawy. Zresztą Surmen, który jest przyczyną zamieszania był pod lupą władz już wcześniej. Obawiam się, iż dalej gra ta sama osoba, a śmierć to tylko oczyszczenie z "nieufności". Kwestia sukcesji rzeczywiście osłabia ród i powoduje zakłopotanie. W tej chwili ja jestem w stanie powiedzieć kto jest 50 w kolejce do korony brytyjskiej. Ma to jedną zaletę, iż brak jest starć w rodzie, a poza tym nie ma możliwości pozostawienia kraju w bezkrólewiu. Rzeczywiście niepotrzebnie rozmawiano o sukcesji. Jednak było to poprzez PW, które zostały odtajnione w celu konfrontacji.
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #6 dnia: �roda, 25 Lip 2012, 21:25:29 »
Jeżeli chodzi o sukcesję to jest to raczej jasne i prawnie unormowane przez Konstytucję Królestwa Skarlandu. Prawo do tronu mają obecnie jedynie członkowie rodu Catalán i rody spokrewnione czyli Habsburgowie Lotaryńscy Radziwiłłowie i Habsburgowie Lotaryńscy, w przypadku wyczerpania się listy sukcesyjnej następuje elekcja przez Kortezy Generalne. Tak więc w tej materii nie przewiduję jakiejś wielkiej zmiany.

No ale nie zebraliśmy się tu tylko po to aby wyjaśniać kwestie sukcesji do tronu Królestwa Skarlandu bo to już chyba wyjaśniłem jak działa to w systemie prawnym Królestwa Skarlandu. Mamy też porozmawiać o ogólnej współpracy wewnątrz rodu. Nie będziemy się też wykłócać o stanowiska itd, itp., bo to raczej nie jest budująca rozmowa i tu jest miejsce na przeprowadzenie rozmowy konferencyjnej przez GG i poznanie się bliżej bo przyznacie, że ewentualne rozmowy sprowadzamy jedynie do kwestii oficjalnych.
Kolejnym problemem jest fakt, że Jesteśmy obecni w dwóch krajach: Skarlandzie i Agurii, jest to problemem ponieważ nasze kraje nie utrzymują ze sobą oficjalnie stosunków dyplomatycznych więc i współpraca pomiędzy Skarlandzkimi Catalonami i Aguryjskimi Catalonami wręcz nie istnieje, gdy poinformowałem Andreasa, że Gryhory wszedł do rodu zaraz było zmartwienie czy musimy od razu uznawać Agurię i na tym się temat zakończył z uwagi iż monarchom w Skarlandzie ręce wiąże Parlament do spółki z rządem i to skutecznie zablokowało zbliżenie się Skarlandu i Agurii. Spoglądając nieco bardziej wstecz mamy podręcznikowy przykład braku współpracy i zgody w rodzie a konkretniej mnie i moje bezustanne utarczki z Pedrem ojcem Andreasa, które Skarland skutecznie doprowadziły do ograniczenia władzy Króla.
Zmierzam do tego, że to co nie pozwala doprowadzić do sformalizowania stosunków z Agurią nie koniecznie musi być przeszkodą we współpracy Catalonów ze Skarlandu i Agurii. Kolejnym ważnym błędem Królów Skarlandu jest omijanie wszystkich ważnych świąt narodowych, robiłem tak Ja, robił tak Karol I, Pedro I i teraz Andreas czas chyba najwyższy zerwać z tą niechlubną tradycją i wyjść do narodu, Król po mimo ograniczonej władzy może przecież tworzyć różnego rodzaju inicjatywy wzmagające działanie obywateli a co za tym idzie silną i stabilną monarchię.

Warto to jakoś rozplanować.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #7 dnia: �roda, 25 Lip 2012, 22:04:01 »
Kolejnym ważnym błędem Królów Skarlandu jest omijanie wszystkich ważnych świąt narodowych, robiłem tak Ja, robił tak Karol I, Pedro I i teraz Andreas czas chyba najwyższy zerwać z tą niechlubną tradycją i wyjść do narodu, Król po mimo ograniczonej władzy może przecież tworzyć różnego rodzaju inicjatywy wzmagające działanie obywateli a co za tym idzie silną i stabilną monarchię.

Myślałem ostatnimi czasami nad tym, jednak moje pomysły ograniczyły się tylko do pisania na forum, że w dniach tych a tych odbywa się takie i takie święto. Jeśli chodzi o organizację jakiś imprez to nie do mnie, ja czegoś takiego raczej nie potrafię.

Edit. Ale oczywiście można jakieś przemówienie wygłosić ;)
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Offline Gryhory I

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 14
« Odpowied� #8 dnia: Czwartek, 26 Lip 2012, 15:23:22 »
Myślę, iż powinniśmy ustanowić model Rodu na czele którego winien stać zawsze senior rodu, najstarszy jego członek. Podstawową jego rolą powinna być integracja członków rodziny.
Ród de Catalán winien być jak dłoń, która składa się z palców. Te zaś to członkowie rodu, lub rodziny jeśli ci się ożenili i mają potomstwo(przykładowo taką rodziną w rodzie są Petrowicze). Dłoń ta powinna być zawsze otwarta i przyjazna dla wszystkich, ale w przypadku zagrożenia, jej palce powinny się zacieśnić tak mocno jak się da, tworząc pięść którą powącha ten co zadziera z Catalánami.

Członków Rodu de Catalán powinno obowiązywać pięć zasad:
1. Nie szkodzić sobie wzajemnie i nie występować przeciw sobie nigdy i nigdzie.
2. Wspierać się i pomagać sobie nawzajem, zwłaszcza w sytuacjach gdy którykolwiek z członków rodu jest atakowany przez osoby z poza rodu.
3. Dobre imię i honor każdego z członków rodu winien być traktowany przez wszystkich jak swój własny.
4. Sprawy Rodu, wszelkie nieporozumienia i konflikty rodzinne winny być rozstrzygane wewnątrz rodu.
5 W sprawach Rodu decydujący i rozstrzygający głos ma zawsze senior rodu.

Co do kontaktów pomiędzy Królestwem Skarlandu a Królestwem Agurii.
Byłem i jestem za zbliżeniem naszych państw. Niestety, miłość jaką pała do Agurii pani premier, skutecznie to uniemożliwia i nie przypuszczam by w najbliższym czasie się to zmieniło. Niemniej, mimo braku podpisanego traktatu jestem skłonny otworzyć w Agurii przedstawicielstwo Królestwa Skarlandu, co mam nadzieję wpłynie na poprawę wzajemnych relacji. Miejscem spotka na terytorium Agurii może być też pałac seniora rodu de Catalán w Osztogach lub zamek w Petrowiczach.
(-) Gryhory I Rex Agurie

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #9 dnia: Czwartek, 26 Lip 2012, 21:30:17 »
Cytat: "Gryhory I"
Członków Rodu de Catalán powinno obowiązywać pięć zasad:
1. Nie szkodzić sobie wzajemnie i nie występować przeciw sobie nigdy i nigdzie.
2. Wspierać się i pomagać sobie nawzajem, zwłaszcza w sytuacjach gdy którykolwiek z członków rodu jest atakowany przez osoby z poza rodu.
3. Dobre imię i honor każdego z członków rodu winien być traktowany przez wszystkich jak swój własny.
4. Sprawy Rodu, wszelkie nieporozumienia i konflikty rodzinne winny być rozstrzygane wewnątrz rodu.
5 W sprawach Rodu decydujący i rozstrzygający głos ma zawsze senior rodu.

Jestem za tym pomysłem, bardzo dobrze to ująłeś Gryhory. Myślę że można by to troszkę rozbudować i stworzyć taki kodeks rodu Catalan.
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #10 dnia: Pi�tek, 27 Lip 2012, 18:45:22 »
Całkowicie powinniśmy lobbować za rozszerzeniem kompetencji, praw, zadań króla w Skarlandzie. W programie Norberta jest to przedstawione. Kodeks rozszerzyłbym o zadania poszczególnych członków. Jest nas czterech. Może każdy zajął by się jakąś dziedziną życia nad która by pracował. Problemem jest to, iż jesteśmy z dwóch różnych państw, a Aguria nie ma z Skarlandem podpisanych konwencji.

Mieć wspólne zdanie we wszystkich kwestia. To miejsce winno być miejscem dyskusji i trwać zawsze na forum. Proponuje wyznaczyć miejsce z majątku królewskiego na ten cel. Poddani winni usłyszeć, że jesteśmy razem. Winni wiedzieć, że rozmawiamy, mamy wspólne zdanie. To buduje wizerunek i pokazuje siłę.

Czytałem program Norberta. Wniosek odczytuje taki, iż celuje w premiera. Rodzina "obstawia" wszystkie szczeble władzy ( jeśli zostanę nominowany na sędziego). Mogło to by być ułatwieniem do realizowania naszych pomysłów. Pamiętajmy, że nie mamy zamiaru tutaj tylko wyłudzić coś dla rodu. Tak naprawdę rozmawiamy o Skarlandzie i Agurii. Rozwój kraju to też rozwój naszego rodu, który jest elementem historii i przyszłości Skarlandu. To chyba pierwsze wakacje Skarlandu gdzie nie panuje cisza, a kryzys spowił nawet OPM. Zauważyłem, że w naszym kraju jest duża różnorodność pod każdym względem. Trudno określić co jest tego przyczyną. Może równowaga między władzą monarchy, a władzą ludu. Trudno jest więc wprowadzać radykalne zmiany w funkcjonowaniu państwa.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #11 dnia: Pi�tek, 27 Lip 2012, 21:11:15 »
Skoro tak sądzisz... hmm. Ty chcesz się zająć prawem w Skarlandzie, proszę bardzo. Norbert będzie w rządzie i to raczej będzie jego priorytet niż inne pomniejsze funkcji. Ja jestem królem, ale na nadmiar obowiązków nie narzekam. Mógłbym zająć się np. rozwojem edukacji choć raczej moją mocną stroną to by nie było. Wolałbym coś z dziedziny sportu lub transportu. Np. przygotować opis dróg, systemów poboru opłat drogowych itp.

Jeśli chodzi o sytuację kadrową Skarlandu to powiedzmy że jestem spokojnym-optymistą, jest nas obecnie 10. Tak dużo to nas jeszcze nie było i pamiętając sytuację gdy w Skarlandzie byliśmy we dwóch z Norbertem przez dłuższy czas to sytuacja jest dobra. Po drugie to większość z nowych obywateli coś robi i coś chce zrobić. Choć uważam że część osób, patrząc choćby na Marię Velazques przybyła do nas ze względu na klimat Hiszpański. I taką ideę trzeba trzymać w myśl często mówionego przeze mnie hasła " Skarland ma być drugą Hiszpanią ".

Przypomniało mi się jeszcze, jeśli ktoś z nas ma się czymś zająć to niech zajmuje się tym w czym da sobie radę. Moim zdaniem nie ma sensu robić nic na siłę.

Edit// I mamy to o czym mówiłem, na forum zjawia się Laura Veracruz która pisze "Znalazłam Skarland szperając w internecie. Podobają mi się bardzo klimaty Europy Południowej. Zaczarowana w Portugalii, Hiszpanii...."
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii