Wasza Królewska Mość,
Szanowni Deputowani,
Obywatele Królestwa Skarlandu,
Kilka dni temu zakończyliśmy pierwsze od dawna w pełni udane wybory do Kortez Generalnych Królestwa Skarlandu, dziś ponownie dzięki zaufaniu Jego Królewskiej Mości zostało mi dane zasiąść za sterami Rządu Królestwa Skarlandu. Pisząc niniejsze expose kierowałem się hasłem mojej partii: jedna idea, wspólny kraj czyli chcę aby w pracach rządu uczestniczyli nie tylko ministrowie wobec których zamierzam być w tej kadencji bezwzględny jeżeli chodzi o stawiane przed nimi cele ale chcę aby na miarę swoich możliwości to obywatele wskazywali błędy, pomysły i monitorowali pracę ministrów i ją oceniali w tym celu zostanie powołane specjalne biuro do spraw kontaktów z obywatelami w każdym resorcie i każdy minister będzie musiał się danym problemem zająć osobiście. Zwiększając wpływ obywateli na pracę Rządu warto przypomnieć iż koniecznie musimy poszerzyć kompetencje Pierwszego Obywatela Skarlandu czyli Króla, a co za tym idzie dokonać gruntownej zmiany Konstytucji Królestwa Skarlandu. Reforma konstytucyjna oprócz poszerzania kompetencji Króla zwiększy czas trwania kadencji Rządu z 3 do 5 miesięcy tak aby Rząd mógł się wykazać i żeby uniknąć przerwy wakacyjnej gdzie praktycznie po stronie Rządu nic się nie dzieje, a może się zdarzyć, że 2 z 3 miesięcy kadencji Rządu mogą przypaść na okres wakacyjny i wtedy taki Rząd nie może się w ogóle wykazać i w oczach obywateli może ujść za nic nie robiący rząd.
Dokonując dalszych zmian w Konstytucji trzeba zaznaczyć, że konieczne jest przy obecnych zasobach ludzkich Skarlandu (że tak to ujmę), zmniejszenie liczby Deputowanych Kortez Generalnych aby zapewnić pewien poziom demokracji w Skarlandzie. Król powinien mieć wolną rękę w powoływaniu Prezydentów we Wspólnotach Autonomicznych, dodatkowo należy zlikwidować monarchię wewnętrzną w Księstwie Móstoles, która przyniosła temu regionowi więcej złego niż dobrego choć koncepcja wydawała się dobra to tytuł Księcia Móstoles powinien być tylko tytułem a ?stanowisko? Księcia Móstoles powinno być zastąpione Prezydentem powoływanym i odwoływanym przez Króla.
Ostatnio na forum Skarlandu rozgorzała dyskusja o obrocie pieniądzem, w chwili obecnej nie mamy technicznej możliwości wprowadzenia systemu bankowego jako takiego jednak postaramy się zrealizować pomysł jednego z obywateli odnośnie banku tak zwanego opisowego jednak nie przez oddzielną stronę gdyż to drastycznie utrudni życie obywatela. Do banku opisowego zostanie wykorzystane obecne forum Królestwa Skarlandu.
Zostanie reaktywowany Centralny Rejestr Skarlandu administrowany przez Sąd Najwyższy Królestwa Skarlandu i tam będą publikowane informacje odnośnie rejestracji/wyrejestrowania firm, organizacji i partii politycznych. W rejestrze pojawi się również spis obywateli, urzędników państwowych i autonomicznych.
Starsze mikronacje mają dobrze rozbudowany system oświaty, nawet kraje rocznikowo równe Skarlandowi jak Nordia i RON mają to dobrze rozbudowane, a w Skarlandzie określić Uniwersytet Królewski i Królewską Akademię Skarlandu ruiną to mało powiedziane dlatego też rozpoczniemy program naprawczy akademii i uniwersytetu tak aby mogły dość skutecznie konkurować z uczelniami zagranicznymi.
Prosta administracja to klucz do sukcesu, podejmiemy odpowiednie kroki prawne aby umożliwić obywatelom dyskusje w gmachu Kortez Generalnych nad expose wraz z Deputowanymi oczywiście bez prawa głosu. Wszelkie procedury rejestracyjne, wnioski itp., będą musiały być załatwiane w możliwie jak najkrótszym czasie do maksymalnie 7 dni roboczych.
W polityce regionalnej ważne staje się aby powiedzieć stanowczo NIE dla nowej Konwencji Vaarlandzkiej o ziemiach niczyich uważam, że ta konwencja podzieli los poprzedniczki czyli nie będzie miała realnego wpływu na kraje regionu ani kraje z zewnątrz. Uważam, że warto działać z krajami regionu w ramach Rady Vaarlandu, która ma pobudzić wszystkich do zacieśnienia więzi, chociaż nagonka jaką kraje Vaarlandu przeprowadziły wobec Skarlandu podczas kongresu w Warszawie zafundowało nam znaczne ochłodzenie relacji z Oxbay i Nordheim. Liczę, że uda nam się poprawić relacje z naszym sąsiadem: Republiką Francuską. Jeżeli chodzi o dalszą politykę to mam nadzieję nawiązać oficjalne stosunki dyplomatyczne z Królestwem Agurii oraz nawiązywanie nowych relacji z państwami z poza Estelli. Przyszłość Skarlandu w OPM chciał bym przedyskutować wraz z Królem, Deputowanymi i Obywatelami.
Pobudzenie naszego ducha narodowego jest niemniej ważne. Aby zbudować wspaniały naród choć tylko wirtualny należy zapewnić odpowiednie warunki do pielęgnowania naszej unikatowej w skali Mikroświata kultury i nie ograniczać się jedynie do Skarlandu ale i do całego Mikroświata aby pokazać, że wciąż istniejemy i jesteśmy zgranym społeczeństwem dbającym o swój wizerunek i co ważniejsze kulturę, bo przecież kultura i obyczaje Hiszpanii są w Skarland wpisane!
Proszę Szanownych Deputowanych o udzielenie mi wotum zaufania.
Dziękuję za uwagę.
Proszę aby Przewodniczący Kortez Generalnych rozpoczął dyskusję na temat expose.