No dobra, koniec kłótni - czas działać.
Na sam początek skomentuje propozycje Pana Fadersa.
1) Umocnić posadę realnego króla Skarlandu - tak jak wiele razy mówiłem, Konstytucja która wiąże ręce Królowi odbiera Skarlandowi jednego obywatela.
2) Nadać sprawiedliwego obrotu wszystkim sprawom wewnątrz kraju i poza nim. - pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobić to wszystkie sprawy zakończyć, aby budowa Nowego Skarlandu zaczynała się od podstaw, aby nie było tam jakiś spraw które są niepozamykane.
5) Zjednoczyć naród. - trzeba się za to jakoś zabrać. Myślę że wspólna budowa potęgi Skarlandu doprowadzi do tego że stworzymy zgraną ekipę.
6) Usprawnić działania urzędowe i je zminimalizować. - reforma urzędów to całkiem osobny temat. Na który trzeba poświęcić sporo czasu.
7) Zbudować system gospodarczy. - podobnie jak wyżej.
Budując Nowy Skarland trzeba wykazać się dwoma głównymi cechami. Cierpliwością i chęcią osiągnięcia sukcesu. Każdy z nas ma jakieś mikronacyjne doświadczenie. Mniejsze bądź większe ale ma. Teraz każdy z nas musi się postawić w miejscu doświadczonego polityka który chce zbudować potężny kraj. Zacznijmy działać od nowa. Zapomnijmy o tym co jest, a niewielki fragment tego wykorzystajmy. Dlaczego zapomnimy ? Zapomnijmy dlatego, że to co mamy doprowadziło nas do obecnego punku. Co wykorzystamy ? Wykorzystamy miasta i forum. Reszcie trzeba powiedzieć "papa".
Budując NS kierujmy się chęcią stworzenia silnego, znaczącego i demokratycznie zarządzanego państwa. Razem stać nas na to aby stworzyć państwo o którym kiedyś inne mikronacje powiedzą "Skarland to jest coś - byli na dnie a są na szczycie". To hasło można wykorzystać jako główne hasło budowy NS.
Jak będziemy budować NS ? Ja to widzę tak. Najpierw przygotujmy kilka szkieletów zmian "u góry", czyli w Rządzie Królestwa Skarlandu. W
demokratycznym głosowaniu wybierzemy najlepszy projek, który wprowadzimy w życie. Dalej zajmiemy się rozwojem samorządów lokalnych tak aby były one proste. Moja wizja tego to ścisła współpraca administracji samorządów lokalnych z Ministerstwem Spraw Wewnętrznych. Rozwój Skarlandu trzeba ukierunkować na trzy sposoby armia-kraj-zagranica. Skarland istnieje bez armii, a nie powinien. Trzeba zrobić choć jakiś zalążek Armii Skarlandu, policji, służb celnych, straży granicznych, inspekcji transportu drogowego itd. Dalej, mając na myśli kraj myślę o rozwoju Skarlandu wewnątrz, tak aby wszystko było ładne, sprawne i dawało satysfakcje skarlandczykom. Zagranica - mając na myśli to wiem, że trzeba poprawić reputacje Skarlandu w kontaktach zagranicznych. Stwórzmy dobrą współpracę z mikronacjami które się liczą w v-świecie, postawmy je za wzór, a niechcianych obywateli tam zaprośmy do siebie, aby ich doświadczenie nabyte tam zaprocentowało też u nas. Kontakty ze słabymi mikronacjami są nam zbędne. Ale marzy mi się aby za jakiś czas powstające teraz mikronacje powiedziały o nas "Ten Skarland jest super"
Dodam jeszcze krótką notkę jak widzę ministerstwa. Dla mnie potrzebne jest Ministerstwo Obrony Narodowej (które będzie zajmować się armią), Ministerstwo Spraw Wewnętrznych (kraj oraz na początek gospodarka) i Ministerstwo Spraw Zagranicznych (zagranica). Jeśli gospodarka się u nas rozwinie to utworzymy Ministerstwo Finansów, ale póki co gospodarką zajmie się MSW.
To tyle ode mnie, czekam na komentarze i liczę na Wasze pomysły...
.. i pamiętajcie "Skarland to jest coś - byli na dnie a są na szczycie"