Autor W�tek: Porozmawiajmy o naszej aktywności  (Przeczytany 1432 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
Porozmawiajmy o naszej aktywności
« dnia: Czwartek, 11 Pa� 2012, 21:01:50 »
Dziś wieczorem znalazłem troszkę czasu dla Skarlandu i pierwsze co zrobiłem to przyglądnąłem się bardziej aktywności obywateli.

Na (licząc od dziś) 13 obywateli regularnie forum odwiedza ich 6. Regularnie - wziąłem na to maksymalnie tydzień czasu od ostatniej wizyty. Mamy w tej grupie ludzi którzy się regularnie udzielają. Do tej grupy nic nie mam. Są w porządku.

Druga grupa to osoby - Panowie  Torres, Blanco, Schröder, Sánchez, Juárez.  Ich ostatnie odwiedziny na forum są bardzo rozbieżne. Od 12 marca do 29 września. W "grupie wrześniowej" mamy obywateli - Torresa, Sancheza i Juareza. Widziałem ich na forum w ostatnim czasie ale ich aktywność też jest mizerna. Nawet jak na Skarland. Choć Pan Sanchez coś tam próbuje działać z jakąś Partią i może mu się uda coś zrobić.

Natomiast nawiążmy do dwóch Panów - Luisa Blanco i Fabio Schrodera. Ten pierwszy ostatni raz był tu 12 marca. Ten drugi 9 lipca. Dużo czasu. Mogę śmiało myśleć, że Ci dwaj panowie Skarland olali. Niestety nic nie można w tej sprawie zrobić. Uzyskali obywatelstwo i je mają, choć w moich oczach stracili sporo. Mając obywatelstwo Skarlandzie mamy jakieś zobowiązanie. Nawet wejść tu raz na tydzień i napisać cokolwiek.

Taką przedmową postanowiłem otworzyć ogólną dyskusję, której tematem jest "Jak możemy zwiększyć swoja aktywność w Skarlandzie ?" W myśl tego pytania proszę Was o przedstawiania pomysłów na zwiększenie aktywności przez obywateli, aby mieć od czego zacząć budować Nowy Skarland. Nie muszą to być koncepcje tylko związane z Kortezami, Ministerstwami czy innymi instytucjami centralnymi. Szczerze mówiąc bardziej cieszyło by mnie gdyby padały tu pomysły o aktywności w miastach czy jakąś małą funkcją państwową.

Na początek powiem tylko tyle - Każdy pomysł będzie dla Nas ważny, bo u Nas niewiele jest.

Zapraszam do aktywnej dyskusji ;)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Miguel apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 109
Re: Porozmawiajmy o naszej aktywności
« Odpowied� #1 dnia: Czwartek, 11 Pa� 2012, 21:10:06 »
Wasza Królewska Mość,
Obywatele i Mieszkańcy Skarlandu,

Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze, mam nadzieję, że wybaczycie gościowi. Moim zdaniem dobrą drogą do zwiększenia aktywności, będzie umożliwienie rozwijania i wykorzystywania swoich talentów obywatelom. A więc, jeśli ktoś interesuje się muzyką, to niech odnajdzie miejsce, w którym mógłby dzielić się muzycznymi dziełami. Jeśli ktoś lubi wierszem to niech będzie mógł otworzyć sobie gdzieś kącik literacki. Chodzi o możliwie jak największy pluralizm działań. Choć do tego nadal będzie potrzebna dobra wola mieszkańców.

Cum debita reverentia,
+ Artur Czartorski
Miguel apo Zep
Książę Surmenii

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #2 dnia: Czwartek, 11 Pa� 2012, 21:22:38 »
Bardzo dobry pomysł. Myślę, że taki można by obrać kierunek działań. Wg zainteresować/talentów. Sam bym się w kilku dziedzinach odnalazł ;)
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Offline María

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 770
« Odpowied� #3 dnia: Czwartek, 11 Pa� 2012, 21:34:23 »
Cytat: "Artur Czartoryski"
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze, mam nadzieję, że wybaczycie gościowi. Moim zdaniem dobrą drogą do zwiększenia aktywności, będzie umożliwienie rozwijania i wykorzystywania swoich talentów obywatelom. A więc, jeśli ktoś interesuje się muzyką, to niech odnajdzie miejsce, w którym mógłby dzielić się muzycznymi dziełami. Jeśli ktoś lubi wierszem to niech będzie mógł otworzyć sobie gdzieś kącik literacki. Chodzi o możliwie jak największy pluralizm działań. Choć do tego nadal będzie potrzebna dobra wola mieszkańców.

To wszystko już jest. Nic pan nowego nie wymyślił. Jeżeli ktoś chce pisać wiersze, to może zacząć w Offtopicu. Jak kogoś interesuje muzyka, to może o niej dyskutować. Miejsce zawsze można później dokooptować, jak pojawi się potrzeba. Problem polega na tym, że nikomu się nie chce.

Offline Miguel apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #4 dnia: Czwartek, 11 Pa� 2012, 23:36:14 »
Cytat: "María"
Problem polega na tym, że nikomu się nie chce.

Trzeba więc znaleźć przyczynę tej niechęci.
Miguel apo Zep
Książę Surmenii

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #5 dnia: Pi�tek, 12 Pa� 2012, 19:18:17 »
Cytat: "Andreas I"
Dziś wieczorem znalazłem troszkę czasu dla Skarlandu i pierwsze co zrobiłem to przyglądnąłem się bardziej aktywności obywateli.

Na (licząc od dziś) 13 obywateli regularnie forum odwiedza ich 6. Regularnie - wziąłem na to maksymalnie tydzień czasu od ostatniej wizyty. Mamy w tej grupie ludzi którzy się regularnie udzielają. Do tej grupy nic nie mam. Są w porządku.

Druga grupa to osoby - Panowie  Torres, Blanco, Schröder, Sánchez, Juárez.  Ich ostatnie odwiedziny na forum są bardzo rozbieżne. Od 12 marca do 29 września. W "grupie wrześniowej" mamy obywateli - Torresa, Sancheza i Juareza. Widziałem ich na forum w ostatnim czasie ale ich aktywność też jest mizerna. Nawet jak na Skarland. Choć Pan Sanchez coś tam próbuje działać z jakąś Partią i może mu się uda coś zrobić.

Natomiast nawiążmy do dwóch Panów - Luisa Blanco i Fabio Schrodera. Ten pierwszy ostatni raz był tu 12 marca. Ten drugi 9 lipca. Dużo czasu. Mogę śmiało myśleć, że Ci dwaj panowie Skarland olali. Niestety nic nie można w tej sprawie zrobić. Uzyskali obywatelstwo i je mają, choć w moich oczach stracili sporo. Mając obywatelstwo Skarlandzie mamy jakieś zobowiązanie. Nawet wejść tu raz na tydzień i napisać cokolwiek.

Taką przedmową postanowiłem otworzyć ogólną dyskusję, której tematem jest "Jak możemy zwiększyć swoja aktywność w Skarlandzie ?" W myśl tego pytania proszę Was o przedstawiania pomysłów na zwiększenie aktywności przez obywateli, aby mieć od czego zacząć budować Nowy Skarland. Nie muszą to być koncepcje tylko związane z Kortezami, Ministerstwami czy innymi instytucjami centralnymi. Szczerze mówiąc bardziej cieszyło by mnie gdyby padały tu pomysły o aktywności w miastach czy jakąś małą funkcją państwową.

Na początek powiem tylko tyle - Każdy pomysł będzie dla Nas ważny, bo u Nas niewiele jest.

Zapraszam do aktywnej dyskusji ;)

Wasza Królewska Mość ustawodawca w Ustawie o obywatelstwie skarlandzkim jasno określił kiedy obywatel może zostać pozbawiony obywatelstwa więc takie mechanizmy władza posiada. Co do aktywności to warto zaznaczyć, że ostatni tzw. kryzys polityczny deczko rozpędził aktywność Skarlandczyków, która obecnie deczko zwolniła.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #6 dnia: Pi�tek, 12 Pa� 2012, 20:35:32 »
Cytat: "Artur Czartoryski"

To wszystko już jest. Nic pan nowego nie wymyślił. Jeżeli ktoś chce pisać wiersze, to może zacząć w Offtopicu. Jak kogoś interesuje muzyka, to może o niej dyskutować. Miejsce zawsze można później dokooptować, jak pojawi się potrzeba. Problem polega na tym, że nikomu się nie chce.

No właśnie nie za bardzo wydaje mi się że o to chodzi. Moim zdaniem Pomysł Pana Artura tyczył się tego, że np. Pan X interesuje się muzyką to prowadzi w Skarlandzie takie mini-radio, bądź tworzy coś w stylu list przebojów. Takich szczegółów nam brakuje, a bez tych szczegółów wiele nie osiągniemy ;)
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Offline Faders ad Vankavig

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 661
  • Denat
« Odpowied� #7 dnia: Pi�tek, 12 Pa� 2012, 20:37:50 »
Zgadzam się z tą ideą! :D
(*)

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #8 dnia: Pi�tek, 12 Pa� 2012, 21:28:45 »
No właśnie nie za bardzo wydaje mi się że o to chodzi. Moim zdaniem Pomysł Pana Artura tyczył się tego, że np. Pan X interesuje się muzyką to prowadzi w Skarlandzie takie mini-radio, bądź tworzy coś w stylu list przebojów. Takich szczegółów nam brakuje, a bez tych szczegółów wiele nie osiągniemy ;)

Nikt nikomu tego nie broni. Czy rząd komukolwiek zabroni prowadzić gazetę? Albo listę przebojów? Nie. Po prostu nikomu się nie chce.

Offline Miguel apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #9 dnia: Pi�tek, 12 Pa� 2012, 22:12:17 »
Szlachetna Pani Mario,

Problemem nie jest niechęć, lecz pycha. Część ludzi niestety liczy na to, że to ktoś ich dostrzeże, zauważy, doceni, że król, minister czy ktoś "u władzy", sam zaproponuje stanowisko dyrektora filharmonii, kustosza muzeum, rektora uniwersytetu itd...
Miguel apo Zep
Książę Surmenii

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #10 dnia: Pi�tek, 12 Pa� 2012, 22:48:26 »
Nie sądzę, byśmy mieli w Skarlandzie taki problem. To po prostu brak chęci i zmęczenie materiału :)

Offline Miguel apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #11 dnia: Pi�tek, 12 Pa� 2012, 23:02:52 »
W takiej sytuacji można albo wymyślić coś, co na nowo zaciekawi i zachęci ludzi do działania w Skarlandzie, lub spakować zabawki i wyjechać do państw sąsiednich. Przypuszczam, że nikt nie bierze pod uwagę drugiej opcji, więc należy się zastanowić czym można ożywić Skarland. Co sprawi, że aktywność podskoczy?
W tej kwestii niestety nie mogę się zbyt wiele wypowiedzieć, gdyż nie znam na tyle waszej historii by wiedzieć czego próbowaliście, co u Was zdało egzamin, a co, mówiąc kolokwialnie, było "do kitu". W tym miejscu jest własnie spore pole do popisu dla Skarlandczyków. Moim zdaniem, same takie dyskusje mogłyby ożywiać społeczeństwo, pod warunkiem, że dotrze do nich ktoś z charyzmą, ktoś, kto samą swoją osobą zachęci do dyskusji ;)
Miguel apo Zep
Książę Surmenii

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #12 dnia: Sobota, 13 Pa� 2012, 11:44:21 »
O zmęczeniu materiału to można mówić np. o łożyskach i przegubach w samochodzie. O człowieku można powiedzieć, że wypalił się. Ale tak naprawdę w Skarlandzie chyba nikt się nie wypalił, bo szczerze nikt nie robił więcej niż musiał. Któryś z przedmówców wspomniał, że propozycje stanowisk będą płynąć z góry. Raczej nie będą. Choć powinny, bo osoby będące w Kortezach jako osoby mające bardzo dużo do powiedzenia, powinny się tym zająć. Albo inaczej - obowiązek ten powinien spoczywać na ministrach. Dany minister coś tworzy (oczywiście uzgadniając z osobą która się tym czymś zajmie w przyszłości) i potem to funkcjonuje. Taka współpraca powinna być potrzeba, a jej niema...
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #13 dnia: Sobota, 13 Pa� 2012, 14:57:14 »

Nikt nikomu tego nie broni. Czy rząd komukolwiek zabroni prowadzić gazetę? Albo listę przebojów? Nie. Po prostu nikomu się nie chce.

Pierwszy raz od dawna zgodzę się z Panią. W mediach niepodzielnie króluje Grupa El Reino - moja firma, a co do listy przebojów to coś takiego na forum jest "Skarlandzka Lista Przebojów" i nikt się nią nie interesuje.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Faders ad Vankavig

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 661
  • Denat
« Odpowied� #14 dnia: Sobota, 13 Pa� 2012, 15:01:25 »
Ja jestem pomiędzy... Wszystko niby jest, a ludzie nie mają impulsu, aby tym się zająć... Trzeba takie impulsy wywoływać ;)
(*)