Z okazji obchodzonego w Skarlandzie okresu w którym świętujemy 5-lecie Naszego istnienia na arenie mikronacji w Polsce zostały zorganizowane dwie defilady wojskowe. Pierwsza z nich odbyła się o godzinie 15.00 odbyła się w Guadalajarze. Defilada odbyła się z udziałem reprezentanta Skarlandziej Rodziny Królewskiej, którym był Król Senior Norbert I Catalan
Poniżej przedstawiam zapis relacji z defilady, "minuta po minucie".
_________________________________________________________________________________________________
15:01 - mieszkańcy Guadalajary licznie zebrali się wzdłuż ulic położonych w centrum miasta
15:06 - defilada rozpoczęła się od oddania hołdu fladze skarlandziej
15:09 - w Gudalajarze zabrzmiał hymn Skarlandu
15:12 - defilada rozpoczyna się na ulicy Karola I położonej naprzeciw ratusza miejskiego, na sam początek na jej trasę wyruszają członkowie grup rekonstrukcji historycznej zajmujący się odtwarzaniem historycznych armii skarlandzkich
15:30 - gdy swój przemarsz zakończyły grupy rekonstrukcji historycznej na trasę defilady wyruszyły kompanie reprezentacyjne armii Skarlandu, w pierwszej kolejności - żołnierze piechoty
15:43 - krokiem marszowym, dumnie reprezentując Skarland maszerują żołnierze marynarki, którzy są ubrani w piękne, reprezentacyjne mundury
15:47 - na trasę defilady wyruszają pojazdy bojowe armii Skarlandziej, są to czołgi wyprodukowane w Skarlandzie i samochody do zadań specjalnych skarlandziej marki Corona Truck's
16:06 - po wykonaniu pętli powracają na plac przed ratuszem wszystkie kompanie reprezentacyjne po kolei
16:10 - słychać brawa i okrzyki zgromadzonych ludzi, na plac przed ratuszem przybyły już wszyscy żołnierze którzy brali udział w defiladzie
16:14 - wszystkie armie stoją już w długo ćwiczonym przez nie ustawieniu, za moment salwa honorowa !
16:17 - główna część defilady dobiegła końca, za moment przedstawiciel rodziny Catalan - Norbert I - przemówi do narodu (jeśli Król Senior będzie chciał to umieści tu treść swojego przemówienia, gdyż nie mam jego zapisu

)
_____________________________________________________________________________________________
Nie miałem innego pomysłu na przedstawienie tego, naszło mnie tak (wzorując się m.in. na relacjach "minuta po minucie" meczów piłkarskich) i myślę że pomysł nie zły, czekam na opinie i w miarę możliwości na przemówienie Króla Seniora