Wasza Królewska Mość !
Wasze Ekscelencje !
Drodzy rodacy !Pragnę wszystkich zebranych powitać w Sali Obrad Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego. Dyskurs, który dzisiaj ma się rozpocząć i wytyczyć kierunki rozwoju Królestwa Skarlandu musi być na tyle merytoryczny, abyśmy doprecyzowali takie szczegóły działania w harmonogramie zadań, które jesteśmy w stanie zrealizować oraz, które przyczynią się do powolnego odrodzenia naszego państwa. Jestem nowym mieszkańcem Królestwa Skarlandu i zdecydowałem się dołączyć do IOON, aby wesprzeć Wasze, Nasze działania swoim doświadczeniem i wiedzą zdobytą poprzez wieloletnie działanie w innych mikronacjach. Jestem przekonany, że wspólnie podczas dzisiejszej dyskusji wytyczymy pierwotne kierunki dla odrodzenia naszej państwowości, która zamarła (nie umarła). Przypomnę tylko, że Skarland istnieje od 2008 roku i szkoda byłoby, aby zaprzepaścić ten dorobek i tradycję oraz historię na rzecz braku zaangażowania w życie społeczno-polityczno-gospadarcze naszej ojczyzny.
Stajemy myślę, że przed bardzo ciężką próbą, a więc odrodzeniem państwowości. Trzeba podjąć kroki, które ułatwią nam funkcjonowanie, ale także sprawią, że będziemy zaglądali do Skarlandu często i chętnie. Takie kroki, które pozwolą nam na maksimum zaangażowania w prace, które sobie założymy, abyśmy sprawnie funkcjonowali w Skarladzie. Po trzecie dzięki podjętym krokom ponownie zaistniejemy na arenie międzymikronacyjnej dzięki czemu będzie nam łatwiej przyciągnąć nowych mieszkańców, którzy będą mogli zostać obywatelami i udzielać się w naszym państwie.
Podsumowując moją pierwszą wiadomość. Królestwo Skarland istnieje od 2008 roku, przez ten okres historia naszej ojczyzny była bardzo wiele razy na zakręcie, jednak za każdym razem udawało się ten pojazd wyprowadzić z poślizgu. Tym razem również się uda, potrzeba tylko przemyślanej i rozsądnej strategii oraz doprowadzenie do takiej sytuacji, iż do kryzysu nigdy się już nie dopuści, a jeżeli się pojawi to muszą być sprawne działania w prawie państwowym, które pozwolą przez to przejść, bez tworzenia takich inicjatyw jak ta, w której teraz debatujemy.
Wasza Królewska Mość !
Wasze Ekscelencje !
Drodzy rodacy !Przychylam się do wniosku p. Harveya Leche co do kwestii obsadzenia nowych osób na odpowiednich urzędach. Przede wszystkim jestem zdania iż Wasza Królewska Mość powinna wydać dekret o powołaniu nowego Rządu Narodowego. Razem wspólnie powinniśmy się zastanowić, kto w nim powinien się znaleźć, kto jakie powinien objąć stanowisko. Stanowisko wcześniej podparte dyskusją, jakie tak naprawdę nam są urzędy potrzebne. Myślę, że to na początek będzie bardzo cennym impulsem do dalszego działania. W kolejnym punkcie powinniśmy przygotować spotkanie nowego Rządu Narodowego, podczas, którego m.in. przygotowana zostałaby lista uchwał/ustaw do uchwalenia - niestety w tym momencie kiedy zawieszona jest działalność Kortez Generalnych - tak więc Król wraz z Rządem Narodowym powinien podejmować te decyzje, które postawią nasze prawo na nogi, a dzięki temu funkcjonowanie w państwie będzie obwarowane prawem - szczelnymi obowiązkami. Na chwilę obecną zrealizujmy jednak podstawową rzecz, a więc podzielenie się obowiązkami oraz podjęcie decyzji o powołaniu nowego Rządu Narodowego.
P. Harvey Leche, bank! Bank o ile dobrze pamiętam funkcjonuje, pewnie tylko jego działalność została zawieszona lub zamarła. Tylko co Bank nam ułatwi? Czy bank sprawi, iż Skarland powstanie z marazmu? Nie. Bank to część składowa gospodarki, która musi być w pewien sposób unormowana uchwalonym prawem, a na tą chwilę, nasze prawo ma luki - gdyż nawet nie doszukałem się ustawy o partiach politycznych, a jak wiemy w dziale partie polityczne jest kilkanaście podmiotów. Trzeba niestety zacząć ponownie od podstaw i tak jak napisał JKW, nigdzie nam się nie powinno się spieszyć. Na odrodzenie gospodarki przyjdzie czas.

Pozdrawiam,
Francisco Vazquez de Saavedra