Autor W�tek: [ZAMKNIĘTY] Działania administratorskie na forum.scarlana.eu!  (Przeczytany 1347 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline hr. F. Vazquez de Saavedra

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 286
    • Status GG
    • http://micropedia.wikia.com/wiki/Francisco_Vazquez_de_Saavedra
[ZAMKNIĘTY] Działania administratorskie na forum.scarlana.eu!
« dnia: Wtorek, 18 Cze 2013, 15:56:55 »
Drodzy Skarlandczycy!

Dzisiaj Norbert I de Catalán Król Senior Królestwa Skarlandu, Acri, Walencji, León i Rohanu, Książę Senior Lloret de Mar i Książę Rzeczpospolitej Obojga Narodów przekazał mi funkcje administratorskie na naszym forum.

Tak więc zgodnie z odrodzeniem się Królestwa Skarlandu chcę przeprowadzić porządki na forum zarówno od strony technicznej jak i merytorycznej. Oczywiście propozycje będę wrzucał na bieżąco.

Co mnie się rzuciło w oczy w tej chwili to:
1. Zwiększyć rozmiary avatarów, obecne są mało widoczne.
2. Uporządkować grupy forumowe oraz przypisać kolory do poszczególnych osób.
3. Dodać pola w profilach osób takie jak kraj, odznaczenia oraz gadu-gadu, ewentualnie rozbudować lokalizację.
4. Tekst "Designed by Zoom dinosaurs. Powered by phpBB? Forum Software ? phpBB Group" usunąć z obecnego miejsca i przenieść w inne oraz dodając tam informację o założycielu forum i dacie funkcjonowania forum.
5. Zmiana tła forum dyskusyjnego na bardziej odpowiadające Monarchii i klimatu iberyjskiemu.

Chciałbym zająć się porządkami jak najszybciej, tak więc proszę wszystkich o przedstawienie wszelakich opinii oraz pomysłów niezwłocznie.
(-) hr. Francisco Vazquez de Saavedra
- Kanclerz Królewski - od 23 września 2013r.
- Przewodniczący Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - od 19 lipca do 31 sierpnia 2013r., Członek IOON - od 16 czerwca 2013r.
- Deputowany Kortez Walencji (Corts de València) - od 14 lipca 2013r.
- Przywódca manifestacji obywatelskiej z dnia 17 czerwca 2013r.
- Autor "Carta Abierta" - listu otwartego skierowanego do członków IOON.
- Udziałowiec Grupy EL REINO (5 proc. akcji - od 11 grudnia 2013r.)

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
Re: Działania administratorskie na forum.scarlana.eu!
« Odpowied� #1 dnia: �roda, 19 Cze 2013, 07:30:40 »
Bardzo dobrze, forum przydałoby się uporządkować, bo jednak jest dobrze, ale kilku szczegółów brakuje. M.in. tych kolorów rang. <!-- s;) -->;)<!-- s;) -->
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Martin Battenberg

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 92
    • Status GG
Odp: Działania administratorskie na forum.scarlana.eu!
« Odpowied� #2 dnia: Czwartek, 20 Cze 2013, 18:22:12 »
Brak możliwości dodawania filmów z YT.
(-) Ks.Martin Battenberg

Offline Martin Battenberg

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 92
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Pi�tek, 21 Cze 2013, 23:51:24 »
Brakuje mi tytuły "Gość zagraniczny"
(-) Ks.Martin Battenberg

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Sobota, 22 Cze 2013, 02:22:30 »
Brakuje mi tytuły "Gość zagraniczny"

Harvey! Proszę Cię jeszcze o chwilę cierpliwości, gdyż nie miałem czasu po ukończeniu prac nad naszym nowym forum dyskusyjnym opisać zmian, które wprowadziłem - a będę chciał to robić systematycznie, aby każdy widział i wiedział, że nie będę próżnował w tym temacie. Po prostu od wtorku do piątku, a więc całe 4 dni pracowałem nad tym, aby nasze nowe centrum życia przybrało właśnie takie kształty jakie mamy. Mam nadzieję, że wszystkim nowa odsłona, przejrzystość i lekkość przypadła do gustu. Harvey, swoją nieobecność w godzinach popołudniowych na forum zgłosiłem JKW Norbertowi I - chciałem po prostu odpocząć (nieprzespane noce dały znać). Jutro jednak nakreślę co zostało zmienione i wprowadzone, aby ułatwić nam życie.

Po odpoczynku zająłem się zabezpieczeniem wartości intelektualnej z naszego starego forum (archiwum.skarland.vot.pl/forum) celem przejrzenia tamtejszych tematów i wątków. Po co? Nie da się niestety przenieść tamtejszej zawartości, a szkoda byłoby, aby pewne rzeczy zniknęły bezpowrotnie. To co zabezpieczyłem i zapisałem na pewno wniesie nam sporo ożywienia do historii Skarlandu i będzie mogło ożywić debatę publiczną na różne tematy. Postaram się też dzisiaj wrzucić te materiały, bo nie chcę robić bałaganu u siebie w folderze "Królestwo Skarlandu", aby coś się nie zawieruszyło później.

Dzisiaj zamierzam także wybrać się do Demokracji Surmeńskiej w celu zapoznania się z tamtejszym prawem państwowym. ;)
- Przewodniczący Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - od 19 lipca do 31 sierpnia 2013r., Członek IOON - od 16 czerwca 2013r.

Offline Octavien I Catalan

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 108
« Odpowied� #5 dnia: Niedziela, 23 Cze 2013, 15:25:52 »
Gratuluje adminowi! Piękne zmiany na forum.  ;)
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Czwartek, 11 Lip 2013, 15:53:16 »
Gratuluje adminowi! Piękne zmiany na forum.  ;)

Dziękuję. Mam nadzieję, że wkrótce przedstawię w końcu listę zmian, które zostały wprowadzone na forum, tak by przede wszystkim przybliżyć na czym one polegały. Praca nad forum nie jest jeszcze skończona - pozostaje kwestia uporządkowania forum pod względem merytorycznym. :)

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Sobota, 20 Lip 2013, 02:30:09 »
Drodzy Obywatele Skarlandu!

Znajdując trochę chwilę pomiędzy ważnymi dyskusjami na temat przyszłości Królestwa Skarlandu postanowiłem opisać dość długo oczekiwane zmiany na forum dyskusyjnym scarlana.eu/forum, które rozpocząłem ok. miesiąca temu. Podsumuję wykonaną pracę techniczną:

Dokonane zmiany na forum dyskusyjnym:

1. Zmiana silnika forum dyskusyjnego z phpBB3 na SMF - WYKONANE
2. Przystosowanie stylu graficznego forum na potrzeby Królestwa Skarlandu - WYKONANE
3. Przeniesienie całej bazy danych z phpBB3 do SMF - WYKONANE
4. Aktualizacja statystyk forum dyskusyjnego - WYKONANE
5. Uporządkowanie zezwoleń dla poszczególnych "grup oraz rang forumowych" - WYKONANE
6. Uporządkowanie grup oraz rang na forum dyskusyjnym wedle ustalonych kategorii - WYKONANE
7. Umożliwienie wstawienia większych awatarów oraz dłuższego podpisu - WYKONANE
8. Wstawienie ikonki favicon.ico oraz zmiana graficzna ikonek przy profilach oraz rangach - WYKONANE
9. Dokonanie zabezpieczenia przed "spambotami" (dodanie captcha i pytań) - WYKONANE
10. Dodanie do profilów takich pól jak: Gadu-Gadu oraz Miejsce pobytu, a także Odznaczenia - WYKONANE
11. Przypisanie obywateli/mieszkańców do poszczególnych grup forumowych - NIE WYKONANE
12. Uporządkowanie obywateli/mieszkańców, a tym samym usunięcie martwych dusz - NIE WYKONANE

Stan na dzień 20 lipca 2013 r.

Teraz chciałbym się zająć kolejnymi porządkami, jednak tym razem w zakresie zawartości merytorycznej forum. Zaczątek prac widać. Uporządkowana została Kategoria "Inicjatywa Obywatelska Ocalenia Narodowego" - usunięcie, zamknięcie wątków oraz utworzenie działów tematycznych. Likwidacja Kategorii "Dla nowych mieszkańców" i przeniesienie dwóch działów do Kategorii "Życie w Królestwie Skarlandu". Do tej Kategorii przeniosłem również dział "Administracja Techniczna" porządkując jego zawartość - zamknięcie tematów.

Wkrótce ciąg dalszy prac.

ps. Jeżeli ktoś ma jakieś propozycje, czekam na sugestie. ;)

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: �roda, 25 Wrz 2013, 02:16:53 »
Drodzy Skarlandczycy!

W ostatnim czasie nasze państwo pogrążyło się w chaosie - w wojnie domowej. Nasz kraj stanął w obliczu wielkiej tragedii - demograficznej oraz merytorycznej. O ile w pierwszym przypadku pojawienie się nowych mieszkańców-obywateli będzie kwestią czasu o tyle w przypadku merytorycznej zawartości forum problem jest o wiele większy.

Poprzez nieodpowiedzialne zachowanie poprzedniego administratora forum, a zarazem Kanclerza Królewska - Dona Lorenzo de Mediciego doszło do utraty wielu działów oraz wątków mających dla nas Skarlandczyków znaczenie historyczne lub statystyczne. Ubolewam nad tym, nad czym pracowałem przez cały czas bycia Przewodniczącym IOON - a więc nad uszanowaniem i zebraniem w jedno miejsce mających dla Skarlandu historyczne znaczenie tematów oraz wątków.

W poniedziałek zostałem mianowany na Kanclerza Królewskiego i tym samym zostały przywrócone mojej osobie uprawnienia Administratora Forum. W dniu dzisiejszym rozpocząłem pracę nad przywróceniem - próbą przywrócenia pierwotnego kształtu forum przed usunięciem mnie z forum. Wiele działów oraz tematów udało się odtworzyć i w najbliższym czasie będę pracował nad wdrożeniem końcowej-ostatecznej wersji forum, o której wspominałem wielokrotnie. Liczę, że do końca września lub drugiego tygodnia października uda mi się przedstawić końcowy efekt prac nad forum, które rozpocząłem pod koniec czerwca. W tym momencie najważniejszym elementem prac będzie przywrócenie na forum ducha hiszpańskiego, iberyjsko-amerykańskiego klimatu, który niestety trochę się zatarł podczas administrowania przez człowieka z Państwa Kościelnego Rotria.

O wszelkich zmianach na forum dyskusyjnym będę informował w tym dziale i wątku.

Pozdrawiam,
Francisco Vazquez de Saavedra

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Czwartek, 12 Gru 2013, 17:42:00 »
Drodzy Skarlandczycy!

W ostatnim czasie dość mocno zaniedbałem modernizację forum dyskusyjnego Królestwa Skarlandu, które jest sercem i płucem życia naszej ojczyzny. Wszystko to było spowodowane sprawami realnymi, na które dość często nie mamy wpływu. W związku z tym w najbliższym czasie mogą być problemy z dostępem do forum lub jego kształt może odbiegać od efektu końcowego. Z dniem dzisiejszym bowiem zamierzam rozpocząć końcowy etap modernizacji naszego forum, aby nabrało ono już ostateczny kształt.

Lista zmian, które trzeba dokonać w nawiązaniu do Listy z dnia 20 lipca 2013 roku:

11. Przypisanie obywateli/mieszkańców do poszczególnych grup forumowych - NIE WYKONANE
12. Uporządkowanie obywateli/mieszkańców, a tym samym usunięcie martwych dusz - NIE WYKONANE
13. Uporządkowanie kategorii forum dyskusyjnego nadając im ostateczny kształt oraz nazwy - WYKONANE
14. Uporządkowanie działów forum dyskusyjnego nadając im ostateczny kształt oraz nazwy - WYKONANE
15. Uporządkowanie wątków forum dyskusyjnego - przeniesienie w odpowiednie działy i kategorie - NIE WYKONANE

Stan na dzień 13 grudnia 2013 r.

O wykonanych zmianach będę Was, Drodzy Skarlandczycy informował na bieżąco :).

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: Czwartek, 12 Gru 2013, 18:21:57 »
Wasza Ekscelencjo, Szlachetny Hrabio.

Ogromnie cieszy nas powrót Waszej Ekscelencji do aktywności w Królestwie Skarlandu. Mamy nadzieję, że wszelkie sprawy zostaną uporządkowane i zmaleje marazm stagnacji ostatnich tygodni.

Z wyrazami szacunku,

(-) Regina Eleonora I
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Czwartek, 12 Gru 2013, 20:53:53 »
Wasza Wysokość!

Dziękuję. Tak naprawdę to nie jest powrót do aktywności w Królestwie Skarlandu, gdyż cały czas byłem i jestem w kontakcie z Norbertem I Catalanem. Na bieżąco byłem informowany o tym co się dzieje na co dzień w naszym państwie. Wracając do tematu. Jestem właśnie w trakcie porządkowania kategorii oraz działów na forum dyskusyjnym w celu nadania ostatecznego kształtu i nazw.

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Pi�tek, 13 Gru 2013, 23:03:29 »
Informuję, że w dniu dzisiejszym zakończyłem prace administratorskie na oficjalnym forum dyskusyjnym Królestwa Skarlandu, które rozpocząłem 18 czerwca br. Niezmiernie miło jest mi ofiarować Wam, mieszkańcom i obywatelom ostateczny kształt płuca i serca naszego państwa. Co prawda na forum znajdują się jeszcze takie kategorie jak: BOE, Instytucje Państwowe oraz Przedsiębiorstwa, Partie Polityczne oraz Stowarzyszenia i Związki Wyznaniowe wraz z działami. W większości przypadków są one nieaktualne - jednak w najbliższym czasie dokonam tego jak tylko w Zgromadzeniu Kortez Generalnych podejmiemy odpowiednie uchwały dotyczące funkcjonowania podmiotów znajdujących się w powyższych kategoriach.

Dokonane zmiany na forum dyskusyjnym:

1. Zmiana silnika forum dyskusyjnego z phpBB3 na SMF - WYKONANE
2. Przystosowanie stylu graficznego forum na potrzeby Królestwa Skarlandu - WYKONANE
3. Przeniesienie całej bazy danych z phpBB3 do SMF - WYKONANE
4. Aktualizacja statystyk forum dyskusyjnego - WYKONANE
5. Uporządkowanie zezwoleń dla poszczególnych "grup oraz rang forumowych" - WYKONANE
6. Uporządkowanie grup oraz rang na forum dyskusyjnym wedle ustalonych kategorii - WYKONANE
7. Umożliwienie wstawienia większych awatarów oraz dłuższego podpisu - WYKONANE
8. Wstawienie ikonki favicon.ico oraz zmiana graficzna ikonek przy profilach oraz rangach - WYKONANE
9. Dokonanie zabezpieczenia przed "spambotami" (dodanie captcha i pytań) - WYKONANE
10. Dodanie do profilów takich pól jak: Gadu-Gadu oraz Miejsce pobytu, a także Odznaczenia - WYKONANE
11. Przypisanie obywateli/mieszkańców do poszczególnych grup forumowych - NA BIEŻĄCO
13. Uporządkowanie kategorii forum dyskusyjnego nadając im ostateczny kształt oraz nazwy - WYKONANE
14. Uporządkowanie działów forum dyskusyjnego nadając im ostateczny kształt oraz nazwy - WYKONANE
15. Uporządkowanie wątków forum dyskusyjnego - przeniesienie w odpowiednie działy i kategorie - WYKONANE

Stan na dzień 13 grudnia 2013 r.

Uporządkowanie obywateli/mieszkańców, a tym samym usuniecie martwych dusz - czyli pkt. 11, nastąpi jak Zgromadzenie Kortez Generalnych podejmie tak samo jak w przypadku podmiotów organizacyjnych stosowną uchwałę.

Dzisiaj poprawiłem także nazewnictwo grup oraz zaktualizowałem członków, a raczej postanowiłem usunąć wszystkich za wyjątkiem Królowej - Eleonory I, która jest przypisana do grupy "Król". Dokonując zmian w grupach postanowiłem także zmienić kolorystykę nawiązując do barw narodowych Królestwa Skarlandu i tak m.in. kolor czerwony symbolizuje Catalanów, Króla oraz Rodzinę Królewską, kolor pomarańczowy Obywateli, a kolorem czarnym będą oznaczeni członkowie Rządu Narodowego, Kortez Generalnych oraz Wymiaru Sprawiedliwości. Przypisywanie Was do grup będzie odbywało się na bieżąco.

Pozdrawiam!
hr. Francisco Vazquez de Saavedra

PS. Mam nadzieję, że ostateczny kształt forum dyskusyjnego, a raczej panujący na nim ład i porządek przypadnie Wam do gustu. :)

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
« Odpowied� #13 dnia: Sobota, 14 Gru 2013, 10:09:54 »
Jest ładnie, oby forum nam służyło ! :)
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Sobota, 14 Gru 2013, 14:29:21 »
Wasza Wysokość!

Dziękuję za docenienie mojej pracy, w której starałem się odzwierciedlić jak najwięcej podobieństwa do klimatu hiszpańskiego oraz iberoamerykańskiego. Myślę, że to się udało wykonać w 100 proc. Teraz wszystko zależy od nas, aby na forum pojawiały się merytoryczne dyskusje na temat państwowości Królestwa Skarlandu oraz nowi obywatele, którzy wspomogą nas w w tym celu.