Autor W�tek: Propozycja Systemu Gospodarczego.  (Przeczytany 614 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 154
    • Status GG
Propozycja Systemu Gospodarczego.
« dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 12:32:59 »
Jak wiadomo Skarland nie posiada nawet namiastki systemu gospodarczego. Potrzeba do tego obrotu pieniądza, czyli (pesety) a do tego potrzeba nam banku. Czy Skarland może napisać program, który będzie bankiem? Może, ale ja tego nie zrobi, bo się na tym nie znam. Wiadomo mi tylko to, że ciprofloksjański system Dacia posiada możliwość podpięcia innego kraju. Kuszące? No nie wiem... Zostaje nam jeszcze jedna opcja - bank opisowy. Czyli zakładamy forum, gdzie są konta bankowe (bankier tworzy temat na forum banku na podstawie wniosku posiadacza konta na forum Skarlandu). Jest też tzw. pula, czy skarbnica królewska (nazwa to już chyba rzecz drugorzędna). Pula ta to też temat na forum banku, w którym znajdują się pieniądze państwowe. Wtedy można ustalać podatki itd. Każdy też powinien na początku zdobyć jakoś pieniądze. Ja tu widzę państwowy program pomocy społecznej i zasiłek do czasu podpisania umowy o pracę z pracodawcą. Każdy zasili swe konta czy to zasiłkiem, czy wynagrodzeniem za pracę. I tutaj otwiera nam się rynek pracy, który też trzeba zbudować. Każdy miałby wgląd do swojego konta (czyli tego tematu z historią operacji i saldem po nich). Jednak tam pisać mógłby tylko bankier. Druga rzecz na forum banku to tzw. okienka, gdzie pisać mógłby każdy kto posiada konto i zlecać przelewy. Czy to podatek, czy zapłata za zakupy... A bankier by te przelewy realizował i dopisywał historię operacji... Ja widzę także system pożyczkowo-ratalny i oczywiście komorników, którzy działaliby na polecenie sądu. Aha i musiałyby też istnieć konta firm, aby móc płacić za usługi i produkty. Już kiedyś coś takiego w Skarlandzie było założone - z inicjatywy Pana Fadersa. Jednak były problemy z zaufaniem i aprobatą władz co do rzetelności banku. Myślę, że jeśli takiemu banku da się status narodowego i się mu zaufa - to będziemy mieli system gospodarczy. Wiem też, że podobny system istnieje w Agurii. Bankier jednak ma wiele zachodu z obsługą takiego banku :)

To jest moja wizja... jakie jest Wasze zdanie?  ;)
Pozdrawiam!

Aha i jeszcze Ja zrobiłbym reformę pieniądza na nowocześniejsze czyli zamiana papieru na plastik... Peseta jakoś tak mi się źle kojarzy... i ja skróciłbym miejsca po przecinku... Czyli porównując do złotego - 1 zł = 10 gr.... czy pesety 1 Pst = 10 c. Po co nam żółciaki? :D
~ Następca tronu Królestwa Skarlandu - Jego Książęca Wysokość Manuel de Catalán

Offline hr. F. Vazquez de Saavedra

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 286
    • Status GG
    • http://micropedia.wikia.com/wiki/Francisco_Vazquez_de_Saavedra
Odp: Propozycja Systemu Gospodarczego.
« Odpowied� #1 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 13:15:19 »
Kusząca propozycja. Jednak na ten moment jeżeli chodzi o moje zdanie jestem na NIE. System gospodarczy to wyższa szkoła jazdy, wprowadzany w tych mikronacjach, w których przede wszystkim panuje ustabilizowana sytuacja polityczno-społeczna. Myślę, że do SG wrócimy w najbliższym czasie - i warto byłoby tutaj zorganizować Forum Ekonomiczne np. w Walencji i zaprosić przedstawicieli innych państw odpowiedzialnych za SG. Moglibyśmy wtedy dojść do pewnych działań we wdrożeniu systemu gospodarczego. Na pewno pierwszym krokiem powinno być ustalenie polityki monetarnej, później wprowadzenie/stworzenie i uruchomienie na nowo banku narodowego, dalej możemy myśleć o kwestii wynagrodzenia. Trzeba tylko pamiętać, że trzeba skądś znaleźć pieniądze na zapłatę wynagrodzeń - stworzenie systemu to nie będzie prosta sprawa, a warto byłoby stworzyć jak najbardziej realny schemat.
(-) hr. Francisco Vazquez de Saavedra
- Kanclerz Królewski - od 23 września 2013r.
- Przewodniczący Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - od 19 lipca do 31 sierpnia 2013r., Członek IOON - od 16 czerwca 2013r.
- Deputowany Kortez Walencji (Corts de València) - od 14 lipca 2013r.
- Przywódca manifestacji obywatelskiej z dnia 17 czerwca 2013r.
- Autor "Carta Abierta" - listu otwartego skierowanego do członków IOON.
- Udziałowiec Grupy EL REINO (5 proc. akcji - od 11 grudnia 2013r.)

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 13:23:24 »
Kusząca propozycja. Jednak na ten moment jeżeli chodzi o moje zdanie jestem na NIE. System gospodarczy to wyższa szkoła jazdy, wprowadzany w tych mikronacjach, w których przede wszystkim panuje ustabilizowana sytuacja polityczno-społeczna. Myślę, że do SG wrócimy w najbliższym czasie - i warto byłoby tutaj zorganizować Forum Ekonomiczne np. w Walencji i zaprosić przedstawicieli innych państw odpowiedzialnych za SG. Moglibyśmy wtedy dojść do pewnych działań we wdrożeniu systemu gospodarczego. Na pewno pierwszym krokiem powinno być ustalenie polityki monetarnej, później wprowadzenie/stworzenie i uruchomienie na nowo banku narodowego, dalej możemy myśleć o kwestii wynagrodzenia. Trzeba tylko pamiętać, że trzeba skądś znaleźć pieniądze na zapłatę wynagrodzeń - stworzenie systemu to nie będzie prosta sprawa, a warto byłoby stworzyć jak najbardziej realny schemat.
Może uda nam się od razu "napisać" system gospodarczy z pomocą innego kraju... :)

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 13:45:04 »
Manuelu! W tym miejscu http://www.scarlana.eu/forum/index.php?topic=808.0 napisałem wstępną propozycję co do działań dotyczących tworzenia systemu gospodarczego. Dużo pracy by było, aby coś takiego stworzyć chociażby na początek - mapy każdego miasta w Królestwie Skarlandu. Myślę, jednak, że jest to wykonalne. ;)
- Przewodniczący Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - od 19 lipca do 31 sierpnia 2013r., Członek IOON - od 16 czerwca 2013r.

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 14:01:34 »
I może nawet ja się tym zajmę już niedługo! :)

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 14:02:33 »
Manuelu! W tym miejscu http://www.scarlana.eu/forum/index.php?topic=808.0 przedstawiłem wstępną propozycję co do działań dotyczących fundamentów funkcjonowania systemu gospodarczego. Dużo pracy będzie jeżeli coś takiego chcielibyśmy stworzyć - dlaczego? Stworzenie map dla każdego miasta w Królestwie Skarlandu będzie bardzo czasochłonną pracą.

Można jeszcze dodać jakieś wynagrodzenie/pieniądze za aktywność - posty. Tylko tutaj trzeba byłoby się zastanowić w jakiej formie to zrobić. Co do działek. Wiadomo, że działka byłaby po kupnie na własność, ale trzeba byłoby płacić czynsz np. 10 proc. wartości zakupu miesięcznie. Działka kosztuje 1200 peset to miesięcznie trzeba wpłacać do Skarbu Państwa 120 peset. Myślę, że to jest ciekawe rozwiązanie. Nie uważacie? ;)

Firmy będą przynosić dochód, mieszkańcy/obywatele będą zarabiać, a i Skarb Państwa będzie zarabiał. W późniejszym czasie można zacząć wprowadzać lokaty bankowe np. na początku od 1 do 1,5 proc. np. na 6 miesięcy. Interesującą kwestią byłoby wypuszczanie obligacji skarbu państwa tylko trzeba byłoby to zorganizować w sensowny sposób, a to byłby kolejny zastrzyk dla Skarbu Państwa. Stworzymy odpowiednie konta. Tutaj masę pracy będzie miał przyszły Minister odpowiedzialny za tą dziedzinę.

A Andreas martwił się co będziemy robić jak uporządkujemy sprawy organizacyjno-administracyjne w państwie. Andreasie! System gospodarczy, rozwój wspólnot autonomicznych i miast i wiele wiele innych.

ps. Dochody będziemy mogli czerpać również z turystyki - tylko tutaj będzie trzeba znaleźć sposób w jaki można to zorganizować. Trzeba będzie wypisać listę dziedzin, które znajdują faktycznie przełożenie na funkcjonowanie. Czyli - turystyka, media, bank, firmy reklamowe, firmy graficzne, firmy internetowe, firmy komputerowe, firmy informatyczne etc. Trzeba w przyszłości taką listę stworzyć. Później formę wynagrodzeń et cetera, gdzieś to zapisywać chociażby w Excelu i wrzucać po każdej poprawce do wątku na forum. I tak powoli stworzymy fundament. A kiedyś w przyszłości jak zjawi się ktoś u nas, kto zna się na programowaniu z części opisowej przeniesiemy się na własny silnik.

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 14:33:17 »
O to właśnie mi chodziło! :D

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 16:11:53 »
Znalazłem ten bank... zapraszam:
http://www.bancodeskarlana.pun.pl/forums.php

Oto moja propozycja nowej pesety:

1 Peseta = 10 centimos
Monety: 1c, 2c, 5c, 1Pst, 2Pst
Banknoty: 5Pts, 10Pts, 20Pts, 50Pts, 100Pts, 200Pts, 500Pts

Banknot zawiera trzy systemy wierzytelności :)

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 16:19:29 »
Spokojnie. Znalazł Pan perełkę i super. Jednak z rozpoczęciem działalności przez Bank proszę jeszcze o chwilę cierpliwości. Powoli, punkt po punkcie. Czy może Pan w takim razie przygotować aneks do Raportu o gospodarce? Opisać działanie Banku Skarlandzkiego? Będę bardzo wdzięczny.

PS. Proszę się ze mną skontaktować na gadu-gadu. Mam dla Pana coś jeszcze. ;)

Co do centimos. Myślę, że z popularnych monet powinniśmy zrezygnować i zastąpić je banknotami. ;)

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 16:24:18 »
Tyle, że ten bank nigdy nie był potwierdzony przez osobę do tego kompetentną, jako instytucja państwowa... Także nie ma sensu dodawać go do raportu... Bo go w Skarlandzie prawnie nie ma... ;)

i tak zrezygnowaliśmy ze starych 5 centmos...bo stare 5 centimos to 0,5 nowych... czyli teraz centy zaczynają się od 10 starych... 5 starych peset było w monecie.... 5 nowych jest w papierku... A i jeszcze w projekcie nie ma 1000 Peset...

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 16:28:35 »
Był potwierdzony i mam na to dokumenty, więc proszę go uwzględnić. ;)

Offline Ciro Andrés de Catalán

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 39
« Odpowied� #11 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 16:29:47 »
Co do systemu gospodarczego to ja wiem, w głębi duszy możemy być liberałami, ale wiadomo, że w mikronacjach ludzie nie zajmują się ekonomią najbardziej, dlatego można zastosować umiarkowane państwo opiekuńcze ;)
Ciro Andrés de Catalán

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 16:31:27 »
Na prawdę? To ja nie wiedziałem :) Zatem trzeba tylko zakładać konta :P

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 16:38:39 »

Będzie na to odpowiedni czas. Nie chcę studzić zapału, ale spokojnie, powoli. Krok po kroku. Nie wszystko od razu. Otworzymy konto i co? Będziemy sobie wirtualnie dodawać pieniądze za nic? Stwórzmy coś wyjątkowego, co może spowodować, że przyciągniemy nowych mieszkańców/obywateli z innych państw mikronacyjnych, bo u nas będzie inna forma systemu gospodarczego opartego przede wszystkim na realnym systemie obrotu pieniądzem. ;)

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #14 dnia: Czwartek, 25 Lip 2013, 17:46:36 »
Nie był potwierdzony, żadnego dokumentu Rząd w tej kwestii nie wydał, owszem Bank Skarlandzki jako taki jest ujęty jako bank narodowy w konstytucji jednak założenie tego banku na oddzielnym forum to tylko propozycja Pana Fadersa, która jak już wspomniałem nie przeszła.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli