Autor W�tek: Oświadczenie od Króla Seniora  (Przeczytany 1227 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
Oświadczenie od Króla Seniora
« dnia: Pi�tek, 2 Sie 2013, 20:43:01 »
Postanowiłem sobie w sytuacji kryzysowej na wznowienie działalności MSW. Nie muszę opisywać dlaczego - powiem krótko, chodzi o Wicekrólestwo Estelli Wschodniej.

Zacznę od razu przedstawiać swoje zdanie.

Osobiście nie jestem zwolennikiem konfliktu, jak pewnie każdy z nas, a już sama wojna w mikroświecie to totalna porażka... Ale mniejsza z tym. Na forum Agurii Senior Norbert podał propozycję utworzenia osobnego kontynentu z Agurią, może to mało realne, ale bardzo mądre. My z Agurią staramy się żyć i szerzymy opinię o braterskich mikronacjach. Ja sam bardzo popieram przyjaźń z Agurią bo to naprawdę ciekawa mikronacja, wiem co mówię bo zaczynam coraz lepiej poznawać jej realia bo tam pomieszkuje. Moim zdaniem to na chwilę obecną najaktywniejsza i najciekawsza mikronacja Estelli której akcja toczy się obecnie w latach 30., ale z drugiej strony mikronacja ta jest bardzo niedoceniana. Traktowana jako Estella B. Pytanie tylko dlaczego ?

Osobiście bardzo popieram projekt odłączenia się od Estelli (samodzielnie lub z Agurią) i oddania Rohanu reszcie Estelli.

Oto fragment mojej wypowiedzi, którą niedawno przedstawiłem w Rządzie Agurii:

Po reorganizacji terytorium będziemy mieć dużo do roboty, będziemy mieli swoje Mostoles, Gibralatar czy inne Andory. A tym, za przeproszeniem, obesranym Rohanem niech Einar z Khadilem się na jedzą. Aż im bokiem wyjdzie! Nam i tak to korzyści nie przynosi, ale skoro reszcie Estelli ma przynieść to w takim razie niech go sobie zabiorą...

Uważam, że moja wypowiedź najtrafniej obrazuje konflikt o Rohan - my w drodze pokoju pójdziemy na kompromis i go oddamy. Później się oddalimy. Proponował bym o utworzenie nowego kontynentu na zachód od Vaarlandu. Nawet roboczo ten kontynent może nazywać się "Estella". Tam dokładnie odtworzymy mapę gdzie naniesiemy nasze dwie mikronacje, stworzymy okoliczne morza itd.

Moim zdaniem to najlepsza możliwość uniknięcia wojny - Skarland wraz z Agurią stworzą nowy kontynent w którym nie będą opluwani przez innych. Oczywiście nie ma co wykluczać rozwoju kontynentu o nowe mikronacje...

Czekam na Wasze opinie.

PS: Jeśli chcemy stworzyć dobrą mikronacje warto pokusić się o taki ruch, Vaarland vel. Nowy Kontynent vel. Neuropa czy nasza Estelli to kontynent na którym działają kiepskie mikronacje. Na pierwszy ogień pójdzie Skarland, wszyscy wiemy jak u nas jest, ale wcale lepiej nie jest we Francji przy której moim zdaniem Skarland urósł do rangi potęgi. RON i Polondia też czymś szczególnym się nie wykazują. Troszkę lepiej jest w Agurii i La Palmie, w Nordii też dobrze. Osobiście sądze, że oderwanie się od Vaarlandu będzie takim symbolicznym krokiem do przodu. Nie będziemy oglądać się na sąsiadów-nieudaczników, których państw poziom nie wykracza ponad poziom Skarlandu. Stworzymy swoją nową historią.

Viva Scarlana !
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Don Lorenzo de Medici

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 89
    • Status GG
Odp: Oświadczenie od Króla Seniora
« Odpowied� #1 dnia: Pi�tek, 2 Sie 2013, 22:13:13 »
Wasza Królewska Wysokość!

Wybaczcie Panie, że zabiorę głos w tej ważnej jak dla nas kwestii. Sądzimy, że powyższy pomysł jest absurdalny. Jak Wasza Miłość wyobrażą sobie przeniesienie całego państwa na inny kontynent.  Rozumiemy, że to v-świat i wszystko jest możliwe, ale pewne zasady realizmu nas obowiązują. To tak jakby realnie Hiszpania stwierdziła, że cała Europa nas nie niecierpki więc przenieśmy się na inny kontynent. Twierdzimy, że jeśli władze Skarlandu posuną się do tak nierozważnego kroku pogrążą swą wiarygodność, a co najgorsze stracą wiele w oczach innych v-państw. Nikt nie będzie poważnie podchodził do państwa, które zmienia są lokalizację jak wiatr zawieje. Niestety są momenty w historii każdego państwa gdzie los nie jest naszym przyjacielem, a wszyscy odwracają się do nas plecami. Uważamy, że to właśnie takie chwile są próbą dla całego narodu. Jeśli  Skarland przetrwa ten kryzys to z pewnością poradzi sobie w przyszłości.

Wasza Miłość, Wasze Ekscelencje, pochodzę z Rotrii i jestem rdzennym obywatelem tego państwa. Stolica Apostolska Rotria przeżywała gorsze kryzysy. Była na marginesie wirtualnej polityki międzynarodowej etc. A teraz proszę spojrzeć na obecny stan PKR. Rotria istnieje, nie zmieniła swego położenia od 6 lat, kościół nigdy nie był tak duży jak teraz, a całe państwo ma się  dobrze.

Niestety muszę skrytykować władze Skarlandu, które swą niezręczną polityką międzynarodową i wewnętrzną doprowadziły państwo do tak słabej kondycji. No niestety nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, trzeba wypić samemu piwo które sobie naważyliśmy. Tylko dobra polityka zagraniczna i wewnętrzna może pomóc temu kraju. Nie należy pakować się w otwarte konflikty zbrojne, jeśli państwo stoi na wątłych podstawach wewnętrznych. Chciałbym zauważyć, że Skarland obecnie nie jest imperium typu Hiszpania pod berłem Karola I, Filipa II, a raczej krajem, który potrzebuje dobrej ojcowskiej ręki, a nie miecza i ognia. Proszę Was Wasze Królewskie Mości, weźcie me słowa do serca. Bo nie chcemy by kraj z tak pięknymi tradycjami sam stoczył się do otchłani.

Boże zachowaj Dynastię Catalánów i Naród Skarlandzki!
Książę-Kardynał
/-/Don Lorenzo I Pedro de Medici
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña
cardenal camarlengo etc, etc.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #2 dnia: Pi�tek, 2 Sie 2013, 22:32:58 »
Eminencjo,

Jak Wasza Miłość wyobrażą sobie przeniesienie całego państwa na inny kontynent.  Rozumiemy, że to v-świat i wszystko jest możliwe, ale pewne zasady realizmu nas obowiązują.

Doskonale zdaje sobie z tego sprawę, że to jest nie realne. Chyba nawet o tym wspomniałem, jednak nadal popieram pomysł Norberta I. Sam będąc Królem w ramach polityki zagranicznej chciałem, aby Skarland miał kilku zaufanych partnerów. Takim myślę, że jest Aguria, i Rotria pewnie też. Zdawało mi się, że i La Palma była...

Proszę mi wybaczyć, ale po co mamy dalej tkwić w czymś o wdzięcznej nazwie "Estella", gdzie nikt nas nie chce, a Skarland jest traktowany jak wyrzutek i margines ?

Twierdzimy, że jeśli władze Skarlandu posuną się do tak nierozważnego kroku pogrążą swą wiarygodność, a co najgorsze stracą wiele w oczach innych v-państw. Nikt nie będzie poważnie podchodził do państwa, które zmienia są lokalizację jak wiatr zawieje.

Wiarygodność... Strata w oczach innych... O czym My mówimy, tak naprawdę Skarland po za 5-letnim stażem ma zerowy, a jeśli już to ma minimalny szacunek od innych państw. Nigdy poważnie nie liczyliśmy się na arenie międzynarodowej, więc czas to zmienić. Może nasz ruch pokaże wszystkim mikronacjom jak naprawdę jest w Vaarlandzie a sami skupimy się na własnym, swobodnym rozwoju.

JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 154
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 00:32:50 »
Ja uważam podobnie do Jego Ekscelencji Lorenza de Medici!  :)
Uważam, że nie powinniśmy się przenosić gdziekolwiek... Nasze położenie w Mikroświecie jest bardzo dobre. Nie powinniśmy z tego konfliktu wyjść z podkulonym ogonem i uciekać z miejsca... Dla mnie ojczyzna jest w Estelli i niech tak pozostanie... W jednym z artykułów Noticias de Scarlana zadawałem sobie pytanie: "Czy ten klin, który w tej chwili jest wbijany da się kiedyś wyciągnąć?" i cały czas mam nadzieję, że ów klin kiedyś wyciągniemy razem z Eskwilinią, Nordią, Francją, La Palmą, Agurią i RON. Każdy kontynent zawsze dzieli się na pewne obozy... np. nasza Europa - Prounijny zachód i prorosyjski wschód... Nie mówię, że wschód jest dobry, ale uważam że niektóre rywalizacje mogą być zdrowe! ie uciekajmy stąd jak spłoszona zwierzyna... Nie warto niszczyć tego wszystkiego dla jakiegoś głupiego konfliktu, który nie ma w ogóle sensu!
~ Następca tronu Królestwa Skarlandu - Jego Książęca Wysokość Manuel de Catalán

• Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 11:01:23 »
Wasza Królewska Wysokość!

Wiarygodność... Strata w oczach innych... O czym My mówimy, tak naprawdę Skarland po za 5-letnim stażem ma zerowy, a jeśli już to ma minimalny szacunek od innych państw. Nigdy poważnie nie liczyliśmy się na arenie międzynarodowej, więc czas to zmienić. Może nasz ruch pokaże wszystkim mikronacjom jak naprawdę jest w Vaarlandzie a sami skupimy się na własnym, swobodnym rozwoju.

Owszem Wasza Miłość czas to zmienić, ale przeniesienie się na inny kontynent nie przyniesie pozytywnej odmiany, a wręcz przeciwną. I znów przytoczę historię Stolicy Apostolskiej Rotria. Otóż za pontyfikatu Victora I i Innocentego I, Rotria popadła w głęboki konflikt z Monarchią AW, który praktycznie zrujnował Państwo Kościelne. U schyłku pontyfikatu Klemensa I, następcy Innocentego I większość państwa kontynentu wschodniego zerwały z SA konkordaty. Obecnie Rotria ma ponownie konkordat z MAW, a dawne nieporozumienia poszły w niepamięć. Jest to idealny przykład, że wszystko można zmienić.

Wasze Królewskie Wysokości, Wasze Ekscelencje, Umiłowani Bracia i Siostry! Królestwo Skarlandu stoi na pograniczu wojny i albo teraz zacznie zmieniać swoją politykę zagraniczną, albo swą upartością pogrąży się w nicości! Uważam, że Królestwo Skarlandu ma potencjał, trzeba go jedynie umiejętnie wydobyć. Sądzimy, że należy zakończyć regencję jednoosobową i powołać radę regencyjną, która będzie efektywniej zarządzała królestwem. Choć osobiście uważamy, że ta regencja winna się zakończyć, a na tronie powinien zasiąść legalny jego dziedzic. Wasze Miłości to już nie są przelewki! Należy podjąć radykalne kroki i dążyć do uzdrowienia sytuacji w Królestwie Skarlandu. Zmiana położenia na mapie v-świata nic nie pomoże. Czas zmienić tok myślenia i wierzyć, że Skarland może być szanowanym i lubianym państwem!
Książę-Kardynał
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #5 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 14:50:21 »
Cóż nie zamierzamy na siłę być gdzieś gdzie nas nie chcą. W Nordii już nas chcą z mapy wymazywać - to może im pójdziemy na rękę i sami się wymażemy?

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

• Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 15:00:36 »
Czcze gadanie, jak można wymazać państwo z mapy dla własnej zachcianki, nie można! Skarland winien zostać tam gdzie jest.
Książę-Kardynał
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Offline Manuel Gurrera

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 154
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 17:22:16 »
To jest po prostu śmieszne!
Trzeba w trybie natychmiastowym spróbować odbudowywać relację z Nordią i resztą Estelli.
~ Następca tronu Królestwa Skarlandu - Jego Książęca Wysokość Manuel de Catalán

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
« Odpowied� #8 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 17:58:41 »
Co zrobi Królestwo Skarlandu nie wiem. Natomiast jestem pewny co zrobi Królestwo Agurii. Podziękuje za gościnę.

Przez dwa lata staraliśmy się o uznanie, którego nie otrzymaliśmy. Traktowano nas jak psa, który musi stać na tylnych łapach przed panem domu zwanym Vaarland. Z łaski pozwolono nam koczować przed drzwiami. Niemniej czas spędzony na wycieraczce, nie był czasem straconym. Zobaczyliśmy, iż Vaarland wcale nie jest taki piękny jak go na obrazkach malują. Jedyne co może zaoferować to ziemia niczyja. Pewnie dlatego państwa Vaarlandu tak bezwzględnie bronią tego skarbu, iż nikt nie może się na nich osiedlić. My ziemi nie dostaliśmy, wypracowaliśmy ja sami i teraz sami będziemy o niej decydować. Awantury o podoraną na trzy palce miedzę nie są sensem istnienia naszego państwa, dlatego niewiele mamy wspólnego z państwami Vaarlandu. Prestiż i uznanie jakim nas na kontynencie obdarzono, bez specjalnych zabiegów będziemy mieli wszędzie. Czas zatem zmienić miejsce zamieszania na bardziej sprzyjające naszemu rozwojowi i przyszłości, której Vaarlant raczej nam nie da.
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

• Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 18:17:55 »
Szanowny Książę.

Z całym szacunkiem dla osoby Waszej Książęcej Wysokości. Niestety nie zgodzę się tokiem myślenia prezentowanym przez Waszą Wysokość. Otóż między Skarlandem a Aguriią jest pewna historyczna różnica, której niestety nie da się przeskoczyć. Tak się składa, że Królestwo Skarlandu leży na ty ziemiach już od pięciu lat, co zobowiązuje do przestrzegania jakiś tradycji. Książę jestem już v-świecie ponad 6 lat i byłem przy narodzinach niejednego v-państwa, proszę mi nie mówić, że Vaarland jest mało ważny na arenie międzynarodowej.

Prestiż i uznanie jakim nas na kontynencie obdarzono, bez specjalnych zabiegów będziemy mieli wszędzie. Czas zatem zmienić miejsce zamieszania na bardziej sprzyjające naszemu rozwojowi i przyszłości, której Vaarlant raczej nam nie da.

No niestety przykro nam bardzo lecz to nie prawda. Jeśli Skatrland to uczyni będzie to jego ostania głupota przed uzyskaniem statusu  yoyonacji.
Książę-Kardynał
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
« Odpowied� #10 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 19:26:53 »
... proszę mi nie mówić, że Vaarland jest mało ważny na arenie międzynarodowej.

Nic takiego nie powiedziałem. Kontynent istnieje kawał czasu i wypracował sobie pewną pozycję, a raczej poszczególne państwa które go tworzą. Bo jako całość, jedyne zauważalne działanie to obrony ziem niczyich. Czy to służy rozwojowi kontynentu i jego promocji, bym dyskutował. Uważam, iż taka doktryna raczej go izoluje i zniechęca do osiedlania się na nim. Niektórzy twierdza, iż dzięki temu to swego rodzaju klub elitarny, o członkostwo w którym warto się starać. Ale mnie bardziej to przypomina getto, do którego obcym, wstęp jest wszelkimi sposobami wzbraniany.

No niestety przykro nam bardzo lecz to nie prawda. Jeśli Skatrland to uczyni będzie to jego ostania głupota przed uzyskaniem statusu  yoyonacji.

Mówiłem o Agurii. ;) Chociaż obserwując stosunek państw Vaarlandu do Królestwa Skarlandu, nie widzę wielkiej różnicy. Chociaż faktycznie da się zauważyć, iż to właśnie Skarland ostatnio stał się wrogiem numer jeden na kontynencie i cieszy się szczególnymi względami jako najstarsze państwo kontynentu. Jedna nie namawiam Skarlandu do opuszczania kontynentu na którym jest tak ceniony. Zasygnalizowałem jedynie decyzję podjęte w Agurii.

Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Król Senior
« Odpowied� #11 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 21:07:33 »
VAARLAND TO NAJGORSZY KONTYNENT W MIKROŚWICIE. Bądźmy realistami, nie ma tu żadnej liczącej się mikronacji. Większość z nich to fora na których jest kilka osób połączonych ze sobą znajomością, przyjaźnią czy po prostu zbiegiem okoliczności.

PRZEDE WSZYSTKIM - Skarland tworzymy tylko DLA WŁASNEJ PRZYJEMNOŚCI. My nią nie zamierzamy się dzielić z innymi mikronacjami nawet będąc w stanie wojny. Będziemy żyć w zgodzie tylko z mikronacjami, które naprawdę się liczą a takich na Vaarlandzie nie ma. Wśród nich jest też i Skarland.

Chociaż z drugiej strony kard. Medici przekonał mnie, że 5 lat tradycji zobowiązuje, ale skoro nas tu nie chcą należy zacząć pisać historię od nowa...

Ale jeśli o mnie chodzi to nie musimy być na żadnym kontynencie, możemy tworzyć mikronację tylko dla siebie, wręcz mikronację elitarną. Przecież 15 lat temu jak Dreamland powstał kontynentów nie było raczej i dali sobie radę. A skoro my przetrwaliśmy 5 lat to nawet bez kontynentu damy sobie radę. Tak naprawdę przez te 5,5 roku istnienia z państwami naszego kontynentu nie współpracowaliśmy w żadnej sposób i skoro nasi sąsiedzi nam korzyści nie przynoszą to co nam z nich ?
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Gubernator Baskonii

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Sobota, 3 Sie 2013, 22:05:03 »
Cóż nasz problem jak by sam się rozwiązał: RON, Francja, Eskwilinia, niedługo zapewne również Nordia nam obwieści dobrą nowinę i wypowie traktat czyli stało się de facto to o co wnioskowałem w IOON, państwa Rady myślą, że tym wywrą na nas nacisk - jakoś nie czuję się naciskany ani pod presją większości co ewidentnie próbują zrobić.

Wstępnie z Eskwilinią zdołaliśmy osiągnąć pewien kompromis, niestety aby ten kompromis osiągnąć potrzebna jest pełna demilitaryzacja Estelli Wschodniej ale myślę, że warto - w końcu jesteśmy najstarszym krajem regionu więc możemy okazać trochę łaski i woli porozumienia z resztą - trochę czasu upłynie zanim kraje Vaarlandu się dogadają między sobą ale można chociaż spróbować.

(-) Norbert I de Catalán

• Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Niedziela, 4 Sie 2013, 01:11:15 »
Właśnie Mości Regencie, spróbować ! Walczmy o Skarland o jego lepsze jutro!
Książę-Kardynał
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Poniedzia�ek, 5 Sie 2013, 20:58:13 »
Narazie nie widzę, żeby było o co walczyć - cisza w Skarlandzie jak makiem zasiał...

(-) Norbert I de Catalán