Autor W�tek: Akt Pojednania  (Przeczytany 590 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Lorenzo de Medici

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 89
    • Status GG
Akt Pojednania
« dnia: Czwartek, 22 Sie 2013, 00:00:24 »
W imię najwyższego umiłowania Ojczyzny,
Jedności Narodu, ciągłości władzy królewskiej oraz niepodległości państwa,
Rząd Emigracyjny Królestwa Skarlandu w Królestwie Nordii reprezentowany przez Radę Regencyjną w składzie:
Jego Królewska Wysokość Król Senior Andreas I oraz jego Eminencja Lorenzo Pietro de Medici, Premier Rządu Emigracyjnego
wyraża chęć pojednania
z Rządem Regencyjnym Jej Królewskiej Wysokości Eleonory I Medici de Catalona oraz z Inicjatywą Obywatelską Ocalenia Narodowego (zwanego dalej IOON) reprezentowaną przez Przewodniczącego Francisca Vazqueza de Saavedrę na określonych poniżej warunkach.

1. 1. Jego Królewska Wysokość Król Senior Andreas I w dniu podpisania niniejszego aktu pojednania na powrót będzie się cieszyć wszelkimi prawami i swobodami obywatela Królestwa Skarlandu, oraz będzie mógł korzystać ze wszystkich praw i obowiązków przysługujących mu z racji posiadanego tytułu. Dodatkowo piastować będzie dotychczasowe urzędy sprzed wydalenia go z terytoriów Królestwa Skarlandu. Te same uregulowania dotyczą członków Rządu Emigracyjnego, którym również zapewnia się, iż otrzymają akt obywatelstwa Królestwa Skarlandu i będą się mogli cieszyć przywilejami obywatelskimi.

2. Członkowie Rządu Emigracyjnego w Królestwie Nordii otrzymają w dniu podpisania niniejszego aktu status członka IOON na pełnych prawach przysługujących pozostałym członkom organizacji. Żadna osoba, państwo bądź instytucja nie mają prawa wpływać na decyzje podjęte przez nowo przyjętych członków IOON.

3. Omówiona zostanie kwestia linii sukcesyjnej pomiędzy Jego Królewską Wysokością Norbertem I de Catalanem, Jego Królewską Wysokością Andreasem I oraz pozostałymi członkami Rządu Emigracyjnego. Zastrzega się jednocześnie, że wszystkie persony zgadzają się na  zapewnienie pierwszeństwa dziedziczenia wszystkim potomkom Andreasa I, którzy zostaną oficjalnie spisani po wewnętrznych konsultacjach rodowych w rodzinnej posiadłości w Skarlandzie. Wykreśla się natomiast jednoznacznie Octaviana de Catalan oraz Ciro de Catalan z listy sukcesyjnej, chociaż pozostają oni członkami domu de Catalan. Po wymarciu potomków Andreasa I, prawo dziedziczenia spada na Jej Królewską Wysokość Królową-Wdowę Eleonorę Medici de Catalan. 

4. Rząd Emigracyjny zobowiązuje się do zaprzestania działalności w Królestwie Nordii i przystępuje do pracy na rzecz odbudowy Królestwa Skarlandu.

W imieniu Rządu Emigracyjnego w Królestwie Nordii

/-/ Jego Królewska Wysokość, Andreas I, Król Senior

/-/ Jego Eminencja, Lorenzo kardynał de Medici, Premier Rządu Emigracyjnego

W imieniu Rządu Regencyjnego w Królestwie Skarlandu
(podpisy)

Akt pojednania został spisany dnia (słownie) miesiąca (słownie) roku pańskiego MMXIII.

Książę-Kardynał
/-/Don Lorenzo I Pedro de Medici
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña
cardenal camarlengo etc, etc.

Offline hr. F. Vazquez de Saavedra

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 286
    • Status GG
    • http://micropedia.wikia.com/wiki/Francisco_Vazquez_de_Saavedra
Odp: Akt Pojednania
« Odpowied� #1 dnia: Czwartek, 22 Sie 2013, 01:06:45 »
Wasza Eminencjo!

Pozwolę sobie zabrać stanowisko wobec opublikowanego wyżej Aktu Pojednania. Nie widzę możliwości złożenia podpisu pod tym dokumentem z powodów formalnych. Dziękuję Waszej Ekscelencji, że poświęcony został czas na stworzenie dokumentu, który ma rzekomo ustabilizować i odbudować Królestwo Skarlandu. Pragnę jednak zaznaczyć, iż jest to działanie bezcelowe i według mnie naznaczone po prostu stratą czasu.

Jako Przewodniczący IOON nie złożę pod tym dokumentem swojego własnoręcznego podpisu z niżej wymienionych przyczyn:

1). Nie widzę możliwości pojednania z Rządem Emigracyjnym powstałym w Królestwie Nordii, gdyż nie jestem z tym Rządem Emigracyjnym w żadnym stopniu skonfliktowany.

2). Nie widzę możliwości współpracy z JKW Andreasem I Catalanem i Eminencją Lorenzo Pietro de Medici z powodów formalnych. W przypadku pierwszej osoby, gdyż jawnie on wystąpił przeciwko Królestwu Skarlandu tworząc w obcym państwie "marionetkowy" Rząd Emigracyjny, co jest zachowaniem niedopuszczalnym dla osoby o tej statusie i deklarującej przywiązanie do Skarlandu. Nie widzę możliwości, że Radosław Sikorski powołuje Rząd Emigracyjny w Anglii, potem Ambasador Niemiec pisze akt pojednania i Radosław Sikorski wraca do Rządu. Trzymajmy się pewnych reguł i zasad. Twórzmy prawdziwe państwo, a nie "lelum polelum". Co do Eminencji Lorenzo Pietro de Medici, sprawa jest chyba jasna - albo jest się Ambasadorem obcego państwa działającego na terytorium Skarlandu i jednocześnie głową Kościoła Rotryjskiego w Skarlandzie, albo uprawiam aptekę - muszę być wszędzie. Eminencja została Premierem Rządu Emigracyjnego co dla mnie jest śmieszne i żałosne w systemie prawnym, gdyż jest Eminencja Ambasadorem Państwa Kościelnego Rotria, które popiera Królestwo Skarlandu, a nie Rząd Emigracyjny, a Ambasador zostaje Premierem i występuje przeciwko Skarlandowi. Już widzę jak Ambasador Niemiec zostaje premierem Rządu Emigracyjnego w Polsce, a następnie chce wejść w skład Rządu. Trzymajmy się reguł!

3). Jego Królewskiej Wysokości Andreasowi I Catalnowi nie zostało odebrane obywatelstwo.

4). "Żadna osoba, państwo bądź instytucja nie mają prawa wpływać na decyzje podjęte przez nowo przyjętych członków IOON". Informuję, że IOON powstało jako ciało kolegialne, a nie indywidualne - chcemy sobie zapewnić władzę w IOON, a być może przejąć władzę w Królestwie Skarlandu? Oskarża się mnie i Norberta I Catalana o jakieś łamanie prawa, a samemu chce się doprowadzić do zdobycia pełnej władzy.

Z poważaniem,
Francisco Vazquez de Saavedra
(-) hr. Francisco Vazquez de Saavedra
- Kanclerz Królewski - od 23 września 2013r.
- Przewodniczący Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - od 19 lipca do 31 sierpnia 2013r., Członek IOON - od 16 czerwca 2013r.
- Deputowany Kortez Walencji (Corts de València) - od 14 lipca 2013r.
- Przywódca manifestacji obywatelskiej z dnia 17 czerwca 2013r.
- Autor "Carta Abierta" - listu otwartego skierowanego do członków IOON.
- Udziałowiec Grupy EL REINO (5 proc. akcji - od 11 grudnia 2013r.)

• Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Czwartek, 22 Sie 2013, 03:23:44 »
Wasza Ekscelencjo.

Po pierwsze: nie zostałem powołany ambasadorem Królestwa Skarlandu, a przedstawicielem Stolicy Apostolskiej przy dworze Jego Królewskiej Mości. Więc rzeczą jasną jest, że tam gdzie jest Król jestem i ja. Logiczną sprawą również jest, że w świetle prawa międzynarodowego reprezentantem państwa, którym jest monarchia jest osoba Króla. Jako, że monarcha opowiedział się za inną opcją polityczną moim obowiązkiem było podążanie za Nim.
  Po drugie: Prawo Kanoniczne, nawet te realne, teoretycznie wzbrania duchowieństwu piastowania funkcji politycznych, ale istnieje  prawo dyspensy, które umożliwia sprawowanie funkcji świeckich przez osoby duchowne. Ową dyspensę nadaje Patriarcha Rotrii lub duchowny w randze biskupa. W nadzwyczajnych przypadkach biskup może ową dyspensę nadać sam.
  Rząd Emigracyjny wyraził chęć współpracy oraz pojednania się z IOON, ale nie ma wpływu na jego decyzje. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest odnalezienie kompromisu, który miał być przypieczętowany owym aktem.
  Wasze Królewskie Mości, Wasza Ekscelencjo, jedyną szansą na odbudowę Skarlandu jest pojednanie. Jeśli państwo będzie stanowiło jedność, zapewniam Was, że szybko podniesie się z aktualnego kryzysu.

Z wyrazami szacunku,

/-/ Lorenzo de Medici
Książę-Kardynał
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Offline hr. F. Vazquez de Saavedra

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 286
    • Status GG
    • http://micropedia.wikia.com/wiki/Francisco_Vazquez_de_Saavedra
« Odpowied� #3 dnia: Pi�tek, 23 Sie 2013, 01:23:44 »
Wasza Ekscelencjo.

Po pierwsze: nie zostałem powołany ambasadorem Królestwa Skarlandu, a przedstawicielem Stolicy Apostolskiej przy dworze Jego Królewskiej Mości. Więc rzeczą jasną jest, że tam gdzie jest Król jestem i ja. Logiczną sprawą również jest, że w świetle prawa międzynarodowego reprezentantem państwa, którym jest monarchia jest osoba Króla. Jako, że monarcha opowiedział się za inną opcją polityczną moim obowiązkiem było podążanie za Nim.
  Po drugie: Prawo Kanoniczne, nawet te realne, teoretycznie wzbrania duchowieństwu piastowania funkcji politycznych, ale istnieje  prawo dyspensy, które umożliwia sprawowanie funkcji świeckich przez osoby duchowne. Ową dyspensę nadaje Patriarcha Rotrii lub duchowny w randze biskupa. W nadzwyczajnych przypadkach biskup może ową dyspensę nadać sam.
  Rząd Emigracyjny wyraził chęć współpracy oraz pojednania się z IOON, ale nie ma wpływu na jego decyzje. Jedynym wyjściem z tej sytuacji jest odnalezienie kompromisu, który miał być przypieczętowany owym aktem.
  Wasze Królewskie Mości, Wasza Ekscelencjo, jedyną szansą na odbudowę Skarlandu jest pojednanie. Jeśli państwo będzie stanowiło jedność, zapewniam Was, że szybko podniesie się z aktualnego kryzysu.

Z wyrazami szacunku,

/-/ Lorenzo de Medici

Wasza Eminencjo!

Dostałem taki przekaz, iż jest WE ambasadorem Państwa Kościelnego Rotria - zostałem więc tutaj wprowadzony w błąd. Chwileczkę. Myślę, że nie dojdziemy do porozumienia, z jakiej racji WE jest przedstawicielem Stolicy Apostolskiej przy dworze Jego Królewskiej Mości? To kompletna bzdura. I Wasze Eminencja po wielu latach działania w mikronacjach powinna wiedzieć, że jest to przecież nielogiczne. Dla mnie jeżeli jest WE przedstawicielem Stolicy Apostolskiej obejmującym, prowadzącym oraz rozwijającym Kościół Rotryjski w Królestwie Skarlandu, ale nie będąc przy dworze Jego Królewskiej Mości. W takim przypadku niebawem zwrócę się z oficjalną notą dyplomatyczną do Rotrii, bo ten temat trzeba rozwiązać - dla mnie jest bynajmniej bardzo niejasne.

Owszem, ale my w Królestwie Skarlandu nie widzimy jakiejś potrzeby, aby duchowieństwo piastowało funkcje polityczne. O takim prawie wiem, jednak zauważmy, że w dzisiejszych czasach duchowieństwo nie piastuje żadnych funkcji politycznych bądź administracyjnych i tak samo będzie w Królestwie Skarlandu. Rolą przedstawiciela Stolicy Apostolskiej jest rozwijanie Kościoła Rotryjskiego w Skarlandzie i pogłębianie wiary w społeczeństwie, a nie zajmowanie się bieżącą polityką, bądź próba wpływania na nią.

Powtórzę po raz kolejny, dlaczego mam się jednać z czymś z czym nie jestem pokłócony? Czemu mam wyciągać rękę na zgodę z kimś kto zaczął wprowadzać zamieszanie w Królestwie Skarlandu. Została opublikowana piękna praca o demografii w mikronacjach. Królestwo Skarlandu znalazło się na wysokim 10. miejscu na ponad 30 mikronacji. Wyprzedziliśmy taki kraj jak: Królestwo Scholandii. Mieliśmy 8-10 aktywnych obywateli, którzy chcieli działać. Niestety pewne działania znów nas zepchnęły na margines - właśnie przez taką głupotę jaką zrobił Andreas i Ciro Andres. Dzisiaj może i mamy znów "3" obywateli - ale wierzę, że pojawią się kolejni jak tylko zauważą, że w Skarlandzie faktycznie idzie odnowa moralna i osobowa.

Wasza Eminencjo. Nadal WE tkwi w jakimś letargu. Królestwo Skarlandu nie będzie odbudowywane, ponieważ ten proces odbudowy już trwa od 17 czerwca 2013 roku. Według mnie kondycja Królestwa Skarlandu jest poprawna. Niebawem będą realizowane kolejne projekty i pomysły Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego.

Przykro mi Wasza Eminencjo!

Z poważaniem,
Francisco Vazquez de Saavedra
Przewodniczący IOON
(-) hr. Francisco Vazquez de Saavedra
- Kanclerz Królewski - od 23 września 2013r.
- Przewodniczący Inicjatywy Obywatelskiej Ocalenia Narodowego - od 19 lipca do 31 sierpnia 2013r., Członek IOON - od 16 czerwca 2013r.
- Deputowany Kortez Walencji (Corts de València) - od 14 lipca 2013r.
- Przywódca manifestacji obywatelskiej z dnia 17 czerwca 2013r.
- Autor "Carta Abierta" - listu otwartego skierowanego do członków IOON.
- Udziałowiec Grupy EL REINO (5 proc. akcji - od 11 grudnia 2013r.)

• Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Pi�tek, 23 Sie 2013, 13:38:08 »
Wasza Ekscelencjo.

Proszę zauważyć, że Państwo Kościelne Rotria to nie Watykan, a duchowieństwo nie raz obejmowało urzędy świeckie. Chciałbym zauważyć, że propozycję objęcia urzędu premiera w Rządzie Emigracyjnym złożyli mi Ich Królewskie Wysokości, Manuel i Senior Andreas. Jako, że jestem wysłannikiem kościelnym obowiązuje mnie posłuszeństwo względem Króla, lub legalnie namaszczonego jego następcy. Nie chciałbym wchodzić w głębsze dysputy ponieważ musiałbym rzucać regułkami z prawa kanonicznego oraz prawem zwyczajowym, ale wedle tradycji Ojcem Królów i Książąt jest Patriarcha, a słudzy jego muszą być wierni tradycji monarchistycznej. Więc jeśli Król Manuel wróci i nakaże mi odejścia z Rządu Emigracyjnego bez wahania to uczynię. Wolą Jego Królewskiej Mości Manuela było utworzenie Rządu na Emigracji, dlatego jestem tam gdzie jest Król. Mimo niesnasek politycznych nie zapomniałem o mej pracy na rzecz kościoła skarlandzkiego. Dlatego, też w dalszym ciągu zamierzam go rozwijać na chwałę hiszpańskiej kultury Skarlandziej.

z wyrazami szacunku,

/-/ Lorenzo de Medici
Książę-Kardynał
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
« Odpowied� #5 dnia: Sobota, 24 Sie 2013, 23:02:34 »
Jakoś ochoty nie mam się tu wysilać, ale co nie co dorzucę od siebie.

Jako Przewodniczący IOON nie złożę pod tym dokumentem swojego własnoręcznego podpisu z niżej wymienionych przyczyn:

Generalnie ciekawi mnie dlaczego przewodniczący IOON ma się tym zając a nie Regent ?

Nie widzę możliwości współpracy z JKW Andreasem I Catalanem i Eminencją Lorenzo Pietro de Medici z powodów formalnych.

My tak samo to postrzegamy jednak my też tworzymy Skarland, musisz zrozumieć że nie jesteś tutaj sam i inni też chcą się "bawić" w państwo.

W przypadku pierwszej osoby, gdyż jawnie on wystąpił przeciwko Królestwu Skarlandu tworząc w obcym państwie "marionetkowy" Rząd Emigracyjny, co jest zachowaniem niedopuszczalnym dla osoby o tej statusie i deklarującej przywiązanie do Skarlandu.

A powiedz mi przyjacielu dlaczego uważasz, że marionetkowy ? Wiesz, ja deklaruje przywiązanie do Skarlandu i mam tę mikronacje w sercu, jestem skarlandczykiem w większym stopniu niż Ty nim jesteś. Rząd Emigracyjny w Nordii wiele osiągnął mimo wszystko na chwilę obecną, ale mimo, że wrócono mi dostęp do forum.

Nie widzę możliwości, że Radosław Sikorski powołuje Rząd Emigracyjny w Anglii, potem Ambasador Niemiec pisze akt pojednania i Radosław Sikorski wraca do Rządu. Trzymajmy się pewnych reguł i zasad.

Gdyby była taka konieczność to by tak zrobił.

Andreasowi I Catalnowi nie zostało odebrane obywatelstwo.

A k..... pozbawienie mnie praw wyborczych to co ? Wyrok sądowy ?

Informuję, że IOON powstało jako ciało kolegialne, a nie indywidualne - chcemy sobie zapewnić władzę w IOON, a być może przejąć władzę w Królestwie Skarlandu?

A ile obecnie IOON liczy AKTYWNYCH członków ?

(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Niedziela, 25 Sie 2013, 23:10:33 »
Wasza Królewska Wysokość, Wasza Ekscelencjo, Wasza Eminencjo,

Już dłużej przyglądam się temu sporowi to nasuwa mi się jedno pytanie: Kto rzeczywiście chce, aby ten akt został podpisany? Popieram tutaj Jego Eminencję, że tylko kompromisem możemy odbudować to Królestwo (nie zgodzę się z Waszą Ekscelencją, że Państwo które posiada trzech aktywnych członków i resztę na emigracji jest Państwem, w którym wszystko działa sprawnie). Nawołuję do Szanownych Panów, aby schować w kąt swoje uprzedzenia, dumę i honor i skupić się na rzeczywistych problemach tego Państwa, a nie na tym, kto co ma robić i czy w świetle prawa ma to robić. Bo na chwilę obecną jak się przypatruję robić nie ma komu. Przynajmniej konkretów, bo wiele skupia się na szczegółach, które można ustalić później. A Państwo się rozpada. Przemyślcie uważnie moje słowa Wielmożni Panowie.

Z wyrazami szacunku,
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 26 Sie 2013, 00:28:02 »
Całkowicie zgadzam się z Waszą Królewską Wysokością. Niestety Andreasie ale Manuel właśnie pokazuje jak mu zależy na Skarlandzie, powinieneś go sprowadzić do parteru za nim jeszcze bardziej ośmieszy nas jako ród, Ciebie jako jego ojca i Skarland.
Chcemy pojednania ale Wy też musicie wykazać do niego chęć bo jak narazie chyba zdaje się jedynie tobie Andreasie choć też z pewnymi oporami na tym pojednaniu zależy.

Zakończmy tą szopkę i zacznijmy działać dla dobra Skarlandu.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli