Samo to, że książę Lorenzo proponuje cofnąć ustroju z czasów kolonializmu świadczy o antyhumanistycznych i niedemokratycznych przekonaniach ludzi nowej władzy.
Pani Lauro nie do końca rozumiem sformułowanie "cofnąć ustroju z czasów kolonializmu" Zdawało mi się, że chcę wprowadzić struktury administracyjne z tego okresy, a nie je cofnąć.
antyhumanistycznychNatomiast to sformułowanie będzie mnie nurtowało chyba przez całe życie. O ile dobrze pamiętam już w gimnazjum uczą co to jest humanizm. Z tego co mi wiadomo to prąd filozoficzny, kulturowy oraz etyczny powstały w epoce odrodzenia (renesansu) nawiązujący do kultury antycznej. Humanizm mówi o rozwoju człowieka w dziedzinach literatury, sztuki i filozofii oraz propaguje idee rozwoju, godności i szczęścia człowieka. Humanizm jest również postawą moralną i intelektualną zakładającą, że człowiek jest najwyższą wartością i źródłem wszelkich innych wartości. Antagonizmem Humanizmu jest Oportunizm. Przez większość mego życia twierdziłem, że to własnie humanizm jest moją mocną stroną. Może chodziło Pani o niehumanitarne praktyki kolonistów wobec ludów podbitych? Z mojej strony zapewniam, że nie miałem zamiaru wzorować się na powyższym modelu, a jedynie na płaszczyźnie administracji imperium hiszpańskiego. Więc zanim zacznie używać Señora słów, które maiłby znobilitować Pani inteligencję i obycie, radzę zajrzeć do Słownika Języka Polskiego. Ale widzę, że podstawowym problemem partii republikańskiej jest brak dostępu do tego skryptu.