Autor W�tek: Entender el republicanismo scarlañol  (Przeczytany 591 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Carlos de Molina

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 37
Entender el republicanismo scarlañol
« dnia: �roda, 11 Wrz 2013, 18:12:01 »
 Republikanizm w Skarlandzie narósł wskutek nieumiejętnego, trwonionego dorobku lat poprzednich, który Skarlandczycy osiągnęli przez jedność i zgodę. Aktywność wręcz zawsze mała była w Skarlandzie, to był problem od lat. Prawdą jest, że winna najbardziej jest skłócona skarlandzka rodzina królewska. Z jednej strony senior rodu Catalan i aguryjska gałąź rodowa, a z drugiej młode pokolenie skarlandzkiej linii Catalanów na czele z Andreasem. Pierwsza i druga strona odpowiadają za sytuację dnia dzisiejszego, za upadek kraju. Skarlandu nie byłoby, gdyby nie Norbert I, ale także gdyby nie Andreas I. Natomiast, ten i ten popełnili błędy, nie wyobrażam sobie, aby dalej mogli pełnić wielkie role w państwie jak dotychczas, mogą żyć wśród nas jako zwykli obywatele, nikt im nie odbierze ich włości, nikt im nie będzie odbierał dawnej chwały, ale czas na zmiany dla całej ojczyzny. Norbetysci chcieli utrzymać władzę i nie reformować kraju, a andreasisci chcieli zdobyć władzę, a waśni nadali miano wojny domowej. To też my walczymy o normalność.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: Entender el republicanismo scarlañol
« Odpowied� #1 dnia: �roda, 11 Wrz 2013, 18:48:25 »
Ja wraz z Francisco mieliśmy gotowy plan reform państwa tylko aby reformować potrzebni byli członkowie IOON, którzy dali nogę do Nordii i żalili się na to jak są krzywdzeni, bo przecież miesięczny obywatel musi królem zostać tylko gdzie on teraz jest?

Eleonora i Lorenzo definitywnie zniszczyli ponad 5 lat historii Skarlandu tworząc nową, pomijając fakt, że Pałac Królewski nie nazywa się Alkazarem bo ten spłonął ale co tam - skoro nie umieją się liczyć z pięcioletnim dorobkiem państwa to niby czemu mają się liczyć z krzyczącymi i dość poddenerwowanymi republikanami.

Dlatego Ja oficjalnie wycofuję się z idei republiki i jestem za utrzymaniem monarchii, która umie docenić to co zostało już stworzone a nie niszczyć to i budować od nowa coś zupełnie innego. Obecna monarchia nie umie postawić zdrajców przed sądem (Andreas, Lorenzo), sama Królowa wydaje się nie działać suwerennie.
Andreas się chwali poparciem Rady, jak był Królem sam nie wyraził zgody na członkostwo Skarlandu w tej organizacji chociaż Kortezy Generalne zaakceptowały w pełni zarówno Konwencję jak i Traktat powołujący organizację czyli szanowny Król Senior robi to co jest mu na rękę, woli się udzielać w zbuntowanych regionach czyli Skarland dla niego nic nie znaczy, wątpię aby pozostałym członkom jego rodziny zależało na Skarlandzie bardziej niż "rodowitym" Skarlandczykom.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
« Odpowied� #2 dnia: �roda, 11 Wrz 2013, 20:13:25 »
Andreas się chwali poparciem Rady, jak był Królem sam nie wyraził zgody na członkostwo Skarlandu w tej organizacji chociaż Kortezy Generalne zaakceptowały w pełni zarówno Konwencję jak i Traktat powołujący organizację

Ojj przepraszam, sam nalegałeś aby nie dołączać do Rady bo to nam nic nie da. Ja to poparłem.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #3 dnia: �roda, 11 Wrz 2013, 20:18:46 »
Nie nalegałem tylko stwierdziłem, że w zakresie członkostwa Skarlandu w Radzie masz wolną rękę, wysłałem Ci projekt traktatu i konwencji i stwierdziłeś sam że Cię to nie przekonuje.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Alberto Sánchez

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Czwartek, 12 Wrz 2013, 12:15:19 »
Nie mniej jednak Don Carlos ma rację, że wina leży po obu stronach. Ani jedna, ani druga strona nie przedstawiła racjonalnego programu naprawy państwa skarlandzkiego. Republikanizm, który z racji waszej pozycji, pochodzenia i przekonań monarchistycznych, jest przez Was odrzucany, nie zrobi on Wam krzywdy i nie skaleczycie się przez niego. Nowy epoka naznaczona epoką republikanizmu da ludziom równość i możliwość w pełnej odpowiedzialności działania na rzecz państwa, prawdą jest trochę, że to co mówi królowa o fikcyjności demokracji w czasach Catalanów linii skarlandziej, jest w pewnym stopniu prawdą. Dziś chcemy to zmienić. Jeżeli wolą Skarlandczyków będzie pozostać w monarchii, my ją zaakceptujemy, ale jeżeli wolą Skarlandczyków będzie zostać republiką to oczywiście i Wy ją zaakceptujecie. Nie jest powiedziane, że w Republice Skarlandzkiej to właśnie tylko republikanie będą rządzić. Prezydentem może być nawet Andreas Catalan, jeżeli tylko tego będą chcieli obywatele. Nikt nie ma prawa być dyskryminowany.
ALBERTO SÁNCHEZ

Offline Don Lorenzo de Medici

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 89
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Czwartek, 12 Wrz 2013, 14:16:38 »
Wasza Królewska Wysokość,
Wasze Ekscelencji,
Szanowni Obywatele.

Nikt nie jest wrogiem monarchii opartej na republikańskich zasadach. Prosimy jedynie o wskazówki, pomoc i współpracę, a nie ciągła krytykę. Don Carlos oferował pomoc w tworzeniu liberalnej, demokratycznej konstytucji, a jak na razie nic nie poczynił w tym kierunku. Jeśli będzie chęć współdziałania, sądzę, że każda ze stron się dogada i dojdziemy do kompromisu, który zadowoli każą ze frakcji.
Książę-Kardynał
/-/Don Lorenzo I Pedro de Medici
Obispo de Valencia
infante de Scarlaña
cardenal camarlengo etc, etc.

Offline Alberto Sánchez

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Czwartek, 12 Wrz 2013, 22:38:54 »
Ja jestem za dialogiem :)
ALBERTO SÁNCHEZ

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
« Odpowied� #7 dnia: Pi�tek, 13 Wrz 2013, 16:11:29 »
Cytat: Don Carlos de Molina
Prawdą jest, że winna najbardziej jest skłócona skarlandzka rodzina królewska. Z jednej strony senior rodu Catalan i aguryjska gałąź rodowa, a z drugiej młode pokolenie skarlandzkiej linii Catalanów na czele z Andreasem. Pierwsza i druga strona odpowiadają za sytuację dnia dzisiejszego, za upadek kraju.

Przepraszam bardzo, obarczanie winą Domu Petrowiczów Catalanów za obecną sytuację w Królestwie Skarlandu jest z pańskiej strony grubą przesadą. Miałem się nie wypowiadać, ale wobec takich zarzutów nie sposób przejść obojętnie. Nikt z Petrowiczów nie był i nie jest zaangażowany w konflikt sukcesyjny. Nie rościliśmy i nie rościmy sobie żadnych praw do sukcesji Korony Skarlandzkiej. W prawdzie wypowiadałem się publicznie w kwestii pojednania i podjęcia przez wszystkie strony konfliktu wspólnych działań na rzecz odbudowy kraju. Poddałem też propozycję ustanowienia regencji z uwagi na rozszerzający się konflikt wokół sukcesji. Jako członek rodu Catalan, miałem do tego prawo, ale nie naciskałem na przyjęcie jakichkolwiek rozwiązań. To była suwerenna decyzja Dworu Katalońskiego. Nie przyjąłem też propozycji objęcia regencji po zrzeczeniu się jej przez JW Norberta I, co chyba dobitnie świadczy o moim stosunku do sprawy objęcia przez Petrowiczów władzy w Królestwie Skarlandu lub chociażby wpływania na to, kto ma ją pełnić. Moje działanie było nacechowane jedynie chęcią pomocy i niczym więcej.

Proszę też nie uogólniać wszystkiego w sposób jaki pan to robi. Najprościej szukać winnych wszędzie poza sobą samym. Odpowiedzialność za obecny stan ponoszą wszyscy. Owszem, Dwór Kataloński ma też swój udział w obecnej sytuacji. Nie zdołano unormować wewnętrznych relacji pomiędzy członkami rodziny, szczególnie na linii JW Andreas I (król Skarlandu) - JW Norbert I (senior Rodu Catalan). To doprowadziło do konfliktu sukcesyjnego. Nie był on jednak główna przyczyną upadku państwa i obecnej sytuacji. Można było temu zapobiec, gdyby podjęto faktyczne działania na rzecz odbudowy państwa, a obywatele wykazali większą aktywność i zaangażowanie. Niestety na deklaracjach się skończyło, bo ambicje osobiste wzięły górę nad dobrem ogólnym Królestwa Skarlandu. Każdy chciał go odbudowywać, ale na własny i tylko własny sposób. JW Norbert I chciał się upewnić, iż odda kraj we właściwe ręce. JW Andreas koniecznie chciał widzieć na tronie Manuela i to już, a nie w jakiejś nieokreślonej perspektywie czasowej. Natomiast obywatele zamiast pracy na rzecz Skarlandu, wybrali emigrację. Nie uchybiając, pan również niedawno powrócił, a wcześniej ?

Obecnie sytuacja jest analogiczna. Wzajemne obarczanie się winami za grzechy niemal całego świata. Dużo deklaracji na rzecz odbudowy kraju, ale tylko po swojemu i żadnej pracy, żadnego konkretnego planu ani działań w kierunku poprawy sytuacji państwa. Powiem szczerze, Skarland to okręt który nabiera wody, a załoga zamiast go ratować kłóci się kto zrobił dziurę. Nie ważne czy Skarlandem będzie rządził król, królowa czy prezydent. Jeśli obywatele Skarlandu nie zjednoczą sił, nie poczują, iż są jednym narodem, to sama zmiana ustroju nie powstrzyma regresu. Skarland będzie wielki jeśli obywatele Skarlandu przekują miecze na lemiesze. Czas najwyższy odłożyć wzajemne animozje, usiąść wspólnie przy stole i zacząć rozmawiań nie o cudzych błędach, a o przyszłości kraju.
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
« Odpowied� #8 dnia: Pi�tek, 13 Wrz 2013, 17:42:24 »
I to są bardzo mądre słowa.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.