Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bośniacka odpowiedź na kryzys w Skarlandzie!
Napisane przez:
Miroslava Barbareza dnia 1-ego października 2015 r.

Cytat:
Bośniacka odpowiedź na kryzys w Skarlandzie!

Od kilku dni cały mikroświat kieruje swe oczy w stronę Imperium Skarlandu, w którym trwa bardzo poważny kryzys polityczny. Zwaśnione strony przerzucają się we wzajemnych oskarżeniach o to, kto w większym stopniu doprowadził niegdyś rozkwitające monarchię do upadku. W tej chwili kraj przeżywa okres sede vacante.

I chociaż wszystko odbywa się w dalekim Vaarlandzie, wydarzenia w Imperium wpływają na postawy obywateli także w Naszej Monarchii. Nasz reporter wybrał się do miejscowości Bosanska Dubica w północnej Bośni, gdzie w reakcji na kryzys skarlandzki powstała Inicijativa Samopomoć. W ciągu trzech dni od powstania grupy członkostwo zadeklarowała prawie połowa spośród ok. 35 tys. mieszkańców, a także mieszkańcy okolicznych wsi.

Na czym polega fenomen grupy? O to zapytaliśmy jej inicjatora i przewodniczącego, Danilo Borbanovicia, na co dzień fryzjera.

- Od dłuższego czasu obserwujemy postępujący rozpad Monarchii Austro-Węgierskiej, Orientyki, Pollinu. Bardzo mało jest aktywnych obywateli v-świata, którzy jeszcze angażują się w życie polityczne, gospodarcze i społeczne. W wielu przypadkach ci zaś, którzy to jeszcze robią, wykorzystują zajmowane pozycje do osiągania swoich partykularnych celów, ze szkodą dla swoich v-krajów oraz całego v-świata. To powoduje ryzyko powstania jeszcze głębszych kryzysów, czego przykład widzimy obecnie w Skarlandzie. Nie wysuwamy oskarżeń w kierunku żadnej ze stron, jest to wewnętrzna sprawa Imperium - tłumaczy przewodniczący ze spokojem w głosie. Nagle jednak następuje zmiana nastroju - do głosu dochodzi wzruszenie.

- Wydarzenia ostatnich dni spowodowały jednak, że... coś we mnie pękło, rozumie Pan... spojrzałem na okolice miasta, gdzie brakuje wielu podstawowych części infrastruktury i usług; spojrzałem na Bośnię i Hercegowinę, która od zawsze była zaniedbana w ramach naszego państwa; spojrzałem na Monarchię Austro-Węgierską, gdzie panuje kryzys parlamentarny i rządowy; spojrzałem na Orientykę, gdzie wiele państw patrzy na siebie nieufnie i nie sposób wypracować jednolitego porozumienia; spojrzałem wreszcie na Pollin, gdzie jest coraz mniej mężów stanu i prawdziwych liderów, Pollin, który umiera. Wie Pan... zakładałem Inicjatywę Samopomoc z potrzeby serca, to był impuls... abyśmy sami sobie mogli pomóc, bo nikt nam z pomocą nie przybędzie, przynajmniej teraz... a następnego dnia 7 tysięcy ludzi chciało mi pomóc, zapisać się do grupy... ta świadomość, ze nie jesteś sam w danym myśleniu... to daje siłę i... - w tym momencie Pan Borbanović nie mógł kontynuować wywiadu. Ogarnęło go niekłamane, autentyczne wzruszenie bośniackiego społecznika i zwykłego człowieka.

O Inicjatywie szybko zrobiło się głośno w całej Bośni i Hercegowinie. Jej lokalne komórki jak grzyby po deszczu wyrosły w Sarajevie, Tuzli i Bihaciu. Grupa ma swoich sympatyków także w największych miastach Monarchii: Wiedniu, Budapeszcie, Zagrzebiu, Salzburgu, Klagenfurcie, Pradze i Lwowie. Na dniach mają powstać kolejne grupy w Bratysławie, Krakowie, Brnie i Grazu.

Kryzys Monarchii Austro-Węgierskiej oraz całego v-świata nie jest zatem obojętny dla zwykłych ludzi. sami biorą sprawy w swoje ręce i organizują się oddolnie, by móc na powrót wprawić w ruch nasz świat. W następnych numerach opowiemy więcej o ideach i postulatach Inicjatywy Samopomoc. Bosanski Novinar trzyma rękę na pulsie!
Odpowiedz
Za odkopanie z czeluści nieczynnej strony starej Monarchii tego artykułu z Bosanskog Novinara, mówię Tobie, Janie: Hvala puno! Uśmiech
Odpowiedz
Proszę bardzo. Duży uśmiech Szkoda tylko, że nie zdołałem odzyskać artykułu Inicijativa Samopomoć. Mam nadzieję, że wkrótce pojawi się jakaś nowa lektura napisana bośniacką ręką. Oczko
Sławetny Pan
Jan Dagobard von Maikowski

Członek Rady Nadzwyczajnej, Minister Spraw Zagranicznych, Książę Vandalii w Imperium Skarlandu.
[Obrazek: large.wqcljzxedu3ltglk.jpeg]
Odpowiedz
Ja również w to nie wątpię. O Panu Borbanoviciu na pewno jeszcze usłyszymy. Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości