Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I Posiedzenie Rady Nadzwyczajnej
Gwiazdka 
Wasza Cesarska i Królewska Mość,
Szanowni Zgromadzeni,

W związku z uruchomieniem naszego, tymczasowego forum wznawiam obrady Rady Nadzwyczajnej. Zważając na to, iż z tak potężnego państwa jakim była Monarchia Austro-Węgierska pozostały Nam jedynie nieliczne ochłapy uroczyście otwieram Pierwsze Posiedzenie Rady Nadzwyczajnej. Naszym celem jest przywrócenie ładu w państwie, oraz przeprowadzenie niezbędnych reform, które dotyczyć będą:
  • prawa,
  • administracji państwowej,
  • promocji kraju,
  • infrastruktury informatycznej.
Są to moim zdaniem najważniejsze kwestie, które po prostu trzeba uregulować. Monarchia od dłuższego czasu tkwiła w przestarzałym modelu, który nie był przystosowany do panującej sytuacji. Władza była zdecentralizowana, istniały instytucje, których jedynym zadaniem było zagracanie forum, obywatele nie mieli wystarczającej motywacji do pracy przez co popadali w realiozę, a polityka promocyjna państwa była zaniedbywana... bardzo zaniedbywana. Aczkolwiek aby zbytnio Was nie dołować oświadczam, że już osiągnęliśmy jakiś sukces. Udało się wyprowadzić państwo z nie małego kryzysu spowodowanego niekontrolowaniem sytuacji naszego starego serwera. Posiadamy już nowe forum, oraz nową stronę główną. Nie jest są one co prawda idealne, ale na chwilę obecną w zupełności Nam wystarczą. Nie zamierzam teraz szukać winnych całej tej farsy z serwerem, ponieważ nie ma to czasu. Jednak informuję, że w przyszłości zadbam o to aby wyciągnięte zostały stosowne konsekwencje wobec osób, które po części doprowadziły do tej tragicznej sytuacji.

A tym czasem moi Drodzy Zeit zu arbeiten. Proszę wszystkich wiernych Monarchii obywateli o potwierdzenie swojej obecności na tym posiedzeniu.
Sławetny Pan
Jan Dagobard von Maikowski

Członek Rady Nadzwyczajnej, Minister Spraw Zagranicznych, Książę Vandalii w Imperium Skarlandu.
[Obrazek: large.wqcljzxedu3ltglk.jpeg]
Odpowiedz
Wasza Cesarska i Królewska Mość,
Szanowni Zgromadzeni,

Najpierw gwoli formalności: ja, Miroslav Barbarez, obywatel miasta Sarajeva, potwierdzam swój udział w obradach Rady Nadzwyczajnej.

A teraz stoję tutaj przed Wami wszystkimi: Waszym Cesarskim i Królewskim Majestatem, Szanownymi Współobywatelami, Bogiem Najwyższym, Historią, Teraźniejszością i Przeznaczeniem, przed własnym Sumieniem...rozważam w sercu popełnione w przeszłości błędy i zaniedbania i odnajduję je w zupełnie nowym świetle.Ale o tym, w ogólnych wnioskach z obserwacji, pod koniec.

Teraz ustalmy, co na chwilę obecną należy poczynić, aby wrócić na łono Orientyki i Mikroświata. Zgadzam się z moim szacownym przedmówcą co do punktów dalszego postępowania. Przede wszystkim, trzeba rozpisać i rozdysponować na aktywnych obywateli zadania, które należy przedsięwziąć do w miarę funkcjonalnego działania Monarchii w początkowym stadium zmartwychwstania. I trzeba powiedzieć sobie jasno: to że teraz możemy się tutaj wypowiadać, działać, planować i realizować nasze zamierzenia należy uznać za sukces.

Zanim przystąpimy do rozdziału obowiązków, poczekajmy na powrót zainteresowanych obywateli. Niech każdy też określi swoje mocne strony, by można było łatwiej zarządzać procesem. Ja ze swej strony mogę popracować nad administracją państwową i obmyślić ogólny zarys działalności Monarchii Austro-Węgierskiej na tle fabularnym. Oczywiście, otwarty jestem na każdą formę współpracy.

Na sam koniec, obiecane przemyślenia. Patrząc wcześniej na truchło starej Monarchii oraz obecnie na embrion Monarchii nowej, doszedłem do dwóch wniosków: po pierwsze, nic nie jest dane raz na zawsze. Po drugie, przy prawdziwych chęciach wszystko jest możliwe, reaktywacja mikropaństwa także.
Odpowiedz
Wasza Cesarska Mość
Szanowni Zgromadzeni ...... Przyjaciele

Księstwo Cieszyńskie staje do odbudowy .
Odpowiedz
No to jesteśmy już prawie w komplecie. Brakuje tylko Jego Cesarskiej i Królewskiej Mości. No właśnie...

Liebe Freunde,

Co myślicie o całej tej sytuacji z nieobecnością Monarchy? Mnie osobiście zaczyna już denerwować ten brak zainteresowania Monarchią. Kontaktowałem się z JCKM Leopoldem Augustem wiele razy, ale jak widać na marne. Nawet podczas stawiania aktualnej strony głównej i forum nie raczył pomóc mi, oraz Dostojnemu Orjonowi von Thorn-Surmie. Takie zachowanie nie przystoi Cesarzowi Austrii i Królowi Węgier. Nie wiem jednak co począć w tej sytuacji więc chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.
Sławetny Pan

Członek Rady Nadzwyczajnej, Minister Spraw Zagranicznych, Książę Vandalii w Imperium Skarlandu.
Odpowiedz
Panowie
zrób to co zawsze w takiej sytuacji można zrobić ....niech JE von Maikowski wyśle adres do JCiKM Leopolda Augusta , w którym to ludy Monarchii zapewniają Cesarza o swej lojalności i przywiązaniu i upraszają aby stanął na czele Rady Nadzwyczajnej w pracach odbudowy Monarchii . po określonym czasie kiedy nie będzie odzewu pozostanie nam :
- powołać Regenta lub
- ofiarować Tron innemu szlachetnemu Domowi lub
- ofiarować Tron Rodowi z terenów Monarchii .
tyle .
Odpowiedz
Zgadzam się ze sławetnym przedmówcą. Nie wolno nam stawać otwarcie przeciwko Jego Cesarskiej i Królewskiej Mości. Tego typu akt nielojalności byłby haniebny dla każdego obywatela Monarchii, poza tym wysłalibyśmy w v-świat niepokojący sygnał, że na ziemiach naszych dochodzi do aktów anarchii. Z drugiej jednak strony, nie możemy sobie pozwolić na chociażby chwilę zastoju w odbudowie, związany z paraliżem Rady Nadzwyczajnej. Dlatego pomysł depeszy, najlepiej podpisanej przez wszystkich członków Rady, jest najlepszy na obecną chwilę. Warto byłoby też w nim określić czas na odpowiedź. Nie powinno to jednak brzmieć jak szantaż.

Czy któryś z Panów zgłasza chęć zredagowania takiego dokumentu?
Odpowiedz
Ekscelencjo
jest tylko jeden malutki problem , jedynym członkiem RN jest Mości Książę Maikowski powołany na to stanowisko dekretem cesarskim . a my ??? sam nie wiem .

w każdym razie adres taki mogę próbować napisać.
Odpowiedz
Szanowni Panowie,

Z racji, że obowiązki restauracji Monarchii Nas naglą, a prawo de facto nie istnieje postanowiłem włączyć Was "ręcznie" do Rady Nadzwyczajnej. Jego Cesarską i Królewską Mość powiadomiłem o konieczności jego powrotu co, mam nadzieję, uczyni w najbliższym czasie.
Sławetny Pan

Odpowiedz
Słuszne posunięcie, Janie. Lepiej nam obecnie działać na bieżąco, odpowiadając na problemy natychmiastowo i skutecznie. Głębsze rozważania są odpowiednie na czas stabilizacji i pokoju. Teraz jest czas na działanie. Uśmiech
Odpowiedz
A więc Meine Herren skoro formalności mamy już za sobą proponuje na początek zająć się stabilizacją prawa Monarchii. Do piątku postaram się przedstawić Wam projekt Tymczasowej Ustawy Zasadniczej Monarchii Austro-Węgierskiej, która czasowo zastąpi Nam Ugodę i stanowić będzie prawo fundamentalne. Po publikacji zaprezentujecie swoje uwagi i ewentualne propozycje poprawek, a następnie przyjmiemy ten akt w drodze głosowania. Czy Radzie to odpowiada?
Sławetny Pan

Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości