| Projekt - Statut BM Gnomin -
Dodane dnia 06-06-2008 15:34 |
|
RomanoPorfavor ppłk kontriesor Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor Gnomin
  Rząd Ludowy
  Członek Sztabu Generalnego Odznaczenia:
| 
Data rejestracji: 20.11.06
 |
|
Statut Organiczny Bohaterskiego Miasta Gnomina
Art. 1.
Bohaterskie Miasto Gnomin wyrąbało sobie pociskiem, bagnetem i kolbą od kałasza drogę przez dzieje, aby osiągnąć stan demokracji wojskowej u siebie i u innych Gnomów.
Art. 2.
Bohaterski lud Bohaterskiego Miasta Gnomin swoją bohaterską postawą bojową, oraz zasługami na linii frontu, jest godzien najwyższych pochwał.
Art. 3.
Za swoje zasługi Bohaterskie Miasto Gnomin zasłużyło na pięcioprzymiotnikowe określenie. Po pierwsze Bohaterskie, co jest oficjalną nazwą miasta, po drugie Rewolucyjne, po trzecie Proletariackie, po czwarte Żołnierskie, po piąte Bezkompromisowe.
Art. 4
Władzę w Bohaterskim Mieście Gnominie odwiecznie sprawuje Rada Delegatów Robotniczych i Żołnierskich.
Art. 5
Bohaterskie Miasto Gnomin w pełni realizuje rewolucyjne hasło "Cała władza w ręce Rad".
Art. 6
Skład Rady kształtuje się poprzez samodookoptowywanie i usuwanie kolejnych Delegatów w drodze walki zbrojnej. Panuje zasada - jeżeli wywalczysz sobie miejsce w Radzie, możesz tam zasiadać, dopóki Cię nie wyrzucą. Usunięcie Delegata może nastąpić z powodów następujących: śmierci, nieaktywności bądź w efekcie ogólnej dezaprobaty zachowaniem danego Delegata.
Art. 7
Każdy Delegat Rady Delegatów Robotniczych i Żołnierskich sprawuje ten zakres władzy, jaki powierzy mu Rada, bądź jaki wywalczy sobie zbrojnie.
Art. 8.
Bohaterskie Miasto Gnomin łaskawie uznaje nadrzędność praw stanowionych przez organa władzy Wysokogórskiej Republiki Elfidy nad decyzjami stanowionymi przez siebie, jakkolwiek by się one nie zwały. Decyzje Rady mogą być niezgodne z prawami wyższego rzędu, o ile nie są one kardynalnie istotne dla faktu istnienia i sprawnego funkcjonowania WRE i o ile nikt się do nich nie przyczepi.
Art. 9.
Miejscem obrad Rady Delegatów Robotniczych i Żołnierskich jest ustalane drogą walki zbrojnej. Posiedzenie może się odbyć w każdej sytuacji i miejscu, jeżeli bierze w nim udział co najmniej 3/4 Delegatów.
Art. 10.
Rada Delegatów Robotniczych i Żołnierskich podejmuje decyzje w drodze aklamacji, konsensusu, zwykłej większości, bądź, w sytuacjach kryzysowych, Delegat Lub Ich Grupa podejmuje decyzje w drodze walki zbrojnej. Decyzje podejmowane w drodze walki zbrojnej mają ważność jedynie do czasu ustania sytuacji kryzysowej, bądź do czasu radykalnego sprzeciwu Rady Delegatów. Delegat Lub Ich Grupa mogą również podejmować wiążące decyzje wykonawcze, które pozostają wiążące dopóki nie zostaną przez nich
Art. 11.
Przez Delegata Lub Ich Grupę rozumie się dowolną liczbę Delegatów o najdłuższym stażu w Radzie Delegatów Robotniczych i Żołnierskich.
Art. 12.
Z racji i uwagi na artykuł 1 niniejszego Statutu, herbem Bohaterskiego Miasta Gnomin ustanawia się "Na Tarczy Krasnej Stojak Bojowy Z 7 Karabinów h0;k4;m0;l6;l4;k2;m0; i0;k2;l3;k2;m6;l5;l0;l2;l6;k4;k2; l6;k3;lk2;k9;m4;k2; 1947, Nad Nim Gwiazda Krasna o Złotym Obramowaniu, We Wnętrzu Gwiazdy Proletariackie Młot i Sierp Skrzyżowane". Z kolei flagą Bohaterskiego Miasta Gnomin ustanawia się "Na Płacie Krasnej Tkaniny O Proporcjach 3:2, Skrzyżowane Dwa Karabiny h0;k4;m0;l6;l4;k2;m0; i0;k2;l3;k2;m6;l5;l0;l2;l6;k4;k2; l6;k3;lk2;k9;m4;k2; 1947, Nad Nimi Gwiazda Krasna o Złotym Obramowaniu, We Wnętrzu Gwiazdy Proletariackie Młot i Sierp Skrzyżowane".
Art. 13.
Statut wchodzi w życie w dniu ogłoszenia. Statut można zmienić odpowiednią decyzją Rady Delegatów Robotniczych i Żołnierskich, przy czym ustępu o decyzjach podejmowanych drogą walki zbrojnej nie stosuje się do zmiany niniejszego Statutu.

|
 |
| RE: Projekt - Statut BM Gnomin -
Dodane dnia 06-06-2008 16:28 |
|
Waldemaria gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka Wałbrzych
   Deputowany do Rady Niewysokiej
  Rząd Ludowy
  Członek Sztabu Generalnego
     Matka Narodu Gnomiego Odznaczenia:
| 
 |
|
Czuj, czuj!
Mam 2 pytania do projektodawcy:
1. Czy w Art. 6 nie warto dodać, że członkami Rady mogą być tylko mieszkańcy BRPŻBM Gnomina?
2. Drugie pytanie nieaktualne, bo w okienku podglądu pokazały mi się cyrylickie literki, które z powodu wykrzaczenia są nieczytelne na forum:
"Awtomat Kałasznikowa obrazca 1947".
Czuj, czuj!
gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka
 |
GG:   |
Dodane dnia 06-06-2008 19:08 |
|
Bonawentura płk prof. zwycz. Leszek Jan Stanisław Eustachy Andrzej Bonawentura von Romocki Furst zu Birobidżan Proletariacki und Wałbrzych Piko Żen
  Rząd Ludowy
Sędzia Sądu Ludowego
    Prezydent RL WRE Odznaczenia:
| 
Data rejestracji: 22.11.06
 |
|
Po pierwsze primo, w mikroświecie jest automat Karakachanowa, na tyle o ile pamiętam wykłady marszałka Hardostopczyka.
Po drugie, brakuje określenia wyjściowego składu rady.
Po trzecie, co się stanie jeżeli kandydat do rady będzie z klasy średniej?
kaprallissimus Leszek Jan Stanisław Eustachy Andrzej Bonawentura von Romocki Fürst zu Birobidżan Proletariacki und Wałbrzych
Führer des Bundes der Gnomischen Adel
Konsument Gorzelni im. Miltona Friedmana |
 |
Dodane dnia 06-06-2008 20:13 |
|
RomanoPorfavor ppłk kontriesor Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor Gnomin
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
Po pierwsze primo, faktycznie mój błąd - miałem zamiar napisać Karakachanowa, ale tak się śpieszyłem szukać jak jest Awtomat ... obrazca 1947, że zapomniałem tę środkową część zamienić przy pomocy translatora. Proszę o autopoprawkę - z tym, że tu raczej nie ma potrzeby głosowania nad nią.
Po drugie primo - nie wiem co towarzysz rozumie przez "wyjściowy skład rady"
Po trzecie primo - nie widzę problemu, aby członek rady zamieszkiwał w innym mieście - jeżeli tylko jest zdecydowany działać pozytywnie na rzecz BM Gnomin. Rewolucja nie zna granic - sam zawsze byłem Gnomińczykiem w Gnominie, Pikożeńczykiem w Piko Żen, Almerczykiem w Almerze i tak dalej i tak dalej.
Po czwarte primo - jeżeli będzie się obijać, szkodzić, okaże się być burżujem bądź monarchofaszystą, to się go drogą walki zbrojnej usunie.
Po piąte primo - bardzo cieszy mnie fakt, że nikt nie protestuje przeciwko artykułowi 8.

|
 |
Dodane dnia 06-06-2008 23:27 |
|
Bonawentura płk prof. zwycz. Leszek Jan Stanisław Eustachy Andrzej Bonawentura von Romocki Furst zu Birobidżan Proletariacki und Wałbrzych Piko Żen
  Rząd Ludowy
Sędzia Sądu Ludowego
| 
 |
|
Bo istnieje klauzula przyczepienia się.
Chodzi o to, że w chwili obecnej nie można zebrac rady, bo nie wiemy, kto w niej zasiada.
kaprallissimus Leszek Jan Stanisław Eustachy Andrzej Bonawentura von Romocki Fürst zu Birobidżan Proletariacki und Wałbrzych
 |
Dodane dnia 07-06-2008 15:32 |
|
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
Nie bardzo rozumiem przedstawionego przez tow. problemu?
Jak uchwali się statut, to wtedy Delegaci będą deklarować swoje wejście do Rady. Proste.

|
 |
Dodane dnia 07-06-2008 17:59 |
|
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
|
RomanoPorfavor napisał/a:
Po trzecie primo - nie widzę problemu, aby członek rady zamieszkiwał w innym mieście - jeżeli tylko jest zdecydowany działać pozytywnie na rzecz BM Gnomin. Rewolucja nie zna granic - sam zawsze byłem Gnomińczykiem w Gnominie, Pikożeńczykiem w Piko Żen, Almerczykiem w Almerze i tak dalej i tak dalej.
Czyli, jeśli dobrze zrozumiałam, np. ja, będąc komendantką BM Wałbrzycha, mogę sobie jednocześnie w drodze walki zbrojnej zdobyć miejsce w Radzie Gnomina?
Czuj, czuj!
 |
Dodane dnia 07-06-2008 22:40 |
|
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
Miejsce w Radzie Gnomina zajmuje się przez samodokooptowywanie (czyli, mówiąc prostym językiem - przez deklarację woli) - w drodze walki zbrojnej Delegaci mogą być natomiast usuwani. Osobiście nie widzę problemu aby w radzie zasiadali mieszkańcy innych miast - tak długo, jeżeli chcą i mają możliwość wspierania BM Gnomina. Ba, jak widać w statucie - Delegatami mogą zostać nawet obcokrajowcy.

|
 |
Dodane dnia 07-06-2008 23:09 |
|
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
|
RomanoPorfavor napisał/a:
Ba, jak widać w statucie - Delegatami mogą zostać nawet obcokrajowcy.
Obawiam się, że to już by było niekonstytucyjne - zgodnie z art. 1 Konstytucji "Władza w Wysokogórskiej Republice Elfidy należy do ludu walczącego gnomich miast i wsi". Skoro Bohaterskie Miasto Gnomin uznaje nadrzędność praw stanowionych przez organa władzy Wysokogórskiej Republiki Elfidy, udział cudzozemców we władzach budziłby uzasadnione kontrowersje, możliwe do jednoznacznego rozstrzygnięcia tylko przez Sąd Ludowy, chwilowo nieczynny (co postaram się zaraz zmienić przez popchnięcie naprzód głosowania nad kandydaturą na sędziego SL).
Poza tą kontrowersją natury interpretacyjne - osobiście nie mam poważnych zastrzeżeń, ponieważ więc - z tego co widzę - poprawek nie zgłoszono (z wyjątkiem jednej, autorskiej dot. karabinu Karakachanowa), przechodzimy do głosowania nad zatwierdzeniem statutu.
Głosujemy jak zwykle przy tego typu okazjach:
- ZA
- PRZECIWKO
lub
- WSTRZYMUJĄC SIĘ od głosu.
Jedziemy.
Czuj, czuj!
 |
Dodane dnia 07-06-2008 23:09 |
|
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
głosuję ZA.
Czuj, czuj!
 |
Dodane dnia 08-06-2008 00:21 |
|
Faron chor. prof. niezwycz. Maciej Faron Gnomin
    budowniczy Gnomii Ludowej
| 
Data rejestracji: 05.02.08
 |
|
ZA
Pozdrawiam,
(-)st. szer. prof. niezwycz. Maciej Faron |
 |
Dodane dnia 08-06-2008 04:58 |
|
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
ZA.

|
 |
Dodane dnia 08-06-2008 12:20 |
|
  Rząd Ludowy
Sędzia Sądu Ludowego
| 
 |
|
ZA
 |
Dodane dnia 13-06-2008 16:20 |
|
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
|
Bonawentura napisał/a:
ZA
Ojej, zapomniałam podsumować głosowanie!
Głosowali wszyscy, wszyscy byli za. Statut uchwalony (jak rozumiem, z poprawką).
Zaraz promulguję z datą oddania ostatniego głosu.
Czuj, czuj!
 |
Dodane dnia 13-06-2008 17:41 |
|
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
UPS!
Promulgowałam, ale nie wiem, czy nie będzie trzeba od razu nowelizować.
Właśnie zwróciłam uwagę na Art. 13: "Statut można zmienić odpowiednią decyzją Rady Delegatów Robotniczych i Żołnierskich" i wydaje mi się on zupełnie niekonstytucyjny! Bo skoro Konstytucja mówi, że "Ustrój wewnętrzny każdego z Bohaterskich Miast i Wsi normuje ustawa" (Art. 6, ust. 3), to jakikolwiek zapis o zmianie statutu decyzją Rady Delegatów nie ma mocy prawnej!
Proponuję od razu wydać ustawę nowelizującą i wykreślić ten artykuł - jako zawieszony w prawnej próżni. W przeciwnym razie wszelkie zmiany statutu niezatwierdzone ustawą Rady Niewysokiej będą nieważne.
Czuj, czuj!
 |