RE: Inauguracja obrad Rady Niewysokiej -
Dodane dnia 21-08-2008 20:19
Hamerajt mjr mgr Trotyliusz Gustaw Hamerajt Fraternit le Przyczłapek-Czerstwy Przemysławoprzybyłowsk Deputowany do Rady Niewysokiej Rząd Ludowy
Hmm, no tak, nie przeczytałem. Ale hmm, jak będę sprzedawał kosz rabarbaru za 0.2, kumys za koło 1, to drugą działkę rolną kupię sobie za kilka tygodni. :/
mjr Trotyliusz Gustaw Hamerajt Fraternit le Przyczłapek-Czerstwy.
GG:
Dodane dnia 21-08-2008 20:30
Waldemaria gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka Wałbrzych Deputowany do Rady Niewysokiej Rząd Ludowy Członek Sztabu Generalnego Matka Narodu Gnomiego Odznaczenia:
Trotyliusz napisał/a:
Hmm, no tak, nie przeczytałem. Ale hmm, jak będę sprzedawał kosz rabarbaru za 0.2, kumys za koło 1, to drugą działkę rolną kupię sobie za kilka tygodni. :/
Kumys za 1.5 rb nie schodził prawie wcale. Co jest lepsze? Sprzedać więcej, chociaż taniej, czy ustawić wysoką cenę i nie sprzedać - albo spowodować swoimi cenami wywindowanie cen broni do 3 rb, a bunkrów do 35 i więcej?
Myślę, że nie jest tak źle. Niższe ceny spowodują większy ruch, a pieniądz po prostu będzie miał większą siłę nabywczą (myślę, że nominalne ceny parceli tez wkrótce spadną). Z tą myślą między innymi obniżyłam ceny prądu.
Poza tym - ten mój postulat nie musi przecież być wdrożony od razu w tak drastycznej skali. Dzisiaj rabarbar i kumys były na giełdzie po 0.5 rb. Uważam, że na obecnym etapie to całkiem dobra cena. Przy cenie 0.5 rb za garniec kumysu rzeczywisty zysk (czyli to, co zostaje po odjęciu kosztów prądu i pracy) wynosi 0,43 rb na każdym garncu. W ciągu tygodnia wytworzyc można na jednej parceli 28 garnców, co oznacza zarobek rzędu 12,04 z samego kumysu na jednej parceli rolnej. Do tego dołóżmy rabarbar, np. w cenie 0.75 rb. Przy tej cenie czysty zysk z jednego kosza = 0,66 rb. W ciągu tygodnia zbieramy 21 koszy, czyli na rabarbarze zarabiamy 13,86.
Łączna rentowność jednej parceli rolniczej w ciągu tygodnia na tym poziomie cen (kumys 0.5, rabarbar 0.75) wynosi:
- z uprawy rabarbaru 13,86,
- z wyrobu kumysu: 12,04 Razem: 25,9.
Czuj, czuj!
gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka
Edytowane przez Waldemaria dnia 21-08-2008 20:31
GG:
Dodane dnia 21-08-2008 22:18
Bonawentura płk prof. zwycz. Leszek Jan Stanisław Eustachy Andrzej Bonawentura von Romocki Furst zu Birobidżan Proletariacki und Wałbrzych Piko Żen Deputowany do Rady Niewysokiej Rząd Ludowy Sędzia Sądu Ludowego Prezydent RL WRE Odznaczenia:
Ależ towarzystwo, protestuję przeciwko uskutecznianiu lobbingu rolno-przemysłowego. Przejdźmy do następnego punktu obrad.
kaprallissimus Leszek Jan Stanisław Eustachy Andrzej Bonawentura von Romocki Fürst zu Birobidżan Proletariacki und Wałbrzych
Führer des Bundes der Gnomischen Adel
Konsument Gorzelni im. Miltona Friedmana
Dodane dnia 21-08-2008 22:20
Waldemaria gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka Wałbrzych Deputowany do Rady Niewysokiej Rząd Ludowy Członek Sztabu Generalnego Matka Narodu Gnomiego Odznaczenia:
Bonawentura napisał/a:
Ależ towarzystwo, protestuję przeciwko uskutecznianiu lobbingu rolno-przemysłowego. Przejdźmy do następnego punktu obrad.
1. Po pierwsze nie lobbuję, tylko propaguję zdrowe, społecznie sprawiedliwe i rozsądne zasady produkcji i handlu po reformie.
2. Po drugie - ten wątek merytorycznie jest już wyczerpany - a następny punkt programu dawno się już zaczął :-)
Czuj, czuj!
gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka