| Statut Przemysławoprzybyłowska -
Dodane dnia 08-08-2008 19:02 |
|
Hans von Ditrich st. szer. Hans von Ditrich Przemysławoprzybyłowsk
 rozkręcający się
| 
Data rejestracji: 05.07.08
 |
|
|
Proponuję zatem poczekać z głosowaniem do czasu, gdy wypowiedzą się przedstawiciele Przemysławoprzybyłowska
Cóż, zdecydowanie nie jestem przedstawicielem. Jednakże powiem swoje zdanie. Otóż zgadzam się osobiście z chyba prawie wszystkimi poprawkami Tow. Waldemarii. I muszę przeprosić, gdyż one jasno wynikają z mojej niepełnej znajomości praw panujących w WRE.
Jedyna uwaga dotyczy parcel. Otóż założeniem punktu o zwrocie parcel było to, ażeby każdy mieszkaniec Wsi dostawał kilka parcel na "Dzień dobry", które by gospodarował oddając ustalony odgórnie procent przychodów dla Wsi. A same parcele, należałyby do Wsi, dopiero z czasem mieszkaniec nabywałby prawa kupna jednej, dwóch, a nawet wszystkich parcel.
Założenie to ma na celu uatrakcyjnienie wsi, gdyż nie ma nic lepszego niż pakiet pomocowy na wstępie.
Myślę, że to wszystko...
Czuj! Czuj!
(-) Heil Kaiser!
Towarzysz Hans von Ditrich vel Trup
Austro-Węgry...Gnomia... über alles!

Edytowane przez Hans von Ditrich dnia 08-08-2008 19:03 |
 |
| RE: Statut Przemysławoprzybyłowska -
Dodane dnia 09-08-2008 10:25 |
|
Waldemaria gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka Wałbrzych
   Deputowany do Rady Niewysokiej
  Rząd Ludowy
  Członek Sztabu Generalnego
     Matka Narodu Gnomiego Odznaczenia:
| 
Data rejestracji: 20.11.06
 |
|
|
Hans von Ditrich napisał/a:
Jedyna uwaga dotyczy parcel. Otóż założeniem punktu o zwrocie parcel było to, ażeby każdy mieszkaniec Wsi dostawał kilka parcel na "Dzień dobry", które by gospodarował oddając ustalony odgórnie procent przychodów dla Wsi. A same parcele, należałyby do Wsi, dopiero z czasem mieszkaniec nabywałby prawa kupna jednej, dwóch, a nawet wszystkich parcel.
A, to ciekawy pomysł. Rozumiem, że te parcele byłby cały czas własnością wsi, a mieszkańcy mieliby prawo je użytkować, dopóki pozostają mieszkańcami Przemysławoprzybyłowska?
Moim zdaniem tego rodzaju promocja wsi mogłaby być przedmiotem jakiejś późniejszej uchwały Rady Rewolucyjnej BWP, a nie samego statutu - który powinien określać ramy ustrojowe wsi. Wówczas określiłoby się konkretne warunki użyczenia ziemi mieszkańcom przez Wieś. Od strony technicznej jednak pewną trudność stanowić będzie określenie przychodów z produkcji, aby można było od nich odliczyć jakiś procent na rzecz Wsi. Gdyby miało to być obliczane w stosunku procentowym, wymagałoby to dodatkowych skryptów działających na zasadzie kasy fiskalnej, rejestrujących wszystkie przychody i rozchody z konta, które obsługiwałoby wyłącznie działalność produkcyjną w GNOMON-ie (bo przecież oprócz przychodów z produkcji oraz wydatków na surowce i elektryczność każdy może mieć inne źródła przychodów i inne, prywatne wydatki, niezwiązane z tą działalnością). Można by wobec tego wprowadzić opłatę zryczałtowaną, której wysokość byłaby (albo nie) uzależniona od rodzaju parceli. Ale tak czy inaczej - proponuję przemyśleć warunki użyczania ziemi i zawrzeć je raczej w uchwale abo postanowieniu stosownego organu władzy lokalnej, niż w statucie, mającym wszak rangę ustawy.
Mam jeszcze jedną ważną uwagę, której nie zawarłam w swoim wystąpieniu w Radzie Niewysokiej.
Otóż nie jest jasno określona relacja, jaka zachodzi między Radą Rewolucyjną a Towarzyszem Obywatelem Przodownikiem Walki o dobro Przemysławoprzybyłowska jak i całej Wolnej Republiki Elfidy. Z jednej strony jest powiedziane, że tow. przewodniczący ma "władzę zwierzchnią", ale nie ma informacji, czy jest jednocześnie przewodniczącym Radzy Rewolucyjnej, a jeśli tak nie jest, to jakie znaczenie mają uchwały Rady - czy Rada jest na przykład tylko i wyłącznie ciałem doradczym wobec tow. Przewodniczącego, czy też jej uchwały mogą narzucić pewne działania przewodniczącemu, a on tylko realizuje wolę Rady (wówczas zapis o "władzy zwierzchniej" byłby nietrafny).
Czuj, czuj!
gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka
 |
GG:   |
Dodane dnia 10-08-2008 12:31 |
|
 rozkręcający się
| 
 |
|
Hmm... Mam drobną prośbę. Mogłaby Towarzyszka nanieść swoje poprawki na statut przedstawiony w Radzie Niewysokiej i przedstawić go tutaj, gdyż troszkę się zagubiłem, a chciałbym już na poprawionym projekcie zawrzeć kilka myśli, które umknęły, lub całkowicie o nich nie pomyślałem, a także poprawki przez Towarzyszkę w poprzedniej wypowiedzi zawarte.
Czuj! Czuj!
(-) Heil Kaiser!
 |
 |
Dodane dnia 10-08-2008 12:49 |
|
Waldemaria gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka Wałbrzych
  Rząd Ludowy
  Członek Sztabu Generalnego
     Matka Narodu Gnomiego Odznaczenia:
| 
Data rejestracji: 20.11.06
 |
|
Jasne, ale dopiero wieczorem.
Czuj, czuj!
gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka
 |
Dodane dnia 24-08-2008 14:09 |
|
 rozkręcający się
| 
 |
|
Hmmm... Towarzyszko ?
Postanowiłem odnowić bo jakoś tak ucichło 
(-) Heil Kaiser!

Edytowane przez Hans von Ditrich dnia 24-08-2008 14:11 |
 |
Dodane dnia 24-08-2008 20:21 |
|
Wanderkiller st. wachm. mgr Helmut Steffen Adolf Herman Apoteozy und Protuberazy von Schwänzer-Wanderkiller Przemysławoprzybyłowsk
| 
Data rejestracji: 10.03.08
 |
|
Przepraszam, gdzie znajdę ów projekt?
Jako przemysławoprzbyłowczyk jestem nim żywo zainteresowany.
st. wachm. Helmut Steffen Adolf Herman Apoteozy und Protuberazy von Schwänzer-Wanderkiller
Bojownik o Wolność i Gnomokrację
Niestrudzony krzewiciel wszelkiej idei
Erst das Vergnügen, dann die Arbeit. Freizeit! |
 |
Dodane dnia 24-08-2008 20:46 |
|
Hamerajt mjr mgr Trotyliusz Gustaw Hamerajt Fraternit le Przyczłapek-Czerstwy Przemysławoprzybyłowsk
  Rząd Ludowy
| 
Data rejestracji: 21.11.06
 |
|
Służe towarzyszowi linką ../forum/viewthread.php?forum_id=22&thread_id=322
mjr Trotyliusz Gustaw Hamerajt Fraternit le Przyczłapek-Czerstwy. |
Dodane dnia 24-08-2008 20:55 |
|
Wanderkiller st. wachm. mgr Helmut Steffen Adolf Herman Apoteozy und Protuberazy von Schwänzer-Wanderkiller Przemysławoprzybyłowsk
| 
 |
|
/me Łapie linkę
Jakożem stary, troszkę to potrwa, zanim się wciągnę. Ale na pierwszy rzut okiem wygląda słusznie.
st. wachm. Helmut Steffen Adolf Herman Apoteozy und Protuberazy von Schwänzer-Wanderkiller
 |
Dodane dnia 25-08-2008 14:29 |
|
 rozkręcający się
| 
 |
|
Jest wiele do zmiany, tyle, że Towarzyszka Waldemaria ma nanieść swoje poprawki, które de facto trzeba nanieść. I dopiero potem będziemy mogli dalej debatować.
(-) Heil Kaiser!
 |
 |
Dodane dnia 25-08-2008 19:37 |
|
| 
 |
|
A zatem z niecierpliwością czekam na owe zmiany.
 |