| RE: Wizja GAR - dyskusja -
Dodane dnia 01-07-2008 15:00 |
|
Waldemaria gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka Wałbrzych
   Deputowany do Rady Niewysokiej
  Rząd Ludowy
  Członek Sztabu Generalnego
     Matka Narodu Gnomiego Odznaczenia:
| 
Data rejestracji: 20.11.06
 |
|
|
daniochas napisał/a:
Czytam was i mogę stwierdzić, że ten pomysł z uczelniami wojennymi jest genialnym, a GAR powinne wyglądać jak każde wojsko.
Kto wie, czy nie warto uzależnić obywatelstwa WRE od uzyskania dyplomu szkoły kadetów GAR. W takiej szkole można by oprócz wiedzy czysto wojskowej przekazywać podstawowe informacje na temat struktury państwa, z zakresu ogólnej wiedzy obywatelskiej.
Czuj, czuj!
gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka
 |
GG:   |
Dodane dnia 01-07-2008 15:01 |
|
Yaraeh szer. Yaraeh Euskadi Almera Zachodnia
  zasłużony działacz ludowy
| 
Data rejestracji: 21.03.08
 |
|
Waldemaria napisał/a:
Yaraeh napisał/a:
Przepraszam bardzo, ale kto to jest towarzysz Euskadi?
Oto jego profil, skoro nie wiecie, towarzyszu:
../gnomon/?m=G0058
Mam wrażenie, że tow. szer. Euskadi ma ten sam identyfikator, co wy 
Obawiam się, że ja nie jestem towarzyszem Euskadi, tylko baronetem Euskadi.
Oczywiście z nadania monarszego  |
 |
Dodane dnia 01-07-2008 15:03 |
|
Waldemaria gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka Wałbrzych
  Rząd Ludowy
  Członek Sztabu Generalnego
     Matka Narodu Gnomiego Odznaczenia:
| 
 |
|
Yaraeh napisał/a:
Oczywiście z nadania monarszego 
Jak na razie pozostajecie obywatelem WRE i żołnierzem GAR, więc nie udawajcie pijanego dziecka we mgle 
Czuj, czuj!
gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka
 |
Dodane dnia 01-07-2008 15:04 |
|
daniochas tow. Daniel Rawinski Przemysławoprzybyłowsk
szerzyciel postępu
| 
Data rejestracji: 19.04.08
|
|
|
W Sarmacji jesteście baronetem, a tu towarzyszem. Pamiętajcie - nigdy nie można wdawać się w spory o tytulaturę, można tak omonarchofaszystowieć. |
 |
Dodane dnia 01-07-2008 15:08 |
|
Yaraeh szer. Yaraeh Euskadi Almera Zachodnia
  zasłużony działacz ludowy
| 
Data rejestracji: 21.03.08
 |
|
Waldemaria napisał/a:
Yaraeh napisał/a:
Oczywiście z nadania monarszego 
Jak na razie pozostajecie obywatelem WRE i żołnierzem GAR, więc nie udawajcie pijanego dziecka we mgle 
Jestem także obywatelem i szlachcicem Księstwa Sarmacji  |
 |
Dodane dnia 01-07-2008 15:13 |
|
RomanoPorfavor ppłk kontriesor Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor Gnomin
  Rząd Ludowy
  Członek Sztabu Generalnego Odznaczenia:
| 
 |
|
Po raz ostatni prosze o spokój, bądź przeniesienie dyskusji o tytułach, tożsamości itd. gdzie indziej.

|
 |
Dodane dnia 23-07-2008 08:43 |
|
RomanoPorfavor ppłk kontriesor Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor Gnomin
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
Widzę, że w efekcie dyskusja nad ewentualnymi zmianami w GAR ucichła. Mimo to proponuję wyrażanie tu głosów na temat zmian, jakie są proponowane projekcie ustawy o GAR, oraz jakie są wprowadzane przez podjęty przeze mnie rozkaz.

|
 |
Dodane dnia 23-07-2008 15:16 |
|
Hamerajt mjr mgr Trotyliusz Gustaw Hamerajt Fraternit le Przyczłapek-Czerstwy Przemysławoprzybyłowsk
  Rząd Ludowy
| 
Data rejestracji: 21.11.06
 |
|
|
RomanoPorfavor napisał/a:
Od takich właśnie kwestii, czy skrót GAR traktować tak jak wszystkie skrótowce i dawać w wersji żeńskiej (bo taka jest pełna nazwa), czy też powinniśmy jednak używać formy "ten GAR"?;
O ile mnie pamięć nie myli, podczas powstania mówiło się, że służę 'w tym GARZE', także pozostałbym przy tej formie ze względu na tradycje wspólnej walki o niewysoką Ojczyznę.
przez kwestię, czy służba powinna być obowiązkowa? Jak dla mnie - tak, wszak jesteśmy demokracją wojskową - ale może są inne poglądy na ten temat?;
No, tu chyba nie ma rozbieżności. Nasz militaryzm, wspólne więzi towarzyszy broni jest unikalny na skalę v-światową i musimy go pielęgnować. Nie zapominajmy wszak o tym, że jesteśmy taką swoistą enklawą wolności, przykładem dla innych Narodów ciemiężonych przez ich monarchofaszystowskich oprawców. Być może niedługo znów przyjdzie czas, gdy Gnom chwyci za broń i zaprowadzi jutrzenkę wolności tym razem innym Narodom! Dlatego esencjalnym jest, żeby nie wprowadzać instytucji tzw 'cywila', musimy być zawsze gotowi i zawsze chętni do walki!
aż po kwestię, jak nasze wojsko powinno być zorganizowane, w ile jednostek, kto powinien ustalać skład korpusów, czy powinno odbywać się jakieś szkolenie?
Ile jednotek - tyle na ile będzie zapotrzebowanie. Kto ma ustalać - dowódca GAR, czyli Prezydent Rządu Ludowego. Szkolenie oczywiście tak.
Tutaj mam myśl, że obowiązkowy obóz szkoleniowy dla rekrutów ubiegających się o obywatelstwo byłby tym, czym są szkoły dla innych, a Akademia Oficerska byłaby odpowiednikiem uczelni wyższej (można by ją, aby bytów nie mnożyć, utworzyć jako oddział IZP).
Świetny pomysł, gorąco popieram tow Prezydęta!
mjr Trotyliusz Gustaw Hamerajt Fraternit le Przyczłapek-Czerstwy. |
Dodane dnia 23-07-2008 23:36 |
|
Bonawentura płk prof. zwycz. Leszek Jan Stanisław Eustachy Andrzej Bonawentura von Romocki Furst zu Birobidżan Proletariacki und Wałbrzych Piko Żen
  Rząd Ludowy
Sędzia Sądu Ludowego
    Prezydent RL WRE Odznaczenia:
| 
Data rejestracji: 22.11.06
 |
|
Moim skromnym zdaniem, każdy może byc szeregowym kopac okopy i strzelac w kierunku wroga. Szkolenie powinno byc dopiero na wyższe stopnie. Można wtedy założyc, że wiza pobytowa daje stopień szeregowego, a obywatela starszego szeregowego.
kaprallissimus Leszek Jan Stanisław Eustachy Andrzej Bonawentura von Romocki Fürst zu Birobidżan Proletariacki und Wałbrzych
Führer des Bundes der Gnomischen Adel
Konsument Gorzelni im. Miltona Friedmana |
 |
Dodane dnia 24-07-2008 00:18 |
|
  Rząd Ludowy
| 
 |
|
Nie każdy, kto chce przebywać w WRE zasługuje automatycznie na bycie żołnierzem GAR. Bez przesady, towarzyszu. A wysoki poziom szkolenia sprawi, że nasze społęczeństwo będzie najlepiej uświadomionym i sprawnych społeczeństwem w mikroświecie :-)

|
 |