Przy okazji szybkie propozycje dla flagi nowego regionu...
Uważam, ze należy oprzeć się na czy raczej zachować narodowe barwy RB z jakimś dodatkiem:
- czerwony, w sumie chyba dlatego, że jest to dość popularna wstawka w państwach arabskich.
- "piaskowy", nawiązuje do pustyni, ale także do koloru godła Dżamahiriji, które z tego co wiem to Andrzej chciał swego czasu zostawić - ze zmienionym napisem.
- błękitny i niebieski... w sumie nie wiem, ale korystycznie w sumie chyba też pasuje.
Ale to tylko pomysł "na gorąco", równie dobrze można coś innego wykombinować.
Chyba ta czerwień jest najbardziej sensowna i estetyczna.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
(24-02-2022 15:04)Ametyst Faradobus napisał(a): Chyba ta czerwień jest najbardziej sensowna i estetyczna. Estetyczna na pewno... mam tylko taką wątpliwość, że jest to kombinacja kolorystyczna w sumie bardzo "odrealowa", ale z drugiej strony kolory naszej flagi państwowej, choć w innej kolejności pasów też bardzo przypominają te w krajach arabskich - patrz: Jordania czy ZEA. To w sumie nie przeszkadza... ale ta flaga byłaby bardzo podobna do jordańskiej, tylko inny układ kolejności pasów oraz proporcje flagi (zachowałem tą z flagi Bialenii). Inna sprawa, że w ogóle flagi to prosta geometria z w sumie niezbyt dużym wyborem kolorów - to tutaj nie widzę problemu, w realu też podobieństwa są i nikomu to nie przeszkadza.
Za tym "piaskowym" przemawia w sumie chyba tylko jakaś oryginalność koloru (bo w realu takiego nie spotkałem na flagach) oraz nawiązanie do godła, które ma niby zostać podobnym do tego z DB. Inna sprawa, że przecież wcale nie musi być to taki układ, to tylko przemyślenia.
Np. Zamiana białego paska na inny kolor (jakość słaba, ale w robocie na kolanie...).
(24-02-2022 12:00)Ronon Dex napisał(a): Generalnie moja wizja udziału w tym przedsięwzięciu (region Bialenii Północnej… w sumie bez wględu na nazwę) jest taka:
- region o kulturze arabskiej,
- kwestie ustrojowe niespecjalnie mnie ograniczają… byle nie było, komitetów i kołchozów i tej parodii stalinizmu rodem w DB Jak najbardziej mi to odpowiada.
(24-02-2022 12:00)Ronon Dex napisał(a): Oczywiście nie twierdzę, że zaraz musi to być coś monarchistycznego – mam raczej na myśli połączenie nowoczesności z tradycjami kulturowymi. W niczym mi nie przeszkadzają elementy „socjalizmu” - choćby takiego, że dzięki bogactwom Bialenia Północna jest tak „obrzydliwie bogata”, że nawet nie musi od swoich mieszkańców podatków ściągać. Byle nie przesadzać i lądować w klimacie kołchoźnianym (jak poprzedni). To ja proponuję, żebyś Tu był tutaj reprezentantem nowoczesności, a ja tradycji.  Pomysł z brakiem podatków i modernizacją dzięki zyskom z ropy naftowej też bardzo dobry.
(24-02-2022 12:00)Ronon Dex napisał(a): Można powiedzieć, że już nie jesteś sam w tym regionie... ja Tobie mój udział w taki sposób pasuje. Jak najbardziej. Myślę, że będziemy się dobrze uzupełniać, bo zajmujemy się w mikronacjach trochę różnymi dziedzinami.
Ja, tak jak zapowiadałem w dziale obywatelskim, mogę przez najbliższe miesiące być trochę mniej aktywny, no ale codziennie wchodzę i będę się starał trochę działać, chociaż czasami ciężko jest nadrobić zaległości nawet po pół dnia nieobecności.
Co do flagi, jestem zwolennikiem tej z piaskowym trójkątem.
(24-02-2022 19:40)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Co do flagi, jestem zwolennikiem tej z piaskowym trójkątem. Mnie też się podoba... Jak rozumiem zostawiamy godło DB (kolor "piaskowy" jest identyczny z kolorem sokoła DB - całkiem zamierzenie oczywiście), ze zmienionym napisem. Tylko jaką nazwę nadamy nowemu regionowi? Zostawiamy "roboczą" Bialenia Północna czy wymyślamy coś bardziej oryginalnego, arabskiego?
No i jak będzie się nazywał najwyższy organ władzy, który będzie reprezentował region przed władzą centralą. To w zasadzie wszystko co potrzebujemy do ustawy o powołaniu regionu. Reszta już będzie naszą sprawą wewnętrzną, a to sobie dopracujemy na spokojnie.
Może zostawmy roboczą, a później się ewentualnie zmieni? Albo na wzór Demokratycznej Kampuczy - Bialenia Demokratyczna.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Hmmm, Aharska Republika Arabska/Islamska, czy to zbyt udziwnione? Pozwoliłem sobie nazwać cały region "aharskim" na cześć przedinternetowego Sułtanatu Aharskiego o którym kiedyś coś tam pisałem.
Co do organów władzy, spróbujmy może ustalić jakąś diarchię?
24-02-2022 20:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2022 20:30 przez Ronon Dex.)
(24-02-2022 20:10)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Hmmm, Aharska Republika Arabska Nie sądzisz, że republika w republice to trochę kiczowate?
(24-02-2022 20:10)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Pozwoliłem sobie nazwać cały region "aharskim" na cześć przedinternetowego Sułtanatu Aharskiego o którym kiedyś coś tam pisałem.
A może po prostu Aharia? Proste i chwytliwe... Przecież nazwa nie musi oddawać formy rządów, to region, a nie państwo...
Aharia Bialeńska?
(24-02-2022 20:10)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Co do organów władzy, spróbujmy może ustalić jakąś diarchię?
W stylu duumwiratu religijno-militarystycznego? Ciekawe w sumie...
Aharia to dobra nazwa, Aharia Bialeńska chyba niekoniecznie.
Tylko jak nazwiemy nasze funkcje? Najwyżsi Strażnicy?
24-02-2022 20:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2022 20:43 przez Ronon Dex.)
(24-02-2022 20:36)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Aharia to dobra nazwa Też tak sądzę... zawsze lubiłem konkret i prostotę (wojskowe zboczenie zapewne...)
Generalnie to mielibyśmy Ajatollaha (wodza religijnego) i Emira (wodza wojskowego i administracyjnego), ale Duumwirat Najwyższych Strażników też mi się podoba. Mogłaby to być nazwa organu władzy. W skład którego wchodzi właśnie Emir i Ajatollach (którzy są Najwyższymi Strażnikami)... na równych prawach, tak jak rzymscy konsule. Każdy z nas miałby prawo weta, tym samym wszelkie decyzje musielibyśmy podejmować zgodnie, podbnie jak zgodność byłaby wymaga dla ustanowienia praw... dyskutujemy tak długo, zanim jeden drugiego nie przekona, bo przegłosować nie może.
|