• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opisy jednostek administracyjnych
(12-11-2021 20:20)Ametyst Faradobus napisał(a): Na początek coś o lennach...

Ametyście... zerknij: https://gov.bialenia.org.pl/directory-ca...stracyjny/

Jako symbol lenna dałem ten z oznaki lennika, wstawiłem na szybko trzy lenna (bo miałem ich herby pod ręką... sam je robiłem), jak ustalimy ostateczny kształt tego "artykułu" to dodam resztę aktywnych lenn.

Może jeszcze dorzucimy info o odznace "Wrorowego lennika"? Wtedy będzie spójnie i wszyscy będą wiedzieli dlaczego taki, a nie inny obrazek główny...

PS. Dorzuciłem Wolne Miasta... tez na razie trzy pierwsze, dla przykładu. Wiem Ametyście, że wolisz herby z koronami - ale mam tylko w Wolnogradzie, stąd na razie bez koron. Z czasem porobię dla reszty miast i wtedy się podmieni grafiki.
Kilka uwag na szybko:

1. Obecnie artykuły i lennach i wolnych miastach są jakby na równi z artykułami o Rzeszy i Dżamahiriji, ale one są tak jakby częścią Rzeszy. Zostawiamy tak, czy coś zmieniamy, aby jednak pokazać że to Rzesza i Dżamahirija są podstawowymi jednostkami podziału? Ewentualnie niech opis Wysp Przyjaźni będzie powyżej, bo to też jest jednostka pierwszego rzędu.
2. W artykule o Rzeszy są fragmenty o lennach i wolnych miastach. Byłoby fajnie umieścić tam przycisk z napisem WIĘCEJ INFORMACJI O LENNACH / WOLNYCH MIASTACH ZNAJDZIESZ TUTAJ
3. Z tymi koronami to w ogóle trzeba nadrobić i umieścić je we wszystkich herbach miast (w odpowiednim rodzaju). Trzeba w końcu z nich korzystać, bo to fajny element, ale bez pośpiechu.

Cytat: Jako symbol lenna dałem ten z oznaki lennika, wstawiłem na szybko trzy lenna (bo miałem ich herby pod ręką... sam je robiłem), jak ustalimy ostateczny kształt tego "artykułu" to dodam resztę aktywnych lenn.

Póki co bym przy tym został, ewentualnie potem się skompiluje jakiś widoczek, kompozycję heraldyczną albo mapę z naniesionymi wszystkimi lennami.

Cytat: Może jeszcze dorzucimy info o odznace "Wrorowego lennika"? Wtedy będzie spójnie i wszyscy będą wiedzieli dlaczego taki, a nie inny obrazek główny...

Dorzuć, np z takim opisem: "W Rzeszy Bialeńskiej istnieje specjalne odznaczenie przeznaczone dla osób, które aktywnie działają w swoich lennach. Otrzymują one Odznakę "Zasłużony Lennik Rzeszy Bialeńskiej", która może zostać nadana wielokrotnie.

Aha, pewnie będziesz potrzebował herbów pozostałych lenn. Jeżeli o mnie chodzi to Faradobaj, jako że jest lennem islamskim, posiada flagę. Jaruzelima z kolei ma dwa herby umieszczane obok siebie. W ogóle ja te lenna bym umieszczał według regionów: Polesie, Anatolia, Pomorze, Oceania, Półwysep.

Swoją drogą lenna też powinny mieć korony. Kiedyś miałem to opracowywać i proponować, ale nie zebrałem się. Kiedyś do tego siądę.

PS. Jest literówka w opisie DŻAMAHIRIJI Bialeńskiej (obecnie jest DŻAMAHIJA). Tak samo w opisach lenn i miast jest Rzesza BialeNska zamiast Ń
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(19-11-2021 17:59)Ametyst Faradobus napisał(a): Obecnie artykuły i lennach i wolnych miastach są jakby na równi z artykułami o Rzeszy i Dżamahiriji, ale one są tak jakby częścią Rzeszy. Zostawiamy tak, czy coś zmieniamy, aby jednak pokazać że to Rzesza i Dżamahirija są podstawowymi jednostkami podziału? Ewentualnie niech opis Wysp Przyjaźni będzie powyżej, bo to też jest jednostka pierwszego rzędu.
Problem wynika z automatycznego ustawiania "directory" - można tylko po dacie wpisu i po nazwie (alfabetycznie), przy czym w obu przypadkach w obie strony. Stąd całkowicie zamierzony zabieg z wpisywaniem "Rzesza Bialeńska - Lenna" - chodziło mi o ustawienie tego za Rzeszą, a nie odwrotnie, bo "L" jest pomiędzy "D", a "R".

(19-11-2021 17:59)Ametyst Faradobus napisał(a): Póki co bym przy tym został, ewentualnie potem się skompiluje jakiś widoczek, kompozycję heraldyczną albo mapę z naniesionymi wszystkimi lennami.
Na razie tylko nieco zmniejszyłem grafikę w polu przycisku, aby znak lenna czy wolnego miasta nie "przyłaczał" godeł Rzeszy i DB.

(19-11-2021 17:59)Ametyst Faradobus napisał(a): Z tymi koronami to w ogóle trzeba nadrobić i umieścić je we wszystkich herbach miast (w odpowiednim rodzaju). Trzeba w końcu z nich korzystać, bo to fajny element, ale bez pośpiechu.
Jak już skończymy stronę na tyle, że "pójdzie do publikacji" i stanie się główną stroną RB to wtedy będziemy mogli się spokojnie pobawić i podmieniać grafiki. To prosty zabieg, ale na obecnym etapie nie mam na to czasu by dłubać i przerabiać herby. Ale czas na to przyjdzie...

(19-11-2021 17:59)Ametyst Faradobus napisał(a): Aha, pewnie będziesz potrzebował herbów pozostałych lenn.
No tak...

(19-11-2021 17:59)Ametyst Faradobus napisał(a): Jaruzelima z kolei ma dwa herby umieszczane obok siebie.
No to się już całkiem pogubiłem... myślałem, że ten jeleń to Faradobaj, a ptak Jeruzelima...

(19-11-2021 17:59)Ametyst Faradobus napisał(a): Swoją drogą lenna też powinny mieć korony. Kiedyś miałem to opracowywać i proponować, ale nie zebrałem się. Kiedyś do tego siądę.
No i się nie spiesz... z tym to poobnie jak z herbami miast - samo podmienienie obrazków z przyciskach to potem łatwe i szybkie.

(19-11-2021 17:59)Ametyst Faradobus napisał(a): W ogóle ja te lenna bym umieszczał według regionów: Polesie, Anatolia, Pomorze, Oceania, Półwysep.
A to już chyba przesada... ile tych lenn mamy? Przecież nie setkę. Jest w tej chwili w spisie 16 lenn. Na razie wstawiam to wg posiadanych informacji oraz tak by to wizualnie komponowało. Jak już będziemy na etapie spokojnej, bieżącej pracy na stronie to któregoś dnia można będzie to pozmieniać.

(19-11-2021 17:59)Ametyst Faradobus napisał(a): Byłoby fajnie umieścić tam przycisk z napisem WIĘCEJ INFORMACJI O LENNACH / WOLNYCH MIASTACH ZNAJDZIESZ TUTAJ
Wstawione.

(19-11-2021 17:59)Ametyst Faradobus napisał(a): Jest literówka w opisie DŻAMAHIRIJI Bialeńskiej (obecnie jest DŻAMAHIJA). Tak samo w opisach lenn i miast jest Rzesza BialeNska zamiast Ń
Literówki poprawione, obserwuj i dawaj znać... jakbyś coś takiego wychwycił. Jak się czasem siedzi ciągiem kilka godzin i stara się zrobić jak najwięcej i jak najszybciej to takie błędy są nieuniknione, bo człowiek to nie robot.
Jeleń to jest generalnie mój osobisty herb. Znakiem Jaruzelimy są dwa herby, mój Jeleń oraz Ślepowron Jaruzelskich, zestawione ze sobą. Z kolei Faradobaj ma tylko flagę. Kiedyś może pomyślę o jakimś godle w stylu islamskim.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(20-11-2021 10:25)Ametyst Faradobus napisał(a): Kiedyś może pomyślę o jakimś godle w stylu islamskim.
To pomyśl teraz... jest okazja. Machnę Tobie to godło - tylko powiedz jak ma wyglądać. Bo mi to wstrzymuje prace, które chciałbym jutro wykonać (dzisiejszy dzień poświęcam na Siły Zbrojne).

(20-11-2021 10:25)Ametyst Faradobus napisał(a): Znakiem Jaruzelimy są dwa herby, mój Jeleń oraz Ślepowron Jaruzelskich
To wybierz, który znak ma być wstawiony nad przyciskiem kierującym do tego lenna.
Jeśli dasz radę to dzięki wielkie. A zatem zrób coś takiego:

1. Weź godło Turkmenistanu,
2. Wywal konia i wstaw mojego Jelenia z herbu,
3. Możesz wywalić półksiężyc z gwiazdkami,
4. Zamień zielony na niebieski z herbu,
5. Zwieńcz koroną z mojego herbu. Możesz zrobić tak, aby nie było tego kąta u samej góry.

(20-11-2021 11:11)Ronon Dex napisał(a): To wybierz, który znak ma być wstawiony nad przyciskiem kierującym do tego lenna.

Najlepiej obydwa - w tej wersji. Jeśli zaś musi być jedna tarcza to sam Ślepowron.
Ametyst Faradobus

Dzięki... Ametyst. A co z lennem Karola, którym zarządzasz? To samo pytanie do Andrzej - lenno Syrta, masz już herb? Jak nie to mozę daj wytyczne w tej sprawie.
Napisałem do Karola. Jeśli da mi wolną rękę to przedstawię propozycję. W przypadku Mockeryshire, lenna bądź co bądź europejskiego, będę wówczas proponował po prostu herb Medyceuszy z jakimś dodatkiem.

A propos herbu kolejna uwaga typu pierdoła: czy mógłbyś wyśrodkować napis "Herb Szlachecki" pod moim herbem? Widziałem, że u siebie to zrobiłeś. Możesz też dodać kursywę, bo u Ciebie jest, i dać "szlachecki" z małej litery albo w ogóle ten przymiotnik usunąć, bo w gruncie rzeczy mój herb jest herbem królewskim, ale tu bez upierania się. Dobrze jest jeśli takie rzeczy są jednolite, choć może jestem pod tym względem zboczony.
Ametyst Faradobus

PS. Kolejna pierdoła: dałbyś radę zerknąć na odstępy między tekstem i ilustracjami? Niekiedy są to dwie linijki, innym razem więcej albo mniej i to tak sobie wygląda. Ja proponuję konsekwentnie jedna linijkę.

[Obrazek: obraz.png]
Ametyst Faradobus

(20-11-2021 14:09)Ametyst Faradobus napisał(a): Kolejna pierdoła: dałbyś radę zerknąć na odstępy między tekstem i ilustracjami? Niekiedy są to dwie linijki, innym razem więcej albo mniej i to tak sobie wygląda. Ja proponuję konsekwentnie jedna linijkę.
Masz rację to są pierdoły... ale tego akurat nie poprawię - to nie jest odstęp jakiś "linijek", pomiędzy obrazkiem, a tekstem nie ma tam "pustego bloku" - drobne różnice w odstępach wynikają z wstawionego bloku grafiki lub bloku z innymi funkcjami. W przypadku bloków z kolumnami różnią się one nieco wymiarami od typowego bloku pojedynczego obrazka (bo to jest najpierw kolumna, a dopiero w środku jest obrazek) i stąd pewne różnice. Szczerze mówiąc szkoda czasu na kombinowanie by to usunąć - trzebaby pozmieniać obrazki, dopasować je na pustej warstwie itd. Musisz to jakoś przeżyć.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości