Autor Wątek: Czas na zmianę!  (Przeczytany 365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
Czas na zmianę!
« dnia: Pon, 09 Cze 2014, 16:11:08 »
Szanowni Członkowie!

Nadszedł już czas aby dokonać zmiany. To zaczyna się dziać w społeczeństwie widać, że ma dość prowadzenia polityki kopiowania polityki innych państw do której przyznał się niedawno Martin von Primisz. Nikt nikomu poglądów mieć nie zabroni to rzecz jasna, ale iść nawet dalej i krytykować naszą podstawę czyli ideały Powstania Marcowego? Jest to sprawa która stawia nasz interes narodowy w złym świetle. Bo skąd wychodzimy? Raczej jeśli jeśli już to z podstaw danych nam przez ten chwalebny czyn. Panu Primiszowi pomieszały się pojęcia. Rozumiem jeśli nie zna kontekstu w jakim przyszło nam działać wtedy w Sarmacji. Ale nie można w ten sposób postępować tym bardziej jeśli się nie rozumie i wcześniej nie zaczerpnęło obiektywnych informacji ten temat. My występowaliśmy wtedy o wolność. Wiedzieliśmy, że nie ma już innego wyjścia. To, że władze się zemszczą wyczuwało się. Dlatego taka decyzja. Ktoś może powie, że desperacka, ale patrząc na dzień dzisiejszy to było warto. Sarmacja jest krajem, który przynajmniej w tamtym czasie nie szanował swoich obywateli i powiem to, że cierpiał na ich nadmiar dlatego mógł rozprawiać się z tymi  niepokornymi. Obecnie obserwując wypowiedzi Pana Primisza i przede wszystkim jego działania można stwierdzić, że walka wyborcza, która się odbędzie będzie starciem pomiędzy dwoma wizjami jednego państwa - Republiki Bialeńskiej. Jedna reprezentowana przez ugrupowanie Jedna Bialenia jest nastawieniem prosarmackim i nie chodzi tutaj tylko o ewentualne zbliżenia dyplomatyczne, ale o przenoszenie wzorców państwowych. Druga zaś to Nasza Demokracja, która może iść razem z Frontem Odnowy Rewolucji na rzecz tworzenia swojej oryginalnej kultury. Weźmy to pod uwagę, bo szczególnie te wybory będą miały swoje głębokie konsekwencje dla całej Bialenii
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
Re: Czas na zmianę!
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 09 Cze 2014, 16:37:29 »
Ahhh czuję się gwiazdą tej kampanii wyborczej, ale jak to mówią jak nie masz argumentów przeciw partii to nie zaszkodzi pojechać po liderze. :)

Nie chce prowadzić polityki kopiowania Sarmacji, chce prowadzić politykę normalności. Normalność to nie atakowanie jednego kraju i wszystkie co się z nim wiąże, normalnosć to nie gadanie w kółko macieju o powstaniu sprzed x lat. Ja nie krytykuje powstania marcowego, choć generalnie nie lubię wystąpień przeciw pełnoprawnej władzy. Mimo wszystko nie krytyjuje powstania, krytykuję kółeczko wzjemnej masturbacji byłych powstańców, krytyukuję sytuacje w których przedstawia się Sarmacje jako największe zło tego swiata, tylko dlatego że jest Sarmacją, krytykuję kościół powstańczy, krytykuję sytuację w której głównym postulatem partii jest powrót do jakiś ideałów buntu sprzed lat. BIALENIA JEST TU I TERAZ, a nie dawnotemu w Teutonii, Bialenia jest tu i teraz a nie w parutygodniowym post-powstańczym państwie sprzed lat. Nawet jeśli odwołujemy się do jego ideałów to ciągle nim nie jesteśmy, ciągle mówienie o nim nic nie zmieni w obecnej sytuacji Republiki. Jak sam stwierdziłeś w temacie działu "Czas na zmianę" zmiana to nie mówienie o tym co było, zmiana to realne działanie dla dobra Bialeni i Bialenów!
Masz rację również w tym że najbliższa kampania to będzie pojedynek dwóch światów i dwóch wizji, to będzie pojedynek Bialeni silnej, dalej rozwijającej i powiększającej się, Bialenii kopiującej najlepsze rozwiązania z innych państw w celu i służbie dalszemu naszemu rozwojowi, bialenii JB. Drugim wyborem będzie Bialenia żyjąca przeszłością, wycofująca się z tego co osiągnęliśmy przez ostatnie miesiące w imię focha za brak stołka, Bialenia mówiąca o tym co było, bialenia rządów dawnych powstańców a nie wszystkich obywateli. Te wybory będą miały swoje głębokie konsekwencje dla całej Bialenii, zdecydujecie czy chcecie Jutra z JB, czy Wczoraj z FOR.
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 09 Cze 2014, 16:39:48 »
Mała notka, niezwiązana z tematem, może będzie edyta, może nie, ale Martinowi miałem dać +1, nie -1. Myszka mi się smyknęła.  :cry:
(–) Kristian Arped

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 09 Cze 2014, 16:52:16 »
Cytat: "MvP"
Ahhh czuję się gwiazdą tej kampanii wyborczej, ale jak to mówią jak nie masz argumentów przeciw partii to nie zaszkodzi pojechać po liderze. :)
Czyli Jedna Bialenia nie ma argumentów, że ciągle jedzie po działaczach Frontu, a nawet po powstańcach marcowych?
Nie chce prowadzić polityki kopiowania Sarmacji, chce prowadzić politykę normalności. Normalność to nie atakowanie jednego kraju i wszystkie co się z nim wiąże, normalnosć to nie gadanie w kółko macieju o powstaniu sprzed x lat.
Jeśli normalność to nie "gadanie" o historii kraju, to masz dziwną wizję normalności, jak na domniemanego konserwatystę.
Ja nie krytykuje powstania marcowego, choć generalnie nie lubię wystąpień przeciw pełnoprawnej władzy. Mimo wszystko nie krytyjuje powstania, krytykuję kółeczko wzjemnej masturbacji byłych powstańców, krytyukuję sytuacje w których przedstawia się Sarmacje jako największe zło tego swiata, tylko dlatego że jest Sarmacją, krytykuję kościół powstańczy, krytykuję sytuację w której głównym postulatem partii jest powrót do jakiś ideałów buntu sprzed lat.
Pełnoprawność akurat nie jest odpowiednim przymiotnikiem na określenie ówczesnej Sarmacji, nie mówiąc już o Teutonii. Pełnoprawne nie jest koronowanie na króla prowincji swojego kolegi, wbrew woli prawowitego Cesarza, jego rodziny i obywateli prowincji.
Ale ja pozwolę sobie także zaatakować. Jeśli naszym głównym postulatem jest powrót do korzeni, to jaki jest główny postulat Jednej Bialenii? Jest w ogóle taki?
Drugim wyborem będzie Bialenia żyjąca przeszłością, wycofująca się z tego co osiągnęliśmy przez ostatnie miesiące w imię focha za brak stołka, Bialenia mówiąca o tym co było, bialenia rządów dawnych powstańców a nie wszystkich obywateli. Te wybory będą miały swoje głębokie konsekwencje dla całej Bialenii, zdecydujecie czy chcecie Jutra z JB, czy Wczoraj z FOR.
Nie można budować przyszłości bez przeszłości. Sarmacja, którą tak bardzo kochasz, szanuje swoją historię i trzyma się jej oficjalnej wersji w najdrobniejszych nawet szczegółach. Tak robią wszystkie cywilizowane państwa.
"Demokracja bez wartości zamienia się w jawny lub ukryty totalitaryzm", nie można zapominać o tej zasadzie, choć oczywistej, to często niepamiętanej.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 09 Cze 2014, 17:23:58 »
Czyli Jedna Bialenia nie ma argumentów, że ciągle jedzie po działaczach Frontu, a nawet po powstańcach marcowych?

Jedna Bialenia się tylko bronii, poza tym uwag do waszego programu wysłałem mniejwiecej całą stronę A4, a to że wy skupiliście się na ideologii to już nei moja wina.

Jeśli normalność to nie "gadanie" o historii kraju, to masz dziwną wizję normalności, jak na domniemanego konserwatystę.
Normalnosc to działanie i nie żywienie zbędnych uraz do kraju za to że parelat temu z nim wojowaliście, nie tweierdze że nie byliście w złej sytuacji wtedy, twierdzę że przez te lata zaróno w Sarmacji, jak i w mikroświecie bardzo dużo się zmieniło i mówienie że patrzenie na dobre wzorce i ich przerabianie z największej potęgi na świecie jest złe tylko dlatego że "to ta zła sarmacja" to jest nienormalność.

Jeśli naszym głównym postulatem jest powrót do korzeni, to jaki jest główny postulat Jednej Bialenii? Jest w ogóle taki?

Jak już pisałem bodajrze na irc-u jest nim dalszy zrównoważnony rozwój we wszystkich kierunkach i dążenie do wzmacniania siły politycznej republiki na wszystkich frontach, bez powrotów i wycofywania sie z dobrych zmian, jak również bez reform dla reform.

Nie można budować przyszłości bez przeszłości. Sarmacja, którą tak bardzo kochasz, szanuje swoją historię i trzyma się jej oficjalnej wersji w najdrobniejszych nawet szczegółach. Tak robią wszystkie cywilizowane państwa.

Czy mówienie że trzeba po pierwsze sie rozwijać a nie mówić o tym co było to nieszanowanie przeszłości? Czy mówienie że nie można krytykowac obecnej sarmacji i jej wzorców ze względu na to co było lata temu to nieszanowanie przeszłości? Czy prośby o wyjaśnienie jakie były ideały powstańców dla młodych Bialenów którzy powstania nie pamiętają to nieszanowanie historii?
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 09 Cze 2014, 18:03:30 »
Cytat: "Kristian Iversen"
Mała notka, niezwiązana z tematem, może będzie edyta, może nie, ale Martinowi miałem dać +1, nie -1. Myszka mi się smyknęła.  :cry:
Jeśli chcesz, mogę usunąć tę ocenę. Tylko nie wiem, czy potem będzie się dało wprowadzić ją jeszcze raz.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 09 Cze 2014, 18:37:48 »
Jedna Bialenia się tylko bronii, poza tym uwag do waszego programu wysłałem mniejwiecej całą stronę A4, a to że wy skupiliście się na ideologii to już nei moja wina.
Odpowiedziałem na większość uwag dotyczących programu. A chyba nie liczyłeś, że będę się tłumaczył z powodu jakichś słów, które Twoim zdaniem są niefortunnie użyte, albo że będę odpowiadał na złośliwości?
Normalnosc to działanie i nie żywienie zbędnych uraz do kraju za to że parelat temu z nim wojowaliście, nie tweierdze że nie byliście w złej sytuacji wtedy, twierdzę że przez te lata zaróno w Sarmacji, jak i w mikroświecie bardzo dużo się zmieniło i mówienie że patrzenie na dobre wzorce i ich przerabianie z największej potęgi na świecie jest złe tylko dlatego że "to ta zła sarmacja" to jest nienormalność.
Czyli uważasz, że dotychczas ja przez pół roku robiłem wszystko na odwrót niż ta "genialna" Sarmacja?
Dobrze wiedzieć. No to wtedy Waszym hasłem powinno być "czas na zmianę" skoro tak źle jest.
A może po prostu nie o to nam chodzi i ja będę pracował dalej tak samo jak dotychczas, tylko po prostu czepiasz się doboru słów?

Jak już pisałem bodajrze na irc-u jest nim dalszy zrównoważnony rozwój we wszystkich kierunkach i dążenie do wzmacniania siły politycznej republiki na wszystkich frontach, bez powrotów i wycofywania sie z dobrych zmian, jak również bez reform dla reform.
Nikt nie ma zamiaru wycofywać się z dobrych zmian, ani reformować dla reform. Front Odnowy Rewolucji- Nasza Demokracja, przedstawił konkretny program, konkretne pomysły do realizacji. A to, że wolisz spekulować i twierdzisz, że cofniemy system prawny do grudniowego, to już jest Twój problem. :) My bynajmniej nic takiego nie napisaliśmy.

Czy mówienie że trzeba po pierwsze sie rozwijać a nie mówić o tym co było to nieszanowanie przeszłości?
Ale Ty nie mówisz, że "po pierwsze się rozwijać", tylko zarzucasz nam tworzenie jakieś powstańczego kościoła. Ironizujesz na temat naszej historii i sugerujesz, że Powstanie było tylko dlatego, że nie mogliśmy dorwać się do koryta.
Czy mówienie że nie można krytykowac obecnej sarmacji i jej wzorców ze względu na to co było lata temu to nieszanowanie przeszłości?
Historia lubi się powtarzać. Aczkolwiek ja nic nie mam do Sarmacji, niech sobie żyją w spokoju, ale kopiowania wzorców nie rozumiem. Dlaczego przykładowo nie chcesz kopiować wzorców z Al Rajnu albo Dreamlandu? No to jest niestety pytanie retoryczne.
Czy prośby o wyjaśnienie jakie były ideały powstańców dla młodych Bialenów którzy powstania nie pamiętają to nieszanowanie historii?
Z tego co wiem to nie jesteśmy w Polsce, ani na Ukrainie i same hasła typu "OUN-UPA-Hołodomor", czy też "Piłsudski-Powstanie Warszawskie-Wałęsa" nie są odpowiednim przykładem nauki historii dla młodego pokolenia.
Dlatego niech młode pokolenie poczyta co publikuje się na Uniwersytecie.