Autor Wątek: Zryw  (Przeczytany 1327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Siergiej Makłow

• Przechodzień
  • *
  • : 0
    • Odznaczenia
Zryw
« dnia: Nie, 29 Cze 2014, 22:55:08 »
Tłum ludzi zebrał się na Placu Zwycięstwa wymachując czerwonymi oraz siedmiogrodzkimi flagami trzymając różne transparenty. Na balkon Gmachu Rady Państwa wychodzi Siergiej Makłow – zaczyna przemowę.

Towarzysze!

Długo czekaliśmy na niepodległość – za długo. Obiecano nam niezwłoczne zajęcie się problemem referendum – nie zrobiono tego. Towarzysze! Ile czasu musimy poświęcić, dopóki bialeńska władza ustawodawcza ruszy z procesem referendum? Praca nad budową siedmiogrodzkiego narodu nie może być dalej wstrzymywana! Nie uważamy Bialenię za wrogów, jednakże władze zrzuciły nas na boczny tor mając naszą sprawę w poważaniu! Prośby, błagania nie pomogły – rządzący Bialenii nadal nie widzą naszego zapału w tworzenie niepodległego kraju. Ileż razy temat referendum został pominięty? Ileż razy Siedmiogród był oskarżany o nieprzychylne stosunki wobec bialeńskiego sojusznika? Nieprawdą jest, jakoby Bialenia miała dopuścić się imperializmu, gdyż my, z własnej woli, wstąpiliśmy do sojuszu. Jednakże sojusz zatrzymuje tempo pracy socjalistycznego ludu siedmiogrodzkiego! Towarzysze! Obserwując ostatnie wydarzenia u naszego wielkiego sojusznika, przyjaciela, zbrukanego krwią Zjednoczonego Socjalistycznego Królestwa Hirshbergii i Weerlandu, zalążku wspaniałej idei monarcho socjalizmu, która wyniosła na piedestały lud szlachecki jesteśmy zaniepokojeni. Brak odzewu w referendum oraz dłuższy czas beż niepodległości uniemożliwia nam pomoc sojusznikom. Władza bialeńska jest zbyt słaba, aby zająć się problemem referendum. Bialeńczycy – o was mowa, nasi sojusznicy! Czyż nie widzicie bezradności waszego rządu oraz okrucieństw dokonanych przez ów na przykład na terenach naszego sojusznika? Nie zauważacie, że słabość władz ustawodawczych blokuje postępy waszego siedmiogrodzkiego sojusznika? Nie widzicie, ile osób i ile socjalistów musiało zginąć w Jahołdajewszczyźnie, aby rząd wam pomógł? Nie możemy dłużej czekać, towarzysze! Nie pozwolimy, aby sprawa siedmiogrodzka dalej była odsuwana w cień!
Niniejszym, przed ludem siedmiogrodzkim, zaniepokojony postawą rządu wobec Republiki Ludowej Siedmiogrodu, ogłaszam secesję Republiki Ludowej Siedmiogrodu, pomimo dobrych stosunków na linii Kluż-Wolnograd. Mieliśmy czas na bardzo bliską współpracę, jednakże ta zanikła, a rząd bialeński chce ją sztucznie podtrzymywać spychając do pobocza siedmiogrodzką sprawę! Nie pozwólmy na to! Sława rewolucji, towarzysze, sława majowi!

Tłum z naturalnych przyczyn wiwatuje.

Wolontariusze rozdają plakaty propagandowe.

Towarzysze! Nadchodzi właściwy czas! Musimy mieć pewność, iż sami damy radę! Musimy być twardzi w pracy, którą musimy zrobić! Musimy korzystać z tego, iż staliśmy się ponownie niepodlegli! Stańmy razem ramię w ramię, by ponownie odbudować naszą ojczyznę!

Jestem zmuszony do tego czynu, ale nie mam zamiaru poświęcać mojego cennego czasu wyczekując choć krzty zainteresowania naszą sprawą oraz marnując idee swoje, jak i tych, którzy są chętni w przyszły rozwój RLS. Pominięcie naszej sprawy zmusiło mnie do podjęcia radykalnych rozwiązań. RLS w RB nie ma sensu, dzieją się złe rzeczy i pozostanie RLS w Bialenii bardziej nas wrogo do siebie nastawia. To przeszkadza RLS w przeprowadzaniu fabuły, różnych wydarzeń, działań i tak dalej – to nie ma sensu, skoro jako jedyny Siedmiogrodzianin reprezentuję RLS w Bialenii. Prosiłbym o zaprzestanie sztucznego zainteresowania naszą sprawą, a najlepiej zamknąć nasz dział. Wiem, że to „niezgodne z prawem bialeńskim” ale jak uż wspominałem nie mam zamiaru marnować ani sekundy dłużej wypraszając się o referendum, które nawet nie przeszło. Jako, iż jestem jedynym przedstawicielem strony siedmiogrodzkiej i jedynym jej raczej obywatelem, kończę jedność na linii RLS-RB, to tylko nas blokuje. Przyjaźń będzie trwać nadal, ale to przechodzi ludzkie pojęcie – to są TYLKO mikronacje, nie będę czekał na decyzje ani chwili dłużej, chcę już zająć się swym państwem.
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline AndrzejSwarzewski

Re: Zryw
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 29 Cze 2014, 22:59:05 »
Rozumiem to.
Życzę Bratniemu Narodowi Siedmiogrodzkiemu powodzenia! :)

"Kiedyś znów wszyscy spotkamy się razem,
czas straci wtedy znaczenie.
Gdy z hukiem otworzą się bramy Valhalli
nic nigdy już nas nie rozdzieli.
Przyjaźń,
której nie przerwie już nic.
Pamięć,
która będzie wciąż żyć."

Offline Siergiej Makłow

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 10:36:16 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Rozumiem to.
Życzę Bratniemu Narodowi Siedmiogrodzkiemu powodzenia! :)

"Kiedyś znów wszyscy spotkamy się razem,
czas straci wtedy znaczenie.
Gdy z hukiem otworzą się bramy Valhalli
nic nigdy już nas nie rozdzieli.
Przyjaźń,
której nie przerwie już nic.
Pamięć,
która będzie wciąż żyć."

Ten tekst Konkwisty jest chyba najlepszy w gatunku. ;)
Mam rozumieć, że doszło do separacji?  A więc niebawem wystosuję notę o przywróceniu traktatu uznaniowego między RLS a RB.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 10:59:16 »
Nie.

Wolisz akt oskarżenia publiczny czy przesłany Sądowi na PW?

A teraz po kolei:
Obiecano nam niezwłoczne zajęcie się problemem referendum – nie zrobiono tego.
Nie wiem kto obiecywał - ja w każdym razie wołałem o przyspieszenie procesu kilkukrotnie.

Ile czasu musimy poświęcić, dopóki bialeńska władza ustawodawcza ruszy z procesem referendum?
Dziś kończą się wybory sędziów, za dzień-dwa będzie wykładnia (na marginesie - to strona siedmiogrodzka podniosła problem z wykładnią miejsca przeprowadzania referendum, więc to czekanie to nie tylko wina Bialenii - dodatkowo trudno jest winić kogoś, w tym wypadku Feliksa, za realiozę - a gdyby nie to, wybory do NT nie byłyby potrzebne), wtedy napisany już od dłuższego czasu projekt ktoś (chyba po prostu sam to zrobię, jestem w końcu ministrem) przedstawi w Parlamencie, gdzie, jak mam nadzieję, nie będzie trzeba poprawek i od razu dojdzie do głosowania (a że posłów tak wielu - to, nie owijając w bawełnę, przez unię. A problem z oddawaniem głosów był od zawsze), i wtedy referendum się odbędzie. Kwestia tygodnia.
Jednak mimo wszystko jako osoba prywatna muszę się zgodzić - to idzie za wolno.

Ileż razy temat referendum został pominięty?
Ze cztery, pięć razy.

Ileż razy Siedmiogród był oskarżany o nieprzychylne stosunki wobec bialeńskiego sojusznika?
Dokładnie zero.

Władza bialeńska jest zbyt słaba, aby zająć się problemem referendum.
Nie zbyt słaba - po prostu nastąpiło typowe letnie obniżenie aktywności.

Nie zauważacie, że słabość władz ustawodawczych blokuje postępy waszego siedmiogrodzkiego sojusznika?
W tym wypadku ustawodawcza nawet nie mogła zacząć.

Nie widzicie, ile osób i ile socjalistów musiało zginąć w Jahołdajewszczyźnie, aby rząd wam pomógł?
Rząd coś tam robił? Kiedy?

Niniejszym, przed ludem siedmiogrodzkim, zaniepokojony postawą rządu wobec Republiki Ludowej Siedmiogrodu, ogłaszam secesję Republiki Ludowej Siedmiogrodu, pomimo dobrych stosunków na linii Kluż-Wolnograd.
Przestępstwami przeciwko Republice Bialeńskiej są:
[...]
2.   Podejmowanie działań mających na celu oderwanie części terytoriów od Republiki Bialeńskiej, pod groźbą kary śmierci.

Jestem zmuszony do tego czynu, ale nie mam zamiaru poświęcać mojego cennego czasu wyczekując choć krzty zainteresowania naszą sprawą oraz marnując idee swoje, jak i tych, którzy są chętni w przyszły rozwój RLS. Pominięcie naszej sprawy zmusiło mnie do podjęcia radykalnych rozwiązań. RLS w RB nie ma sensu, dzieją się złe rzeczy i pozostanie RLS w Bialenii bardziej nas wrogo do siebie nastawia. To przeszkadza RLS w przeprowadzaniu fabuły, różnych wydarzeń, działań i tak dalej – to nie ma sensu, skoro jako jedyny Siedmiogrodzianin reprezentuję RLS w Bialenii. Prosiłbym o zaprzestanie sztucznego zainteresowania naszą sprawą, a najlepiej zamknąć nasz dział. Wiem, że to „niezgodne z prawem bialeńskim” ale jak uż wspominałem nie mam zamiaru marnować ani sekundy dłużej wypraszając się o referendum, które nawet nie przeszło. Jako, iż jestem jedynym przedstawicielem strony siedmiogrodzkiej i jedynym jej raczej obywatelem, kończę jedność na linii RLS-RB, to tylko nas blokuje. Przyjaźń będzie trwać nadal, ale to przechodzi ludzkie pojęcie – to są TYLKO mikronacje, nie będę czekał na decyzje ani chwili dłużej, chcę już zająć się swym państwem.
Tej przemowie jako przeciętny obywatel bym z chęcią przyklasnął - ale do odwalenia jest "psia robota".
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Siergiej Makłow

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 11:21:44 »
Średnio mnie już to interesuje. Liczę nawet na status persona non grata, ale już nie mam zamiaru bawić się w kotka i myszkę.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 11:27:25 »
Cytat: "Siergiej Makłow"
Średnio mnie już to interesuje. Liczę nawet na status persona non grata, ale już nie mam zamiaru bawić się w kotka i myszkę.
Cóż, ja to świetnie rozumiem (też bym w takiej sytuacji zapewne stracił już cierpliwość), ale... służba nie drużba.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 12:00:24 »
No wiesz... w zasadzie to RLS zabiegał o przyłączenie do RB i zrobił to całkowicie dobrowolnie, godząc się na wszelkie tego konsekwencje, w tym działania zgodnie z prawem RB. Fakt, że po krótkim czasie Wam się "odwidziało" to już coś co mogę zrozumieć (i rozumiem) prywatnie (każdy bawi się v-państwo jak lubi) i mam nadzieję, że konieczne konsekwencje prawne jakoś da się złagodzić "środkami nadzwyczajnymi" (od początku jak wiesz byłem zwolennikiem jak najszybszego załatwienia tej sprawy i rozejścia się w przyjaźni). Ale prawo jest prawem, godziliście się go przestrzegać, a więc Lehrabia będzie czynił "swoją powinność" i doskonale go rozumiem oraz służbowo popieram.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 12:07:55 »
Siergiej, Tobiasz i inni Siedmiogrodzianie dalej są obywatelami bialeńskimi i za wszelką cenę będę ich bronił. Podstawowym zadaniem przywódcy państwowego jest obrona mniejszości przed większością. W tym przypadku jest to obrona siedmiogrodzkiej mniejszości przed centralną większością.

Wolałbym uniknąć kompromitujących obie strony procesów, jednakże jeśli już dojdzie do nich i do wyroku skazującego, to oczywiście wystosuję prawo łaski.

Niech żyje Siedmiogród! Niech żyje Nordata!

Offline Siergiej Makłow

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 12:23:58 »
Sami widzicie do czego to prowadzi. Ja z reguły nie lubię się kłócić, a więc oszczędzę sobie dyskusji w tym dziale. Również byłem za prawnym rozstrzygnięciem sprawy, ale po przedziale czasowym widać, że tak się po prostu nie da.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 12:41:52 »
Sami widzicie do czego to prowadzi.
Ano do tego, że jak widzisz przynajmniej tutaj wypowiadający się traktują zarówno Ciebie, jak i SLR z sympatią i kombinujemy, że choć musimy zastosować środki prawne to jakby tutaj to zrobić tak, abyśmy rozstali się z przyjaźni, a Ty i inni pozostali byli dalej mile widzianymi obywatelami naszego kraju.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Siergiej Makłow

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 14:30:16 »
Rozumiem tym, że mam czekać na cud? Duplikowanie tej czasochłonnej sytuacji już nie jest opłacalne, czekać ciągle na promyk nadziei.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 14:41:58 »
Rozumiem tym, że mam czekać na cud? Duplikowanie tej czasochłonnej sytuacji już nie jest opłacalne, czekać ciągle na promyk nadziei.
Ja na to nic nie poradzę. Niestety.

Offline Siergiej Makłow

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 15:37:37 »
Więc na co mam czekać i ile? Chętnie działałbym już niezwłocznie, ale w tym przypadku na własną rękę. Znając życie, jakbym zjeżdżał po krajach np. w sprawie uznania to szpiegowałaby mnie aparatura bezpieczeństwa oskarżając mnie o separatyzm i działania terrorystyczne. :FD

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 15:51:38 »
Jeżeli Pan liczy, że procedury prawne w sprawie tak ważnej, jak ta, trwają mniej niż miesiąc, to polecam spoważnieć.
(–) Kristian Arped

Offline Siergiej Makłow

• Przechodzień
  • *
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 16:10:06 »
Niebawem zbliża się 4. rocznica RLS, tak więc prędzej wolałbym zrzec się bialeńskiego obywatelstwa. ;)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Pon, 30 Cze 2014, 16:33:33 »
Więc na co mam czekać i ile?
Pisałem już o tym w pierwszym moim poście w tym temacie.