Autor Wątek: Pakt Swarzewski-Smirnoff  (Przeczytany 9928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Pakt Swarzewski-Smirnoff
« Odpowiedź #50 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 21:58:27 »
ZSKHiW jest nami zainteresowane, podobnie jak Brodria. I warto z tymi państwami współpracować.
W sumie nie bardzo wiem co może nam dać współpraca z ZSKHiW - bo jedyna możliwa to chyba na płaszczyźnie turystyki, zawsze coś - choć podniecać się nie ma po czym zanadto.

Natomiast kompletnie nie wiem co ma nam dać współpraca z państwem faktycznie nam "nieprzyjaznym" jakim jest Brodria. Przestań się Andrzeju łudzić, że z tym państwem da się utrzymywać normalne stosunki - bo jest mrzonka i udowodnili nie raz, że się do tego nie nadają. Przyszli do Ciebie, bo dostali po 4 literach... Abdullah im skasował sporą część forum, sporo ludzi od nich odeszło to nagle im się zebrało na "przyjaźnie". Jak trochę okrzepną to będzie "powtórka z rozrywki" - znowu się zacznie knucie, obszczekiwanie Bialenii na forum międzynarodowym itd. Moje wcześniejsze słowa są cały czas aktualne... można popełniać błędy (kontakty i "przyjaźnie z Brodrią"), ale głupotą jest się na nich nie uczyć i nie wyciągać z nich wniosków.

Z drugiej strony zastanawia mnie co Ciebie "nawiedziło" - jeszcze niedawno byłeś z nami zgodny, że należy sobie dać spokój z Nordatą i skierować się w inną stronę. A teraz znowu "nawrócenie" i obrót o 180 stopni.

Jest taki stary dowcip o małżeństwie...

Czego wynikiem jest pierwsze małżeństwo? Wynikiem braku rozsądku!
Czego wynikiem jest pierwszy rozwód? Wynikiem braku cierpliwości!
A czego wynikiem jest kolejne małżeństwo? Jest wynikiem... braku pamięci!

Dokładnie to tutaj pasuje... nie chcesz się uczyć na własnych błędach.

Zamiast ironizować, przedstaw swoją wizję polityki zagranicznej. Bo jak dotąd nie zobaczyłem takiej ze strony środowiska antybrodryjskiego.
A jaka jest Twoja wizja? Nikt nie chce z nami zbytnio rozmawiać na razie - to postanowiłeś z "braku laku" ponownie dogadywać się z Brodrią? Przecież to bzdura - co to niby ma nam dać i co zmienić? W jaki sposób ma się poprawić nasza sytuacja międzynarodowa dzięki jakimś Twoim konszachtom z tą całą Brodrią?

Jaka powinna być nasza zagraniczna polityka? Robić swoje - rozbudowywać państwo, utrzymywać aktywność, nie narzucać się nikomu, ale tam gdzie jest szansa to starać się nawiązywać dyplomatyczne i inne stosunki. Tylko tam gdzie to warto robić... "zaprzyjaźniać" się państwami całkowicie odmiennymi (jak ZSKHiW) w sumie niewiele daje, bo nie jesteśmy z "tej samej bajki". Ale najmniej daje sztucznie i na siłę udawanie "przyjaźni" z takimi państwami jak Brodria - może i narracyjnie sa podobni, ale generalnie nam "nieprzyjaźni" (doświadczenie się kłania) i żadnych zysków z tego nie będzie, co najwyżej kłopoty za jakiś czas. Bo jak ponownie okrzepną to Ci pokażą gdzie mają ten Twój traktat.

Polityka zagraniczna? Szukać płaszczyzny na jakiej można współdziałać, ale z państwami z którymi warto to robić. A jak nie chcą to trudno - nie jest nam to potrzebne nadmiernie. Podobnie jak kontakty z takimi państwami jak Brodria - nie ma sensu żadna współpraca na siłę i działanie na zasadzie jak nas w X i Y nie chcą to sobie wymyślimy jakiś ersatz w postaci Brodrii. Pytam po raz kolejny po co? I co ma nam to dać?

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #51 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 22:11:39 »
Nie będę tłumaczył 10 raz tego samego. Napisałem kilka postów wcześniej konkretną odpowiedź na Twoje pytanie.

Stosunki z Brodrią nie są błędem. Błędem jest ich psucie przez pewnego polityka Jednej Bialenii, który zrobił dokładnie wszystko, żeby te stosunki były jak najgorsze. Złe jest tylko to, że nie posłuchałem niektórych osób i pomimo starałem się stać na straży statusu quo.

Ale wybierzcie sobie lepszego prezydenta. Pogadamy za kilka tygodni/miesięcy. Zobaczymy jak długo trawa będzie tu najzieleńsza, jak przestanę to wszystko pilnować.

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #52 dnia: Wto, 12 Sie 2014, 23:32:39 »
Znalazłem coś na forum Brodrii:

Taki stosunek obowiązuje cały czas, bo mam kontakt z prezydentem Bialenii. Chodzi tu tylko o szuję Michalskiego za którego prezydent nie bierze odpowiedzialności raz udało mi się nakłonić do rozmowy dyscyplinarnej, ale wy go cały czas podjudzacie więc nic z tego nie wyszło

Dziękuje, jestem szuja. Teraz wiem jaką podejme decyzje odnośnie dymisji.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

« Odpowiedź #53 dnia: Wto, 12 Sie 2014, 23:38:23 »
Brodryjczycy mają pełne prawo mieć takie zdanie. Tak samo, jak Bialeńczycy mogą mieć pretensje do Grutina.
Jesteście osobami tak samo odpowiedzialnymi za popsucie stosunków na linii Bialenia-Brodria.
EDIT: A ja razem z panem Smirnoffem i Dostojewskim dążę do naprawienia tych relacji.
« Ostatnia zmiana: Wto, 12 Sie 2014, 23:42:33 wysłana przez AndrzejSwarzewski »

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #54 dnia: Wto, 12 Sie 2014, 23:44:53 »
Brodryjczycy mają pełne prawo mieć takie zdanie. Tak samo, jak Bialeńczycy mogą mieć pretensje do Grutina.
Jesteście osobami tak samo odpowiedzialnymi za popsucie stosunków na linii Bialenia-Brodria.
EDIT: A ja razem z panem Smirnoffem i Dostojewskim dążę do naprawienia tych relacji.

Ależ z tego postu wynika że JE Smirnoff miał widoczny wpływ na Prezydenta. To jest przesadą.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

« Odpowiedź #55 dnia: Wto, 12 Sie 2014, 23:48:21 »
I ja i JE Smirnoff jesteśmy prezydentami bliskich sobie państw. Nie jest niczym dziwnym, iż od czasu do czasu przeprowadzamy rozmowy. Podobne rozmowy przeprowadzałem z Grutinem i chyba był to fakt powszechnie znany?

Offline Dmitrij Smirnoff

• Podróżnik
  • : 0
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #56 dnia: Śro, 13 Sie 2014, 00:26:46 »
Nie raz Pan pokazał swoje oblicze Panie Michalski tak samo jak Pan Grutin. Prezydent Swarzewski ma całkowitą rację mówiąc, że oboje mieliście w tym swój udział. Nie jestem wieku niejakiego Grutina, lecz wydawało mi się, że jest Pan osobą dorosłą i odpowiedzialną, która umie podejmować racjonalne decyzje. Widząc, że się mylę zareagowałem dość ostro, ale sam Pan widzi, że nie jestem waszym ojcem i nie mam zamiaru się z wami bawić...
Pan Grutin utracił zaufanie i został pdsunięty od poważnych funkcji...

Co do oskarżeń o wpływanie na waszego Prezydenta to jest znów kuriozalna akcja w Pańskim wykonaniu, ponieważ dziwnym byłoby gdybym miał moc nic nie znaczącym państwem wpłynąć na solidnie zbudowaną i aktywną mikronację jaką jest Bialenia. Moja wypowiedz to zwykła gra słów mająca na celu okiełznać ten chaos jaki tam wtedy zapanował. Niech wie Pan także, że do pewnego czasu Pana szanowałem i myślałem, że po rozmowie z Prezydentem już nic Pana nie skłoni do nieprzemyślanych działań...

« Odpowiedź #57 dnia: Śro, 13 Sie 2014, 00:32:02 »
Cieszę się, że możemy gości Waszą Ekscelencję na gościnnej, bialeńskiej ziemi. :)
Co do sensu Pańskiej wypowiedzi, oczywiście się zgadzam. I dziękuję za komplementy pod adresem naszej Republiki, wiele dla nas znaczą. :)

Offline Dmitrij Smirnoff

• Podróżnik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #58 dnia: Śro, 13 Sie 2014, 00:34:58 »
Cała przyjemność po mojej stronie, bo widzę, że obywatele Bialeńscy wyrażają się o mnie dość pozytywnie. Ja cały czas dążyłem chociaż do stabilnych stosunków, lecz pewne osoby za wszelką cenę to utrudniały.

<<< Musiałem zawitać bo sprawa nabiera tempa...

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #59 dnia: Śro, 13 Sie 2014, 14:25:35 »
Cóż.. witamy. Że Grutin został odsunięty od poważnych funkcji w państwie, to wiem, ale jak już napisałem Panu Dostojewskiemu, będąc administratorem po prostu nie może nie mieć wpływu na życie w państwie.

Pozostanę też przy swoim zdaniu, że punkty 1 i 3 zawartego paktu mogą stanowić naruszenie suwerenności.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #60 dnia: Śro, 13 Sie 2014, 14:47:19 »
Już wyraził lord swoje zdanie kilka(dziesiąt?)krotnie. Dziękujemy za opinię, weźmiemy ją pod uwagę.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #61 dnia: Śro, 13 Sie 2014, 14:49:21 »
Jakbyś sam nie powtarzał swojej opinii przy każdej okazji. <_<
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Dmitrij Smirnoff

• Podróżnik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #62 dnia: Śro, 13 Sie 2014, 18:23:09 »
Cóż.. witamy. Że Grutin został odsunięty od poważnych funkcji w państwie, to wiem, ale jak już napisałem Panu Dostojewskiemu, będąc administratorem po prostu nie może nie mieć wpływu na życie w państwie.

Pozostanę też przy swoim zdaniu, że punkty 1 i 3 zawartego paktu mogą stanowić naruszenie suwerenności.

Bynajmniej, punkty te odnoszą się do spraw wewnętrznych, a nie do wpływania na siebie nawzajem, jeśli moje czytanie ze zrozumieniem nie szwankuje :D
A co do Grutina Administratora to nie wiem jak to jest. Sądzę, że to sprawa administracji forum choć faktycznie nie wygląda to dobrze...

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #63 dnia: Śro, 13 Sie 2014, 19:01:42 »
Bynajmniej, punkty te odnoszą się do spraw wewnętrznych, a nie do wpływania na siebie nawzajem, jeśli moje czytanie ze zrozumieniem nie szwankuje
Te dwie rzeczy się nie wykluczają.

Offline Dmitrij Smirnoff

• Podróżnik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #64 dnia: Czw, 14 Sie 2014, 00:29:13 »
Zaczynam zauważać Pańskie wątpliwości. O ile punkt pierwszy jest czytelny i dobrze sprecyzowany, o tyle 3 punkt nie jest do końca dopracowany i faktycznie wygląda trochę strasznie dla osoby niewtajemniczonej. Ale, że nie ma gwarancji iż obecny prezydent będzie nim zawsze zapis powinien być conajmniej precyzyjny, aby każdy wiedział o co chodzi i co leży w jego kompetencjach ;)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #65 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 18:54:25 »
Pan Grutin utracił zaufanie i został pdsunięty od poważnych funkcji...
No i nie minął nawet tydzień i został podobno premierem... Jeśli to prawda to tyleż właśnie warte są brodryjskie deklaracje o tych niby "zmianach" w ich kraju.  >:D >:D >:D

No i kto był naiwny... i dał się nabrać, na te brodryjskie zapewnienia?
« Ostatnia zmiana: Wto, 19 Sie 2014, 18:55:00 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #66 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:06:06 »
W kraju w którym tylko pięć osób oddało głos w wyborach (i jedną z tych osób byłem ja), to niezbyt można wybrzydzać i odsuwać kogoś bardzo aktywnego na boczny tor. Ja nie czuję się oszukany i gratuluję Grutinowi/Chruszczence.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #67 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:26:08 »
W kraju w którym tylko pięć osób oddało głos w wyborach (i jedną z tych osób byłem ja), to niezbyt można wybrzydzać i odsuwać kogoś bardzo aktywnego na boczny tor. Ja nie czuję się oszukany i gratuluję Grutinowi/Chruszczence.
Może i nie można - ale jeśli nie można, to po cóż to publicznie deklarować?

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #68 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 20:33:17 »
Może i nie można - ale jeśli nie można, to po cóż to publicznie deklarować?
I dokładnie to miałem na myśli... zwisa mi kto tam rządzi i czym, ale "odsunięcie Grutina" było ich argumentem, że ich kraj się zmienił itd. Maciej ma rację - jak się nie może dotrzymać to się nie deklaruje czegoś takiego... No jeszcze gdyby to było po 2-3 miesiącach to można by zwalać na "sytuacje nie do przewidzenia", ale ich deklaracja stała się jedną wielką bzdurą już po 6 dniach - w mikroświecie czas biegnie szybko, ale bez przesady. Wybieg i tyle... rację mieli ci co im nie ufali w zapewnienia zmian. Wiarygodność Brodrii jak dla mnie równa się "zero".
« Ostatnia zmiana: Wto, 19 Sie 2014, 20:34:34 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

« Odpowiedź #69 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 20:40:26 »
Że tak zacytuję Adasia Miauczyńskiego "Dżizus, kurwa, ja pierdolę!"
Jego Ekscelencja Smirnoff wprost podał powody powołania Chruszczenki: "Jako, że reszta nie wykazuje aktywności (Pan Dostojewski jest na jakimś wyjeździe to wiadome), a zależy nam na czasie aktualnie został Pan powołany nowym Premierem :) "

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #70 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 20:43:03 »
Że tak zacytuję Adasia Miauczyńskiego "Dżizus, kurwa, ja pierdolę!"
Jego Ekscelencja Smirnoff wprost podał powody powołania Chruszczenki: "Jako, że reszta nie wykazuje aktywności (Pan Dostojewski jest na jakimś wyjeździe to wiadome), a zależy nam na czasie aktualnie został Pan powołany nowym Premierem :) "
A mój argument wciąż stoi. Chyba, że aż tak bardzo się przeliczyli w swoich przewidywaniach co do aktywności - ale to też ich dyskwalifikuje.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #71 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 20:43:19 »
Ciągle trujecie tyłek o tym rynsztoku. Dajcie już sobie spokój bo tam nic ciekawego się nie dzieje.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #72 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 20:45:23 »
Ciągle trujecie tyłek o tym rynsztoku. Dajcie już sobie spokój bo tam nic ciekawego się nie dzieje.
Niedługo gaszą forum na prawie tydzień, temat umrze śmiercią naturalną.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #73 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 20:47:29 »
Gaszą forum na tydzień? Tzn?
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #74 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 20:51:06 »