Autor Wątek: Wasze ścieżki do kariery  (Przeczytany 5384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hewret Faradobus

Wasze ścieżki do kariery
« dnia: Pią, 15 Sie 2014, 14:48:20 »
Wiele razy, wiele osób w mikroświecie pyta się nawzajem o profile w szkole średniej. No cóż, w zabawie typu wirtualne państwa spotykam najczęściej licealistów z jakimś profilem humanistycznym. :D
Widać, że jestem wyjątkiem... bo ja to biol-chem-mat. Zamierzam maturę mieć rozszerzoną z biologii i matematyki (na pewno), ale także może pokuszę się o rozszerzoną chemię. Po szkole średniej myślę o Politechnice Gdańskiej + Gdański Uniwersytet Medyczny na kierunku inżynierii mechaniczno-medycznej. Mam nadzieję, że moje plany (częściowo marzenia) spełnią się i będę mieć motywację oraz możliwość iść na studia III stopnia, czyli studia doktoranckie. Potem zobaczę jakie będę mieć możliwości rozwoju ścieżki kariery, bowiem po tych studiach można robić naprawdę wiele czynności.
Zawsze chciałem być lekarzem, ale nie wierzę w to, abym dostał się na kierunek lekarski na AM Gdańsk lub gdziekolwiek indziej (może w Bydgoszczy). Interesowała mnie analityka medyczna; krąży o tym stereotyp, jakoby laboranci babrali się w gównie w laboratorium, ale po studiach można zrobić specjalizację. Oczywiście, że studia analityki medycznej są ciekawe (również ciężkie), ale gówniana płaca i ciężko z pracą - to prawda.
A Wy co planujecie albo co Wam się udało osiągnąć na ścieżce naukowej?
« Ostatnia zmiana: Pią, 15 Sie 2014, 15:24:47 wysłana przez Heinrich Hewret »
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Wasze ścieżki do kariery
« Odpowiedź #1 dnia: Pią, 15 Sie 2014, 15:20:40 »
...albo co Wam się udało osiągnąć na ścieżce naukowej?
Pytanie "dziadków-emerytów" też dotyczy?  ;D 
Nie wiem czy potrafię tak daleko sięgnąć pamięcią (czyli jakieś 30 lat) by sobie szkołę średnią przypomnieć...  ;)
« Ostatnia zmiana: Pią, 15 Sie 2014, 15:21:05 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #2 dnia: Pią, 15 Sie 2014, 15:24:39 »
Też dotyczy, dodałem "albo" właśnie ze względu na Naszego forumowego szanownego pana Krzysztofa. ;D
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Pią, 15 Sie 2014, 15:45:09 »
No cóż... podstawówka jak każdy wtedy (tyle, że kiedy jeszcze było "normalnie" czyli 8 klas), potem liceum. Początkowo kierunek mat.-fiz. (choć to raczej dzieło przypadku niż jakiś zamierzeń - ot lepiej czułem się "w ścisłych"), potem zmieniłem na "ogólny", ale nie ze względu na jakieś problemy z matematyką czy fizyką, a na konflikt z belferką "od polskiego" (nawiasem mówiąc sekretarzem szkolnej POP, ale konflikt nie miał nic wspólnego z polityką - mimo "burzliwych lat 80-tych", od polityki zawsze trzymałem się z daleka). Ale po roku poszedłem do roboty i przeniosłem się do zaocznego.

Po skończeniu szkoły... zgłosiłem się do armii. W sumie i tak w ciągu pół roku by mnie wzięli (na studia się nie wybierałem - 5 lat uznawałem za stratę czasu, a kiedyś to nie było 3-letnich licencjatów, a studia były normalne po 5 dni w tygodniu i koło 8 godzin dziennie), a tak mniej więcej mogłem sobie wybrać charakter służby. Dwa lata "woja", a potem... w nim zostałem na zawodowego i tak 20 lat minęło. No a potem emerytura i... różne zajęcia - jak się ma ten komfort, że ma się z czego żyć to sobie można zmieniać, jak się znudzi.

Nijakiej "kariery naukowej" nie robiłem...  bo za leniwy na to jestem - a jeśli uznać to, że czasem w pewnej dziedzinie (historyczna broń strzelecka) mnie publikują (i za to płacą) czy zaciągają opinie ludziska "z branży" z "literkami przed nazwiskiem" (czasem i z "dr"), to już wynik typowego samouctwa, w zasadzie od dzieciństwa. Bo czytać się uczyłem na książkach śp. Janusza Magnuskiego - a nie jakiś bajkach itp. W sumie nigdy nie przeczytałem żadnej literatury dziecięcej czy młodzieżowej (no chyba, że w szkole zmusili - ale skuteczność mieli "średnią") i nie znałem nic z tej materii, za to jako 7-latek potrafiłem rozpoznać i opisać praktycznie każdy, bardziej znany sprzęt wojskowy z DWS.  ;D

...może w Bydgoszczy.
W razie czego mój znajomy prowadzi parę knajpek ze zniżkami dla studentów...  :P
« Ostatnia zmiana: Pią, 15 Sie 2014, 15:49:53 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pią, 15 Sie 2014, 15:56:51 »
Siedzę w ekonomie (podobnie jak Tomasz), z zamiarem zajmowania się najbardziej bezużyteczną robotą, jaką można, czyli przerzucaniem papierków. Najprawdopodobniej oślepnę. ;) Literki przed nazwiskiem planuję zrobić (magistra na pewno, myślę na doktorem) w zakresie przydatnym do tej pracy, najpewniej studia będą w Gdańsku bądź Rydzykowie Toruniu.
Dokonań naukowych poważnych nie mam  (jak na razie), aczkolwiek co konkurs w szkole, to idę, a za średnią stypendium dostałem (i ciastka z urzędu gminy).
« Ostatnia zmiana: Pią, 15 Sie 2014, 18:44:28 wysłana przez Maciej Kamiński »
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pią, 15 Sie 2014, 17:41:32 »
Obecnie mat-fiz, marzy mi się później SGH ale wiadomo jak to z marzeniami bywa więc na drugim miejscu finanse i rachunkowośc na UW bo podobno maja zajebistego profesora i niezły poziom. :) A później wypełnianie tabelek w excelu, pitów i tych pierdół do 70. :D
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pią, 15 Sie 2014, 20:17:53 »
Optymista uczy się angielskiego, pesymista uczy się rosyjskiego, a realista czyści kałacha. ;D

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #7 dnia: Pią, 15 Sie 2014, 20:38:01 »
Optymista uczy się angielskiego, pesymista uczy się rosyjskiego, a realista czyści kałacha. ;D
No chyba rosyjskiego to się uczy optymista. :D

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #8 dnia: Pią, 15 Sie 2014, 21:19:38 »

Angielskim władam w miarę, żeby zrozumieć i coś tam powiedzieć, zaś rosyjskiego się właśnie uczę i idzie mi bardzo dobre. :)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pią, 15 Sie 2014, 21:27:50 »
No cóż... chyba spełniam definicję pesymisty, optymisty i realisty. Rosyjski jakoś trochę pamiętam (przynajmniej militarny), z angielskim jakoś sobie też od jakiegoś czasu radzę (przynajmniej militarnym), a i odpowiedni "sprzęt" pod ręką mam (wyczyszczony) - wprawdzie nie akurat "kałach" - ale to przecież bez znaczenia.  ;D ;D ;D
« Ostatnia zmiana: Pią, 15 Sie 2014, 23:09:58 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 14 Lut 2016, 13:13:21 »
Meh, nie zdaję rozszerzonej matematyki na maturze, więc na politechnikę nie mam co się pakować. :D
Wybieram 3-letnią biologię, z późniejszą 2-letnią specjalizacją na UG.

Offline Aleksandra Dostojewska

• Narzeczona Alberta Medycejskiego y Zep
  • Stary wyga
  • : 75
  • Tytularna Królowa Bialenii
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 14 Lut 2016, 14:45:09 »
Ja planuję zostać Królową Anglii.
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji
Dwukrotnie Prezydent Republiki Bialeńskiej

Offline Karol Wawrzyniec

• Jego Katolicka Wysokość
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 36
  • Król-Męczennik Imperium Skarlandu
    • NPE: BI16081300126
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 14 Lut 2016, 16:20:56 »
Meh, nie zdaję rozszerzonej matematyki na maturze, więc na politechnikę nie mam co się pakować. :D

Mhm, jeśli to Uniwersytet Gdański to różnica między nami to jeden przystanek SKM, trzy tramwajowe, 3 autobusowe i ok. 20 minut pieszo. Pozdrawiam z Oliwy.
(-) Jego Katolicka Wysokość
Karol II Wawrzyniec z Medyceuszów i Zepów,,
Jego Ekscelencja Prymas Brodrii i Bialenii,

Król Senior Imperium Skarlandu, Wielki Książę Toskanii, etc., etc., etc.
Naczelny Palacz Heretyków w Mikroświecie

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 14 Lut 2016, 16:39:03 »

Mhm, jeśli to Uniwersytet Gdański [..]

Tak, to Uniwersytet Gdański. :D

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 14 Lut 2016, 17:27:09 »

Mhm, jeśli to Uniwersytet Gdański to różnica między nami to jeden przystanek SKM, trzy tramwajowe, 3 autobusowe i ok. 20 minut pieszo. Pozdrawiam z Oliwy.

<3 A ja tak często z mojej pobożności bywam w Katedrze Oliwskiej <3
BYŁY PREZYDENT RB
Jej Carska Wysokość Aleksandra Izabella Dostojewska de domo Salazar Savinion, secondo voto Swarzewska, Imperatorowa, Caryca Brodrii, Caryca Rosyji, Arcyksiężna Uhrainy do 30.01.2016 r., Księżna Czuwacji

Offline Karol Wawrzyniec

• Jego Katolicka Wysokość
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 36
  • Król-Męczennik Imperium Skarlandu
    • NPE: BI16081300126
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 14 Lut 2016, 18:27:47 »

Krużgankami to mam minutę do Katedry. :P
(-) Jego Katolicka Wysokość
Karol II Wawrzyniec z Medyceuszów i Zepów,,
Jego Ekscelencja Prymas Brodrii i Bialenii,

Król Senior Imperium Skarlandu, Wielki Książę Toskanii, etc., etc., etc.
Naczelny Palacz Heretyków w Mikroświecie

• Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 14 Lut 2016, 19:03:54 »

Krużgankami to mam minutę do Katedry. :P

Już się nie podlizuj :P . Za Cb to ja nie wyjdę, nawet w Katedrze Oliwskiej :D.
BYŁY PREZYDENT RB

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #17 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 11:20:18 »
Heh, i tak wylądowałem ostatecznie na Politechnice Gdańskiej.

Akurat nic to związanego z medycyną, czy tam z biologią (tak, biologię sobie odpuściłem jeszcze w I semestrze klasie maturalnej).
Trafiłem na oceanotechnikę i okrętownictwo, czyli w sumie też coś, co mnie interesuje. ;)

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 12:54:34 »
Ja najprawdopodobniej jadę na studia do Rosji. :)

Mówię "najprawdopodobniej", bo w życiu często i gęsto występują tzw. zdarzenia losowe. Nie chcę jednak zapeszać i mam nadzieję, że wszystko się uda.

Dostałem się na Rosyjski Uniwersytet Przyjaźni Narodów w Moskwie, na kierunek "językoznawstwo i literaturoznawstwo", oczywiście rosyjskie, po rosyjsku. Będę miał jeszcze rok "zerowy", aby doszlifować swój język rosyjski. :)
(-) Iwan Pietrow

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 12:57:07 »
Widzę, że partia "Zmiana" ma wpływ na ludzi nawet tutaj, w spokojnej, wirtualnej Bialenii.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #20 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 13:59:30 »

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 14:10:17 »
Hmmm. Wiele lat temu po liceum usiłowałem dostać się na reżyserię do Łodzi. Było 5 miejsc i w tym czasie zazwyczaj 4 dostawało się absolwentom studiów, a 1 - komuś po maturze. Było 200 kandydatów. Nie dostałem się... zostały 2 tygodnie by przygotować się do egzaminu na dziennikarstwo (wtedy była i matura, i egzamin) - no i udało się :)
Od 3 roku współpracowałem z różnymi gazetami, pod koniec 5 roku poszedłem do pracy ("Tygodnik Demokratyczny"), a pracę magisterską obroniłem z 2-letnim opóźnieniem. A potem przez wiele lat pracowałem w wyuczonym zawodzie, co było rzadkością - 95% (albo 98%...) moich kolegów ukończyło inne studia (np. redaktorzy naczelni "Rzeczpospolitej", dokąd trafiłem po TD, byli np. po chemii albo filozofii...).
Języki są niezbędne. Z mojego doświadczenia wiem, że konieczny jest angielski + co najmniej jeden inny, w moim przypadku rosyjski okazał się świetnym wyborem (mało kto z dziennikarzy dobrze mówi po rosyjsku), a przydały się i inne... moi znajomi znają nietypowe języki i to super pomysł, np. w obecnej pracy mam koleżankę, która mówi po litewsku, łotewsku i estońsku! Czyli - uczcie się języków!
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 15:20:38 »
@Frederick Hufflepuff

To znaczy?

To znaczy, że Iwan jest jedną z osób utożsamiających się z rosyjskim, czyli z natury antypolskim, punktem myślenia i widzenia.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Ametyst Faradobus

• Rex Ambulans Serenissimus
  • Obywatel
  • Działacz
  • : 82
  • Kawaler Niezliczonych Odznaczeń
    • NPE: BI16040900111
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 19:29:24 »
Dostałem się na Rosyjski Uniwersytet Przyjaźni Narodów w Moskwie, na kierunek "językoznawstwo i literaturoznawstwo", oczywiście rosyjskie, po rosyjsku. Będę miał jeszcze rok "zerowy", aby doszlifować swój język rosyjski. :)

Zazdroszczę jak nigdy! Też wybieram się w najbliższych latach do Rosji przynajmniej na kilka miesięcy. Aktualnie zajmuję się naukowo średniowieczną Rusią i zamierzam dużo podróżować za Bug. Naprawdę polecam naukę rosyjskiego. Dwa tygodnie temu byłem w Gruzji i przekonałem się (szczęśliwie nie na własnym przykładzie), że zwiedzanie byłego Sojuza bez jego znajomości to słaby pomysł.  :P

@Frederick Hufflepuff

To znaczy?

To znaczy, że Iwan jest jedną z osób utożsamiających się z rosyjskim, czyli z natury antypolskim, punktem myślenia i widzenia.

Ja myślę, że tow. Iwan jest po prostu człowiekiem otwartym na świat i na tyle odważnym, aby rozpocząć taką przygodę.
« Ostatnia zmiana: Śro, 10 Sie 2016, 19:37:14 wysłana przez Ametyst Faradobus »
Ametyst
z rodu Faradobusów

Po Wieki Król Hirschbergii i Weerlandu
Hrabia na Mechanicach, Ojciec Ojca Świętego

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #24 dnia: Śro, 10 Sie 2016, 21:22:14 »
Rosyjski punkt myślenia i widzenia jest jak najbardziej propolski. Nie jesteśmy Germanami, ani Galami. Zachodni styl życia pasuje do nas, jak siodło do krowy. Życzę nam wszystkim, aby pani Merkel rządziła kolejną kadencję, a pani Clinton wygrała wybory w USA. Jeszcze trochę rządów tych idiotów, a zachód upadnie, a my powrócimy do świata wschodniego, jako nasi bracia z Turcji już uczynili.