Autor Wątek: Poglądy religijne  (Przeczytany 3283 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
Poglądy religijne
« dnia: Wto, 19 Sie 2014, 17:54:53 »
Jakie macie zdanie na temat religii? ;)
Ja jestem już od dłuższego czasu deistą, bo wdg. mnie coś ten świat musiało stworzyć. Na pewno nie jestem chrześcijaninem (choć z religii to najbliżej mi mentalnie do niego) ponieważ dla mnie cała ta religia jest mocno naciągana i bez sensu.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Poglądy religijne
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 18:22:27 »
Formalnie jestem katolikiem i poglądy też mam raczej zbliżone do katolicyzmu. Choć nie uważam, żeby Kościół katolicki był tym "jednym, świętym, powszechnym i apostolskim Kościołem". ;) Tak więc jestem katolikiem, ale interpretuję to na niestandardowy sposób.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 18:25:38 »
No cóż... wizje jakiś mocy nadprzyrodzonych, bogów itp. nigdy do mnie nie przemawiały. Stosunek do wszelkich religii mam zasadniczo obojętny (nie mylić z klerykalizmem, który jest mi wstrętny). Niech sobie istnieją, nie przeszkadzają mi dopóki nie próbują się mieszać do mojego życia.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 18:27:22 »
Wierzę, że otwierając się na buddyzm, na hinduizm i na te wspaniałe tradycje Azji, zdobywamy cudowną szansę dowiedzenia się czegoś więcej o możliwościach tkwiących w naszych własnych tradycjach, ponieważ tamte religie dotarły, z punktu widzenia natury, o wiele głębiej niż my. - Thomas Merton
Ja również nie mam nic do żadnej religii o ile nie wchodzi mi ona w drogę. Choć patrząc z logicznego punktu widzenia, to jedyną sensowną religią jest buddyzm. ::)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 18:38:25 »
Buddyzm wedle klasycznych definicji trudno uznać za religię.

Ja jestem katolikiem, wierzącym i praktykującym, ale pewnymi ideami innych wierzących i praktykujących się brzydzę (na przykład: "jesteśmy większością, to mniejszość nie ma zdania" - to przesłanie z katechez w mym technikum). Nie wypełniam idei kapłaństwa powszechnego, niech sobie ludziska wierzą w co chcą, mnie to nie obchodzi. Ot, liberalizm światopoglądowy.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 18:40:46 »
"jesteśmy większością, to mniejszość nie ma zdania"
Byłem świadkiem jak katechetka chciała nawracać dość ostro protestantkę.

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 18:44:41 »
Moja religia:
filozoficzna to idealizm,
oficjalna lunaryzm,
obrzędowa protestantyzm,
w praktyce jestem jednak agnostykiem lub ateistą.

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:10:38 »
"jesteśmy większością, to mniejszość nie ma zdania"
Byłem świadkiem jak katechetka chciała nawracać dość ostro protestantkę.

Coś więcej opowiesz?
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:20:39 »
Mówiła, że np. papież jest zwierzchnikiem Kościoła i jest on nieomylny w zasadach wiary czy interpretacja i tradycja czytania Pisma Świętego jest zarezerwowana tylko dla Kościoła. No i wisienka na torcie czyli, że do zbawienia nie wystarczy tylko wiara w Jezusa Chrystusa. ;D Mówiła, że bez kościoła nie ma zbawienia, a sama wiara w Chrystusa nic nie daje. Oczywiście było to wszystko ubrane dość obrzydliwy charakter i wgl. szkoda gadać.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:27:03 »
Ja jestem wierzącym i praktykującym katolikiem, aczkolwiek zdażają mi się wątpluwosci co do pewnych dogmatów, a przestrzeganie postów nie jest delikatnie mówiąc moją najsilniejszą stroną. ;)
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:29:32 »
Biorąc pod uwagę to co się dzieje na Bliskim Wschodzie, to powrót do KK jest możliwy. ;D Jeśli Iran by padł i zostałby pogrążony w sunnizmie, to strach myśleć co by się działo. 

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:30:33 »
Chyba Irak? Bo Iran to państwo, w którym stosunek obywateli do panującego ustroju jest podobny co w PRL.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Marietta della Veronese

• Przechodzień
  • *
  • : 2
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:35:18 »
Pewnie moja wypowiedź zostanie potraktowana pobłażliwie.
Kilka miesięcy wcześniej, za pewnie mówiłabym jak WE. Niby wierzyłam, ale tak na przekór wszystkiego.
Coś musi być, w coś trzeba wierzyć itd.Ale czy bym w istoty poza ziemskie wierzyła,Kościół Powszechny, święte obcowanie itp ? Mieszane uczucia.Aż do pewnego incydentu.Mogą mi państwo wierzyć czy nie, ale byłam świadkiem ,  czegoś czego naukowo by się nie wyjaśniło.Nigdy bym nie przepuszczała, że przeżyję coś takiego. Skończyło się to na dywaniku u egzorcysty, wraz ze mną szóstka innych ludzi. Znajomi o podobnych poglądach, jakie tutaj zostały  wymienione.Była także osoba bardzo wierząca. Dzięki tej religii otrząsnęli się z tego wszyscy. Nikomu tego nie życzę, ale nikomu nie będę negować swoich przekonać.
Jednakże nie oznacza to , że buddyzm, okultyzm itp to brednie. To także jest i działa na ludzi. Z mojego punktu widzenia zdanie "Jak trwoga do Boga". Jest na miejscu codziennym.Jeden ze znajomych po tym co przeżył nawet uwierzył w istnienie Boga i w jego moc.
Jestem tylko człowiekiem, więc biorę odpowiedzialność tylko za siebie.  ;)

Offline Michael Redwitz

« Odpowiedź #13 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:37:02 »
Jestem katolikiem czasem praktykującym. ;)
Chemiczny Ali. Pułkownik.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:46:38 »
Chyba Irak? Bo Iran to państwo, w którym stosunek obywateli do panującego ustroju jest podobny co w PRL.

Tak Iran. W Iraku mieszkają we większości sunnici, a więc nawet jakby nastały tam rządy ISIS, to nie jest to żadne zagrożenie. Gorzej jeśliby padły państwa szyickie jak Iran czy Liban. Dzięki temu Bliski Wschód byłby cały sunnicki, a to źle dla Europy. ;) Nie chciałbym, aby ISIS wpadło do Europy z misją pokojową, aby wesprzeć uciskanych muzułmanów.

Offline Akrypa Rabotowicz von Primisz

• Klacz Teutońska
  • Policja Krajowa
  • Fanatyk
  • : 38
  • Pałowniczka
    • NPE: BI14020900117
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:50:06 »

Tak Iran. W Iraku mieszkają we większości sunnici, a więc nawet jakby nastały tam rządy ISIS, to nie jest to żadne zagrożenie. Gorzej jeśliby padły państwa szyickie jak Iran czy Liban. Dzięki temu Bliski Wschód byłby cały sunnicki, a to źle dla Europy. ;) Nie chciałbym, aby ISIS wpadło do Europy z misją pokojową, aby wesprzeć uciskanych muzułmanów.
Zawsze można uciec na Grenlandie. :D
« Ostatnia zmiana: Wto, 19 Sie 2014, 19:50:17 wysłana przez Tomasz Rabotowicz »

Była premierka Republiki Bialeńskiej, Kalifka Bialenii j ziem obok, Spahbod, Lordessa, Biskupka, Masonerka, Akryponystka, Padawanka Mocy, Policjantka, Posiadaczka 69 wsi.
"Kocham noc i niebo, o wiele bardziej niż ludzkich bogów." ~ Camus
"Używamy rozumu tylko po to, by wyartykułować nasze indywidualne interesy, by wmanipulować innych w służbę naszym przyjemnościom. To świat, któremu brak wszelkiej duchowej substancji, w którym ludzie zachowują się jak inteligentne zwierzęta. Stanowimy uduchowione społeczeństwo zwierząt." ~ Hegel

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #16 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:57:01 »
Na Svalbard lepiej.  :D
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 19:57:32 »

Zawsze można uciec na Grenlandie. :D

Dlatego trzeba wspierać globalne ocieplenie żeby na Grenlandii będziemy mogli jeść chleb z lokalnych upraw jak uciekniemy. :D
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 20:07:53 »
Mogą mi państwo wierzyć czy nie, ale byłam świadkiem ,  czegoś czego naukowo by się nie wyjaśniło.Nigdy bym nie przepuszczała, że przeżyję coś takiego. Skończyło się to na dywaniku u egzorcysty, wraz ze mną szóstka innych ludzi. Znajomi o podobnych poglądach, jakie tutaj zostały  wymienione.Była także osoba bardzo wierząca.
Egzorcyzmy... też widziałem "opętaną" panią, szarpała się przy komunii niemiłosiernie, sześciu facetów ją trzymało. Jednakże, opętanie to dla mnie choroby psychiczne, które akurat ustępują pod wpływem czynnika religijnego.

Nie chciałbym, aby ISIS wpadło do Europy z misją pokojową, aby wesprzeć uciskanych muzułmanów.
A jak to było z rewolucją francuską, rosyjską, przewrotem w Iranie, Czerwonymi Khmerami...?

Dlatego trzeba wspierać globalne ocieplenie żeby na Grenlandii będziemy mogli jeść chleb z lokalnych upraw jak uciekniemy.
W ciągu pokolenia można skrajnie zmienić dietę - przykładem Wikingowie z Grenlandii właśnie.

Offline Jarosław Michnik

• Obywatel
  • Przechodzień
  • *
  • : 6
    • NPE: BI14081800124
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Wto, 19 Sie 2014, 21:34:31 »
Jestem ateistą oraz antyklerykałem.

Były Minister Spraw Wewnętrznych

Offline Marietta della Veronese

• Przechodzień
  • *
  • : 2
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 09:20:30 »
Egzorcyzmy... też widziałem "opętaną" panią, szarpała się przy komunii niemiłosiernie, sześciu facetów ją trzymało. Jednakże, opętanie to dla mnie choroby psychiczne, które akurat ustępują pod wpływem czynnika religijnego.
"Opętanie" to nie tylko szarpanie się, i rzucanie się na podłogę. I nie jest to choroba psychiczna, która po 25 latach wystąpiła raz na 3 godziny o 2:00, oraz  nie ustępują "Akurat" pod wpływem jasnego czynnika religijnego. No, ale to już jest moje zdanie. Tyle ode mnie w tym temacie.  ;)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 10:37:14 »
A co takiego dziwnego jest w tym, że od jakiegoś czynnika następuje atak choroby psychicznej, a od innego ustępuje?

Offline AndrzejSwarzewski

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 13:43:30 »
Polecam wybrać się każdemu na egzorcyzmy, bardzo dziwne przeżycie. ;)

Offline Guliano Montini

• Król Bialenii
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 5
  • Obrońca wiary
    • NPE: BI14061300127
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Czw, 21 Sie 2014, 13:46:07 »
Ja jestem katolikiem - wierzącym i praktykującym. Jestem zagorzałym katolikiem. Jestem skrajnie tradycjonalistycznym katolikiem i w końcu fanatykiem katolicyzmu. :D A tak na serio to jestem bardzo zagorzałym katolikiem. ;)
« Ostatnia zmiana: Czw, 21 Sie 2014, 15:10:57 wysłana przez Maciej Kamiński »
Guliano margrabia Montini
Posiadacz 41 folwarków
Marszałek Parlamentu VIII kadencji