Autor Wątek: Sukcesja władzy prezydenckiej - dyskusja  (Przeczytany 1249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
Odp: Sukcesja władzy prezydenckiej - dyskusja
« Odpowiedź #25 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 16:45:55 »
Osobiście popieram zdanie Andrzeja... powinien być wiceprezydent, jako bezpośredni podwładny i współpracownik prezydenta z powodów:

1. Mamy obecnie wybory bezpośrednie i niekoniecznie musi występować zgodność polityczna urzędu prezydenta i Parlamentu - tym samym  nie jest dobrym pomysłem połączenia tego stanowiska ze stanowiskiem Marszałka Parlamentu.

2. Marszałek Parlamentu powinien zajmować się kwestiami ustawodawczymi, kierować pracami parlamentu itd. Zresztą byłbym dodatkowo za wyznaczaniem wicemarszałka... Dlaczego? Ano dlatego by prace Parlamentu szły sprawnie nawet gdy Marszałek, z różnych przyczyn ma "kryzys aktywności". Wtedy obrady może poprowadzić wicemarszałek - wystarczy, że się dogadają... nie mam czasu w tym tygodniu, to niech obrady prowadzi wicemarszałek i sprawność prac jest zachowana.

3. Natomiast Prezydent kieruje państwem... wskazane byłoby, aby to było sprawne - a w życiu bywa różnie. Pomijając samą funkcję sukcesji władzy, daje to prezydentowi dodatkowe "ręce" do działania.

4. Oczywiście nie można by łączyć funkcji parlamentarnej (poseł czy Marszałek/Wicemarszałek) z funkcją Prezydenta i Wiceprezydenta - natomiast wiceprezydent mógłby mieć dodatkowe obowiązki w państwie. Nic nie stoi moim zdaniem na przeszkodzie by był jednocześnie np. MSW, MSZ czy MON. Nie powinien być jednak Premierem. Oczywiście to kwestia ilości aktywnych i poważnych obywateli... jeśli będzie ich odpowiednio wiele to łączenie jest niewskazane.

5. W takim systemie jednak osoba wiceprezydenta powinna być znana przed wyborami czyli kandydat na Prezydenta deklarowałby kto będzie jego wiceprezydentem. Wyborca głosując wie na kogo się decyduje.

Sama sukcesja jak widać może mieć jakiś kompromis np.:

1. Wiceprezydent - jeśli się na to zdecydujemy...
2. Marszałek Parlamentu,
3. Wicemarszałek Parlamentu - jeżeli by takowy istniał...
3. Premier,
4. Sędzia,
5. Dowódca Sił Zbrojnych (Marszałek Bialenii).

...i dalej już trudno o zgodność czyli różni ministrowie i inni , ale kolejność różna np.:

6. MSW,
7. MSZ,
8. Prezes BIW,
9. prezes Policji krajowej.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 16:52:44 »
Taki pomysl na wiceprezydenta tez nie jest zly.
A co do sukcesji to jednak naciskal bym zeby szef policji byl zaraz po marszalku a jus napewno przed szefem BIW.
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #27 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 18:12:10 »
2. Marszałek Parlamentu,
Mam wątpliwości czy nie jest tak, że, gdy kończy się kadencja Marszałka Parlamentu, to kończy się też kadencja wyznaczonego przez niego Wicemarszałka Parlamentu. Chyba, że i te funkcje podzielimy.

Natomiast jestem przeciwko temu, żeby szef BIW i szef Policji (choć na tego w ostateczności mógłbym się zgodzić) wchodzili w skład sukcesji prezydenckiej.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 18:25:46 »
Dobra, to jak już robimy tu spam przed wyznaczeniem sędziego, to ja rzucę swoją wersję kolejności (staż oczywiście dotyczy pobytu w Bialenii jako obywatel):
0. Prezydent.
1. Wiceprezydent.
2. Marszałek Parlamentu.
3. Premier.
4. Wicemarszałek Parlamentu (precedens z tą funkcją już był).
5. Sędzia.
6. Marszałek Bialenii.
7. Prezes Policji Krajowej.
8. MSZ.
9. MSW.
10. Prezes BIW.
11. Pozostali ministrowie według stażu.
12. Posłowie według stażu.
13. Gubernatorowie prowincji według stażu.
14. Członkowie KRI według stażu.
15. Żołnierze i policjanci według stażu.
16. Pozostali Bialeńczycy według stażu.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 18:36:47 »
Dlaczego MSZ jest wyżej od MSW?

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

« Odpowiedź #30 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 18:44:21 »
4. Wicemarszałek Parlamentu (precedens z tą funkcją już był).
W jakim sensie precedens?
"2. W przypadku nieobecności Marszałek Parlamentu może wyznaczyć zastępcę."

Natomiast ta sukcesja władzy jest najdłuższa i mi odpowiada. Na różne kryzysy musimy być przygotowani, a prezydenta nigdy nie może zabraknąć.

Mam tylko wątpliwości co do tego, czy MSZ powinien być tak nisko w hierarchii. No i nie wiem, czy członkowie KRI, żołnierze i policjanci rzeczywiście powinni mieć pierwszeństwo przed innymi obywatelami.

Ale może przedstawię Twoją sukcesję, według osób obecnie sprawujących dane funkcje.

0. Martin von PRimisz
1. Brak
2. Guliano Montini
3. Maciej Kamiński
4. Brak
5. Brak
6. Krzysztof Razorblade
7. Nie mógłby objąć funkcji (bo jakbyś jako premier nie mógł, to jako Prezes Policji też nie)
8. Kristian Iversen
9. Jarosław Michnik
10. Nie mógłby objąć funkcji
11. a) Krzysztof Razorblade- nie mógłby objąć funkcji
b) Hugon Hewret
c) Tomasz Rabotowicz
12. Żaden z posłów nie mógłby objąć funkcji
13. Kubiłaj Ugedej
14. Chyba żaden nie mógłby objąć funkcji.
15. Michael Redwitz
16. a) Andrzej Swarzewski
b) Kamil Maciejewski (czemu nie został wykreślony z listy obywateli?)
c) Ali ibn Abi Talib
d) Karol Wilhelm Ludwik Grenaldi
e) Raisa Komorowska
f) Antonina Haubicka

« Odpowiedź #31 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 18:46:27 »
Tak więc, według osób:
1. Guliano Montini
2. Maciej Kamiński
3. Krzysztof Razorblade
4. Kristian Iversen
5. Jarosław Michnik
6. Hugon Hewret
7. Tomasz Rabotowicz
8. Kubiłaj Ugedej
9. Michael Redwitz
10. Andrzej Swarzewski
11. Kamil Maciejewski (?)
12. Ali ibn Abi Talib
13. Karol Wilhelm Ludwik Grenaldi
14. Raisa Komorowska
15. Antonina Haubicka

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 19:11:10 »
A co do sukcesji to jednak naciskal bym zeby szef policji byl zaraz po marszalku a jus napewno przed szefem BIW.
Były różne propozycje kolejności - ja tylko napisałem te cztery osoby - w zasadzie całkiem przypadkowo... jako "dalej". Osobiście nie mam zdania co do "tak dalekiej" kolejności. W sumie trudno mi sobie tak naprawdę wyobrazić sytuację, gdzie będzie potrzeba szóstego czy siódmego w kolejności. Prędzej będą już przedterminowe wybory...

2. Marszałek Parlamentu,
Mam wątpliwości czy nie jest tak, że, gdy kończy się kadencja Marszałka Parlamentu, to kończy się też kadencja wyznaczonego przez niego Wicemarszałka Parlamentu. Chyba, że i te funkcje podzielimy.
Marszałek i wicemarszałek to posłowie - tylko z funkcją czyli kończą kadencję wraz z końcem kadencji Parlamentu.

Dobra, to jak już robimy tu spam przed wyznaczeniem sędziego...
W zasadzie to dyskusja przeistoczyła się w dysputę o konieczności zmian w Konstytucji - moim  zdaniem temat po prostu należy przenieść w inne miejsce. Dyskutujemy (tak wyszło) w gronie pozaparlamentarnym nad tym jak zmienić naszą Konstytucję pod względem usprawnienia funkcjonowania państwa i likwidacji wątpliwości. Nie wiem czy w ogóle będzie potrzebny tutaj sędzia... przedyskutujemy to wspólnie, a potem się napisze wniosek do parlamentu i przegłosuje.

Edycja...

W zasadzie może być tak jak proponuje Maciej... jednak tylko mała zmiana czyli Marszałek i Wicemarszałek bezpośrednio po sobie - bo jak zabraknie Marszałka to Wicemarszałek staje się z automatu i tak Marszałkiem.

0. Prezydent.
1. Wiceprezydent.
2. Marszałek Parlamentu.
3. Wicemarszałek Parlamentu (precedens z tą funkcją już był).
4. Premier.
5. Sędzia.
6. Marszałek Bialenii.
8. MSZ.
9. MSW.
10. Prezes BIW.
13. Gubernatorowie prowincji według stażu.
14. Członkowie KRI według stażu.
15. Żołnierze i policjanci według stażu.
16. Pozostali Bialeńczycy według stażu.
« Ostatnia zmiana: Śro, 17 Wrz 2014, 19:22:49 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #33 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 19:28:30 »
Marszałek i wicemarszałek to posłowie - tylko z funkcją czyli kończą kadencję wraz z końcem kadencji Parlamentu.
To zależy. Jeśli posłowie osobno wybiorą Marszałka i osobno Wicemarszałka, to nawet podanie się do dymisji (lub utrata mandatu poselskiego) pierwszego z nich nie będzie oznaczała końca sprawowania urzędu drugiego z nich. Jednakże, jeśli Marszałek przestanie być Marszałkiem, to powoływany przez niego Wicemarszałek też może- według pewnych interpretacji- skończyć swoje sprawowanie tej funkcji. Właśnie taka sytuacja była w Sarmacji w okresie kryzysu abdykacyjnego.

Prędzej będą już przedterminowe wybory...
No tak, ale ktoś musi do czasu tych wyborów kraj poprowadzić i te wybory ogłosić. Bo sytuacja od trzeciego miejsca w proponowanej sukcesji (czyli od braku Marszałka) oznacza, że dana osoba równocześnie pełni obowiązki i Prezydenta i Marszałka Parlamentu, przynajmniej tak mi się wydaje.
"3. W przypadku niezapowiedzianej nieobecności powyżej 48 godzin, Prezydent tymczasowo przejmuje kontrolę nad Parlamentem."
I tak szczerze mówiąc nie jestem pewny, czy brak Marszałka (np. z powodu utraty przez niego mandatu poselskiego) będzie równał się "zapowiedzianej nieobecności powyżej 48 godzin), aby p.o. prezydenta (lub sam prezydent) mógł przejąć kontrolę nad Parlamentem. No i tutaj dochodzimy do dwóch wniosków:
1) Należy poprawić też Regulamin Parlamentu w tej kwestii.
2) Czy Marszałek Senior powołany przez p.o. Prezydenta (począwszy od proponowanego pkt. 1, tj. Sędziego) przejmuje władzę w kraju, czy dopiero "pełny" Marszałek Parlamentu, po wyborze kierowanym przez Marszałka Seniora?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 19:33:46 »
Dlaczego MSZ jest wyżej od MSW?
Bo jest według mnie ważniejszy.

W jakim sensie precedens?
Był już sobie gość, który się tak tytułował mając do tego podstawy (właśnie to zastępstwo).

Mam tylko wątpliwości co do tego, czy MSZ powinien być tak nisko w hierarchii.
Uważam jednak mimo wszystko, że osoba stojąca na czele sił mogących zbanować bez powodu każdego w Bialenii (i przy okazji, w tym wypadku jedyna pełniąca funkcję od 2013 roku) siłą rzeczy musi być bardziej zaufana niż minister, podobnie jak przywódca gwarancji bezpieczeństwa, to jest, armii, i sprawiedliwości, to jest, sędzia.

No i nie wiem, czy członkowie KRI, żołnierze i policjanci rzeczywiście powinni mieć pierwszeństwo przed innymi obywatelami.
Policjant to osoba mogąca zbanować każdego w Bialenii, z natury bardziej zaufana niż przeciętny obywatel. Żołnierz to osoba z sił broniących bezpieczeństwa państwa, z natury bardziej zaufana niż przeciętny obywatel. Członek KRI to osoba mogąca wymazać Bialenię lub przynajmniej jej część z istnienia, trwale lub nie, z natury bardziej zaufana niż przeciętny obywatel.
Oczywiście, zawsze istnieje groźba, że któryś z nich będzie jednak niewłaściwą osobą - ale na to już wpływu przy prawodawstwie nie mamy.

Tak w sumie, mam jeszcze drobną poprawkę do, nazwijmy tak mój pomysł, wersji ekstremalnej listy (ach te biurokratyczne zamiłowania):
0. Prezydent.
1. Wiceprezydent.
2. Marszałek Parlamentu.
3. Wicemarszałek Parlamentu.
4. Premier.
5. Sędzia.
6. Marszałek Bialenii.
8. MSZ.
9. MSW.
10. Prezes BIW.
13. Członkowie RD według stażu.
14. Gubernatorzy prowincji według stażu.
15. Członkowie KRI według stażu.
16. Żołnierze i policjanci według stażu.
17. Pozostali Bialeńczycy według stażu.

b) Kamil Maciejewski (czemu nie został wykreślony z listy obywateli?)
Ponieważ zapowiedział w czerwcu swoją nieobecność przez całe wakacje, zatem czas do pozbawienia obywatelstwa powinniśmy mu odliczać, w razie braku powrotu, od 1 września. Wrócił 26 sierpnia, ostatnio aktywny był 30 sierpnia. Podstaw do wykreślenia brak, chociaż boję się, że atmosfera pod koniec sierpnia mogła go trwale wypłoszyć.

I tak szczerze mówiąc nie jestem pewny, czy brak Marszałka (np. z powodu utraty przez niego mandatu poselskiego) będzie równał się "zapowiedzianej nieobecności powyżej 48 godzin), aby p.o. prezydenta (lub sam prezydent) mógł przejąć kontrolę nad Parlamentem. No i tutaj dochodzimy do dwóch wniosków:
1) Należy poprawić też Regulamin Parlamentu w tej kwestii.
2) Czy Marszałek Senior powołany przez p.o. Prezydenta (począwszy od proponowanego pkt. 1, tj. Sędziego) przejmuje władzę w kraju, czy dopiero "pełny" Marszałek Parlamentu, po wyborze kierowanym przez Marszałka Seniora?
W takim wypadku (utrata mandatu) to chyba Marszałkiem powinien zostać z automatu Wicemarszałek.

Dyskusję za chwilę przeniosę na PZ.

Przeniesiona.
« Ostatnia zmiana: Śro, 17 Wrz 2014, 19:53:40 wysłana przez Maciej Kamiński »
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 19:50:25 »
To zależy. Jeśli posłowie osobno wybiorą Marszałka i osobno Wicemarszałka, to nawet podanie się do dymisji (lub utrata mandatu poselskiego) pierwszego z nich nie będzie oznaczała końca sprawowania urzędu drugiego z nich. Jednakże, jeśli Marszałek przestanie być Marszałkiem, to powoływany przez niego Wicemarszałek też może- według pewnych interpretacji- skończyć swoje sprawowanie tej funkcji. Właśnie taka sytuacja była w Sarmacji w okresie kryzysu abdykacyjnego.
Dlatego skoro dyskutujemy nad pożądanymi zmianami w Konstytucji to w chwili ogłoszenia projektu trzeba w nim zawrzeć te wszystkie kwestie, które spowodują likwidację takich wątpliwości... W zasadzie po to dyskutujemy, aby przygotować projekt w miarę pełny, który wszelkie problemy tego typu zlikwiduje. Będzie trzeba to wszystko porządnie opisać w projekcie zmiany Konstytucji, a pewnie i jeszcze inne kwestie nam tutaj wyjdą.
« Ostatnia zmiana: Śro, 17 Wrz 2014, 19:51:27 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

« Odpowiedź #36 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 20:49:44 »
Przepraszam, że piszę dopiero teraz, ale pan Maciejewski napisał do mnie na GG 30 sierpnia:
"Doszedłem do wniosku, że nie interesują mnie mikronacje. Przepraszam."

W takim wypadku (utrata mandatu) to chyba Marszałkiem powinien zostać z automatu Wicemarszałek.
No niekoniecznie. W Sarmacji tak nie było i wybierało się nowego Marszałka, ale oczywiście możemy ustalić (i wpisać do prawa), że u nas jest inaczej.

No i jeszcze jedno: Czy osoba, która przejmuje władzę głowy państwa zgodnie z sukcesją prezydencką urzęduje do końca kadencji, czy do ogłoszenia wyników przyspieszonych wyborów prezydenckich? W USA Wiceprezydent kontynuuje kadencję, a w Polsce Marszałek Sejmu ogłasza przedterminowe wybory i rządzi do chwili wyboru nowego prezydenta. Musimy ustalić jak będzie u nas.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 20:57:11 »
Przepraszam, że piszę dopiero teraz, ale pan Maciejewski napisał do mnie na GG 30 sierpnia:
"Doszedłem do wniosku, że nie interesują mnie mikronacje. Przepraszam."
Wielka szkoda, straciliśmy osobę, która zaczęła u nas v-życie. :( Niemniej oficjalnie obywatelstwa się nie zrzekł i straci je dopiero 1 października.

No i jeszcze jedno: Czy osoba, która przejmuje władzę głowy państwa zgodnie z sukcesją prezydencką urzęduje do końca kadencji, czy do ogłoszenia wyników przyspieszonych wyborów prezydenckich? W USA Wiceprezydent kontynuuje kadencję, a w Polsce Marszałek Sejmu ogłasza przedterminowe wybory i rządzi do chwili wyboru nowego prezydenta. Musimy ustalić jak będzie u nas.
Sugeruję rządy do czasu wybrania nowego Prezydenta.

« Odpowiedź #38 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 21:11:06 »
Ale do czasu wyboru nowego prezydenta w przyspieszonych wyborach, czy zgodnie z planem?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 21:18:28 »
Ale do czasu wyboru nowego prezydenta w przyspieszonych wyborach, czy zgodnie z planem?
To pierwsze.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #40 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 21:21:13 »
Szczerze i stwierdzając fakt, (bo widzę że już z każdą propozycją popadacie to w coraz głębszą paranoję) to tak naprawdę w razie braku głowy państwa faktyczną władzę mają administratorzy forum.  ;D
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

« Odpowiedź #41 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 21:23:36 »
Szczerze i stwierdzając fakt, (bo widzę że już z każdą propozycją popadacie to w coraz głębszą paranoję) to tak naprawdę w razie braku głowy państwa faktyczną władzę mają administratorzy forum.  ;D
Administrator forum sprawuje faktyczną władzę nawet wówczas, gdy teoretycznie sprawuje ją głowa państwa. I stąd wszystkie problemy na Nordacie i w okolicach.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #42 dnia: Śro, 17 Wrz 2014, 21:23:56 »
Oni to ją mają cały czas. ;) A tu chodzi o oficjalną głowę państwa. Skoro i tak rozważamy sytuację ekstremalną (nagłe zniknięcie Prezydenta przed końcem kadencji), to możemy i listę sukcesji sporządzić ekstremalnie i doprecyzowując wszystkie szczegóły.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Czw, 16 Paź 2014, 21:47:39 »
No więc... jakieś jeszcze pomysły w tej sprawie?

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #44 dnia: Czw, 16 Paź 2014, 22:45:01 »
No więc... jakieś jeszcze pomysły w tej sprawie?

W zasadzie do Konstytucji mamy sprawy:
- sukcesja
- stały wiceprezydent
- kwestia uściślenia podpisywania ustaw (z tego tematu - http://spolecznosc.bialenia.net.pl/index.php?topic=1650.msg16193#msg16193)

No i do tego jeszcze w odpowiednim miejscu - ustalenie stałego wicemarszałka - jak widać ostatnio "fucha" potrzebna.
« Ostatnia zmiana: Czw, 16 Paź 2014, 22:45:19 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #45 dnia: Pią, 17 Paź 2014, 15:25:52 »
Po co Nam łączenie systemu parlamentarno-gabinetowego z prezydenckim (semi)?
Albo premier, albo wiceprezydent. Ludzie, zdecydujcie się tylko na jedno...
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #46 dnia: Pią, 17 Paź 2014, 17:10:04 »
I to w sumie tez jest dobrym pomysłem - system prezydencki, ze stałym wiceprezydentem oraz prezydentem, który jest jednocześnie szefem rządu. To ma sens.

Offline Kristian Arped

• Obywatel
  • Bohater
  • : 13
    • NPE: BI14053100132
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #47 dnia: Pią, 17 Paź 2014, 17:13:27 »
Ludzie, zdecydujcie się tylko na jedno...
Bialeńczycy to naród lubiący się w synkretyzmach. :D
(–) Kristian Arped

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #48 dnia: Pią, 17 Paź 2014, 17:36:46 »
Po co Nam łączenie systemu parlamentarno-gabinetowego z prezydenckim (semi)?
Mi pasuje obecna wizja, premier jako wspomagający prezydenta w kierowaniu rządem (już nie oficjalny szef - wedle obecnej wersji Konstytucji) i wcale niekoniecznie powoływany (że liczba ludności spadła - to zapewne w przyszłej kadencji premiera nie będzie) i wiceprezydent jako pełniący funkcję prezydenta wtedy, kiedy ten (oficjalnie) nie może. Stałość tego urzędu jest, po przemyśleniu całej sprawy, zbędna, co najwyżej można deklarować, kto będzie wice podczas swojej kampanii wyborczej.
Niemniej, w drabince powinien być ujęty - w końcu kiedy prezydent kończy kadencję przedwcześnie, to znaczy, że "nie może".

Stały wicemarszałek jest dopuszczalny, jeśli ktoś chce, może to dopisać do regulaminu Parlamentu.

Ludzie, zdecydujcie się tylko na jedno...
Bialeńczycy to naród lubiący się w synkretyzmach. :D
I tu wracają wielokrotnie powtarzane słowa: "nie musimy kopiować reala, możemy stworzyć coś własnego".

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #49 dnia: Pią, 17 Paź 2014, 19:18:56 »
No to niech wiceprezydentem zostaje ta osoba, która uzyskała drugie miejsce w wyborach prezydenckich. :P